Bourgogne, Chablis och Champagne Flashcards

1
Q

Klimat och jordmån
Bourgogne
Champagne

A

Bourgogne – Klimatet är nordligt kontinentalt med varma somrar och stränga vintrar. Vårfrost är ett problem och lokala hagelskurar kan snabbt förstöra hela skörden ( I Chablis räknar man nästan på att var tredje/fjärde år blir förstört). Söder om Mâcon börjar inflytandet från Medelhavet göra sig gällande med högre temperaturer och rikligare nederbörd. Bourgogne ligger på kalkstensgrund och de främsta vingårdarna i regionen för vitt vin har denna jordmån. I Chablis har floden Serein en värmande inverkan I Chablis är jorden en blandning av kalksten och lera.
Röda viner av Pinot Noir föredrar en blandning av sand och lera. Undantaget är Beaujolais, vars bästa viner av druvan Gamay kommer från den norra delen av distriktet där jordmånen domineras av granit.

Champagne – Årsmedeltemperaturen i området ligger bara en halv grad över 10 grader, den temperatur som krävs för att druvor ska mogna. Vädret gör alltså stor variation mellan olika skördeår. Det svala klimaten och de mycket kalkrika jorden ger friska viner som är idealisk bas för mousserande vin. Hela champagne vilar på ett kritlager som på sina ställer är över 200 meter tjockt. Ovanpå detta kritlager bildas den porösa och spruckna kritjorden med idealisk balans mellan genomsläpplighet (då det regnar för mycket) och förmåga att lagra väta vid eventuell torka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Historia
Bourgogne
Champagne

A

Bourgogne
Bourgognes vinhistoria är belagd från 300 talet då Beaune blev centrum för vinodlingen. Den katolska kyrkan och klostren spelade sedan huvudrollen för utvecklingen av Bourgognes vingårdar ända fram till franska revolutionen 1789. Munkarna hade då kommit fram till att Chardonnay och pinot noir var de bästa druvorna här och kartlagt de bästa växtplatserna (crus) för dem. Revolutionen innebar att kyrkans mark konfiskerades och auktionerades ut.
Med Napoleons nya arvskiftelagar slopades förstfödslorätten, vilket påskyndade ytterligare uppdelning av vingårdarna som för varje ny generation splittrades upp i allt mindre ägor. Denna fragmentisering av markerna blev också indirekta upphovet till de neogresanter, grossister eller vinhus, som köper druvor eller must som alltför små odlare inte själva har möjlighet att göra vin av.
Franska revolutionen ställde till med kaos i vingårdarna. I ett försök att återställa ordningen presenterade en kommitté i Beaune 1861 en klassificering av Bourgognes bästa vingårdar med Bordeauxklassificeringen 1855 som förebild.

Champagne – 20-30 meter under jorden i Champagne, under kritberget, används idag för att lagra champagne med grävdes ut av romarna. Förmodligen var det byggnadsmaterial de var ute efter och kände att klimatet snarare var för kallt och blåsigt för att odla vin. Men vin har oavsett odlats länge i regionen och fram till 1800 talets början gjordes mest röda viner.
Munken Dom Perignon var källarmästare på benediktklostret 1668. Han ”uppfann” inte champagne med genom avancerade metoder i vingården och källaren (hård beskärning, sträng selektering och försiktig hantering av druvorna) lade han grunden för det vin som med tiden skulle utvecklas till champagne. Dom Perignon visade genom försiktig pressning av druvor att man kunde utvinna vitt vin ur blå druvor. Det som hjälpte Dom Perignon att fånga bubblorna var nya starka flaskor från England och kork från Spanien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara begreppet terroir så tydligt som möjligt för en gäst på krogen

A

Ett begrepp för att beskriva sambandet mellan klimat, jordmån och dess påverkan på vinets slutmässiga resultat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Varför har begreppet Grand Cru en större betydelse i Bourgogne än i tex Alsace?

A

I Bourgogne delar man upp de absolut bästa lägena i premier cru och grand cru, där grand cru är det allra bästa och bara består av 33 lägen. Här brukar bara gårdens namn stå på etiketten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kan du förklara hur en klassiska vit bourgogne görs från skörd till buteljering

A

Vinrankorna är uppbundna framförallt enligt Guyot systemet. Skörden sker mestadels manuellt. Vanligt är att flera olika producenter finns som producerar vin från en och samma vingård. Detta hör samman med det att många vingårdar är uppdelade på flera ägare och att många viner också görs av handelshus som köper upp vin eller druvor och buteljerar det färdiga vinet under sitt egna namn.I Côte d’Or pressas ofta vinerna med stjälkarna kvar, jäsningen sker ofta på ekfat. Malolaktisk jäsning sker ofta med jästfällning kvar, och efter eventuell omdragning får vinet vila på ekfat i upp till två år innan buteljering. I Chablis finns fler exempel på vinmakare som undviker trä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ska bourgogne dekanteras eller luftas.

a. Ung röd bourgogne
b. Mogen röd bourgogne
c. Ung vit bourgogne
d. Mogen vit bourgogne

A

a. Ung röd bourgogne – luftas
b. Mogen röd bourgogne – kan behöva dekanteras men aldrig luftas.
c. Ung vit bourgogne – kan behöva luft
d. Mogen vit bourgogne – hällas i karaff

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Varför har glaset en stor betydelse för röd bourgogne

A

Viner som är komplexa, eleganta och smaker och dofter bakom hög syra ska serveras i en stor och rundad kupa (bourgogne glas) för att komma till sin rätta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är ett ”monopole”?

A

Ett monopole är ett område som tas hand om av bara ett vineri, det kan va väldigt litet men också större.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv Negocianternas roll

A

Tack vare Napoleons arvslag så är Bourgogne idag uppdelat i många små delar, när någon dör ärver barnen sin del av vinplätten. Så om man brukar en jord där man får väldigt lite druvor på, kanske man måste köpa druvor eller sälja sina för att det ens ska bli något vin att tala om. Marken i Bourgogne är dessutom väldigt dyr så den som intresserar sig för Bourgogne och att göra vin där kanske inte har något annat val än att köpa druvor – marken är för dyr.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Varför ska man lagra bättre röd bourgogne – hur utvecklas den

A

Den primära frukten kommer utvecklas till mer tertiära inslag. Röd bourgogne är lagringstålig dels tack vare den höga syran, vilket med ålder komma integreras mer och ge ett komplext och elegant rödvin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly