Produktionstaket Flashcards

1
Q

Produktionstaket

A

När vi kan använda mer resurser i ekonomin, eller arbeta effektivare än tidigare, ökar produktionskapaciteten eller PRODUKTIONSTAKET. Med det menar man den maximala mängden varor och tjänster det är möjligt att producera vid varje givet tillfäller. Detta begrepp är viktigt för att förstå varför ekonomin inte växer lika snabbt hela tiden, och varför det uppstår hög- och lågkonjunkturer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Påfyllningar

A

Mängden pengar som cirkulerar i det inre kretsloppet kan öka om det sker Påfyllningar med pengar från det yttre kretsloppet. Sådana påfyllningar sker till exempel när hushåll och företag lånar pengar, eller när staten betalar företag för att bygga vägar och skolor. Staten kan också höja pensioner eller barnbidrag. En annan möjlighet är att utländska företag eller hushåll bidrar till att efterfrågan stiger. Till exempel genom att köpa svenska varor och tjänster

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Överhettning.

A

Produktionstaket innebär emellertid att det finns en gräns för hur mycket pengar man kan fylla på med, och hur mycket efterfrågan på varor och tjänster kan stiga utan att ekonomin drabbas av överhettning. En överhettning inträffar när hushåll och företag vill spendera mer pengar, och köpa mer varor och tjänster, än det finns möjlighet att producera. Efterfrågan är med andra ord högre än det tillgängliga utbudet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Inflationsspiral

A

När inflationen stiger och allting blir dyrare riskerar det att leda till att den ekonomiska överhettningen förvärras. En anledning till det är att många kanske vill handla innan priserna stiger ytterligare. På så sätt kan efterfrågan på varor och tjänster stig ytterligare och förvärra inflationen. Detta leder i sin tur till ännu högre efterfrågan. Man hamnar i en inflationsspiral med ständigt stigande inflation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Löne/pris-spiralen

A

En liknande inflationsspiral är löne/pris-spiralen. När inflationen stiger minskar värdet på människors lön. Det leder till att många kan komma att kräva kompensation i form av högre löner. De högre lönerna leder till högre kostnader för företagen. Något de i sin tur kompenserar genom att höja priserna på sina varor och tjänster. Vilket ytterligare ökar inflationen, och nya krav på kompensationen för pengarnas minskade värde i form av ännu större löneökningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly