Resten av Frankrike Flashcards

1
Q

Snabbt om följande regioners historia
Alsace
Loire
Jura

A

Alsace – Alsace har bollats mellan franker och germaner i otaliga krig. Med nya herrar skiftade vinodlingen ständigt karaktär. Napoleon förlorade Alsace till Tyskland efter ett krig han själv startat 1870 och fram till freden efter andra världskriget har Alsace bytt nationalitet fyra gånger, men sedan dess förblivit franskt. Druvorna är mestadels tyska med ursprung men görs i fransk stil.

Loire – Floden blev inkörsporten för vinet och som vanligt var romarna först. Med kristendomen blev vinodlingen en begränsad affär för kloster och slott. På 1500 talet kom druvan folle blanche med holländarna som hade skaffat sig monopol på handeln i Nantes. På 1600 talet dök melon de Bourgogne upp och blev Nantais första druva. Under en rekordkall vinet 1709-10 då de flesta vinstockar strök med. Men melon klarade sig skapligt och blev så småningom den dominerande druvan – nu under namnet Muscadet.
Merparterna av Loires viner konsumeras lokalt, men Sancerre och pouilly-fumé har på kort tid blivit starka på exportmarknaden.
Chenin blanc har förmodligen sitt ursprung i Loiredalen där den odlats i över tusen år, omnämnd första gången år 856 i en klosterskrift. Men det skulle dröja ända till 1980 t innan druvan blev ett av Loireflodens flaggskepp.

Jura –Jura är namn på både en bergskedja och en geologisk period, franskt departement och vindistrikt. Under den geologiska Juraperioden bildades den kalkstensrika Jurabergen som är grundförutsättningen för Jura-stilen.
På 1500 talet tros druvan Savagnin kommit med spanjorerna som då härskade i området.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
Klimat och jordmån i 
Alsace
Loire
Jura och Savojen
Languedoc
A

Alsace – Alsace är lyckligt lottad när det gäller jordmån och klimat. Bergskedjan Vogeserna når upp till 1400 meter och bildar ett effektivt storm- och regnskydd mot Atlantens fuktiga västvindar. De 500-700 mm regn som ändå lyckas sega sig över berget är en idealisk mängd för att bevattna vingårdarna på bergskedjans östsluttningar. Rhenfloden värmer också upp de bästa lägena med vattenspegel. Alsace har ett överflöd av olika bergarter och jordmånstyper. Alsace har bland de största antalet soltimmar av alla franska vinregioner.
Jordmånen är skiftande men består framförallt av kalksten, lera, slamjord, sandsten och granit.

Loire – Kustområdet får ta emot det mesta av regnet från Atlanten och klimatet blir successivt mer kontinentalt, med varmare och torrare somrar, ju längre uppför floden man kommer. Melon de bourgogne trivs på den bördiga jorden runt flodmynningen, medan chenin blanc når sina största höjder med torra och söta viner i Anjous skiffer och lera samt mousserande i Saumurs kalksten. Touraine blandar kalksten och grus till underlag för cabernet franc, medan Övre Loire sätter sin strama touche på sauvignon blanc med inslag av flintsten i jorden.

Jura och Savojen – Området har ett kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar. Detta medför frostrisk långt in på våren och tidigt på hösten. De bättre vingårdarna ligger uppe på sluttningarna där solexponeringen är bättre och där jordmånen består av kalksten. Längre ner blir jorden alltmer ler- och märgelrik och allra bördigast nere i dalgångarna.
I Savojen är området mycket bergigt och vingårdarna ligger i spridda kluster på de flackare och mer skyddade lägena i regionen. De stora sjöarna och floderna har här en mildrande effekt på det kontinentala klimatet.

Languedoc – Mycket varmt klimat med torra somrar och svala, regniga vintrar. Ytterligare svalka får vinrankorna av sjöbrisen från Medelhavet och den kyliga mistralen, som kommer oregelbundet men då blåser i minst tre dagar. Jordmånen uppvisar ett starkt skiftande spektrum, alltifrån ren sand i Listels odlingar vid kusten till karg, stenig grusjord i de högre belägna vingårdarna och däremellan lera, skifferlera och märgelhaltig kalksten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kan du beskriva Alsaces geologi

A

Alsace har mycket olika jordmåner och klimat. Bergskedjan bildar ett effektivt storm och regnskydd mot Atlantens västvindar. Den regn som ändå lyckas sega över höjderna är en idealisk mängd. Bästa lägena har sydsluttning med maximal solexponering samtidigt som Rhenfloden fungerar som en vattenspegel och värmer upp. Tack vare att Rhenfloden med tiden lyckades ta sig igenom bergsblocken har Alsace många bergarter och jordmåner. Jordmånen är skiftande men består framförallt av kalksten, lera, slamjord, sandsten och granit

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur många Grand cru lägen har Alsace kan du nämna några?

A

Över 50 st.

Brand, Frankstein, kessler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara hur man skiljer på torra och söta viner i Alsace

A

De söta vinerna betecknas med vendange tardive eller sélection de grains nobles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka är Juras ”inhemska” druvor

A

Savagnin, Poulsard, Trosseau

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är vin Jaune

A

Ett ”sherry-liknande” vin som görs på druvan Savagnin, man fyller inte på fatet ändå upp utan låter ett naturligt jästtäcke bildas som skyddar vinet mot oxidation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kan du nämna några appellationer i Jura

A

AOC Vin Jaune du Jura, AOC Macvin du Jura, AOC Jura

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Loire, vilka druvor dominerar i

a. Menetou-Salon
b. Vouvray
c. Chinon
d. Poilly-sur-Loire
e. Sancerre rouge

A

a. Menetou-Salon – Sauvignong blanc
b. Vouvray – Chenin blanc
c. Chinon – Cabernet Franc
d. Poilly-sur-Loire – Chasselas
e. Sancerre rouge – Pinot noir

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken blå druva är den kvalitetsmässigt viktigaste i Loire, nämn två appellationer där den dominerar
Cabernet Franc

A

Chinon AOC

Bourgueil AOC

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly