SPECIAL PHARMACOKINETICS ll: EFFECT OF AGE AND GENDER Flashcards

1
Q

Sammenlign renal eliminasjon av legemidler hos eldre og yngre pasienter?

A

Eldre:
- Dårlig nyrefunksjon, mer konsentrasjon av LM i kroppen blir igjen.
- Lenger halveringstid.
- Lav CL
- Lav K
- Redusert aktiv transport av LM fra blod til nyrene, pga For eksempel redusert blodvolum(hjertets pumpe kraft er redusert).
- Sykdommer: nyresvikt, hjertesvikt.

Yngre:
- Høy renal eliminasjon
- Kort halveringstid, høy eliminasjonskonstadt (eliminerer LM fort)
- Høy CL
- De vil altså kreve høyere doser i forhold til eldre som blir mer sensitive.

Siden CLr er raskere hos yngre og tregere hos eldre:
Yngre: vil ha høy CLr og kort halveringstid, stor K(eliminasjonskonstant)
Eldre: Lav CLr, dermed lenger halveringstid.
V.s er lenger i kroppen, gir mer absorpsjon og over lenger tid, kanskje de får en slakere kurve opp mot Cmaks og lenger Tmaks enn yngre har. Kan nå en høyere Cmaks enn det yngre gjør(derfor
dosereduksjon).

Eliminasjonen i kurven vil også gå slakt ned. Mens hos yngre vil den gå ned fort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sammenlign hepatisk eliminasjon hos kvinner og mannlige pasienter?

A

Vi kan ha kjønnsrelaterte forskjeller i enzymaktivitet: Noen metaboliserende enzymer er raskere hos kvinner enn hos menn, mens andre går langsommere hos kvinner som for oksazepram. Kvinner før overgangsalder kan f.eks fjerne substrater som teofylling raskere enn menn, altså hormonelle faktorer.

Hepatisk eliminasjon avhenger av blodstrømmen/enzymaktivitet i lever. Høy blodstrøm til lever vil frakte mer legemiddel til lever for eliminering. Spørs vel om det er høy E?

Noe av det som påvirker den hepatiske eliminasjonen er lever størrelsen. Generelt har menn en tendens til å ha større lever enn kvinner. Større lever kan gi større enzymatisk aktivitet som gjør at menn har høyere hepatisk eliminasjon enn kvinner.

  • Kvinner metaboliserer fortere enn menn. Så dersom kvinner metaboliserer et LM med en aktiv metabolitt –> de vil få høyere kons enn

Om menn har større lever og dermed høyere CLh:
Vil ha høyere metabolisme av virkestoff, så eliminasjonen på en kurve vil gå brattere ned enn for kvinner dersom vi antar at kvinner har lavere CLh.
Menn vil ha høyere CLh, kortere halveringstid, høyere k.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan avgjøre legemiddel dosering for en 11 måneder gammel gutt?

A

Tidlig i livet er det raske endringer i fysiologien fra spedbarn til barn spesielt. Så barn har ofte høy blodgjennomstrømning, høy metabolsk CL og CLr, og det gir kortere halveringstid, så mye skilles ut fort. Dosen deres vurderes ofte per kg, så derfor må deres per kg LM ofte være litt høyere enn for voksne.
Må ofte starte med en liten dose og deretter øke og monitorere godt. Pediatri pasienter har ofte store variasjoner og må ha individualisert doseringsregime.

Beregn dosen: Beregn riktig dose basert på barnets vekt og de anbefalte doseringsretningslinjene. Formelen som vanligvis brukes er:
Dose (mg) = Vekt (kg) x Dose per kg
For eksempel, hvis den anbefalte dosen er 10 mg/kg, og barnet veier 8 kg, vil dosen være:
Dose = 8 kg x 10 mg/kg = 80 mg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kommenter på ulikheter i distribusjonsvolum for lipofile legemidler mellom kjønn.

A

Noe som kan bidra til forskjeller i distribusjonsvolum (Vd) for lipofile legemidler mellom kjønn kan komme pga kroppsfett %. Lipofile legemidler fordeler seg i fettvev. Dersom kvinner har høyere fettprosent sammenlignet med menn, med lik(tilsvarende) kroppsvekt, så kan lipofile legemidler ha en større Vd hos kvinner pga deres større fettmasse.

Dersom fat to lean ratioen øker, så vil det resultere i ulikt volum av distribusjonen. Før antok man at menn har mindre fett ift mager vekt, men det er ikke standard lenger og er veldig individuelt. Muskelmasse har lavere kapasitet for LM distribusjon, så dersom man har lite fett ift mager vil det være mindre distribusjonsvolum, enn en som har høyere fett%.

Proteinbinding påvirker også siden lipofile legemidler ofte binder seg til protein i blodet først, som albumin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er fat to lean ratio?

A

Det er da fett til mager - forholdet i kroppen.
Dersom fat to lean ratioen øker, så vil det resultere i ulikt volum av distribusjonen. Fat-lean ratio: lean eller mager kroppsmasse referer til den delen av kroppens samlede vekt som består av muskler, organer, skjelett og alt utenom fettvev/generelt fett). Jo høyere fett-mager ratioen er, desto mer fettmasse har en person i forhold til mager kroppsmasse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva forandres med økende alder?

A
  • Blodtilførsel synker
  • Hjertetspumpekraft synker
  • Distribusjonsvolum synker.
  • CL synker, Halveringstid øker, K synker
  • Renal CL minker
  • Metabolisme minker i lever pga mindre aktive enzymer, mindre blodtilførsel hit.
  • Nummer absorberende celler reduseres. Så cellenes efficacy(evne til å gi terapeutisk effekt når bundet til målmolekyl) er redusert.
  • Proteinbinding går ned pga serum albumin går ned → mer er fritt LM, dermed vil de ikke trenge like høy dose som det yngre folk gjør.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er forskjellen på en eldre person vs en yngre person og måten de absorberer, distribuerer, metaboliserer og eliminerer LM?

A

Absorpsjon:
Mage-tarm funksjon: Aldrende kan føre til redusert magesyreproduksjon, noe som kan påvirke absorpsjonen av medisiner som trenger et surt miljø.

Gastrointestinal motilitet: Tregere tarmbevegelser kan forlenge oppholdstiden for legemiddelet i tarmen, noe som potensielt kan øke absorpsjonen for noen legemidler, mens det kan redusere absorpsjonen for andre.

Distribusjon:
Kroppssammensetning: Med alderen øker fettmassen og reduseres muskelmassen. Dette kan påvirke distribusjonsvolumet av legemidler. For eksempel vil fettløselige legemidler ha et større distribusjonsvolum i eldre sammenlignet med yngre personer.

Plasmaproteinbinding: Eldre personer kan ha redusert konsentrasjon av albumin, noe som kan føre til redusert proteinbinding av visse legemidler. Dette kan øke mengden av fritt, aktivt legemiddel i blodet.

Metabolisme:
Leverfunksjon: Med alderen kan leverstørrelsen og blodstrømmen til leveren reduseres, noe som kan føre til redusert metabolisme av legemidler som primært blir brutt ned av leveren.

Enzymatisk aktivitet: Aldring kan påvirke aktiviteten til cytochrom P450-enzymer, som er avgjørende for metabolismen av mange legemidler.

Eliminasjon:
Nyrefunksjon: Den glomerulære filtreringshastigheten (GFR) reduseres ofte med alderen, noe som kan redusere nyrenes evne til å eliminere visse legemidler og deres metabolitter. Dette er spesielt viktig for legemidler som primært utskilles via nyrene.

Redusert blodgjennomstrømning: Redusert blodgjennomstrømning til nyrene kan også påvirke legemiddelutskillelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly