Prioritet Flashcards

1
Q

Hva er hjemmelen for opptrinnsrett?

A

For etterstående rettsstiftelser i luftfartøy og borettslagsandeler er opptrinnsretten lovfest i luftfartsloven § 3-29 og borettslagslven § 6-9.

Det finnes ingen generell lovbestemmelse om opptrinnsrett.
- Sikker rett at ståfremt ikke annet er avtalt eller følger av stiftelsesgrunnlaget fr panteretten så rykker etterstående pant opp når foranstående opphører

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Begrunnelsen for opptrinnsrett i form av kreditorbeslag

A

Opptrinnsretten kan her begrunnes i reglene om rettsvern og kreditorekstinksjon.

Kreditorene trenger bare å respektere relle rettsstiftelser som har fått rettsvern. Det følger a av rettsvernsreglene selv at kreditorbeslaget må rykke opp dersom foranstående faller bort, blir nedbetalt eller på annen måte blir redusert i omfang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Opptrinnsretten for lovbestemte rettigheter

A

opptrinnsretten følger dels av rettsvernsregler og dels av stiftelsesgrunnlaget for retten.
- hvis en lovbestemt rett ikke skal ha første pri skal den i forhold til eieren ha prioritet etter stiftelsestidspunktet for retten, jf. panteloven § 1-13.
- konsekvens av dette må rettigheten rykke opp dersom eldre rettsstiftelser faller bort eller blir redusert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Har de avtaleerververe som har fått tilsagt prioritet opptrinnsrett?

A

Ja, også avtaleerververe som har fått tilsagt prioritet skal rykke opp når foranstående rettsstiftelse faller bort eller blir redusert i omfang. Sikker rett.

Det er en naturlig konsekvens av at prioritetsforholdet mellom flere panteretter skal regnes fra det tidspunkt panterettene ble stiftet, dersom ikke annet er avtalt eller følger av reglene om rettsvern, jf. panteloven § 1-13.
- hvis ikke annet er avtalt eller følger av rettsern vil også den so har fått itlsagt prioritet ha opptrinnserett.

Unntak
Rykker ikke opp ved bortfall av rettsvernet for foranstående heftelser hvis de vet om foranstående heftelse, jf. tingl. § 21. det samme gjelder hvis de vet om heftelsen og den så faller bort, jf. 1959 s. 1230
- følger av luftfartsloven § 3-29 siste punktum.
- Skoghøy mener den må tolkes innskrenkende til å kun gjelde for avtaelerververe og lovbestemte rettigheter som har fåt tillsagt prioritet.
- kreditorbeslag rykker opp

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er det viktigste grunnlalg for at etterstående rettsstiftelser skal rykke opp?

A

den foranstående heftelse materielt opphører

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Når må foranstående heftelses anses å materielt opphøre?

A

Den må anses materielt opphørt når den blir innfridd ved definitiv betaling. Det samme gjelder dersom den foranstående heftelse blir kjent ugyldig, blir ettergitt elelr av andre grunner faller bort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Når er en betaling definitiv?

A

Skal en betaling anses definitiv må innfrielse ha skjedd at den som i siste omgang skal betale eller bære tapet.

Det vil ikke være definitiv betaling hvis panterettten er overdrtt eller utløst, jf. panteloven § 1-14 og dekningsloven § 8-16.

Etterstående rykker heller ikke opp hiv sdet krav som er sikret å lovlig måte blir gjort opp av en annen enn den som i siste omgang skal betale.
- eks. om kravet innfris av kausjonist eller annen solidarskyldner, her vil den som har innfritt tre inn i kravet som ny kreditor.

avtale om endrede vilkår
- heller ikke ny pantsetetlse hvis pantsetter og panthaver inngår avtale om endrede rentevilkår, forlengelse av nedbetalingstid eller nye bestemmelser om mislighold. Etterstående vil ikkek unne protesterer selv om de nye vilkårene er mer tyngende for dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Rykker etterstående opp ved omstøtelse?

A

nei, når en panterett omstøtes trer boet inn i denne og etterstående rykker ikke opp, jf. Rt. 2014 s. 883.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Rykker etterstående opp i tilfeller hvor eieren har forbehold seg rett til å pantsette eiendommen på foranstående priritet?

A

nei. Hvis eeren har frbeholdt seg rett til å pantsette eiendomen på foranstående prioritet og eieren går konkurs før han har benyttet seg av denne retten vil konkursbeslaget også måtte omfatte eierens rkav på å få utbetalt det beløp som proritetsfrholdet omfatter.

samme med utlegg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Rykker etterstående opp ved refinansiering? (ombyttingslæren)

A

Nei, hvis det gamle pantedokumentet blir erstattet med nytt pantedokument med samme eler lavere beløp er det sikker rett at etterstående ikke rykker opp hvs det bare blir foretatt en konvertering eller omorganisering av gjeldsforholdet.
- For at det nye pantedokumentet skal beholde samme prioritet må imidlertid rettsvernet for det nye pantedokumentet etableres senest samtidig med at rettsvernet for det tidligere pantedokumentet blir brakt til opphør, og at pantsetter ved etableringen av retttsvernet for det nye dokumentet avgir erklæring om at dette nye pantedokumentet skal ha samme prioritet som det tidligere dokumentet hadde.

Hvis opplånsvilkårene ikke er til stede må det underliggende skyldforhold som pantedokuemtnet skal sikre være reelt sett et samme og det nye pantedokuemntet kan ikke inneholde rente-, avdrags- eller misligholdsvilkrå som ikke ved endringsavtale kunne vært gjennomført i forhold til det opprinnelige pantedokumentet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly