Utvecklingspsykologi Flashcards
(210 cards)
Beskriv hur utvecklingspsykologi ser på frågan varifrån våra egenskaper kommer ifrån.
Våra egenskaper påverkas av både arv och miljö:
Arv: vårt genetiska arv och de genetiska egenskaper vi ärver från våra föräldrar
Miljö: är individens omgivande miljö såsom familj, skola, kultur, livserfarenheter, socioekonomisk status och samhälle.
Animistiskt tänkande
Animistiskt tänkande som ett stadium i barns tankeutveckling under det föroperantionella stadiet, bär barn föreställer sig att tingen liksom djur och människor kan reagera känslomässigt, ha vänliga och ovänliga avsikter. Man applicerar “liv” på objekt
Vad lägger nativism respektive empirism betoning på inom utvecklnigspsykologin?
Inom utvecklingspsykologin lägger nativismen större betoning på medfödda faktorer som förklaring till mänsklig utveckling, medan empiricism lägger betoning på att det är våra erfarenheter och inlärning från den omgivande miljön som formar vår utveckling.
Nämn och beskriv kort de tre olika utvecklingsområden som utvecklingspsykologi intresserar sig för
De tre utvecklingsområdena som utvecklingspsykologi intresserar sig för är:
Fysisk/biologisk utveckling, det vill säga hur kroppen och dess funktioner förändras över tid. Det kan röra hormonella förändringar, motorisk utveckling, mognad av hjärnregioner eller kopplingar mellan olika hjärnregioner.
Kognitiv utveckling, det vill säga hur våra mentala processer och förmågor förändras över tid. Det kan röra utvecklingen av tankeförmåga, minne, språk, problemlösning och andra kognitiva funktioner från tidig barndom till vuxen ålder.
Socioemotionell utveckling, det vill säga hur individens sociala, emotionella och personlighetsmässiga egenskaper utvecklas och förändras över tid. Det inkluderar relationer med andra människor som till exempel relationen med barnets föräldrar, känslomässig utveckling, och anpassning till olika miljöer.
Utvecklingspsykologin intresserar sig för hur dessa tre områden påverkar varandra, hur de utvecklas inom samma område över tid och hur utveckling inom ett av dessa områden påverkar ett annat område över tid.
Gradvis utveckling
Gradvis utveckling innebär att man ser utveckling som en kontinuerlig process där förändringar sker gradvis över tid. Till exempel språkutveckling hos barn, där barn lär sig nya ord och grammatiska strukturer och gradvis bygger upp mer komplexa meningar allt eftersom deras språkförmåga utvecklas.
Stegvis utveckling
Stegvis utveckling innebär att man ser utveckling som steg där individerna går igenom olika distinkta utvecklingsstadier. Utvecklingen är inte jämn utan sker i specifika stadier där vissa färdigheter kan utvecklas dramatiskt; det sker genom plötsliga “hopp” i utvecklingen. Till exempel Piagets teori om kognitiv utveckling där barn går igenom olika stadier av kognitiv utveckling.
Overlapping waves
Overlapping waves innebär att man ser utveckling som en komplex process där olika egenskaper och färdigheter utvecklas i olika takt och kan ha olika mönster och tidsramar, och över tid överlappas och integreras. Till exempel barns sociala förmågor eller emotionella reglering.
För att förklara förändringar i barns beteende och kognition över tid använder sig utvecklingspsykologer av olika förklaringsnivåer.
Nämn fyra förklaringsnivåer, beskriv dem kort, och beskriv hur förklaringsnivåer förhåller sig till varandra generellt.
Avänd exemplet på när ett barn lär sig att gå
De fyra förklaringsmodellerna är -social förklaring
emotionell förklaring beteendeförklaring
biologisk förklaring
dessa exkluderar inte varandra utan de kan existera samtidigt!
Sociala förklaring: fokuserar på hur interaktioner, relationer och samhälleliga faktorer påverkar individens utvecklingsmönster.
Ex: När ett barn lär sig att gå kan det förklaras som att
barnet vill delta i de vuxnas aktiviteter, att barnet söker kontakt.
Emotionell förklaring: fokuserar på hur känslor och emotionella reaktioner påverkar individens utvecklingsmönster.
Ex: När ett barn lär sig att gå kan det förklaras som att barnet känner känslor av upphetsning, nyfikenhet och självständighet när de lär sig att gå.
Beteendeförklaring: fokuserar på hur konkreta beteenden och beteendemönster påverkar individens utvecklingsmönster.
Ex: När ett barn lär sig att gå kan det förklaras som att barnet reagerar på positiv respons från föräldrar som till exempel leenden och uppmuntran om de går, och lär sig att det är något man ska göra för att belönas.
Biologisk förklaring: fokuserar på biologiska faktorer såsom genetiska anlag, hormoner och neurobiologi påverkar individens utvecklingsmönster.
Ex: När ett barn lär sig att gå kan det förklaras som att barnets motoriska utveckling påverkas av hjärnans tillväxt.
Kritisk period - ge även exempel
En kritisk period är en begränsad tidsperiod under utvecklingen när en organism är särskilt mottaglig för att lära sig eller utveckla en viss egenskap eller färdighet. Organismen är mest mottaglig för stimuli under denna period och hjärnan är plastisk i högre utsträckning, vilket möjliggör förändring och anpassning. Utvecklingen av språk hos människor är ett exempel på något som utvecklas under en kritisk period. Under ett barns första år är de särskilt mottagliga för att tillägna sig ett språk, och om barnet inte utsätts för språklig stimulans under denna period kan det leda till permanenta svårigheter att tillägna sig språk senare i livet. Flickan Genie är ett exempel på detta: hon växte upp i isolering och misshandel och blev isolerad. När hon upptäcktes som åttaåring hade hon i princip inget språk eller social interaktion. Hon missade den kritiska perioden för språkutvecklingen, vilket resulterade i permanenta svårigheter att lära sig språk.
Sensitiv period
En sensitiv period är en tidsperiod när en organism är mer mottaglig än vanligt för att lära sig eller utveckla en viss egenskap eller färdighet. En sensitiv period är inte lika strikt begränsad som en kritisk period eftersom möjligheten att förvärva och utveckla egenskapen effektivt också finns senare i livet men att det kan kräva mer ansträngning än om man gör det under en sensitiv period. Ett exempel på något som utvecklas under en sensitiv period är våra sociala färdigheter. Vi är extra mottagliga för att lära oss sociala normer, empati och samarbetsförmåga under barndomen och tonår, och även om det är möjligt att lära sig senare i livet kräver det mer ansträngning än om det hade skett under den sensitiva perioden.
Domain-general utveckling- ge exempel
Domain-general utveckling innebär att kunskaper och färdigheter som utvecklas är generella och kan appliceras på andra områden. Till exempel Piaget som ansåg att när ett barn utvecklar logiskt sätt att tänka på, påverkar det en rad olika områden som bl.a. kategorisering, nummer etc.
Domain-specific utveckling
Domain-specific utveckling innebär att kunskaper och färdigheter som utvecklas är specifika för ett visst område, och kan överföras till andra områden i begränsad utsträckning. Till exempel att om ett barn lär sig matematik har det lite inflytande på andra områden eller domäner.
Nämn en utvecklingspsykologisk teori som utgår från gradvis utveckling, och en teori som utgår från stegvis utveckling
Piagets utvecklingsteori utgår från en stegvis utveckling, där barn går igenom fyra distinkta utvecklingsstadier: sensomotoriska stadiet (0-2 år), för-operationellt stadie (2-7), konkret operationellt stadie (7-11 år) och formellt operationellt stadie (12-). Varje utvecklingsstadium kännetecknas av olika kognitiva förmågor och förståelsemönster.
Vygotskys utvecklingsteori utgår från en gradvis utveckling, där utvecklingen sker genom interaktion med sociala och kulturella kontexter, där lärandet drivs på i samspel med kompetenta, kunniga medlemmar av kontexten.
The Maturational Theory (stöd och kritik)
The Maturational Theory menar att barns utveckling styrs av förprogrammerade biologiska processer som sker i en förbestämd ordning.
Utveckling sker alltså när på grund av att hjärnan och det centrala nervsystemet (CNS) mognar, vilket leder till att barnet lär sig olika förmågor i en särskild ordning; en biologisk tidtabell.
Mognadsprocessen styr utvecklingen inom olika områden som motorik, språk, kognition och emotionell utveckling.
Miljön anses inte vara en påverkande faktor på utvecklingen, utan en plats där dessa förprogrammerade mognadsprocesser äger rum.
The Maturation Theory stöds av att det har visat sig att vissa förmågor uppstår i en särskild ordning, och att barns utveckling tenderar att följa en allmän tidslinje i många olika kulturer och samhällen. Neurovetenskapliga studier har också visat på hur mognad av hjärnan och centrala nervsystemet påverkar barns motoriska, kognitiva och språkliga färdigheter.
Kritik mot The Maturational Theory är att den inte tar hänsyn till miljöfaktorer som påverkar barns utveckling. Idag betonar man mer på samspelet mellan miljö och arv; att båda dessa faktorer på ett komplicerat sätt påverkar barns utveckling.
Beskriv kort principerna bakom information-processing-teorier och vad de används till
Information-processing-teorier betraktar hjärnan och dess kognitiva funktioner likt en dator, där information processas och bearbetas i olika steg:
Input: information, input, tas emot från omgivningen via sinnena, till exempel sensorisk information som ljus eller ljud, eller mer komplex stimuli som språk.
Bearbetning: information som tas emot bearbetas genom olika kognitiva processer såsom uppmärksamhet, minne och problemlösning. Informationen kan t.ex. kodas, lagras eller hämtas vid behov.
Output: bearbetad information leder till output, en respons, till omgivningen, till exempel någon form av reaktion eller beteende som svar på den inkommande inputen.
Information-processing-teorier används för att förstå hur människor tar emot och bearbeta information, och används inom utvecklingspsykologi för att undersöka hur kognitiva processer utvecklas över tid. De kan användas för att utforma strategier för inlärande och minnesfunktioner, till exempel.
DNA
DNA är en lång molekylär kedja som bär på vår genetiska information. Den består av två långa kedjor som slingrar sig runt varandra i en dubbelhelixstruktur. Varje kedja är uppbyggd av nukleotider som innehåller fyra kvävebaser: adenin (A), cytosin ©, guanin (G) och tymin (T). Den exakta sekvensen av dessa kvävebaser utgör vår genetiska kod som bestämmer vår arvsmassa och styr vår utveckling och funktion, bl.a. kodar gener (sekvenser av DNA) för protein. DNA finns i cellkärnan, förvarat i 46 kromosomer
Kromosom
Kromosomerna finns i cellkärnan och innehåller den genetiska informationen i form av DNA. Varje människa har 46 kromosomer, uppdelade i 23 par. Av dessa 23 par är 22 autosomer (icke-könsbestämda) medan det sista är könskromosomer som bestämmer individens kön. Hos kvinnor XX, och hos män XY.
Gen
En gen är en sekvens av nukleotider i DNA-molekylen som kodar för ett visst protein, det vill säga instruktioner för cellen att producera olika proteiner eller fRNA-molekyl.
Allel
Allel är en variant av en gen som finns på en specifik plats på en kromosom (locus). Varje individ har två uppsättningar av samma gen, en från varje förälder. En individ kan vara homozygot för en gen, vilket innebär att de har två identiska alleler för en viss gen, eller heterozygot, vilket innebär att de har två olika alleler för en viss gen.
Alleler kan påverka våra egenskaper och den fenotypiska variationen, och är grunden till genetisk variation. Alleler kan också vara upphov till genetiska sjukdomar.
Mitos
Mitos är en typ av celldelning som resulterar i att en cell delar sig och bildar två identiska dotterceller. Under mitosen dupliceras cellens DNA och sedan fördelas de kopierade kromosomerna jämnt mellan de två dottercellerna. Det är den vanligaste typen av celldelning och resulterar i tillväxt, reparation och förnyelse av kroppens celler.
Meios
Meois är en typ av celldelning som leder till bildandet av könsceller, och som halverar antalet kromosomer till 23 stycken. Varje könscell bär en unik uppsättning gener som möjliggör en genetisk variation hos avkomman.
Vad menas med att ett anlag kan vara antingen dominant eller recessivt? Förklara med hjälp av begreppen homozygot, heterozygot, genotyp och fenotyp
Om en person har två identiska alleler för en viss gen, är den homozygot för den specifika genen. Detta kan antingen vara två dominanta anlag (homozygot dominant) eller två recessiva anlag (homozygot recessiv). Om en person har två olika alleler för en viss gen, en dominant och en recessiv, är den heterozygot för den specifika genen.
Om ett anlag (en allel) är dominant innebär det att det kommer att uttryckas (vara en del av fenotypen) om det finns minst en kopia i genotypen. Om ett anlag (en allel) är recessivt innebär det att det endast kommer att uttryckas (vara en del av fenotypen) om det finns två kopior av avlaget. Om organismen bär ett dominant anlag tillsammans med ett recessivt anlag, kommer det dominanta anlaget att maskera den recessiva egenskapen, och den recessiva egenskapen kommer inte att visas i organismens fenotyp.
En organisms genotyp är dess genetiska sammansättning, det vill säga kombinationen av anlag som den bär på. Det beskriver vilka anlag som finns på organismens kromosomer.En organisms fenotyp är dess observerbara egenskaper, det vill säga hur dess genotyp manifesterar sig i form av fysiska egenskaper eller beteenden.
Homozygot
Om en person har två identiska alleler för en viss gen, är den homozygot för den specifika genen. Detta kan antingen vara två dominanta anlag (homozygot dominant) eller två recessiva anlag (homozygot recessiv).