Opplåning Flashcards

1
Q

Hva er rettsgrunnlaget for opplånsreglene?

A

ekisterer ingen lovfestede opplåningsregler
Det eksisterer ingen generelle lovfestede opplåningsregler og de spesielle lovfestede opplåningsreglene som fremgår av luftfartsloven og borettslagsloven kan ikke anvendes direkte i foreliggende sak.

samspill med rettspraksis og juridisk teori
De ulovfestede opplåningsreglene er blitt til gjennom et samspill med rettspraksis og juridisk teori og Rt. 1994 s. 775 er per dags dato den viktigste dommen om opplåning. NOU 1982:17 tillegges også på opplånslærens ulovfestede område noe mer rettskildemessig vekt enn juridisk litteratur da forarbeidet var en kodifisering av det som i sin tid var gjeldende opplånsrett og fordi reglene om opplån i luftfartsloven og borettslagsloven delvis bygger på dette lovforslaget har forslaget fått en legislativ forankring

Sikker rett
Det er etter dette sikker rett at det er opplåningsadgang på områder utover de som reguleres av luftfartsloven og borettslagsloven

analogi eller selvstendig
Ikke alltid at de lovfestede bestemmelsene passer analogisk, da må man bruke de ulovfestede frigjort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilkårene overordnet

A

**Utgangspunket **
Hovedregelen for prioritetsrekkefølgen er først i tid best i rett, jf. bl.a. panteloven § 1-13. Utgangspunktet knyttet til kolliderende rettsstiftelser i forbindelse med panteretter er at prioriteten regnes fra rettsvernstidspunktet og senere rettsstiftelser som omfattes av panteretten (opplån) kan derfor få prioritet foran mellomliggende rettsstiftelser som er sikret ved en etterstående panterett, jf. bl.a. Yosuf-dommen

Tre absolutte vilkår
1. Det må være avtalepant.
2. Opplånet må være innenfor panterettens maksbeløp
3. pantsetter og panthaver må ha avtalt opplåning

Hvis de absolutte er oppfylt
Da er utgangspunktet at det er adgang til opplån. Unntak følger under.

tilleggsvilkår
1. etterstående panthaver må ha fått tilslagt prioritet, jf. luftfartsloven og borettslagsloven
2. panthaveren kan ikke ha frafalt opplåningsretten overfor etterstående panthaver, jf. yosuf.
3. pantsetter kan ikke ha frafalt opplåningsretten gjennom avtale med etterstående panthaver, jf. sikker rett

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Det første absolutte vilkår

A

Det må være avtalepant og dette vilkåret følger implisitt av luftfartsloven § 3-30 og borettslagsloven § 6-10.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Det andre absolutte vilkåret

A

Opplånet må være innenfor panterettens maksbeløp, jf. panteloven § 1-4 (1).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Det tredje absolutte vilkåret

A

Pantsetter og panthaver må ha avtalt opplåning, jf. luftfartsloven § 3-30 (1) første punktum og borettslagsloven § 6-10 (1) første punktum.
- tolk stiftelsesgrunnlalget.
- Hvis driftskreditt så ligger det gjerne i driftkreditt-metodens natur at en næringsdrivende skal kunne benytte denne kreditten når vedkommende eksempelvis har likviditetsproblemer uten omstendelige og forsinkende prosesser som eksempelvis tinglysing av ny panterett da dette vil kunne forårsake virksomhetsmessige skader dersom en i utgangspunktet har likviditetsproblemer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Første tilleggsvilkår

A

Har etterstående panthaver fått tilsagt prioritet
Det betyr at han må ha fått den prioriteten som han ble lovet av pantsetteren, den han forventer. Er panthaver lovet første prioritet og likevel må finne seg i å stå på annen prioritet fordi rettsvernsreglene setter han nedover i køen så har han ikke fått tilsagt prioritet.

Utleggspant skal alltid ha beste tilgjengelige prioritet
hvis et utlegg står bak andre i prioritetsrekken så er det i utgangspunktet alltid ufrivillig.
- Hvis utlleggspantet står bak er det avgjørende om foranstående panthaver hadde kjennskap til at utlegget eksisterer.
- Foranstående har ingen undersøkelsesplikt.
- alle øvrige panthavere må gi beskjed til foradstående for at foradstående skal begrenses.
- sjekk også om pantsetter har gitt panthaver beskjed, da pantsettter alltid skal få underretning om utlegget, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-19 (1)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Andre tilleggsvilkår

A

**panthaveren må ikke ha frafalt opplåningsretten, jf. yosuf. **
Et slikt frafall kan etter yosuf-dommen jf. side 781 foreligge gjennom eksempelvis en restgjeldsoppgave fra foranstående. I slike restgjeldsoppgaver er det for øvrig vanlig praksis og si at det ikke vil bli tatt ytterligere opplån eksplisitt også.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Tredje tilleggsvilkår

A

Pantsetter må ikke ha frafalt opplåningsretten
Selv om et slikt frafall ikke binder foranstående panthaver kan foranstående panthaver etter ulovfestet rett likevel bli forpliktet til å respektere en slik avtale dersom foranstående panthaver er klar over at opplåning til pantsetter vil være i strid med den avtalen pantsetter har med etterstående panthaver, jf. Rt. 1994 s. 775 på s. 781 (yosuf)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva skjer hvis vilkårene ikke er oppfylt?

A

I utgangspunktet bortfaller opplåningsretten.

Unntak
Hvis det er nødvendig med opplpnin for at panthaver ikke skal lide tap så kan det være aktuelt selv om et av tilleggsvilkårene ikke er oppfylt, jf. yosuf.
- gjelder kun økonomisk tap.
- gjelder typsik hvis an ser at pantsetter er nær konkurs, og at han har behov for å unngå lkonkurs.
- er hjemlet i luft. § 3-30 (1) tredje pnkt og brl. § 6-10 (1) tredje pnkt. Bestemmelsene nevner bare utvidet adgang overfor utlegg, men yosufdommen har gjort det klart at det også gjelder øvrige panthaver.
- gjelder ikke ubetydelige tap
- Hvis panthaver ettertrykkelig har frafalt opplåningsretten skal det mer til enn om den er frafalt gjennom tolkning av restgjeldsoppgave.
- utvidet kan uthule lojalitetsplikten mellom partene fordi foranstående enkelt kan fabrikkere begrunnelser for utvidet opplånrett, her har imidleritd hensynet til konkret rimelighet ått betydelig gjennomslag da hensynet til praktisk og forutberegnelige regler tilsier at det ikke bør være utvidet adgang.

Opplån vil i slike tilfeller kunne rette pantsetter og dette vil være en fordel for samtlige da han kan fortsette å betale ned på sline gjeldsforpliktelser. De som har usikrede krav vil da slippe tap pga. dividende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kan opplåning sje til fordel for tredjeperson?

A

Så fret vilkårene for opplåning er oppfylt og pantsetter samtykker til opplåningen er det ingenting i veien for at et pantedokument blir lånt opp tl sikring av tredjepersons krav. Det er akseptert i rettspraksis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Utgangspunktet, start drøftelsen

A

Utgangspunktet er at prioriteten i forhold til kolliderende rettsstiftelser avgjøres etter rettsvernstidspunktet. Senere rettsstiftelser som omfattes av panteretten får derfor prioritet foran mellomliggende rettsstiftelser som er sikret ved en etterstående panterett.

X sin prioritet vil derfor avhenge av om Y har opplånsrett og dermed får rettsvern og prioritet foran X selv om den faktiske rettsstiftelsen skjedde etter X sin prioritet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Grunnlag

A

De ulovfestede opplåningsreglene er blitt til gjennom et samspill med rettspraksis og juridisk teori og Rt. 1994 s. 775 (Yosuf) er per dags dato den viktigste dommen om opplåning. NOU 1982:17 tillegges også på opplånslærens ulovfestede område noe mer rettskildemessig vekt enn juridisk litteratur da forarbeidet var en kodifisering av det som i sin tid var gjeldende opplånsrett og fordi reglene om opplån i luftfartsloven og borettslagsloven delvis bygger på dette lovforslaget har forslaget fått en legislativ forankring.

Det er etter dette sikker rett at det er opplåningsadgang på områder utover de som reguleres av luftfartsloven og borettslagsloven. Den aktuelle problemstilling løses på bakgrunn av en analogi av luftfartsloven § 3-30 og borettslagsloven § 6-10 supplert med ulovfestet rett.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Yosuf, innskrenkende.

A

kan bli tolket innskrenkende om det ikke er naturlig sammenheng mellom pantsettelsen og det nye kravet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly