Week 9.1 Flashcards
Leg uit bij wie een bezwaar of een administratief beroep of een beroep kan worden ingesteld
1) Bezwaar; zie art. 6:4 lid 1 Awb
2) Administratief beroep; zie art. 6:4 lid 2 Awb
3) Beroep; zie art. 6:4 lid 3 Awb
Leg uit aan welke eisen een bezwaar- of beroepsschrift moet voldoen
Eisen van een bezwaar- of beroepsschrift; zie art. 6:5 lid 1 Awb (anders kan die niet-ontvankelijk worden verklaard; zie art. 6:6 Awb)
Leg uit wat de termijn is voor het indienen van een bezwaar- of beroepsschrift
De termijn voor het indienen van een bezwaar- of beroepsschrift is zes weken na bekendmaking van het besluit (art. 6:7 jo. 6:8 Awb)
Leg uit waar de ontvangsttheorie beschreven staat
Ontvangsttheorie; zie art. 6:9 Awb
Leg uit wanneer een te vroeg bezwaar toch als ontvankelijk kan worden gezien
Een te vroeg bezwaar is toch ontvankelijk als de indiener redelijkerwijs kon denken dat er al een besluit was (art. 6:10 Awb)
Leg uit wat bestuursorganen verplicht zijn te doen met een besluit indien daar een bezwaar tegen kan worden gemaakt
Bestuursorganen zijn verplicht om in hun besluiten aan te geven waar, bij wie en binnen welke termijn bezwaar of beroep mogelijk is (art. 3:45 Awb)
Leg uit wanneer termijnoverschrijding kan worden gegeven
Alleen bij verschoonbare redenen kan termijnoverschrijding worden vergeven (art. 6:11 Awb), maar dit geldt niet voor bijvoorbeeld vakantie of ziekenhuisopname. Als de oorzaak van overschrijding vervalt, moet snel bezwaar worden gemaakt (binnen twee weken)
Leg uit wat de termijn is van een besluit als het beroep is ingesteld tegen het niet tijdig nemen van een besluit
Bij het uitblijven van een besluit geldt geen termijn (art. 6:12 Awb), maar bezwaar mag pas na een ingebrekestelling en twee weken wachttijd
Ingebrekestelling = een formeel schriftelijke mededeling aan een bestuursorgaan waarin een belanghebbende aangeeft dat het bestuursorgaan te laat is met het nemen van een besluit
Leg uit of bezwaar maken geld kost
Bezwaar maken is kosteloos (art. 7:15 Awb), maar voor beroep bij de rechter moet wel griffierecht worden betaald (art. 8:41 Awb)
Leg uit wat de hoor plicht inhoudt
Hoor plicht: het bestuursorgaan is verplicht om de belanghebbende(n) in de gelegenheid te stellen hun standpunt mondeling toe te lichten voordat op het bezwaar wordt beslist (geregeld in art. 7:2 t/m 7:9 Awb)