Teorier fra bogen Flashcards

1
Q

The covariation model (dansk: Kovariationsmodel):

A

En teori, der fastslår, at for at danne en tilskrivning om, hvad der forårsagede en persons adfærd, bemærker vi mønstret mellem, hvornår adfærden opstår, og tilstedeværelsen eller fraværet af mulige årsagsfaktorer. (eksempel med chefen der skælder medarbejder Hannah ud )

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Self-Awareness Theory:

A

handler om, at når vi fokuserer på os selv, kommer vi automatisk til at evaluere og sammenligne vores adfærd med vores indre standarder og værdier - vi bliver selvbevidste idet vi påtager os en objektiv, dømmende rolle, hvor vi evaluerer på os selv set fra et objektivt udefra-perspektiv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

causal Theories:

A

Teorier, som vi opstiller til at forklare vores egne følelser og adfærd. Disse kausale teorier er ofte nogle, vi lærer fra kulturen gennem fraser som fx “Det er sundt at græde” (s.150)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Social comparison theory

A

Ideen om, at vi lærer om vores evner og holdninger at kende ved at sammenligne os med andre mennesker
* Hvis man donerer 50 kr til velgørenhed, og om følelsen af at være gavmild afhænger af om ens veninde har doneret 10 eller 100 kr.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

S. 156 Overjustification effect:

A

Tendensen til, at folk ser deres adfærd som forårsaget af tvingende ydre årsager, hvilket får dem til at undervurdere, i hvor høj grad den var forårsaget af iboende årsager
* Efter belønning er blevet en ting, så glemmer personer at de en gang rent faktisk nød aktiviteten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Self-Affirmation Theory

A

som er teorien om at man for at mindske sin dissonans for en bestemt uhensigtsmæssig adfærd, ved at undskylder denne adfærd med at man er god til andre ting. (s.190)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Self-Evaluation Maintenance Theory

A

der er den dissonans man oplever når en tæt på os præstere bedre end os i noget vi selv ligger meget betydning i. det kan fx være at spille guitar.(s192)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Terror management theory

A

fremlægger hvorfor vi har selvtillid, de siger at selvtillid er den buffer der beskytter folk mod forfærdelige tanker som død. (s.198)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Reactance theory:

A

Når mennesker føler, at deres adfærdsmæssige frihed bliver truet eller begrænset, kommer de i en ubehagelig tilstand af reactance (reaktans), som de kan reducere ved at indgå i den forbudte aktivitet (s. 233).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Elaboration likelihood model:

A

En model, der forklarer to forskellige måder, hvorpå overbevisende kommunikation kan forårsage en ændring i holdninger: centralt, når individet er motiveret og har evnen til at tillægge argumenterne sin opmærksomhed, og perifert, når individet ikke tillægger argumenterne nogen særlig opmærksomhed, men i stedet bliver overbevist af overfladiske karakteristika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Reactance theory:

A

Når mennesker føler, at deres adfærdsmæssige frihed bliver truet eller begrænset, kommer de i en ubehagelig tilstand af reactance (reaktans), som de kan reducere ved at indgå i den forbudte aktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Social Impact Theory:

A

udviklet af Bibb Latane (1981); ifølge denne teori findes der tre variabler, som forklarer og udpensler sandsynligheden for at en person vil handle konformt på baggrund af social indflydelse/påvirkning; s. 258

  1. Gruppens styrke; hvor vigtig er gruppen? Jo vigtigere gruppen er, jo mere tilbøjelig er man til at blive konformt påvirket af gruppens normative pres
  2. Immediacy: Hvor tæt er man fysisk placeret ift. gruppen. Konformitet stiger, jo tættere gruppemedlemmer er på os fysisk.
  3. Number; Hvor mange personer er med i gruppen? Jo flere mennesker, der er i gruppen jo større bliver gruppens normative pres.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Contingency Theory of Leadership (s.305)

A

er ideen om at effektiviteten af en leder afhænger både af hvor opgave orienteret eller relations orienteret lederen er og hvor meget kontrol lederen har over gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Propinquity Effect (danske: Nærhedseffekt.) (s.320)

A

betyder at jo mere vi ser og interagerer med mennesker, desto mere tilbøjelige er de til at blive vores venner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Mere Eksponeringseffekt: (s.322

A

er at jo mere eksponering vi har for en stimulus, desto mere tilbøjelige er vi til at kunne lide den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Social Exchange Theory:

A

Idéen om, at folks følelser over for et forhold afhænger af deres opfattelse af dets belønninger og omkostninger, hvilken slags forhold de fortjener, og deres chancer for at have et bedre forhold med en anden. (s.344)

17
Q

Halo effect.

A

Det er en kognitiv bias hvor vi har en tendens til at antage, at en person med en positiv egenskab også besidder andre (selv uafhængige) positive egenskaber.” Som fx hvad er smukt er godt (s.328)

18
Q

Investeringsmodel

A

Teorien om, at folks engagement i et forhold afhænger ikke kun af deres tilfredshed med forholdet, men også af hvor meget de har investeret i forholdet, som de ville miste ved at afslutte det. (s.346)

19
Q

Social exchange theory, egentlig fra kap 10 s. 344

A

Argumenterer for at menneskets ageren er dannet ud fra et ønske om at maksimere belønningerne og minimere bekostningerne hos sig selv. Vælge noget man mener at man fortjener.

20
Q

Urban Overload hypothesis, s. 372.

A

Teorien om at mennesker der lever i storbyen konstant bliver bombarderet med stimuli, og for ikke at blive overvældede af det, forholder dem til sig selv.

Social learning theory: er teorien om at børn lærer af at se hvad andre gør - Bobo doll experiment.

21
Q

Frustration-Aggression Theory:

A

People will response aggressively if they think they are being prevented from achieving a goal.

22
Q

Three levels of personality analysis (Kluckholm and Murray (1948) - s. 8):

A
  • Human nature (som alle andre)(den havende)
    o Det der er generelt menneskeligt - universelle træk som går igen hos de fleste, som f.eks. Evnen til sprog
  • Individual and group differences (som nogle andre)(den gørende)
    o Forskelle hos individet, f.eks. Ekstroverten der elsker fester og introverten der hellere vil være hjemme
    o Forskelle i gruppen, f.eks. Aldersforskelle, politisk standpunkt eller socialøkonomisk baggrund
  • Individual uniqueness (som ingen andre)(den skabende)
    o Ingen individer har præcis samme personlighed
    o Debat om hvordan dette skal undersøges
     Nomotetisk (nomothetic) = research der fokuserer på statistiske sammenligninger af individder og grupper, og bruges til at identificere universelle træk hos mennesket
     Ideografisk (idiographic) = research der fokuserer på et enkelt subjekt, hvor der observeres en person igennem livet f.eks.
23
Q
  • Big five:
A
  • Big five er en trækteori der består af 5 personligheds træk man kan score højt og lavt på. Trækkende er henholdsvis, Openness, conscientiousness, extraversion, agreeableness, neuroticisme. Dette kan huskes på OCEAN
24
Q
  • HEXACO:
A
  • I HEXACO tilføjes it 6. Træk nemlig Honesty and Humility. Dette gør den bedre til at forstå de dark traits fra Paulhus (2014)
25
Q

Social investment theory(SIT):

A

SIT foreslår at man påtager/optager nye sociale roller når man kommer ind i en ny fase af livet fx når man er færdig med gymnasiet, når man bliver gift eller når man bliver forældre. En af grundene er, at samfundet har visse forventninger til folks adfærd i forskellige faser af livet. På den måde modnes man også som menneske.
Teorien understøtter høj grad de miljømæssige faktorer i forklaringen af personlighedens udvikling. (114)

26
Q

Cohort effects:

A

Jean Twenge har foreslået, at individer internaliserer sociale ændringer og absorberer de kulturelle budskaber, de modtager fra deres kultur, hvilket igen kan påvirke deres personligheder.

27
Q

Natural selection: Darwins teori s. 186

A

o En proces og resultatet af at nogle organismer opnår større genetisk repræsentation end andre i efterfølgende generationer fordi dem der har succes reproduceres og dem der fejler ryger ud.

28
Q

Inclusive fitness theory: Hamilton

A
  • Inclusive: karaktertræk som er vigtige for reproduktion er ikke kun begrænset til reproduktion, men kommer også overlevelsen af ens pårørendes gener
    o Feks at man af natur ville hjælpe sin søster i en farlig situation som får generne til at overleve
    o Tag i betragtning at dette kun er ment som at man succesen og overlevelsen vægter højere end tabet, dvs. gælder kun hvis begge overlever
    o Altruisme: det modsatte af egoisme -> hjælpsomme, medfølelse osv
29
Q

Social pain theory s. 196

A
  • Ved social udvisning af gruppen er der tale om samme gennemgående smerte
    o Reaktionen kommer af en generel selvforsvars mekanisme som forberede kroppen på farlige situationer - udeblivelse af gruppen og al den hjælp der er forbundet med dette, til at være alene og dermed i fare