TOPICS / SPM SAMLET Flashcards

1
Q

Hva er fordelene, begrensningene og kinetikken bak en 1.kompartmentmodell

A

Fordeler:
Enkelhet: Denne modellen antar at kroppen er ett enkelt, homogent kompartment hvor legemidlet distribueres jevnt. Dette gjør beregninger og tolkninger mer rettfram.
Passende for mange legemidler: Mange legemidler distribuerer seg relativt jevnt i kroppen, så denne modellen gir en tilstrekkelig beskrivelse.

Begrensninger:
For enkel for enkelte legemidler: Noen legemidler distribuerer seg ikke jevnt, eller de kan først lagre seg i et bestemt vev før de redistribueres. Denne modellen fanger ikke opp slike komplekse distribusjonsmønstre.

Kinetikk:
Beskrives ofte med førsteordens kinetikk for både distribusjon og eliminasjon.
Konsentrasjonen av legemidlet avtar eksponentielt over tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er fordelene, begrensningene og kinetikken bak en 2.kompartmentmodell

A

Fordeler:
Mer nøyaktig for mange legemidler: Noen legemidler distribuerer seg først raskt i blod og vev med god blodforsyning (sentral kompartment) før de sakte distribueres til andre vev (perifer kompartment). Denne modellen fanger opp denne tidsforsinkelsen.

Gir mulighet for å beskrive redistribusjon: Dette er spesielt relevant for legemidler som kan lagres i et vev og deretter frigjøres tilbake til blodet over tid.

Begrensninger:
Mer komplisert: Kinetikken er vanskeligere å beskrive og krever flere parametere.

Kinetikk:
Har ofte en initial fase hvor konsentrasjonen reduseres raskt (distribusjonsfase) etterfulgt av en tregere fase (eliminasjonsfase).
Dette gir en “bi-eksponentiell” kurve på en log-konsentrasjon vs. tid graf, hvor det er to distinkte eksponentielle faser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er pre-programmert rate i sammenheng med controlled release drug delivery?

A

Pre-programmert rate i sammenheng med controlled release drug delivery system, snakker vi om systemer som er designet på forhånd for å gi en spesifikk frigjøringsprofil. Den er programmert til noe spesifikt.

Systemet er utformet så det gir en bestemt frigjøringshastighet basert på legemidlets fysiske og kjemiske.

Man bruker spesifikke polymerer for å kontrollere hvordan legemidlet frigjøres fra systemet.

Fordel: unngå toksisitet, forlenge terapautisk effekt, redusere doseringsfrekvens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er Activation-modulated i sammenheng med controlled release drug delivery?

A

Activation-modulated refererer til systemer der frigjøring av LM styrkes av en ekstern stimulans. Isteden for en konstant eller forutsigbar frigjøring, vil legemidlet frigjøres når systemet trigges.

Stimuleringen kan være: varme, lys, pH, ultralyd
mekanisk stimulering: termisk aktivert frigjøring, LM er innkapslet i polymer som smelter ved en viss temperatur f.eks.

Fordeler: det gir målrettet terapi på hvor LM frigjøres spesifikt, ønskede steder og tidspunkter. Kan redusere bivirkninger ved å målrette eksponeringen.

Eks til kreft tumorbehandling. LM kan innkapsles i nanopartikler som akkumuleres i tumorvev.
Eller insulinpumper: bruker en elektrokjemisk mekanisme for å levere insulin ved behov, basert på blodsukkeret til pasient.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er Feedback-regulated i sammenheng med controlled release drug delivery?

A

Feedback-regulated refererer til systemer der frigjøringen av LM justeres basert på en bestemt tilbakemelding eller fysiologisk respons. Systemet har en sensor som kan lese den fysiologiske responsen. Systemet kan da øke eller redusere frigjøringen av legemidlet ahvengig av responsen den for og for behovet.
Glukosesensorer med insulinfrigjøring: et slikt system kan overvåke blodsukkernivå kontinuerlig f.eks. Når glukose stiger vil systemet frigjøre insulin automatisk.
Reduserte bivirkninger her da den frigjør etter kroppens behov.
Terapautisk kons opprettholdes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er site targettingi sammenheng med controlled release drug delivery?

A

Site targeting referer til det å levere LM direkte til etspesifikt sted eller vev i kroppen. Målet er å øke terapautisk effekt ved å konsentrere LM der det trengs og minimere sytemisk eksponering og bivirkninger.

Avhengig av sykdom, men kan f.eks konsentrere lm i vev som svulvstvev, eller spesifikke områder i kropp.

Strategi for targeting:
Fysiske metoder: ultralyd, magnetisk felt for å rette LM partikler til et sted.
LM partikler modifiseres for å binde spesifikke reseptorer eller målsteder.
Bærersystem, ved å bruke liposomer, nanopartikler for å rette dem et spesifikt sted.

Fordel økt effektivitet, levere LM direkte til målsted. Høy kons kan oppnås. God terapau.effekt.

EKS: Tumorbehandling: nanopartikler kan modifiseres for å gjenkjenne og binde seg til spesifikke reseptorer som uttrykkes på overflaten av kreftceller, eller muliggjøre målrettet levering av cellegift.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan vil fettrik mat påvirke farmakokinetikken til et lipofilt legemiddel?

A

Måten fettrik mat påvirker farmakokinetikken til et lipofilt legemiddel:
Økt oppselighet: Lipofile legemidler oppløses bedre i fett, og dermed fettrikt måltid. Det øker oppløseligheten til legemiddelet i mage-tarmkanalen, og bedrer absorpsjonen da det kun er løste legemidler som kan penetrere membranen.
Økt absorpsjon: Lipofilt legemiddel kan absorberes mer effektivt når det tas med fettrikt mat. Fettrik mat forsinker magetømming og forlenger eksponering av LM i tarm, som gir lenger tid for absorpsjon.
Økt biotilgjengelighet: som resultat av økt løselighet og økt absorpsjon Mer LM når systemisk sirkulasjon.
Fettrikt måltid kan også påvirke LM kons i kropp. Abs kan bli forlenget eller forsinket, kan påvirke Cmaks og Tmaks.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Magetømmingen er forsinket etter et rikt måltid. Forklar.

A

Et rikt og stort måltid vil gjøre at mage-tarmkanlen bruker lenger tid på å fordøye maten, og det tar tid å bryte ned. Dette kan da føre til forsinket tømming av magen, som vil si at legemidler f.eks vil holdes igjen lenger i magen uten å gå videre til tarmen for absorpsjon.
Et rikt måltid vil stimulere frigjøring av gallesyrer for å hjelpe fordøyelsen av fettrik mat. Frigjøring av gallesyrer kan bidra til å øke hepatisk (leverens) blodgjennomstrømning for å produsere mer galle. Når hepatisk flow er økt vil det gjøre at man får raskere flow gjennom leveren og dermed mindre som metaboliseres siden enzymene ikke får tatt alt.
Økt magesyreproduksjon kan gjøre at LM som er svake baser, får økt oppløselighet i surt miljø, så da vil de legemidlene absorberes bedre.
Men økt magesyre er dårlig for legemidler som er sensitive for surt miljø
Pga forsinket magetømming er man utsatt for interaksjon mellom LM og mat dersom LM tas etter et stort måltid(når den egt ikke skal tas med mat).

økt mat → økt hepatisk flow → mindre metaboliseres i lever → mer plasmakons av LM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Legemidlet bør tas under fastende forhold. Hva betyr det? Sett tidsrammen.

A

Det betyr at man burde ta legemidlet når magen er tom, normalt 1-2 timer før mat eller 3-4 timer etter mat. Dette er fordi:
Bedre absorpsjon av enkelte LM. Mat forsinker/reduserer LM absorpsjon fra tarmen, så for rask effekt burde man ta den på tom mage for raskere absorpsjon, kortere magetømming tid, og raskere effekt.
Redusert fare for interaksjon med mat. Eks kalsium i mat kan binde legemidler og gjøre dem inaktive.
LM på tom mage gir forutsigbare nivå av LM i blod. Viktig ved smale terapeutiske vindu hvor små endringer i kons påvirker terapautisk effekt.

Likevel kan det å ta LM på fastende mage føre til kvalme, sure oppstøt, irritasjon, og da anbefales det å ta LM med litt mat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Sammenlign renal eliminasjon av legemidler hos eldre og yngre pasienter?

A

Eldre vil ha dårligere nyrefunksjon jo eldre de blir. Dermed vil mer konsentrasjon av legemidlet bli igjen i kroppen, spesielt hvis legemidlet er avhengig av renal eliminasjon. Dette vil gi lenger halveringstid og dermed må vi gi mindre doser. Aldring kan også føre til redusert aktiv transport av legemidler fra blod til nyretubuli, og gir dermed redusert aktivitet i sekretjonssystemene, som reduserer utskillelse av noen LM. Dette gir økt plasmakons og lenger halveringstid hos eldre.
Eldre får lavere blodvolum(grunnet hjertet produserer mindre blod per min, hjertetspumpekraft er redusert). Dette kan redusere blodstrømmen og derme redusere levering av legemidler til nyre,
Kan også komme av at de har sykdommer som kan føre til nyresvikt.

Yngre derimot har høy renal eliminasjon og fjerner ofte legemidler raskt fra kroppen. De vil altså kreve høyere doser i forhold til eldre som blir mer sensitive.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Sammenlign hepatisk eliminasjon hos kvinner og mannlige pasienter?

A

Vi kan ha kjønnsrelaterte forskjeller i enzymaktivitet: Noen metaboliserende enzymer er raskere hos kvinner enn hos menn, mens andre går langsommere hos kvinner som for oksazepram. Kvinner før overgangsalder kan f.eks fjerne substrater som teofylling raskere enn menn, altså hormonelle faktorer.

Hepatisk eliminasjon avhenger av blodstrømmen/enzymaktivitet i lever. Høy blodstrøm til lever vil frakte mer legemiddel til lever for eliminering. Spørs vel om det er høy E?

Noe av det som påvirker den hepatiske eliminasjonen er lever størrelsen. Generelt har menn en tendens til å ha større lever enn kvinner. Større lever kan gi større enzymatisk aktivitet som gjør at menn har høyere hepatisk eliminasjon enn kvinner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvordan avgjøre legemiddel dosering for en 11 måneder gammel gutt?

A

Tidlig i livet er det raske endringer i fysiologien fra spedbarn til barn spesielt. Så barn har ofte høy blodgjennomstrømning, høy metabolsk CL og CLr, og det gir kortere halveringstid, så mye skilles ut fort. Dosen deres vurderes ofte per kg, så derfor må deres per kg LM ofte være litt høyere enn for voksne.
Må ofte starte med en liten dose og deretter øke og monitorere godt. Pediatri pasienter har ofte store variasjoner og må ha individualisert doseringsregime.
Beregn dosen: Beregn riktig dose basert på barnets vekt og de anbefalte doseringsretningslinjene. Formelen som vanligvis brukes er:
Dose (mg) = Vekt (kg) x Dose per kg
For eksempel, hvis den anbefalte dosen er 10 mg/kg, og barnet veier 8 kg, vil dosen være:
Dose = 8 kg x 10 mg/kg = 80 mg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Sammenlign legemiddelmetabolisme hos unge og eldre pasienter?

A

absorpsjon:
Unge: Generelt raskere og mer effektiv gastrointestinal absorpsjon.
Eldre: Reduksjon i magesyreproduksjon og sakte tømming av magen kan påvirke absorpsjonen av noen medisiner.
- eldres enzymaktivitet i første passasje metabolisme reduseres
- yngre absorberer virkestoffet bedre fra tarmen

Distribusjon:
Unge: Mindre kroppsfett og høyere vanninnhold.

Eldre: Økt kroppsfett og redusert vanninnhold kan påvirke distribusjonen av legemidler. Dette betyr at fettløselige legemidler kan lagres i kroppsfett, noe som kan forlenge effekten, mens vannløselige legemidler kan ha kortere varighet av virkning.
- Redusert pumpe funksjon på hjertet og redusert blodvolum, så treigere distribusjon

Metabolisme:
Unge: Leverens funksjon og enzymatisk aktivitet er generelt på sitt høyeste.
Eldre: Redusert levermasse, blodstrøm og enzymatisk aktivitet kan føre til redusert metabolisme av legemidler. Dette kan øke konsentrasjonen av legemidler i blodet og øke risikoen for bivirkninger.

Utskillelse:
Unge: Nyrefunksjonen er generelt optimal, noe som gir effektiv utskillelse av legemidler.
Eldre: Redusert nyrefunksjon er vanlig med aldring, noe som kan redusere evnen til å skille ut visse legemidler. Dette kan kreve dosereduksjon for legemidler som primært utskilles via nyrene.

Ofte skal eldre ha mindre dose/lavere styrke da legemidlet oppholder seg mye lenger i kroppen hos eldre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kommenter på ulikheter i distribusjonsvolum for lipofile legemidler mellom kjønn.

A

Forskjeller i kroppsvekt og kroppssammensetning påvirker distribusjonsvolumet.
Noe som kan bidra til forskjeller i distribusjonsvolum (Vd) for lipofile legemidler mellom kjønn kan komme pga kroppsfett %. Lipofile legemidler fordeler seg i fettvev. Dersom kvinner har høyere fettprosent sammenlignet med menn, med lik(tilsvarende) kroppsvekt, så kan lipofile legemidler ha en større Vd hos kvinner pga deres større fettmasse.

Dersom fat to lean ratioen øker, så vil det resultere i ulikt volum av distribusjonen. Før antok man at menn har mindre fett ift mager vekt, men det er ikke standard lenger og er veldig individuelt. Muskelmasse har lavere kapasitet for LM distribusjon, så dersom man har lite fett ift mager vil det være mindre distribusjonsvolum, enn en som har høyere fett%.

Proteinbinding påvirker også siden lipofile legemidler ofte binder seg til protein i blodet først, som albumin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

What is the origin of biologicals?

A

Biologicals er drugs som enten isolert fra organismer eller et resultat av en biologisk prosess, og er ikke kjemisk syntetisert. Insulin er den første som ble isolert fra bukspyttkjertelen av dyr først for behandling av diabetes. Deretter kom f.eks monoklonale antistoffer, som er spesifikke proteiner som kan gjenkjenne og binde seg til bestemte molekyler som ofte er assosiert med sykdomstilstander.
Første produktet var insulin relaterte, og mer og mer protein og peptider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Utfordringer relatert til biologicals?

A

Meste av dem på markedet nå er designet for parenteral administrering.

Begrensninger når det gjelder produksjonen.

Den viskøse formen man trenger for å få den konsentrasjonen man ønsker kan ikke bli injisert og man må også ta i betraktning pH og osmolalitet. Feil osmolalitet kan gi skadelige effekter på celler eller vev.

Har kommet nyere teknologi som gjør at man kan bruke proteinbærere men da brukes det diffusjonsmekanismer og da må partiklene være i mikrorange og da trenger man større nåler for administrering.

Har høy molekylvekt så får man en høy viskositet som kan gi blodpropp
Om formulering blir viskøs så kan man fortynne, men da blir det høyere volum og det kan man heller ikke ha.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Principles of recombinant DNA technology

A

Rekombinant DNA er teknologi er utviklet for å tilsette menneskelig gen inn i genetisk materiale til en vanlig bakterie eller celler av annen opprinnelse. Denne rekombinante mikroorganismen kan nå produsere protein kode av det menneskelige genet.

Rekombinant DNA-teknologi er en metode som innvolverer klipping og liming av DNA-molekyler fra ulike kilder for å produsere nye kombinasjoner av gener.

DNA isoleres fra en kilde som kan være fra en celle.
Enzymer klipper ut et spesifikt gen eller DNA-fragment fra isolert DNA-materiale.
DNA fragmentene settes inn og blir limt ved hjelp av enzymet DNA-ligase.

Dette kan produsere nye genetiske kombinasjoner som biologicals.

Example of one marketed biological
En av de markedsførte biologiske legemidlene er humant insulin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Bioequivalence of biosimilars

A

Biosimilars refererer til biologiske legemidler som er svært lik, men ikke identiske med et annet allerede godkjent biologisk legemiddel. I motsetning til generiske legemidler, som er kjemisk identiske med deres referanseprodukt, er biosimilars laget av levende celler, som gjør det umulig å reprodusere nøyaktig. Formålet med biosimilars er å tilby kostnadseffektive alternativer til eksisterende biologiske legemidler.

Bioekvivalens refererer til at to legemidler gis samme medisinske effekt, selv om har ulike produsenter. Begge to legemidlene altså det originale og den generiske vil altså ha tilsvarende biotilgjengelighet og samme terapautiske effekt når de administreres i samme mengde under lignende forhold. Legemidlene skal altså oppføre seg likt i kroppen.
Målet med å presentere den som er bioekvivalent er så pasienter forventer smame terapautisk utfall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Definer typer av metabolismer som skjer etter en drug administrering.

A

For mange LM skjer metabolismen i tarmveggen under opptak, men først og fremst i leveren. Initial dosen som forekommer i the portal vein, er den fraksjonen som absorberes. Fraksjonen som når blod sirkulasjonen etter første-passasje gjennom leverer biotilgjengeligheten til LM.

I leveren foregår to hovedfaser som er fase 1 og 2 metabolisme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Sammenlign fase 1 og 2 metabolisme:

A

Fase 1 metabolisme avdekker en funksjonell gruppe i legemidlet eller introduserer en funksjonell gr i LM. Dette forbereder LM for fase 2.
Hovedreaksjoner i FASE 1:
Oksidasjon: Den vanligste fase 1 reaksjonen skjer gjennom enzymer fra P450 familien (CYP enzymer). Her får de oksygen atom på molekylet eller oksygen holdig funksjonell gruppe.
Reduksjon: Her mister molekylet oksygen eller får flere elektroner
Hydrolyse: Enzymer bryter bindinger i molekylet ved å legge til vann.

Fase 2 metabolisme: Øker vannløseligheten til et LM slik at de lettere skilles ut.
Hovedreaksjoner fase 2:
Konjugeringsreaksjoner: Det involverer tilsetning av et stort molekyl til LM eller fase 1 metabolitten. Etter konjugering blir stoffet inaktivt og mer vannløselig
Glukoronidering: Legger til en glukuronsyregruppe: dette er den mest valige fase-11 reaksjonen.
morfin f.eks metaboliseres og blir mer potent versjon.
Sulfatering: Legger til en sulfatgruppe
Acetylering: Legger til en acetylgruppe
Aminosyrekonjugering: Kombinerer stoffet med aminosyrer som glycin og taurin.

avhengig av LM så kan også legemidlet hoppe over en av fasene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Hva er pre-systemisk metabolisme?

A

Kan være alt fra enzymer som metaboliserer lm i munn også.

men også kjent som første passasje metabolisme. Referer til den biotransformasjonen (metabolismen) av et LM som skjer før den når systemisk sirkulasjon.
Første passasje metabolismen skjer i lever via portåresystemet før den absorberes i tarmen.

På grunn av pre-sytemisk metabolisme:
Får redusert biotilgjengelighet pga en del metaboliseres, så mindre av opprinnelig dose når systemisk sirkulasjon i aktiv form.
Dersom et legemiddel er i prodrug form, vil pre-systemisk metabolisme omdanne legemidlet til sin farmakologiske aktive form.
Unngå pre-systemisk metabolisme:
ta sublingual tabletter under tungen
i.v
transdermal.
rektal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Hva er genetisk polymorfisme?

A

Referer til arvede forskjeller i enzym struktur mellom individer, grupper eller populasjoner. På denne måten påvirkes måten LM metaboliseres i kroppen.

Disse arvede forskjellene kan For eksempel endre enzymaktiviteten til virkestoff, slik at noen er mer aktive enn andre og metaboliserer i ulik grad.

Legemidlers målproteiner som reseptorer, ionekanaler kan være genetisk polymorfe.
kan da gi varierende terapautisk respons blant individer.
Farmakogenetikk er lurt her da man ser på genetiske forskjeller som påvirker individets respons på LM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Hva er prinsippene bak liver målsetting(targeting) og når er dette relevant? The principle behind liver targeting and when would this be relevant?

A

Lever målsetting referer til der man retter legemiddel målet til kun spesifikt leveren og forsterker effekten på lever.

Man vil da sørge for

Selektiv levering av legemidlet og levere aktivt LM til levervev og sikre høyere konsentrasjoner.
Ved å selektivt levere til lever får man høyere terapautisk effekt på leversykdommer f.eks.
Minimerer systemisk bivirkninger og toksisitet ved å hindre systemisk distribusjon av stoffet og kun måtrette Legemiddel mot lever.

noen legemidler bruker ligand som binder spesifikt til reseptorer eller molekyler som uttrykkes på leverceller.
Liposomer, nanopartikler og andre nanobærere konstrueres for å levere medisin til lever.

Eksempler for relevans: leversykdommer som hepatitt.
Kan være bra for kolesterolsyntese og da kolesterol medisiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Hva skjer ved nedsatt leverfunksjon? What happens in liver impairment?

A

Det gir en reduksjon i leverens evne til å utføre ulike funksjoner.
Reduserer blod CL av LM eliminert av hepatiske metabolisme.
Dette kan forlenge halveringstiden til LM metabolisert i lever og øke konsentrasjon i blod. Kan være kritisk for LM med smalt terapautisk vindu.
Kan påvirke proteinbinding. Lever produserer proteinene som albumin som binder seg til legemidler. Når lever ikke kan det, kan det øke fritt LM i blod, som kan gi mer effekt og mer distribuert. Toksisk + bivirkninger
Kan redusere første passasje metabolisme av høyE LM og gi økt absorpsjon, høyere F.

Giftstoffer kan hope seg opp om man ikke får metabolisert dem. Dette kan føre til toksisitet og gi konsentrasjoner over terapeutisk vindu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Karakteriser prekliniske studier i legemiddel utviklingen

A

Prekliniske studier er de som utføres før menneskelige kliniske forsøk og gir grunnleggende data om legemidlets sikkerhet, farmakologi og effektiviteten.

Formålet med prekliniske studier er å vurdere den initiale sikkerheten og toleransen av en ny formulering. Det er også viktig for å forstå farmakokinetikken(ADME), farmakodynamikken(effekt på kropp av LM), terapautisk effekt og bivirkninger.

Prekliniske studier gjøres på dyr. Preklinisk studie omfatter in vivo studier, og forsøk på dyrepopulasjoner. Slik ser de hvordan legemidlet fungerer, gir effekt og ser på andre ting som bivirkninger og det nevnt under formål.

Data fra prekliniske studier brukes så til å bestemme om legemiddel skal gå videre til kliniske forsøk på mennesker.

Noen begrensninger her er at det ikke fullt ut gjenspeiler hvordan LM fungerer i kroppen til mennesker. Derfor kan prekliniske studier kun gi en indikasjon for videre forskning og utvikling, og kun bevise at det er trygt og mulig effektivt til videre studier på mennesker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Characterize each phase of clinical study. Karakteriser hver fase av klinisk studie

A

Etter preklinisk fase starter

Fase 0 som er mikrodoseringsstudier. Det er kun for å få en indikasjon på noen få folk. Her gis lave doser til få mennesker.

Fase 1 Er toksisitet studier og gjøres på friske frivillige mennesker. Kan finne sikker doseringsintervall, identifisere bivirkninger, se på metabolismen og elimineringen.

Fase 2 er doserepons studier. Vurderer effekten til LM på mennesker. Her testes den på flere hundre pasienter med sykdommen eller tilstanden LM skal behandle.

Fase 3 er hvor man bekrefter effektiviteten og overvåker bivirkningene. Man sammenligner med standardbehandlinger og samler informasjon som vil tillate legemiddelet å bli brukt trygt.

Fase 4 er overvåkelse av legemiddelets sikkerhet i det generelle offentlige og samle langtidsdata om legemiddelets effektivitet og bivirkninger. Dette gjøres på flere tusen pasienter, og kan vare i mange år. Her vil man forstå langtidseffekter.

Etter disse fasene vil data analyseres og man beslutter om man vil fortsette videre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Hva er helsinkideklarasjonen?

A

Det er etiske prinsipper for medisinsk forskning som omfatter mennesker.
Helsinkideklarasjonen er en erklæring om etiske prinsipper til rettledning for leger og andre som utfører medisinsk forskning som omfatter mennesker.

Det går ut på at pasienter må godkjenne det og vite at det er i forhold til helsinkideklarasjonen.
De frivillige må være klar over alt som konsekvenser og risikoen.
Forskningens fordeler må være større enn risiko og ulemper.
Forskere må beskytte deltakeres personvern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Hva er DOFI?

A

DOFI er discolusre of invention. Det er en skriftlig beskrivelse av en oppfinnelse som vanligvis sendes fra en oppfinner. Målet med DOFI er å starte prosessen med vurdering av oppfinnelsens kommersielle potensial og for å avgjøre om det er hensiktsmessig å søke patentbeskyttelse for oppfinnelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Main skin layers serve as barriers for drug penetration

A

Transdermal levering refererr til administrasjon av legemidler gjennom huden for å oppnå en
systemisk effekt. Målet er å få LM til å komme gjennom ulike lag av huden, komme i blodstrømmen,
og gi terapautisk effekt.

Huden fungerer som en barriere og beskytter f.eks mot fremmedlegemer og trusler for kroppen.
Likevel kan den også fungere som en barriere for legemidler og gjøre det vanskelig å få effektive
transdermale systemer.

Vi har ulike hudlag som
stratum corneum(hornlaget). Det er det ytterste laget av epidermis og er den primære barrieren
for transdermal legemiddellevering. Det består av døde hudceller som er tett pakket
og omgitt av lipider. Disse begrenser penetrering av legemidler.

Neste lag er epidermis (uten stratum corneum). Under stratum corneum er resten av epidermis
som er av levende hudceller. Den funker også som en barriere LM må gjennom
Dermis er laget under epidermis og har blodårer, hårsekker og annet. Den må videre
herifra til blodstrømmen.

For å overkomme disse barrierene har vi microneedles, som er små nåler som kan levere LM direkte
til dermis uten å gi smerte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Main design of transdermal patches

A

backing laye: Transdermale plastre har et beskyttelseslag, dette er det ytre laget av plasteret som beskytter mot ytre
og hindrer legemiddel fra å lekke ut. Den beskytter også delen av plasteret som festes på huden.

Vi har Legemiddel Reservoar, der legemidlet er lagret.

Vi har hastighetsbestemmende membran. Denne kontrollerer hastigheten LM frigjøres med fra
reservoaret, og da hastigheten LM absorberes med.

Lim, som sørger for at plasteret fester seg til huden.

Beskyttelsespapir som dekker kontakt limet før bruk. Den kastes før plasteret festes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Drug release from transdermal patches

A

Plasteret har et legemiddelreservoar, og legemiddel frigjøres herifra ved hjelp av diffusjon. Slik passerer den et kontrollert frigjøringsmembran og når huden.

Deretter penetrerer den hudens ytterste lag, stratum corneum som er hoved barrieren for legemiddelpenetrasjon. Den diffunderer gjennom her og når de dypere lagene, også systemisk sirkulasjon. Den må altså komme seg til dermis som har blodårer.

Noe som kan påvirke frigjøringen fra plasteret er at legemidler med f.eks høyere lipofilisitet vil ha lettere for å penetrere stratum corneum. Formulering av plaster men polymerer, myknere, penetrasjon fremmere har betydning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Pharmacopoeal requirements for transdermal patches

A

Setter standard og krav for kvalitet, renhet, styre for legemidler og spesifikke doseringsformer
som plaster.

Noen av kravene er
Generell beskrivelse av plaster, størrelse, hvordan den brukes.
Bekrefte tilstedeværelse av aktiv ingrediens, altså virkestoff.

Kvalitet av legemidlet
Frigjøringshastigheten av virkestoff skal ha terapautisk profil
Plaster skal festes godt til huden for å sikre kontinuerlig legemiddeltilførsel.

Stabilitet i forhold til holdbarhet, beholde styrken og ikke utviklde skadelige
nedbrytningsstoffer.

Hvordan plastrene skal lagres, under hvilken temperatur.
Hvordan plaster skal pakkes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

The concept of drug targeting: Hva er konseptet av drug targetting?

A

Det er viktig for økt akkumulering av aktivt virkestoff i ønsket område av kroppen eller organer og vev.
Man skal da begrense distribusjonen til andre steder.
Man oppnås dette ved å bruke legemiddelbærere som liposomer, nanopartikler
antistoff konjugater som bindes eller tas opp på spesifikke steder.
Noen celler som kreftceller uttrykker spesifikke overflateproteiner eller reseptorer
i høyere grad enn normale celler. Ved å bruke disse markørene kan man
målrette LM.
fordeler:
Øke terapeutisk effekt av legemiddelet ved å øke konsentrasjonen i målvevet.
Redusere systemiske bivirkninger og toksisitet ved å begrense legemiddelets tilstedeværelse i andre vev.
Muliggjøre bruk av legemidler som ellers kan være for toksiske til systemisk bruk.
Forbedre legemidlets farmakokinetiske og biodistribusjonsprofil.
Utfordring:
må sikre stabil inkorporering av lm i bærer
overvinne kroppens barrierer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Characterize active drug targeting.

A

Aktiv legemiddel targetting handler om å levere legemiddel direkte til spesifikke celler,
vev eller organer.

Kjennetegn ved aktiv legemiddel målretting:

For å oppnå aktiv drug targeting, så blir legemidlet festet til eller inkorporert i noen bærere som
kan gjenkjenne og binde spesifikke molekyler på overflaten av målcellen. Eksempler på
legemiddelbærere er liposomer, nanopartikler og antistoff-LM-konjugater.
For at bærere skal gjenkjenne og binde seg til ønskede områder, er det festet spesifikke ligander på
overflaten. Disse kan da gjenkjenne og binde seg til reseptorer som er uttrykt på overflaten av målcellene.

Ved å målrette legemidlet direkte der de skal fungere som ved hjelp av EPR-effekten, og da kan man redusere bivirkninger og
akkumulering av legemiddel konsentrasjon på andre steder.

Man bedrer tarapautisk effekt av legemiddel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Characterize EPR effect and passive drug targeting.

A

EPR = Enhanced permeability and retention effect. Beskriver der nanopartikler har en tendens til å akkumulere i tumorvev mye mer enn i normalt vev. Den tillater LM som er innkapslet i nanopartikler til å bli levert mer spesifikt til svulster. Dette kan blant annet skje på grunn av økt vaskulær permeabilitet i tumorvev enn i vanlige vev. Det skyldes når tumor vokser og danner nye blodkar. Syke vev får mer gaps i membranen, noe som gjør ar EPR nanobærere kan diffundere over det syke vevet.
Slik kan ihvertfall legemidlene hope seg opp der og få økt retensjon siden tumor ofte har mangelfull lymfatisk drenering, så det blir vanskelig å fjerne partiklene der.

Passiv legemiddelmålretting referer til der hvor legemidler eller legemiddelbærer systemer som nanopartikler, akkumuleres i spesifikke vev eller organer, men ikke på grunn av spesifikk bindingsmekanisme som i aktiv målsetting, men heller på grunn av fysiologiske egenskaper. ERP-effekten gir for eksempel passiv målretting.

36
Q

Compare passive and active drug targeting therapies.

A

Passiv drug targeting: Her har man ingen ligand og legemidlet vil ikke gjenkjennes av de spesifikke målmolekylene. Den bruker da kroppens naturlige fysiologiske egenskaper til å akkumulere legemidler i ulike vev uten å bruke molekyler for å målrette legemidlet. EPR effekten i tumor er da en kjent effekt her siden legemidlet diffunderer over sykt vev i passiv diffusjon siden tumor vev også har mellomrom i membranen sin. Når legemidlet når målet sitt, så har vi uansett ikke kontroll over frigjøringen, og dette er passivt.

Fordeler med passiv er at det er enklere å designe legemidler for passiv målretting siden de ikke trenger med modifikasjon for drug targeting. Og en utfordring er at ikke alle svulster har lik grad av EPR effekten.

Aktiv drug targeting: er avhengig av å bruke målrettede ligander. De ligandene er altså festet til legemiddelbærere som skal gjenkjenne og binde seg til en reseptor på målceller. Ved binding sikrer at man legemiddelet blir levert direkte til cellene.

Fordeler med aktiv targeting er at den kan minimere bivirkninger og maksimere terapautisk effekt. De blir også mye mer tatt opp med aktiv målretting enn passiv.
Utfordringen her er design og produksjon som kan være vanskelig. Dersom reseptorer på kreftceller endrer seg over tid så kan det være et problem, eller om immunresponsen mot legemiddel bærere øker.

37
Q

How to assure longer circulation time of nanocarriers in drug targeting?

A

For at nanobærere skal være lenger i sirkulasjonen under drug targeting så kan man bruke PEGylering. Under PEGylering fester man PEG til overflaten av nanobærerene. PEG gir da en hydrofil børste lignende struktur rundt nanobæreren. Slik skjuler man legemidlet for immunsystemet. Dermed øker vi også halveringstiden til legemidlet og gir den lenger tid i kroppen.

Størrelse og form kan påvirke legemidlets interaksjon med celler eller proteiner. Nanopartiklene kan derfor ha en størrelse på nder 100 nm for å unngå rask nedbrytning.

Kan unngå positiv ladning siden den kan binde seg til proteiner. Normalt er det nøytrale eller negative som sirkulerer lenge.

Kan bruke liposomformuleringer som har kolesterol og PEGylerte lipider for å forlenge sirkulasjonen.

37
Q

Explain the Doxil as nanoformulation.

A

Doxil er en liposomal formulering av det cytostatiske legemidlet doxorubicin. Den brukes mye i behandling av kreft.

Doxorubicin gir mange bivirkninger, og ved å inkorporere den i liposomer, kan distribusjonen av legemidlet endres og mulig redusere bivirkning og samtidig øke terapautisk effekt.

Den har en liposomal formulering. Liposomene er hydrofilt inni og lipofilt i mellomlaget. Den er altså hydrofil og hydrofob og kan bære både hydrofile og hydrofobe legemidler.

Overfalten til Doxil liposomene er PEGylert som gir børste lignende overflate. Det forlenger dens tid i sirkulasjonen i blod. Dette øker sjansen for at legemidlet når svulsten og skadet vev.
Som nanopartikkelkan Doxil utnytte EPR-effekten og akkumulere i svulsten i forhold til det som er fritt uten liposomer eller nanobærere.

37
Q

Explain the principle of antibody targeting in cancer therapy.

A

Antistoff målretting i kreft terapi utnytter spesifisiteten til antistoffer for å gjenkjenne og binde seg til bestemte antigener på celleoverflaten. Den målretter seg ofte mot overuttrykket antigen på kreftceller eller de som er unike. Disse antigenene kan være for eksempel proteiner.

Første som skjer er at antigen som er på kreftceller eller over uttrykt må identifiseres. Man prøver da å skille mellom kreftcellene og de vanlige cellene.
Når målantigen er identifisert utvikles monoklonale antistoff mot dette antigenet. Monoklonale antistoff er da identiske antistoffer som er produsert av immunceller.
Når antistoff bindes til kreft celler så kan de få kroppens immunforsvar til å ødelegge dem. Antistoff kan også hemme veksten av kreftcellen ved å hemme den fra å motta signal om å dele seg videre. Mens andre antistoff kan binde og direkte føre til celledød.

38
Q

Give examples of the triggered drug release concepts.

A

Triggered drug release er systemer som kan utløses for å frisette innholdet ved eksponering for eksterne stimuli, for eksempel varme, lys, pH, ultralyd og magnetfelt.
- Eksempel på stimuli-responsive nanomedisin er Thermodox, som er temperaturfølsomme PEGylerte liposomer som inneholder doxorubicin.
- Ulempen med slike formuleringer er at de er vanskelige å forberede, på en slik måte at de er spesifikke med hensyn til stimuli-responsiv frisetting av virkestoffet. Det som kan skje er at de enten allerede frigjør betydelige mengder medikament uten å faktisk bli utløst, eller at de virker så stabile at de utløsende forholdene som kreves for å indusere legemiddelfrisetting er så alvorlige at de ikke er kompatible med fysiologiske prosesser. At det vil si stimuliene selv blir giftige.

38
Q

Comment on limitations in drug targeting

A

Noen begrensninger her er at legemidlet også kan påvirke friske celler i nærheten selvom de er mer selektive og målrettede. Dette gir bivirkninger.

Noen kreftceller kan utvikle resistens mot flere legemidler, dette gjør målrettet terapi vanskeligere.

Immunresponsen kan være et problem dersom den gjenkjenner legemidlene.

38
Q

Summerize the advantages og ulempene av MUPS

A

MUPS står for multiple unit pellet system og er en spesiell doseringsform som inneholder små pellets.

Redusert risiko for dose-dumping: Siden legemidlet er fordelt over mange små partikler, er det mindre sannsynlig at hele dosen frigjøres på en gang.
Forbedret farmakokinetikk: Fordelingen av legemidlet over flere enheter kan føre til en mer forutsigbar og stabil frigjøring av legemidlet, noe som kan føre til en jevnere konsentrasjon av legemidlet i blodet.
Redusert lokal toksisitet: Fordi legemidlet er fordelt på flere enheter, er det mindre sannsynlig at en høy konsentrasjon av legemidlet frigjøres på ett sted i mage-tarmkanalen, noe som reduserer risikoen for lokal irritasjon eller toksisitet.
Målrettet frigjøring: Ved å belage individuelle enheter (f.eks. med enteriske belegg), kan legemidlet målrettes mot bestemte deler av mage-tarmkanalen.

Fylling og belegging må være ensartet.

39
Q

Release of drug from MUPs

A

Frigjøring av legemidler fra MUPs kan skje gjennom flere mekanismer:

Diffusjon: I mange pellets er legemidlet innkapslet av en eller flere polymermembraner. Legemidlet frigjøres ved at det diffunderer gjennom disse membranene når pelletsen kommer i kontakt med kroppsvæsker.

Erosjon: I noen systemer er pellets laget av materialer som sakte brytes ned når de kommer i kontakt med kroppsvæsker, og legemidlet frigjøres ettersom materialet eroderer.

Oppløsning: Noen MUPs er designet slik at pelletsene oppløses i mage-tarmkanalen, og legemidlet frigjøres raskt.

Svelling: Pellets kan også være designet for å svulme opp når de kommer i kontakt med væske, noe som fører til at legemidlet frigjøres over tid.

MUPs kan også være belagt med forskjellige materialer for å oppnå ønskede frigjøringsprofiler. For eksempel:

Enteriske belegg: Dette beskytter pellets mot magesyren og sikrer at legemidlet først frigjøres i tarmen.

40
Q

Principle of personalized medicne?

A

Personalisert medisin handler om at legemiddel og en diagnostisk test skal gjennomføres for individuelle pasienter før man finner behandling og legemdiler som de skal bruke.
Prinsippet går ut på at den rette pasienten skal ha rett legemiddel mot rett dosering ved rett tid.
Det innebærer da at behandlingen skal være tilpasset til den enkelte pasienten. Personalisert medisin tar også sikt på å individualisere kjemoterapautiske tiltak på bakgrunn av ex vivo og in vivo informasjon om pasienten og pasientens sykdomsspesifikke karakteristiska.

Personalisert medisin er definert som P4 medisin prinsipper:

  • P4 medisin er personalisert (tilpasset), tar hensyn til en persons genetiske eller protein profil
  • P4 medisin er preventive (forebyggende), påvente av helseproblemer og fokus på velvære, ikke sykdom
  • P4 medisin er prediktiv (forutsigbar), styre riktig behandling, og unngå legemiddelreaksjoner
  • P4 medisin er participatory (deltakende), myndiggjør pasienter til å ta mer ansvar for egen helse og omsorg
41
Q

What is nanotheranostics?

A

Det er et begrep som er slått sammen av ordene “nanomedisin”, “terapi” og diagnostikk. Målet med nanotheranostics er å oppnå målrettet legemiddellevering samtidig som man overvåker responsen på behandlingen.

Ved hjelp av nanotheranostics kan legemidler leveres direkte til kreft celler eller vev og redusere bivirkningene på friske celler og vev.

Mange nanotheranostiske partikler pleier også å ha imaging agenter innebygd som gjør at de kan se bilder av vev ved hjelp av metoder som MRI, PET og ultralyd.

Noen av de nanotheranostiske systemene er designet for å regere på ulik stimuli som endringer i pH.

Nanotheranostics fremmer prinsippet om personalisert medisin ved å tilpasse behandlingen basert på individuell pasientrespons.

42
Q

3-in-1 (triple treat) concept on nanotheranostics

A

3-in-1 prinsippet går ut på at man skal diagnostistere, terapi og overvåke terapautisk respons.
Diagnostikk delen:
Her er nanotheranostiske partikler utstyr med imaging agenter som gjør det mulig å se sykdomsrelaterte steder i kroppen. Man bruker da MRI, PET for å se. Man kan da lokalisere svulsten.
Terap:
Samme nanotheranostiske partikkelen kan levere legemiddel direkte til målcellene. Dette inkluderer kjemoterapautiske legemidler. Pga målrettet levering kan dose reduseres og bivirkninger minimeres.

Overvåkning av terapautisk respons:
Etter administrering kan nanotheranostisk partikkel enda overvåke behandlingen og observere endringer som at svulst krymper, om inflammasjon som avtar osv.

43
Q

Limitations in current personalized therapy

A

For å lykkes med personlig nanomedisin til klinikken, må en rekke hindringer overvinnes.
1. Kunnskap om farmakokinetikk til nanomedisn er begrenset. Det vi veit er at farmakokinetikken til kjemoterapi er ikke-lineær ved oralt administeringsvei. Det som menes med ikke-lineær farmakokinetikk er at høyere dose vil ikke være proposjonalt med økt respons.
2. Det vi veit er at nanomedisin vil akkumelere i målstedet. Man vet at høyest sannsynlig er grad av akkumulering korresponderer til grad av effekt. Men likevel er det forsatt uklart om høy akkumulering gir høy effektivitet.
3. Det er lite informasjon om hvor mye av legemidlet som akkumulerer i målstidet i løpet av behandlingen. Dette er relevant å vite noe om for senere vurdering av behandlingen. F.eks kan størrelsen på svulsten avta eller kan akkumuleringen også avta, og da kan man ut fra endringer vurderer neste steget i behandlingen.
4. Det finnes formuleringer som allerede er brukt hos pasienter som f.eks legemiddel med bæresystem, men som ikke inneholder noe diagnostics agent i samme formulering. Her har man problemer med å finne ut hvordan man skal tilsette diagnosticsagent hos legemidler som allerde er laget uten.

44
Q

Factors affecting transdermal drug delivery

A

Det som kan påvirke transdermal delivery system er:
Molekylstørrelse, lipofilitet, og ionisering kan påvirke legemiddelets evne til å penetrere huden.

Store molekylerer: har vansker med å penetrere.

Lipofilisitet: Stratum corneum er lipofilt, så lipofile virkestoff vil penetrere bedre enn hydrofile. Vil også kunne akkumulere virkestoff i stratum corneum.

Ionisert virkestoff vil ha vansker med å penetrere stratum corneum enn ikke-ioniserte.

Skadet hud: som eksem kan endre dens permeabilitet.

Apllikkasjonsområde har noe å si. Det spørs tykkelsen og sammensetningen av huden.
Eldre hud kan være tynnere eller mindre elastisk, noe som kan påvirke transdermal levering.
pH i huden øker med økt vaskin, det gir redusert hudbarriere.

45
Q

1)Mode of action of liposomes as vaccine adjuvants

A

Liposomer er fosfolipid vesikler laget av en lipidbilag, som kan bære både vannløselige og fettløselige stoffer. Denne kan da bli modifisert til å bære antigener.

Når det gjelder deres bruk som vaksineadjuvanter, fungerer liposomer ved å forbedre immunresponsen mot vaksineantigener.

Liposomer kan inkorporere antigener enten via vannkjernen eller lipidmembranen.

Etter administrering kan liposomer fungere dene som et depot på injeksjonsstedet, og det fører til gradvis frigjøring av antigen. Når antigenet frigjøres, vil kroppens B-celler produsere korresponderende antistoffer, og danne immunrespons. Til neste gang om man blir smittet, har man altså antistoffer klare i kroppen.

Liposomer kan være designet for å målrette bestemte celler, altså antigen presenterende celler.

45
Q

2) Advantages and limitations of liposomes as vaccine adjuvants

A

Fordeler med liposom vaksiner:
- Liposomer kan bade indusere humoral og cellulær respons.
- Liposomer kan beskytte antigener mot nedbrytning av kroppen, f.eks ved pegylering.
- Er biokompatible.

Ulemper:
- Har moderat til lav adjuvant effekt.
- Fosfolipider er utsatt for enzymatisk degradering
- Liposomer vil ha en god cellulær opptak, men kun lav til moderat adjuvans effekt.

45
Q

3) Virosomes: specificity and mode of action

A

Virsomer er lipidbaserte vesikler og fungerer som bærere systemer for antigener i vaksiner.

Selvom de ligner på viruspartikler, så mangler de det genetiske materialet til virus, og kan er ikke smittsom. Likevel vil de ha virale egenskaper som å kunne fusjonere med andre celler.

Når virosomer administreres til en organisme, kan de fusjonere med målcellenes membraner og slippe inn i cellen, akkurat som vanlige virus. Istedenfor å levere viralt genetisk materiale, kan virsomer da levere virkestoff og vaksineantigener. Dette kan utløse en immunsrespons eller levere terapeutisk effekt til målcellene.

45
Q

4)Advantages and limitations of virosomes as vaccines

A

Fordeler:
- God tolerance og immunogensitet på grunn av:
o Høy renhet av influensa subenheter
o Lang aktivitet av glykoproteinet haemaglutinin.
o Presentasjon av glykoproteiner på influensaoverfalter etterligner naturlig omslag av virus.
- Stort aspekt for nasal applikasjon.
- Kan stimulerer celle og antistoffmediert respons.

Ulemper (med virosomer)
- De kan sette i gang immunresponser fordi det er virale glykoprotein på overflaten.
- Et potensielt ulempe er rask oppløsning av virosomet når den når blod kompartment.
- Kort halveringstid.
- Er ikke mye tilgjengelig data på kronisk bruk av virosomet.

46
Q

5) ISCOMs: building blocks and concept

A

ISCOMs kalles også for immuostimmulerende kompleks er en partikkel som inneholder flere kopier av et antigen, som optimaliserer presentering av antigen til immunsystem.
-Det som er fordelen med den partikkelen er at den har større immuogenistet (utløse immunrespons) enn liposomer.
- Antigen eksponeres.
- Dette vil stimulerer B-celler direkte til å produsere antistoff.

46
Q

Hva er nanomedisin?

A

Nanomedisin er basert på bruken av nanoteknologi for medisinske formål. Her er målet ikke akkurat å behandle sykdommen, men mer at man må bruke teknologien til blant annet diagnotisere eller for eksempel gjenkjenne den første tumorcellen. Det brukes matrialer på nanonivå, og ved hjelp av dette kan man påvirke kreftcellene uten friske celler, noe som kan redusere bivirkninger.
Nanostørrelsen er på 1-100 nm. Det er flere områder nanomedisin brukes, som f.eks
I målrettet kreftceller
bruker nanokapsler for levering av legemiddel til svulster.
nanokapsel for penetrering av BBB
Nanopartikler og kapsel for levering av insulin.

46
Q

The main requirements for Nanomedicine? svar bedre

A

Nanopartiklene som brukes bør være kompatible med biologiske systemer for å unngå toksiske reaksjoner.
De må være stabile i fysiologiske forhold så de ikke brytes ned før de når målet sitt.
Når man skal jobbe med nanomedisin, burde man ha størrelser fra 1 nm til 100 nm.
Fysikalsk-kjemiske egenskaper er viktig ,som f.eks størrelse, formen, overflateegenskaper er viktige.

47
Q

What defines nanoparticles (NPs)?

A

Nanopartikler er nanoteknologi som brukes innen nanomedisin for medisinering.

Nanopartikler er definert som partikler med en rangering fra 1-100 nanimeter i diameter. Generelt bruker rundt 100 nanometer i diameter.
Nanopartikler har en større overflateareal i forhold til deres volum sammenlignet med større partikler. Det gjør dem veldig reaktive.
På grunn av den lille størrelsen den har, kan den gi økt diffusjon og bevegelse i væsker enn større partikler.
Nanopartikler som brukes her må også være biokompatible, og dermed ikke forårsake uønskede effekter eller bivirkninger i kroppen. De mest studerte biokompatible nanopartiklene er liposomer, miceller og polymerer.

I tillegg har vi denne figuren med fire ting vi kan manipulere etter vårt ønske.
Størrelsen på en nanopartikkel har stor påvirkning på dens bistribusjon, opptak og farmakokinetikk. Mindre partikler kan som sagt penetrere biologiske barrierer lettere, mens større partikler har lenger sirkulasjonstid i blod.
Ladning er med i figuren. Ladningen kan påvirke deres stabilitete i interaksjoner og suspensjoner. Positiv ladning kan f.eks fremme interaksjoneren med negativt ladet celleoverflate.
Hydrofobisitet graden endres for å styre nanopartiklenes interaksjoner med miljø, deres løselighet eller deres evne til å inkorporere legemidlet. Denne egenskapen kan man overkomme ved hjelp av PEGylering. PEG er da et hydrofilt polymer, så ved å knytte den til hydrofobe partikler kan man øke deres løselighet. Pegyleringen kan også skjule nanopartiklene mot kroppens immunforsvar. Pegylering er også med på å øke stabiliteten av nanopartikler
Siste punkt er targeting. Overflaten av nanopartikler modifiseres med spesielle antistoffer og peptider for å gi målrettet levering til bestemte celler og vev. Det kan øke effektiviteten av virkestoff levering og redusere bivirkninger.

48
Q

Define the importance of the size of NPs?

A

Størrelse på nanopartikler er viktig med tanke på sirkulasjonstiden, blodstitribusjonen og Cl. Partikler av en bestemt størrelse kan for eksempel unngå oppsaling av retikuloendoteliale systemet (RES) og ha lenger sirkulasjonstid.
Størrelsen til nanopartikler kan bestemme deres evne til å krysse biologiske barrierer som blod hjerne barrieren og tarmvegg.
Størrelsen på partikelen kan alt i alt påvirke farmakokinetikken.

49
Q

Current limitations of nanomedicine

A

Noen begrensninger til nanomedisin er det at nanopartikler kan forårsake en undertrykking av immunrespons. Dette kan være en fordel når det er behov for å redusere en autoimmun respons, men det kan også øke risiko for infeksjoner.

På den andre siden kan nanopartikler også aktivere immunsystemet, noe som kan gi autoimmune reaksjoner.

Nanopartikler kan påvirke blodets koagulasjon mekanismer. Dette kan øke risikoen for blodpropp eller blødning, avhengig av hvordan nanopartiklene interagerer med koagulasjonssystemet.

Interaksjon med blodproteiner kan endre nanopartiklenes egenskaper, f.eks størrelse og ladning. Det kan påvirke deres distribusjon i kroppen, og evne til å nå målceller.

Proteinbinding, når nanopartikler introduseres i blodet, kan de binde proteiner, og det kan påvirke hvordan nanopartikler blir tatt opp eller gjenkjennes.

Akkumulering i retikuloendotel-systemet(RES) som hovedsaklig består av lever, spiller en viktig rolle i å fjerne fremmede partikler fra sirkulasjonen. Mange nanopartikler blir fjernet fra blodet på den måten, og akkumulert i leveren. Det begrenser deres evne til å nå mål organet/vev eller cellen.

Partikkel CL er kroppens evne til å fjerne nanopartikler. Det varierer med partikkelens størrelse, form og overflateegenskaper.

Noen nanopartikler kan virke som adjkuvanser, og dermed forsterke kroppens immunrespons mot andre stoffer. Kan gi uønsket immunreaksjoner.

Antigenisitet: hvis kroppen gjenkjenner nanopartikler som fremmede, kan den produsere antistoffer mot dem. Dette kan redusere effektiviteten av nanomedisiner.

Jo større størrelsen på stoffet er, desto mer blir inntrenging av tumor vanskelig / begrensende. Eks. Vi ønsker små nanopartikler, men de kan ikke være for små til at det er ikke nok plass til et legemiddel.
Oppbevaring er også en begrensning. F.eks COVID vaksine hvor den skulle oppbevares i en temperatur ved -80. Dersom det skulle være kjøleskap for det, er det likevel ikke nok til ene hel populasjon.

50
Q

Hva er GMP og 5ps av GMP?

A

GMP er good manufacturing practice. Det forsikrer seg om at produkter blir konsekvent produsert og kontrollert i henhold til kvalitetsstandarder. Altså at det ikke er noen forskjeller fra batch til batch.
Man skal også minimere risiko for forurensninger og andre problemer.

De 5ps av GMP:
Products
Fokuserer på selve produktet.
Streng kvalitetskontroll
Viktigst å vite hva som er the weak point, som f.eks kross kontaminering.
Processes
Det er strengere med in process kontroll enn sluttkontrollen fordi det er enklere å justere underveis forå forsikre seg at man er innenfor kravene enn når man kommer til sluttkontrollen.

Premises og equipment
Produksjonsområdene må være godt vedlikeholdt, som regngjøring, hygiene, riktig luftsystem og adskille produksjonsområder.

Procedure
Fokuserer på selve produktet og alt som har med det å gjøre.
Viktig å dokumentere og validere.

People
Riktig antall folk kreves, de er trent for spesifikke oppgaver og forstår betydning av deres rolle i kvalitetsstyringssystemet.

51
Q

Hva er forskjellen mellom kvalitetskontroll og kvalitetsforsikring?

A

Kvalitetskontroll (QC)
Her vil man fokusere på å bekrefte at produktet oppfyller de definerte kvalitetskravene.
Fokuserer på å forebygge feil
Metodene som brukes her er fysiske tester av produkter, prøvetaking, feilsøking.

Kvalitetsforisikring (QA):
Det her er summen av alle tiltakene i hele bedriften.
Målet her er å hindre avvik ved å sikre at produksjonsprosessen er riktig fra begynnelsen.

52
Q

Hva er ICH quality guidelines?

A

Står for ICH - international conference on harmonization

De fokuserer på kvalitetsrelaterte aspekter ved legemiddelutviklingen og produksjonen.
- Noen ting som er viktige er stabilitetstesting, god produksjonspraksis og urenheter.

53
Q

Hva er QbD og PAT?

A

QbD
Står for quality by design.
Hovedprinsippene her er å sikre seg konsistent utlevering av produkter av høy kvalitet.
Fokuserer på å optimalisere utviklingen, produksjonen og kontrollere prosessen til legemidler for å forbedre sikkerhet, effekt og kvalitet.

PAT
Er et system for å designe, analysere og kontrollere manufacturing via målinger av kritiske prosessparametere CPP som kan påvirke kritiske kvalitetsegenskaper med et mål som å sikre kvaliteten til produktet.

54
Q

Medical Devices

Hva er det eller hva er det ikke?

A

Er ikke et device dersom den induserer farmakologisk effekt.
Device er de som kun brukes til å levere virkestoff eller hjelpe til. Som inhalator.

55
Q

Hva er den mest brukte drasjeringsmetoden og hva er grunnen til dette?

A

Filmdrasjering er en av de mest brukte drasjeringsmetodene for tabletter og pellets i farmasøytisk industri. I drasjeringen brukes en tynn film av polymer som dekker overflaten av partiklene eller tablettene.
Den er bra fordi
Kan bruke mindre partikler her
den er rask
Muliggjør logo print
Ser fin ut
Drasjering reduserer støvutvikling under produksjon og pakking
Ulemper:
Ulike aktive ingredienser og tablettkjerner kan kreve ulike drasjoneringsløsninger
Filmdrasjering krever lang tørketid.
Hvis prosessen ikke er optimal kan det kreve defekter som ujevn dekning og sprekker.

56
Q

Hvilke fordeler gir drasjerte tabletter foran ikke-drasjerte tabletter?

A

Drasjering av tabletter er en prosess der et lag påføres over tabletten.

Drasjeringen kan beskytte mot lys, oksygen, fukt, maskere smak og lukt, forebygge støv under produksjon og hjelpe til med svelging.

Man kan også gi modifisert frigjøringsprofil ved hjelp av funksjonell drasjering.

57
Q

Hva er forskjellen mellom funksjonell drasjering og ikke-funksjonell drasjering?

A

Coating er en prosess der tabletter får et tynt lag av et belegg over hele tabletten. Dette utføres ved å spraye en løsning av belegg på partiklene mens de beveger seg, og de tørker samtidig. Belegget består ofte av polymerer.

Funksjonell drasjering:
Er drasjering som er designet for å gi fordeler i hvordan virkestoffet frigjøres blant annet.

  • Enterisk drasjering er for å hindre frigjøring av virkestoff i magen, men heller frigjøre den i tynntarm.
  • Modifisert frigjøring: som sørger for at virkestoff frigjøres over en lenger tid eller forsinket.

Ikke-funksjonell drasjering
Dette er drasjering kun for utseendet og smak. Denne type drasjering vil kunne

Skjule smak
se bra og fin ut, gi farge
skjule lukt
Beskytte mot fukt, bedre produksjonen ved å unngå støv.

58
Q

Hva er årsaken til sticking og sprekkdannelser som vanlige problemer under drasjering?

A

Sticking
Årsaken til sticking kan være på grunn av høye konsentrasjoner av bindemiddel i drasjeringsløsningen, som kan gi våte tabletter som klistrer seg til hverandre og utstyr.

For høy tørke temperatur kan gjøre at overflaten av drasjeringen tørker for raskt, men innsiden forblir fuktig.

Hvis tablettene ikke får nok bevegelse, kan det hende de klenger seg sammen.

Løsninger:
Optimalisere konsentrasjon av bindemiddel i løsning
Kontroller og juster tørketemperaturen
Sørg for bevegelse i tabletter under drasjering

Sprekkdannelse
Årsaken her kan være en for høy spenning i filmen som kan gi sprekker når filmen tørker.

For rask tørking elelr for høy temperatur kan føre til at filmen krymper raskt, som gir sprekk.

Ujevn tørking kan gi spenning og føre til sprekker.

Løsning
Kontroller tørkeforhold så man får jevn tørking
Optimalisering drasjeringsformuleringen

59
Q

I filmdrasjering tilføres drasjeringsvæsken som en spray og dette skjer typisk i enten i en trommel eller i en fluid bed. Hva er forskjellen på disse metodene og hvordan de holder tablettene i bevegelse under drasjeringen?

A

Forskjell på metodene og hvordan de holdes i bevegelse.

Trommel drasjering: Når trommel roterer, ruller tablettene på innsiden av trommelen . Den rullende bevegelsen sikrer at hver tablett er jevnt eksponert for drasjeringsvæsken som sprøytes inn. For høy rotasjon kan skade tablettene.
Fluid Bed-drasjering: Her skapes bevegelsen ved hjelp av en oppadgående strøm av luft. Når luften strømmer opp gjennom en plaet fra bunnen av kammeret, løftes tablettene opp, og de begynner å flyte.

60
Q

Polymerene i drasjeringslaget er avgjørende for om den gir en konvensjonell eller en funksjonell coating. Hvilke polymeregenskaper er ønskelig i en funksjonell coating?

A

Funksjonell coating, også kjent som frigjøringscoating, kan brukes for å modifisere frigjøringshastigheten av virkestoffet fra doseringsformen. Da benyttes polymerens egenskaper for å bestemme frigjøringsprofilen til virkestoffet.

Polymeregenskapene som er ønskelig for funksjonell coating:

  • Permeabiliteten: det er evnen til en polymer å tillate passasje av gass som kan påvirke frigjøringsraten av virkestoffet. Polymer med lavere permeabilitet kan forsinke virkestoff frigjøring, mens raskere kan tillate raskere frigjøring.
  • Polymer som er uløselig i vann vil opprettholde sin form i GI-kanalen, og forsinke virkestoff frigjøringen.
  • Polymer må være stabil og ikke brytes ned under lagring
  • Polymer kan være pH-responsive, noe som betyr at de oppløses eller svelles ved bestemte pH-verdier. Kan målrette virkestoff frigjøring.
61
Q

Hva gjør en mykgjører med egenskapene til coatingen?

A

En mykgjører tilsettes polymerbaserte drasjering systemer for å endre dens egenskaper. Den viktigste funskjonen til mykgjørere er å øke fleksibiliteten og mindre sprø til en polymerbasert film.

For flytende drasjeringssystemer kan tilsetting av mykgjørere forbedre sprøyteegenskapene, som gir jevn og fin spray under filmdrasjeringsprosessen.

Mykgjort film kan ha bedre adhesjon til tablettens overflate sammenlignet med film uten mykgjører.

62
Q

Hvorfor foretrekkes pigmenter foran vannløselig “dyes”?

A

Brukes til å gi farge til legemiddelformuleringer som tabletter.
De foretrekkes fordi de ikke er vannløselige i vann og det er bra fordi de kan migrere med vann når det fordamper som kan gi misfarging.

63
Q

Du har problemer med defekter i din coating. Hvilke konsekvenser kan dette ha? Forklar for både funksjonell og konvensjonell(ikke-funksjonell) coating

A

Konsekvens for ikke-funksjonelle
Defekter som sprekker, ujevn farge kan forekomme.
Defekt kan gjøre overflaten ru og reduserer komfort under svelging
Defekt reduserer beskyttelse og holdbarhet

Konsekvens for funksjonelle
Defekt kan gi rask frigjøring istedenfor langsom
Stabilitet reduseres

64
Q

Hva er sukker drasjering?

A

Det er en sukkerbarsert materiale på tabletten.
Brukes for estetisk forbedring, maskering av smak og lukt, forbedre svelgeegenskaper.

65
Q

Hvor lang tid tar vanligvis en sukkerdrasjeringsprosess og hvorfor?

A

Kan ta 1 -3 dager og dette er fordi man må tørke etter hvert trinn
Tykkere drasjering enn filmdrasjering
Prosessen
Forsegling av kjernen og så tørking
Førdrasjering - talkum tilsettes for å hindre sticking, deretter tørking
Smoothing - sukkerlaget blir gradvis bygget opp med talkum suspensjon - mellom hver påføring så tørkes det
Farging - pigment settes til suspensjonen - tørkes lenge
Polering i egen trommel som skal gi en glatt overflate
Trykk med logo

66
Q

Forklar DAS systemene:
- SODAS
- CODAS
- IPDAS
- PRODAS
- DUREDAS
- MXDAS

A
67
Q

Forklar
- OROS
- OSMET
- L-OROS

A
68
Q

General advantages of controlled release delivery system.

A
  • Legemidler med Controlled release delivery system har en rekke fordeler sammenlignet med konvensjonelle legemidler, det er blant annet:
    o Gjennom Controlled release delivery system får man et mer effektivisert legemiddel terapi. Og det er nettopp det som er målet med å produsere legemidler med controlled release delivery system.
    o Med Controlled release delivery system øker man den terapeutiske effekten, og legemidlets intensitet for bivirkninger blir redusert.
    o Controlled release delivery system bidrar til med å redusere antallet legemiddel administreringer som kreves for behandlingen. På den måten kan man øke compliance hos pasienten.
    o Dette delivery systemet unngår behovet for spesialiserte legemiddel administreringer.
69
Q

Forklar en enkel mAbPK-modell

A

Det er en modell som forklarer hvordan et monoklonalt antistoff vil fungere i kroppen og interagere med kroppen etter admistrereing.
Kan For eksempel si noe om hvor mye monoklonale antistoff som trengs for å oppnå en ønsket effekt.

Modellen viser fra mor til barn - hvordan reseptorer interagerer med IgG og beskytter den fra degradering og gir den lang halveringstid på 20 timer.

Morens IgG antistoffer binder seg på reseptor på morkaken , som så transporterer IgG molekylene over morkaken og vender den mot fosteret.

70
Q

Hva er hindringene for oral rute av biologiske?

A

Peroral administrering av biologiske LM som proteiner og peptider er vanskelig siden:
- mage-tarm kanalen har enzymer som brytes ned proteiner og peptider raskt før de når sitt mål. Dermed får man ikke ønsket effekt.

  • Lav pH i magesekken gjør at denaturerer og bryter ned biologiske legemidler, spesielt proteiner.
  • De har vansker med å absorberes siden de er store molekyler.
  • Førstepassasje i lever kan bli et problem hvor de vil metaboliseres før de når systemisk sirkulasjon.
71
Q

Hva er fordelene av nasal rute av biologiske?

A
  • Kan unngå første passasje metabolismen.
  • Transporten går direkte til hjernen, så kan være bra for virkestoff som skal nå hjernen.
  • rask effekt og rask absorpsjon.
  • Unngå fordøyelses barriere som magesyre, denaturering, permeabilitet.

Vil diffundere gjennom slimhinne og rett ut i blodbanen, får raskere effekt på den måten
Pga luktelappen så vil ikke molekylvekt ha noe å si

72
Q

Hva er MABEL?

A

MABEL er brukt for å bestemme startdosen for første gang et legemiddel blir administrert til mennesker.

Det er altså den laveste dosen som forventes å produsere en biologisk effekt i mennesker basert på preklinisk data.

73
Q

Nevn fordeler med MUPS sammenliknet med vanlig tabletter med på oral administrasjon

A
  1. økt F
  2. Redusert sjanse for dose dumping
  3. Hindrer lokale bivirkninger
  4. Kan ta ut og helle i mat eller drikke.
  5. Modifisere frigjøringsprofil.
74
Q

Diskuter utfordringene med å formulere legemidler med dårlig løselighet som parenterale formuleringer.

A
  • Lm med dårlig løselige. Krever mer løsning for å kompensere, det kan ikke injiseres.
  • Uoppløselige partikler kan gi bivirkninger på injekdjonssted. eller systemisk toksisitet.
  • Dårlig løselighet er utsatt for utfelling.
  • Store partikler kan blokkere blodkar og gi blodpropp

Løse problem:
- liposom, nanopartikler.

75
Q

Nevnt 5 årsaker til at man ønsker å benytte seg av film-coating av kjerner (tabletter, granulat, pellets, kapsler, etc.) i farmasøytisk sammenheng

A
  • Kontrollert virkestoff frigjøring
  • smak og lukt
  • entero: bestemme hvor den frigjøres.
  • beskytte mot lys, oksidering, fukt.
  • beskytte kjernen
76
Q

Hvilke tester vil du utføre på granulatet og hvorfor?

A
  • Helningsvinkel
  • Carr index og HR ratio
  • Partikkelstr fordeling