Yt och kolloidkemi - Blandade övningsuppgifter Flashcards

1
Q

Y4.
DLVO teorin ger en grundläggande förståelse av kolloidal stabilitet hos laddade kolloider. Redogör för vilka typer av krafter samverkar inom DLVO teorin och hur den så kallade energibarriären påverkas av förändringar av saltkoncentration och pH om det finns titrerbara grupper på partiklarnas ytor?

A

Y4.
Inom DLVO-teorin betraktas endast två typer av krafter mellan kolloiderna:

van der Waals krafter (normalt attraktiva) och elektrostatiska dubbellagerkrafter (repulsiva).

Resultatet av denna växelverkan kan illustreras i totalväxelverkansenergikurvor som funktion av avståndet mellan kolloidytorna.

I det allmänna fallet uppkommer ett djupt energiminimum (primärt minimum) på mycket korta avstånd och ett mindre (sekundärt) minimum på lite längre avstånd mellan ytorna. Dessa är separerade av en energibarriär, vars höjd alltså avgörs av summan av den positiva elektrostatiska energin och den negativa van der Waalsenergin.

För en given kolloid påverkas van der Waals-energin mycket litet av måttliga variationer av vätskans saltkoncentration och pH. Dessa har dock stor inverkan på den elektrostatiska växelverkansenergin.

En ökning av saltkoncentrationen minskar den elektrostatiska energin och leder därför till en sänkning av energibarriären.

Om titrerbara grupper (syra/basaktiva) sitter på kolloidytorna kommer andelen av dessa som är dissocierade att ändras med pH. Om detta leder till att ytornas laddningstäthet minskar kommer återigen den elektrostatiska energin att minska och därmed energibarriären sänkas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Y5.
Många syntetiska polymerer är uppbyggda av hydrofoba kedjor och är därför svårlösliga i vatten. Om dessa modifieras så att de innehåller laddade grupper ökar ofta lösligheten avsevärt. Förklara hur detta kommer sig!

A

Y5.
En laddad polymerkedja utgör tillsammans med motjonerna ett salt (polyelektrolyt). Lösligheten är stor framförallt på grund av ökningen av entropin när motjonerna dissocierar från kedjan och ges möjlighet att röra sig i en större volym (i stället för att vara bundna till de laddade grupperna).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Y6.
En suspension av fasta partiklar uppvisade god kolloidal stabilitet vid låg jonstyrka i lösningen. När ett enkelt salt (typ NaCl) tillsattes i inte alltför stor mängd bildades en fällning som gick att lösa upp om provet skakades. Om tillräckligt mycket salt tillsattes så fann man däremot att utfällningen var irreversibel. Redogör för hur dessa observationer kan förklaras med hjälp av DLVO-teorin.

A

Y6.
Inom DLVO-teorin orsakas utfällning (flockulering eller koagulering) av van der Waalsattraktionen mellan partiklarna. Detta motverkas av repulsionen som uppstår när partiklarna kommer så nära varandra att de elektriska dubbellagren som omger dem överlappar.

Inom teorin är attraktionsenergin högre än repulsionsenergin på tillräckligt korta avstånd mellan partiklarna. Både attraktionsenergin och repulsionsenergin avtar monotont med ökat avstånd, men varierar med avståndet på så sätt att repulsionen kan vara starkare än attraktionen på lite längre avstånd, men återigen bli svagare än attraktionen på ännu längre avstånd.

Tillsammans med det uppenbara faktum att både attraktionen och repulsionen försvinner vid tillräckligt långa avstånd kan växelverkansenergin som funktion av avståndet bilda en kurva med ett djupt primärt energiminimum (1’) på mycket korta avstånd och ett ”grunt” sekundärt energiminimum (2’) på lite längre avstånd, och mellan dessa finns en energibarriär.

Vid låg jonstyrka är energibarriären hög och kolloiden är stabil länge om barriären vida överstiger partiklarnas medelrörelseenergi (=3kBT/2). Eftersom salt minskar den osmotiska repulsionen mellan partiklar kommer energibarriärens höjd minska med ökad salthalt samtidigt som 2’ blir djupare. Snabb utfällning sker om energibarriären och 2’ är mindre än medelrörelseenergin.

Partiklarna hålls då ihop på avstånd från varandra som motsvarar positionen för 1’, och om minimat är djupt är associationsprocessen i praktiken irreversibel och kallas för koagulering.

Detta kan förklara vad som hände när mycket salt tillsattes. Utfällningen vid den lägre salthalten kan förklaras av fenomenet flockulering, som uppkommer om energibarriären förhindrar koagulering under överskådlig tid samtidigt som attraktionen mellan partiklarna vid 2’ är tillräckligt stark. Typiskt för flockulering är dock att associationen är reversibel och att partiklarna i flockulaten kan suspenderas om rörelseenergi tillförs, t.ex. genom skakning av provet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Y7.
Besvara nedanstående frågor med hjälp av fasdiagrammet natriumoktanoat-dekanol-vatten.

a) Det framgår av fasdiagrammet att tillsatser av dekanol kan ge upphov till andra fastyper än de som bildas i binära blandninagar av natriumoktanoat och vatten. Förklara dekanols inverkan på fasstrukturen!

d) Hur förväntar du dig att cmc och aggregationstalet för natriumoktanoat i vatten ändras om man tillsätter NaCl?

A

Y7.
a) Dekanol består av en relativt lång (hydrofob) kolvätekedja med en liten hydrofil OH- grupp i ena änden. Den är därför ytaktiv och kan bilda blandaggregat med natriumoktanoat. I aggregaten bidrar kolvätekedjan till volymen på aggregatens opolära del men mycket lite till aggregatens area (obetydlig repulsion mellan OH-grupper). Packningen av molekylerna i aggregaten kommer därför påverkas i riktning mot minskad spontan kurvatur mot olja (mer negativ kurvatur), eller analogt ökad packningsparameter, när molbråket för dekanol i aggregaten ökar. Detta förklara omvandlingen från faser med positiv aggregatkurvatur (L1, hexagonal fas) i binära natriumoktanoat/vatten blandningar, via lamellär fas (plana bilager), till faser med negativ aggregatkurvatur (omvänd hexagonal fas och L2). I de senare fungerar dekanol även som lösningsmedel vilket gör att de omvända micellerna i L2 späds ut så mycket att aggregaten inte ordnas i förhållande till varandra.

d) Salt minskar nettorepulsionen mellan de laddade huvudgrupperna. Cmc minskar eftersom det är lättare för de attraktiva (hydrofoba) krafterna mellan att hålla samman molekylerna i en micell. Aggregationstalet ökar eftersom huvudgrupperna kommer att packa sig tätare (kraftbalansen mellan hydrofob attraktion och elektrostatisk repulsion mellan tensidmolekylerna vid micellytan kommer att förskjutas så att det blir mindre area per huvudgrupp —> högre packningsparameter).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Y9.
a) Rita diagram som schematiskt visar hur ytspänningen ändras när natriumdodekylsulfat (SDS) respektive natriumklorid tillsätts i ökande koncentration till vatten! Motivera kurvornas utseende!

A

Y9.
a) SDS är en amfifil som spontant anrikas vid ytan. Ändringen i fri energi att öka ytans area 1 m2 är därför mindre med tensid närvarande i vätskan än för rent vatten. Detta betyder per definition att ytspänningen sjunker när SDS tillsätts till vatten. Ytspänningen sjunker dock bara så länge tensidkoncentrationen är minde än cmc, eftersom tensidens aktivitet (koncentrationen fria monomerer) är konstant ovanför cmc. NaCl är inte ytaktivt utan har tvärt om negativt ytöverskott (skyr ytan). I detta fall ökar ytspänningen med ökad koncentration i lösningen eftersom arbetet att förflytta vattenmolekyler från bulkvätskan (där de blandar sig med saltet) till ytan ökar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Y10.
Den vanligt förekommande icke-joniska tensiden dodekyloktaetylenoxid (C12E8) bildar globulära miceller i vatten vid 20 °C. Beskriv de krafter som verkar mellan tensidmolekylerna i micellen och förklara varför aggregationstalet ökar med ökad temperatur för denna tensid!

A

Y10.
De viktigaste krafterna de som verkar mellan tensidmolekylerna i micellernas huvudgruppsregion: 1) attraktionen mellan tensidmolekylerna på grund av kontakten mellan kolväte och vatten och 2) repulsionen mellan huvudgruppernas (PEG-) polymerkedjor.

Vid den optimala arean per huvudgrupp (som motsvarar det optimala aggregationstalet N) råder balans mellan dessa krafter. Repulsionen orsakas av att polymerkedjorna bildar nystan som undviker att tränga in i varandra (eftersom det innebär att de förlorar entropi). Vid ökad temperatur blir vatten ett sämre lösningsmedel för PEG-kedjorna vilket leder till att deras effektiva storlek minskar. Huvudgrupperna tillåts att packas tätare vilket medför att N ökar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Y11.
Restylane® är ett gelpreparat som kan injiceras under huden. Gelen innehåller tvärbunden hyaluronsyra som är en karboxylerad polysackarid. Gelen har förmågan att absorbera och behålla vatten även när den utsätts för tryck. Förklara karboxylatgruppernas betydelse för gelens absorptionsförmåga.

A

Y11.
Vid tillräckligt höga pH värden är karboxylatgrupperna på polysackaridkedjorna laddade och för varje sådan grupp i gelen måste det finnas en motjon (tex Na+). Detta följer av att gelen måste vara elektroneutral. Motjonerna är dissocierade från karboxylatgrupperna vilket ökar gelens blandningsentropi om vatten absorberas (osmos). Vatten transporteras alltså från omgivande vätska till gelen tills att den osmotiska tryckskillnaden mellan gelen och vätskan försvinner, vilket sker när det svällande trycket pga motjonerna balanseras av det motsatt riktade trycket pga elasticiteten i polymernätverket (kedjorna i nätverket sträcks ut när gelen sväller och förlorar därmed entropi).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Y14.
Vesiklar kan lätt bildas genom skakning av ett prov med lipiden lecitin (=äggfosfatidylkolin) i vatten. Vesikellösningen är dock inte termodynamiskt stabil. Vilken fas bildas vid jämvikt? Beskriv aggregatens uppbyggnad och placering i förhållande till varandra i jämviktsfasen!

A

Y14.
Jämviktsfas: Lamellär fas, dvs. den fas som kan stå i jämvikt med rent vatten. Denna fas består ju också av lipidbilager precis som vesiklarna.
Fasens struktur: se tex laborationen Heliga systemet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Y15.
Ge en förklaring till varför man i allmänhet inte kan tillverka en bikontinuerlig makroemulsion.

A

Y15.
I en bikontinuerlig blandning måste olje- och/eller vattenkanalernas ”tjocklek” vara så liten att varken gravitationskraften eller van der Waalskraften ger upphov till makroskopisk fasseparation.

En sådan fin tvättsvampstruktur förutsätter stabilisering med hjälp av förållandevis stora mängder av en tensid som utan större ansträngning kan bilda monolager med både positiv och negativ kurvatur. Sådana monolager ger dålig stabilitet åt både oljedroppar i vatten och vattendroppar i olja eftersom den spontana kurvaturen inte i något av fallen motverkar att dropparna fuserar och kan av samma anledning inte heller hindra att de fuserar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Y18.
Polymerer tillsätts ofta till beredningar för att göra dem mer trögflytande. En viktig anledning till varför just polymerer används är att man uppnår så stor effekt per gram tillsatt ämne. Förklara hur det kommer sig!

A

Y18.
Nystanen sväller i lösningsmedlet —> Stor volym per nystan. Ett nystan bidrar till viskositeten lika mycket som en sfärisk partikel med radien = nystanets gyrationsradie.
Viskositeten ökar med volymsandelen nystan —> Stor viskositetshöjning per gram polymer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Y19.
För många kolloider är det koagulerade tillståndet det termodynamiskt mest stabila tillståndet och partiklarna associerar irreversibelt om de kommer tillräckligt nära varandra. Trotts detta kan de vara stabila under lång tid. Förklara detta med hjälp av DLVO-teorin!

A

Y19.
Inom DLVO teorin är den totala växelverkan summan av elektrostatiska dubbellagerrepulsionen och van der Waals-attraktionen.

Irreversibel association av partiklar, vilket leder till koagulering, förklaras av att vdW-attraktionen är mycket starkare än den elektrostatiska repulsionen på mycket korta avstånd mellan partiklarna.

För högladdade partiklar eller vid låg jonstyrka i lösningen kan dock repulsionen vara starkare än attraktionen vid större partikelavstånd (energibarriär).

Om barriären är betydligt större än partiklarnas medelrörelseenergi är sannolikheten för irreversibel association låg eftersom barriären hindrar dem att komma nära varandra. Då kan kolloiden vara stabil länge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Y20.
Laplacetrycket är av betydelse för stabiliteten hos oljedroppar dispergerade i vatten eftersom den kemiska potentialen för oljan är högre i små droppar än i stora droppar. Ökar eller minskar trycket i en droppe om ett ytaktivt ämne tillsätts?

A

Y20.
Trycket minskar eftersom Laplacetrycket = 2y/r , där y är ytspänningen och r är radien. Tensider sänker ytspänningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Y21.
Vilken är den fundamentala skillnaden mellan emulsioner och mikroemulsioner?

A

Y21.
Mikroemulsioner är termodynamiskt stabila. Emulsioner är termodynamiskt instabila, men kinetiskt stabiliserade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Y22.
Antag att du har tillgång till följande ytaktiva ämnen:
Dodekyloktaoxyetylen (C12E8), dodekyltrimetylammoniumklorid (C12TAC) och ägg-fosfatidylkolin (EPC).

a) Vilket ämne skulle du använda dig av för att tillverka en vesikellösning?

b) Vilket ämne har högst cmc?

c) Vilket ämne skulle du använda dig av om vill tillverka en micellelösning där aggregationstalet ökar när du höjer temperaturen?

d) Vilket ämne är mest irriterande för huden?

A

Y22.
a) Vesiklar kan tillverkas av EPC. Bildar spontant bilager som inte löser upp sig i vatten.

b) C12TAC har högst cmc. Laddade tensider har högre cmc än oladdade pga. hög entropikostnad att binda motjoner till micellerna.

c) Aggregationstalet för C12E8 ökar med ökad temperatur eftersom huvudgruppen krymper (vatten blir sämre lösningsmedel för PEG-huvudgruppen) —> packningsparametern ökar (kurvaturen minskar).

d) C12TAC är mest irriterande för huden (pga högt cmc, hög monomerkoncentration)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Y24.
PEG (polyetylenglykol) kan ge upphov till flockulering av kolloidala partiklar och används därför för att anrika protein från utspädda lösningar. Redogör för principen för detta!

A

Y24.
Tillsatser av icke-joniska polymerer ger upphov till attraktiva utarmningskrafter (’depletion forces’) mellan kolloidala partiklar. Polymerkedjor undviker området mellan två kolloider när avståndet mellan kolloidytorna understiger ca. 2Rg (Rg=polymerkedjans gyrationsradie) eftersom deras konformationsentropi blir lägre än för ”ostörda” kedjor som befinner sig långt från ytorna. Attraktion uppstår mellan kolloidytorna eftersom det utarmade området får lägre osmotiskt tryck än i polymerlösningen. (Man kan också se det som att polymererna i lösningen får mer plats om kolloiderna klumpas ihop).

Attraktionerna som uppstår kan vara tillräckligt stora för att orsaka flockulering i system där van der Waalskrafterna är svaga, vilket ofta är fallet med proteiner i lösning.
Associationen är reversibel eftersom attraktionen försvinner om polymerkoncentrationen sänks och flockulering är då den relevanta benämningen på fenomenet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Y26.
Figuren ovan visar fasdiagram för blandningar av polymerer (P1 – P3) i ett bra lösningsmedel (S). Sammansättningarna är givna i viktsbråk. Vilket av de två diagrammen beskriver det typiska fasbeteendet för blandningar innehållande två neutrala polymerer.

A

Y26.
Det högra.

Två olika, neutrala polymerkedjor repellerar normalt varandra i ett gemensamt bra lösningsmedel pga att de har olika kemisk struktur (generalisering av regeln ”lika löser lika”).

Repulsionen leder i allmänhet till segregativ fasseparation när båda polymererna finns närvarande, utom i väldigt utspädda lösningar där de kan samexistera utan att komma i kontakt med varandra.

Tendensen till fasseparation är större för polymerer än för lågmolekylära ämnen eftersom polymerernas bidrag till lösningens blandningsentropi är låg (per gram tillsatt ämne).

Riktningen på bindelinjerna (’tie lines’) avslöjar att fasseparationen i högra diagrammet är segregativ eftersom den ena jämviktsfasen innehåller mycket P2 men lite P3, och den andra innehåller mycket P3 men lite P2, medan lösningsmedlet är jämnt fördelat mellan faserna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Y27.
Betrakta en suspension av laddade kolloidala partiklar i vatten. Redogör för hur tillsatser av salt respektive ökningar av partiklarnas ytladdningstäthet förväntas påverka suspensionens stabilitet!

A

Y27.
Partiklarna attraherar varandra med van der Waalskrafter. Enligt DLVO-teorin avgörs suspensionens kolloidala stabilitet av hur stark denna attraktion är jämfört med den elektriska dubbellagerrepulsionen (och hur dessa varierar som funktion av avståndet mellan partiklarna).

Dubbellagerrepulsionen uppstår pga att koncentrationen motjoner i området mellan partiklarna ökar när partiklarna närmar sig varandra (”osmotisk” repulsion). För ett givet avstånd mellan partiklarna minskar repulsionskraften (—> minskad stabilitet) när salt tillsätts eftersom jonkoncentrationen mellan partiklarna kommer att skilja sig mindre från koncentrationen av joner i lösningen i sin helhet.

En ökning av laddningstätheten på ytorna leder till ökad koncentration av motjoner mellan partiklarna och därmed ökad repulsion ( ökad stabilitet).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Y29.
Vätning är ett problem vid upplösning av pulver och tillverkning av suspensioner av fasta läkemedel. Tabellen nedan anger kontaktvinkeln mot vatten för tre fasta ämnen. Vilket av barbiton och amylobarbiton väts lättast av vatten?
Fast ämne Kontaktvinkel ( ̊)
Barbiton 70
Amylobarbiton 102
Glas ≈ 0

A

Y29.
Barbiton. Kontaktvinklarna i tabellen anger hur mycket en vattendroppe flyter ut när den placeras på en plan yta av respektive ämne. Låg kontaktvinke (se figur nedan) innebär att den flyter ut mycket och därmed att vatten har lätt för att väta ytan. Jmf glas som väts fullständigt av vatten (kontaktvinkel ≈ 0).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Y30.
Tillsatser av tensid till vatten sänker som bekant ytspänningen, men detta sker bara upp till tensidens cmc. Förklara varför ytspänningen upphör att minska vid denna koncentration!

A

Y30.
Vid cmc bildas miceller i lösningen. För tensidkoncentrationer högre än cmc är koncentrationen av tensidmonomerer i jämvikt med micellerna konstant och lika med cmc. Det innebär att tensidens aktivitet i lösningen är oförändrad ovanför cmc.

Det medför även att ytöverskottet är konstant (ytöverskottet är ju ett mått på ytskiktets sammansättning). Ytspänningen är lika med arbetet (fria energin) att öka vätskans yta 1 m2.

Ytspänningen måste alltså vara konstant övanför cmc eftersom ändringen i fri energi för processen att bilda mer yta är konstant om både aktiviteten i lösningen och ytöverskottet är konstanta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Y31.
Hur påverkas cmc för en laddad tensid om salt tillsätts?

A

Y31.Cmc minskar. (Salt sänker den elektrostatiska fria energin för micellerna framför allt genom att det kostar mindre entropi att binda motjoner)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Y32.
Besvara följande frågor med hjälp av fasdiagrammet för Aerosol OT-dekanol-vatten.
Sammansättningarna är givna i viktsprocent. Aerosol OT är en anjonisk tensid med två
förgrenade kolvätesvansar. D=Lamellär; I2 =Bikontinuerlig kubisk; F=Omvänd
hexagonal

d) Förklara varför dekanol orsakar fasomvandlingen i uppgift c.

A

Y32.
d) Dekanol fungerar som en hjälptensid som bildar blandaggregat tillsammans med AOT.
Dekanol bidrar till aggregatens kolvätevolym men huvudgruppen tar mycket liten plats i
aggregatets yta. Det innebär att den ökar ett monolagers tendens att kröka mot vatten
(negativ kurvatur) eller ekvivalent att (medel-) packningsparametern ökar. Detta förklarar
fas sekvensen lamellär  bikontinuerlig kubisk fas  omvänd hexagonal fas  L2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Y33.
Gyrationsradien för en polymer i ett ”täta”-lösningsmedel bestämdes till 18.0 nm. I
samma lösningsmedel och vid samma temperatur bestämdes överlappskoncentrationen
för polymeren till 35 g/liter.

c) Vilken egenskap hos polymerkedjan beskriver strukturfaktorn?

A

Y33.

c) Strukturfaktorn beskriver kedjans styvhet som uppstår pga begränsad vridningsvinkel
runt bindningarna mellan segmenten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Y36.
Lipidvesiklar är intressanta som bärare av cancerläkemedel. Forskning visar att cirkulationstiden in vivo ökar avsevärt om vesiklarna förses med ett hölje av polyetylenglykolkedjor (PEG) förankrade i bilagret. Elektronmikroskopiundersökningar in vitro visar att sådana vesiklar i mycket mindre utsräckning klumpar ihop sig med varandra jämfört med ”nakna” vesiklar. Ange vilken typ av växelverkan som orsakar klusterbildningen och förklara på vilket sätt PEG-kedjorna motverkar denna!

A

Y36.
Klusterbildningen orsakas främst av van der Waals växelverkan mellan lipidbilagrens kolvätedelar. PEG-kedjorna ger upphov till repulsionskrafter mellan bilagren (vesiklarna) genom så kallad sterisk stabilisering. Dessa uppstår genom att PEG kedjorna förlorar konfigurationsentropi när två vesiklar kommer nära varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Y37.
Limonene är en olja som används i kosmetiska emulsioner. Nedan finns ett fasdiagram för dess blandningar med en nonjonisk tensid (Laureth 4 = C12E4) och vatten. Sammansättningarna ges i vikts%. LLC står för lamellär flytande kristallin fas och HLC för omvänd hexagonal flytande kristallin fas.

b) Vilken typ av emulsion (o/w eller w/o) förväntar du dig bildas om vatten och limonene skakas i närvaro av laureth 4? Motivera ditt svar!

A

Y37.
b) w/o
Motivering: Bancrofts regel: Den vätska som tensiden har störst löslighet i blir den kontinuerliga fasen. Här: Laureth 4 har störst löslighet i limonene (oljan). Även den stora utbredningen av L2 (w/o mikroemulsionsdroppar) visar att tensidfilmen föredrar att kröka mot vatten (spontan negativ kurvatur), vilket destabiliserar oljedroppar och stabiliserar vatten droppar (enl.”porbildnings”-teori).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Y38.
a) Två vätskor sattes i ungefär lika stora proportioner till ett provrör. Den ena vätskan bestod av ren polymersmälta (oladdad polymer) och den andra av rent vatten. Vid jämvikt fann man att blandningen hade delat upp sig i två vätskefaser. Den ena fasen innehöll 40 vikts % polymer och den andra 0.5 vikts % polymer. Uppenbarligen blandar sig ämnena med varandra, men inte fullständigt. Förklara detta fenomen och varför det är vanligare för blandningar där polymerer ingår än för blandningar av lågmolekylära ämnen!

c) När polymeren byttes ut mot en polyelektrolyt fann man fullständig blandbarhet med rent vatten men partiell blandbarhet efter att natriumklorid satts till blandningen. Polyelektrolytens hade tillverkats genom en syntes där laddade grupper sattes på polymeren i a). Förklara dessa iakttagelser!

A

Y38.
a) Det finns en stor entropisk drivkraft att blanda polymersegment och vatten. (Detta leder till svällning av polymernystanen.) Blandningen motverkas emellertid av den intermolekylära växelverkan mellan vatten och polymer, som i detta fall uppenbarligen är energimässigt ogynnsam. Detta leder till partiell blandbarhet. Fenomenet är typiskt för polymerlösningar vilket förklaras av att polymerer bidrar mycket litet till blandningsentropin; antalet sätt att fördela polymerkedjorna i lösningen är litet jämfört med samma massa av ett lågmolekylärt ämne.

c) Polyelektrolyt = polyjon + motjoner. Det stora antalet motjoner som dissocierar från laddningarna på varje polymerkedja ger ett stort bidrag till systemets blandningsentropi. Eftersom det är mycket entropiskt ofördelaktigt att ”stänga in” motjonerna i en koncentrerad polyelektrolytfas ökar blandbarheten kraftigt (intill fullständig blandbarhet). Tillsatser av salt minskar blandbarheten eftersom koncentrationen av joner i systemet förblir förhållandevis jämn oavsett om fasseparation sker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Y39.
Beskriv DLVO teorin med hjälp av ett energidiagram och ange attraktiva och repulsiva typer av växelverkan som ingår i teorin. Förklara hur flockulering uppstår och på vilket sätt temperaturen påverkar den kolloidala stabiliteten inom DLVO teorin.

A

Y39.
(se föreläsningar)
Attraktion: van der Waals växelverkan

Repulsion: Elektrisk dubbellagerväxelverkan

Flockulering uppstår om den elektrostatiska repulsionen är tillräckligt hög för att förhindra koagulering (energibarriär på korta avstånd), men inte så hög att den är större än van der Waals attraktionen på större avstånd.

Ökad temperatur är synonymt med ökad medelrörelseenergi, vilket leder till ökad sannolikhet för irreversibel association av två partiklar när de rör sig mot varandra (rörelseenergin används till att överkomma energibarriären). På samma sätt ges stabiliteten hos det flockulerade tillståndet av det sekundära minimats djup jämfört med medelrörelseenergin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Y41.
Förklara hur cmc samt micellernas aggregationstal för en jonisk tensid förväntas ändras i följande fall:
a) Salt tillsätts
b) Tensidens kolvätekedja förlängs.

A

Y41.
a) Salt sänker cmc och ökar aggregationstalet genom att minska repulsionen mellan tensidmolekylernas laddade huvudgrupper. Framför allt är det entropiförlusten att binda motjoner till micellytan som minskar och gör att stabila miceller bildas vid lägre tensidkoncentrationer. Minskad repulsion gör att huvudgrupperna kommer närmare varandra i micellytan, vilket motsvarar högre aggregationstal.

b) Längre kolvätekedja ger lägre cmc pga större termodynamisk drivkraft att förflytta kolvätekedjan från vatten till micellkärnan. Aggregationstalet (N) ökar pga att kolvätekedjans volym (v) ökar. Arean per huvudgrupp bestäms främst av balansen mellan elektrostatisk repulsion och hydrofob attraktion i micellytan. Vid given area per huvudgrupp (a) ökar N med ökad radie (r) på micellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Y42.
Betrakta fasdiagrammet för vatten-oktanol-kaliumdekanoat (eng. potassium caprate; en anjonisk tensid) vid 25 ̊C. Sammansättningarna är givna i viktsbråk.

a) Ge en molekylär förklaring till varför tillsatser av oktanol till en 50% blandning av kaliumdekanoat i vatten orsakar fasomvandlingen HI  L!

b) Förklara varför samma kaliumdekanoat/vattenblandning fasomvandlas till L1 vid utspädning med vatten!

c) Beskriv mikrostrukturen i fasen HII!

A

Y42.
a) Oktanol fungerar som en hjälptensid. När den sitter i ett aggregat bidrar den främst till den opolära delens volym men mycket lite till arean per huvudgrupp. Tillsatser av oktanol minskar därmed aggregatens kurvatur (det effektiva värdet på den kritiska packningsparametern ökar) i överrensstämmelse med övergången HI  L (cylindermicell  bilager). Obs! Vid tillräckligt stor kolvätevolym överstigs den kritiska packningsparametern för cylinder och då måste bilager bildas.

b) Utspädning gynnar aggregat med hög kurvatur (låg packningsparameter) eftersom 1) den elektrostatiska skärmningen mellan huvudgrupperna minskar och 2) arrangemang med fler miceller (av mindre storlek) innebär ökad entropi.

c) Omvända cylindermiceller i ett hexagonalt arrangemang: Cylinderformade vattenkanaler i en kontinuerlig opolär omgivning. Tensidens huvudgrupper och de flesta av oktanolet hydroxylgrupper är placerade på vattensidan av gränsytan mellan polära och opolära områden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Y43.
SDS (natrium dodecylsulfat) och C12E8 (oktaetylenoxiddodecyleter) är två vanligt förekommande tensider som i 50 mM vattenlösningar vid rumstemperatur bildar globulära miceller med ungefär samma aggregationstal. Deras cmc värden skiljer sig dock avservärt. Vilken har högst cmc och hur förklarar man den stora skillnaden?

A

Y43.
cmc(SDS) > cmc(C12E8)
Lika långa kolvätekedjor. Joniska tensider har högre huvudgruppsrepulsion, främst pga entropikostnad att binda motjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Y44.
Vesiklar kan användas som läkemedelsbärare. Ett vanligt sätt att tillverka vesiklar är att dispergera en lamellär lipidfas i vatten. Förklara varför denna metod inte fungerar för den lamellära fasen i systemet SDS/vatten!

A

Y44.
SDS-bilager är inte stabila i utspädda dispersioner. Huvudgrupprepulsionen är stark vilket gör att bilagren omvandlas till miceller med (positivt) krökta ytor (som är stabila om C>cmc).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Y47.
Besvara följande frågor med hjälp av fasdiagrammet för CTAB/hexanol/vatten vid 25 ̊C. Sammansättningarna är givna i vikts %. Nyckel: D=L, E=H1.

a) Förklara på molekylär nivå hur tillsatser av hexanol inverkar på strukturen hos CTAB aggregat i vatten.

A

Y47
a) -Inkorporeras i CTAB aggregat som hjälptensid
- Bidrar främst till kolvätedelens volym, inte så mycket till aggregatens area (pga oladdad liten polär grupp) —> cpp ökar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Y49.
Betrakta fasdiagrammen nedan. Förklara varför temperaturens inverkan på fasbeteendet är mycket större för tensiden i det vänstra diagrammet! (2p)

A

Y49.
C12E5 är en oladdad tensid med en kort PEG kedja som huvudgrupp. Med ökad temperatur blir vatten ett sämre lösningsmedel för PEG vilket medför att PEG ”nystanet” drar ihop sig. Då minskar huvudgruppsrepulsionen och packningsparametern ökar.

Samtidigt uppstår attraktiva krafter mellan micellerna. Tillsammans bidrar dessa effekter till att fasbeteendet påverkas mycket av temperaturen. För joniska tensider, inklusive C12TACl, där huvudgruppsrepulsionen (och micell-micell repulsionen) domineras av elektrostatiska interaktioner, är temperatureffekterna små i vatten (pga att olika effekter tar ut varandra).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Y51.
När multivalenta motjoner finns närvarande fungerar DLVO teorin sämre än i fallet med enbart monovalenta motjoner, och ger i vissa fall helt felaktiga resultat. Vad beror det på?

A

Y51.
Multivalenta motjoner ger upphov till 1) lägre osmotisk repulsion jämfört med monovalenta joner (pga att antalet joner som krävs för att neutralisera kolloidytorna är lägre och att dessa joner binder starkare till ytorna) och 2) starkare elektrostatisk attraktion mellan kolloidytorna (pga jonkorrelationen). För ett utförligare svar se seminarieuppgift 2.7.

33
Q

Y52.
Figuren nedan visar fasdiagrammet natriumoktanoat – dekanol – vatten. Två streckade linjer har lagts in för att dela in fasdiagrammet i tre delar (a, b, c).

(ii) Fasstrukturerna i delarna a och c skiljer sig åt på ett väsentligt sätt. Vilket? Förklara hur skillnaden uppstår!

A

Y52.

(ii) Väsentlig skillnad: I H2 är dekanol det kontinuerliga mediet, tensidfilmen i aggregaten har negativ kurvatur; i H1 är vatten det kontinuerliga mediet, tensidfilmen i aggregaten har positiv kurvatur.

Skillnaden orsakas av aggregatens amfifil-sammansättning. Oktanoatmolekylens starka huvudgruppsrepulsion gynnar positiv kurvatur (låg packningsparameter) medans dekanol, som har liten polär grupp, mest bidrar till aggregatens kolvätevolym, vilket gynnar negativ kurvatur (hög packningsparameter). Med ökad andel dekanol (c  b a) ändras därför kurvaturen från positiv till negativ.

34
Q

Y56.
Tillsätter man natriumdodekylsulfat (SDS) till vatten finner man att ytspänningen minskar med ökad koncentration SDS men att den blir konstant över en viss koncentration. Förklara detta beteende!

A

Y56.
SDS är ett ytaktivt ämne, dvs. ett ämne som spontant anrikas vid gränsytan vatten/luft. Eftersom spontana processer leder till att Gibbs fria energi sänks så innebär det att ytspänningen, som är sänkningen per areaenhet, sänks när SDS tillsätts.

Anledningen till att molekylen är ytaktiv är att den består av två delar, en kolvätekedja som inte löser sig i vatten och en sulfatgrupp som tillsammans med natriumjonen utgör en hydrofil del. För ämnen med positivt ytöverskott (dvs. ytaktiva ämnen) minskar ytspänningen med ökad aktivitet av ämnet i lösningen (dvs. ökad monomerkoncentration), vilket framgår av (minustecknet i) Gibbs ekvation.

Man kan även förklara det som att energin som krävs att bilda 1 m2 yta minskar eftersom det finns fler molekyler i vätskan som spontant går till ytan. (Av detta förstår man även att ytspänningen fortsätter att minska även om maximalt ytöverskottet har uppnåtts, dvs. även om ytan är mättad). Ytspänningen upphör att minska vid den kritiska micellkoncentrationen (CMC). Det beror på att micelljämvikten för tensider med höga aggregationstal är sådan att monomerkoncentrationen är konstant för koncentrationer över CMC.

35
Q

Y57.
Beskriv principen för tillverkningen av vesikellösningar av lipiden ägg-fosfatidylkolin (ägg-lecitin) och hur deras kolloidala stabilitet kan ökas med hjälp av hydrofobmodifierad PEG (polyetylenglykol)! Det ska framgå av svaret vilka egenskaper lipiden har som gör att det går att tillverka vesiklar, och vilka egenskaper PEG har som gör att den ökar den kolloidala stabiliteten.

A

Y57.
Lecitin är en zwitterjonisk lipid med två långa kolvätesvansar, vilket innebär att den är i praktiken olöslig i vatten (som monomer). Lipiden kan dock absorbera vatten och bilda en lamellär fas som kan stå i jämvikt med (så gott som) rent vatten. Man kan tillverka vesiklar genom att dispergera den lamellära fasen i vatten.

Bilagerflaken som bildassluter sig spontant till vesiklar, en process som drivs av strävan att minska kolvätekedjornas kontaktyta mot vatten. Vesiklarna tenderar att aggregera pga attraktiva van der Waals-krafter mellan bilagren vilket slutligen leder till att vesiklarna förstörs och den lamellära fasen återbildas.

Man kan förhindra denna process, och därmed öka den kolloidala stabiliteten hos vesikellösningen, genom att tillsätta en PEG-lipid. En sådan består av PEG med en kolvätekedja i ena änden som förankrar polymeren i vesiklarnas bilager. PEG-klädda vesiklar repellerar varandra på korta avstånd på grund av att PEG kedjorna tvingas överlappa och därmed förlorar konfigurationsentropi (brukar kallas sterisk stabilisering).

36
Q

Y58.
Nedanstående diagram visar fasseparationstemperaturen som funktion av volymsandelen polymer för blandningar av polystyren (PS) och cyklohexan. De heldragna linjerna är resultaten för olika molekylviktsfraktioner av PS. De streckade linjerna är teoretiskt beräknade kurvor.

(i) Vilken av fraktionerna PSA-D har högst molekylvikt?

(ii) Styren är fullständigt blandbar med cyklohexan i det temperaturintervall som visas i diagrammet. Förklara varför PS och cyklohexan uppvisar partiell blandbarhet!

A

Y58.
(i) PSD

(ii) PS är en polymer syntetiserad av styren. Polymerer med hög molekylvikt bidrar mycket litet till en lösnings blandningsentropi (per gram upplöst ämne) jämfört med lågmolekylära ämnen. Detta pga att monomererna i en kedja inte kan sprida ut sig i lösningen oberoende av varandra (de sitter ju ihop). Som en följd av detta styr i hög grad de intermolekylära växelverkningarna fasbeteendet. I fallet PS-cylkohexan förväntar man sig därför partiell fasseparation eftersom det är två ämnen med olika kemisk uppbyggnad (entalpisk nettorepulsion mellan monomer och lösningsmedel). (OBS! Strävan att blanda polymerkedjorna och lösningsmedlet inom varje nystan är dock stor vilket förhindrar fullständig inkompatibilitet ).

37
Q

Y59.
Kontaktvinkeln för vätska 1 på glas är 30°. Kontaktvinkeln för vätska 2 på glas är 120°.
(i) Vilken av vätskorna väter bäst en glasyta?
(ii) Vilken vätska stiger högst i en glaskapillär som sticks ner i vätskan?

A

Y59.
(i) Vätska 1. Om kontaktvinkeln är <90° flyter droppen ut, dvs. vätskan tenderar att väta ytan.

(ii) Vätska 1. Positiv stighöjd om kontaktvinkeln < 90° (”glad” menisk); negativ stighöjd om kontaktvinkeln > 90° (”ledsen” menisk).

38
Q

Y60.
Figuren ovan visar resultatet från mätningar av ytspänningen för vattenlösningar av ett
läkemedel i vatten vid 37 °C.

b) Förklara varför ytspänningen plötsligt blir konstant ovanför en viss koncentration!

A

Y60.

b) Enligt Gibbs adsorptionsekvation beror förändringen av ytspänningen på ytöverskottet
och förändringen av tensidens monomerkoncentration (på log-skala). För C > CMC är
båda dessa konstanta eftersom micelljämvikten medför att tensidens aktivitet
(≈monomerkoncentration) är konstant. (Micellerna i sig bidrar mycket lite till
ytspänningen eftersom deras koncentration är låg).

39
Q

Y62.
Polymerer som adsorberar till ytan på kolloidala partiklar kan öka den kolloidala
stabiliteten. Redogör för hur repulsionen mellan partiklarna uppstår i sådana fall.

A

Y62. Sterisk stabilisering: Polymernystan adsorberade till ytorna på partiklarna
repellerar varandra när avståndet mellan partiklarnas ytor är mindre än ca. 4
gyrationsradier för polymernystanen. Repulsionen mellan nystanen uppkommer av att
polymerkedjorna förlorar konfigurations entropi när de stör varandra (tränger in i
varandra) .

40
Q

Y63.
När natriumklorid sattes till en viskös lösning av hyaluronsyra i vatten med pH 7 fann
man att viskositeten minskade. Förklara varför!

A

Y63.
Hyaluronsyra innehåller karboxylsyragrupper som är deprotonerade vid pH 7.
Lösningen innehåller alltså en polyelektrolyt. Polyelektrolytnystan är kraftigt uppsvällda
vid låga salthalter. Tillsats av salt minskar nystanens svällningsgrad. Därmed minskar
också viskositeten eftersom den relativa viskositeten (i utspädda lösningar) är
proportionell mot nystanens volym.

41
Q

Y64.
När en viss typ av kolloidala partiklar slammades upp i en vattenlösning fann man att
flockulering inträffade. Vad förväntar man sig inom DLVO-teorin ska hända om man
tillsätter stora mängder av saltet kaliumklorid?

A

Y64.
Det flockulerade tillståndet övergår i koagulerat tillstånd (energibarriären
försvinner).

42
Q

Y65.
DLVO-teorin kan inte förklara (i) varför en betydande repulsion finns mellan oladdade
lipidbilager i en lamellär fas, och (ii) varför attraktion uppstår mellan två positivt laddade
partiklar i vatten i närvaro av en negativt laddad polyjon. Förklara hur krafterna i (i) och
(ii) uppkommer!

A

Y65.
(i) Unduleringskrafter: Orsakas av att bilagrens rörelsefrihet minskar (undulationer
≈ vågrörelser) när de befinner sig på korta avstånd från varandra. Kraften orsakas alltså
av minskad entropi.

(ii) Polyjonen ger upphov till så kallad bryggningsattraktion. På korta yt-ytavstånd kan
laddningarna på partikelytorna neutraliseras av polyjonen samtidigt som polyjonen kan
växelverka med båda ytorna utan att sträckas ut. Med ökat avstånd sträcks kedjorna ut
vilket innebär en entropiminskning; den elastiska kraften som uppstår i kedjorna tenderar
att minska avståndet mellan ytorna.

43
Q

Y66.
d) Om man i stället ökar vattenhalten till 80 w% genom att tillsätta rent vatten till provet i
uppgift b sker ingen fasomvandling. Förklara vad som händer på molekylär nivå när
dekanol respektive vatten tillsäts!

A

Y66.
d) Dekanol fungerar som hjälptensid (och som olja). Har liten neutral huvudgrupp och
bidrar därför främst till aggregatens kolvätevolym  ökar packningsparametern, dvs.
ökar tendensen att bilda omvända strukturer vilket förklarar fassekvensen DH2
(F)L1. Vid höga dekanolhalter förväntar man sig därför små omvända miceller som när
medelavståndet mellan dem blir stort finns i en oordnad vätskefas. För blandaggregat
styrs packningsparametern (eller spontana kurvaturen) främst av tensidmolbråket i
aggregaten. Eftersom detta inte ändras så mycket när vatten tillsätts påverkas inte heller
aggregatstrukturen så mycket. Stora tillsatser ska dock leda till rättvända miceller
eftersom repulsionen mellan de laddade tensiderna ökar med ökad utspädning.

44
Q

Y67.
En liten luftbubbla kommer i kontakt med en större luftbubbla i vatten så att de fuserar.
Undersöker man förloppet i detalj finner man att det initialt bildas en luftkanal mellan
dropparna genom vilken luft flödar från den lilla till den stora droppen. Förklara varför
luften rör sig i den riktningen!

A

Y67.
Lufttrycket i den mindre bubblan är högre än i den större bubblan. Det beror på att
Laplacetrycket, som orsakas av ytspänningen
ökar med minskad radie r. Trycket i en
bubbla kan skrivas: 𝑃 = 𝑃0 + 2𝛾
𝑟 , där P0 är trycket i vätskan. Molekylerna i luft rör sig
från områden med högt till områden med lågt tryck tills tryckskillnaden är utjämnad. I
detta fall innebär det att den lilla bubblan ser ut att absorberas av den stora. (Ett liknande
fenomen uppstår när två ballonger som är olika mycket uppblåsta sätts samman).

45
Q

Y68.
Figuren nedan visar resultatet från ytspänningsmätningar på vattenlösningar av en
oladdad tensid (○) och en laddad tensid (●) vid temperaturen 20 ̊C. Båda tensiderna har
en ogrenad kolvätekedja med 14 kolatomer som hydrofob del.

(iii) Förklara varför cmc för den laddade tensiden är mycket högre än för den oladdade
tensiden!

(iv) Om försöket med den laddade tensiden upprepas i närvaro av 0.05 M NaCl i
lösningen förändras inte formen på ytspänningskurvan särskilt mycket men kurvan
förskjuts åt ett håll. Sker det i riktning mot lägre eller högre tensidkoncentration?
Motivera ditt svar!

A

Y68.

(iii) Jämfört med oladdade miceller är bildandet av laddade tensidmiceller förenat med en
större entropikostnad/tensidmolekyl, eftersom tensidmolekylernas motjoner i hög grad
binder till micellerna, pga av de starka elektrostatiska attraktionskrafterna mellan
micellerna och motjonerna. Termodynamiskt sett motverkar det micellbildningen varför
cmc blir högre. (OBS! Om inte motjonerna band skulle micellernas elektrostatiska
energin vara mycket hög och cmc skulle vara ännu högre.)

(iv) Salt förskjuter kurvan mot lägre tensidkoncentrationer (dvs. åt vänster i figuren).
Kurvans placering återspeglar effekten av att binda tensidjoner till luft/vätskeytan och till
miceller. Båda processerna försvåras av ökad elektrostatisk repulsion mellan
tensidmolekylerna och entropiförlusten av motjonsbindning. Salt bidrar allmänt till att
skärma av elektrostatiska krafter vilket minskar repulsionsenergin (viktigast vid låga
ytöverskott vid luft/vätskeytan). Saltet leder även till en jämnare fördelning av joner i
lösningen och därmed till en lägre entropikostnad att binda motjoner (viktigast vid höga
ytöverskott samt för micellbildningen;  sänkning av cmc).

46
Q

Y69.
Besvara nedanstående frågor med hjälp av fasdiagrammet natriumoktanoat – dekanol –
vatten vid 25 °C.

a) Bokstaven L i ”L1” och ”L2” anger att faserna är vätskor (Liquid). Vad står 1:an och
2:an för?

b) Om man jämför med andra kända fasdiagram för amfifila ämnen finner man att L1 och
L2 har sina typiska placeringar i fasdiagrammet. Förklara dessa fasers position och
utbredning med hjälp av din kännedom om de ingående komponenternas egenskaper!

A

Y69.
a) 1:an och 2:an står för rättvänd respektive omvänd aggregatstruktur. Enligt
konventionen kröker tensidfilmen i ett rättvänt aggregat så att den opolära delen stängs in
(positiv kurvatur), dvs. som för tex en SDS-micell i utspädd vattenlösning. Alternativt
kan man säga att 1 betyder aggregat med opolär kärna upplösta i polärt lösningsmedel,
och vice versa för 2

b) Natriumoktanoat är ett tensid salt (laddad tensid+motjon) som löser sig mycket bra i
vatten. På grund av den hydrofoba effekten aggregerar den i vatten om koncentrationen
överstiger cmc. I utspädda vattenlösningar bildar den små rättvända miceller eftersom
repulsionen mellan huvudgrupperna är stor samtidigt som den har en relativt kort
kolvätekedja. Med ökad koncentration ( ökad jonkoncentration  ökad skärmning av
elektrostatiska krafter) minskar repulsionen vilket leder till att aggregationstalet ökar
(kurvaturen minskar) och aggregatformen kan övergå till cylindermiceller, som pga. av
micell-micellrepulsionen ordnar upp sig i en hexagonal fas. Detta förklarar placeringen
av L1 vid vattenhörnet av fasdiagrammet och dess ändliga utbredning i riktning mot
natriumoktanoathörnet . Även dekanol har amfifila egenskaper eftersom kolvätekedjan
har en polär OH-grupp i ena änden. Om den tillsätts till en micellösning av
natriumoktanoat associerar den med micellerna och bidrar främst till volymen på den
opolära delen vilket gör att aggregatens kurvatur minskar. Vid tillräckligt stor tillsats kan
inte små aggregat bildas av geometriska skäl vilket leder till att L1 omvandlas till lamellär
fas. Detta förklarar L1-fasens begränsade utbredning i riktning mot dekanolhörnet.
Dekanol är i sig en vätska med mycket begränsad blandbarhet med vatten, men som kan
härbärgera omvända miceller, dvs. vattendroppar som stabiliseras av en film av dekanol
och natriumoktanoat. Av den anledningen utgår L2-fasenfrån dekanolhörnet i
fasdiagrammet. På liknande sätt som för L1 förklaras utbredningsområdet av hur
sammansättningen på filmen påverkar aggregatens spontana kurvatur och av
koncentrationseffekter. Man bör notera att dekanol kan fungera både som lösningsmedel
och hjälptensid samt att natriumoktanoat är olöslig i ren dekanol (”olja”).
Kompletterande perspektiv: Vatten och dekanol (”olja”) har mycket begränsad
blandbarhet. Dessa två ämnen utgör det kontinuerliga mediet i vätskorna L1 respektive L2
och finns i sina renaste former i varsina hörn av fastriangeln. I närvaro av
natriumoktanoat ökar lösligheten av dekanol i L1 och lösligheten av vatten i L2.

47
Q

Y71.
Många joniska tensider bildar små sfäriska eller globulära miceller i utspädda
vattenlösningar.
(i) Vilken är den huvudsakliga drivkraften bakom micellbildningen?

(ii) Miceller anses bildas stegvis genom att tensidmolekylerna associerar till
micellerna en i taget. Hur kommer det sig att det finns ett optimalt
aggregationstal och hur påverkas detta av en ökning av salthalten för joniska
tensider?

(iii) Många joniska tensider fungerar bra som emulgatorer vid tillverkningen av
o/w emulsioner men dåligt vid tillverkningen av w/o emulsioner. Ge en
förklaring!

A

Y71.
(i) Den hydrofoba effekten, dvs. att kolväten är så gott som olösliga i vatten. Effekten
förklaras av att närvaron av kolvätekedjor i vatten minskar antalet sätt vattenmolekylerna
kan vätebinda till varandra på (entropieffekt) snarare än antalet vätebindningar eller
styrkan i sessa.

(ii) Det optimala aggregationstalet återspeglar den optimala arean per tensidmolekyl i
micellytan, som uppkommer genom en kraftbalans mellan attraktionen och repulsionen mellan tensidmolekylerna. Attraktionen orsakas av att kolvätesvansarna är i kontakt med
vatten vid micellytan och det finns en strävan att minska den kontaktytan. Repulsionen
orsakas främst av den elektrostatiska repulsionen mellan de laddade huvudgrupperna.
Repulsionen minskas av att motjoner anrikas vid micellytorna. Med ökad salthalt
kommer motjonerna närmare micellerna och repulsionen blir svagare. Då tillåts
huvudgrupperna komma närmare varandra och den optimala arean per huvudgrupp
minskar, vilket i sin tur motsvarar ett högre aggregationstal.

(iii) För joniska tensider är den elektrostatiska repulsionen mellan huvudgrupperna i
allmänhet så stor att molekylens packningsparameter är låg, vilket innebär att när
tensiden anrikas i gränsytan mellan olja och vatten har monolagret en positiv spontan
kurvatur och tenderar alltså att kröka sig så att vatten innesluts. Detta påverkar i hög grad
vilken typ av emulsion som bildas när olja och vatten skakas i närvaro av tensiden.
Initialt bildas både vattendroppar omgivna av olja och oljedroppar omgivna av vatten.
Vattendropparna fuserar lätt eftersom kurvaturen hos tensidfilmen i kanten av den kanal
(por) mellan dropparna som uppstår i det kritiska ögonblick då de börjar smälta samman
överensstämmer både i storlek och tecken med laddade tensidfilmers spontana kurvatur.
Situationen vid sammansmältningen av två oljedroppar är den motsatta och därför
kommer oljedropparna att överleva längre än vattendropparna. Då bildas en o/w
emulsion. Av resonemanget följer också att laddade tensider i allmänhet fungerar dåligt
som stabilisatorer för w/o emulsioner. Det här förklarar även Bankrofts regel som säger
att den vätska som tensiden är bäst löslig i blir den kontinuerliga fasen i emulsionen.
Joniska tensider har i allmänhet bra löslighet i vatten men dålig löslighet i olja.

48
Q

Y72.
Vid sterisk stabilisering av vesikellösningar utnyttjar man det faktum att polymernystan
repellerar varandra när de befinner sig i ett bra lösningsmedel. Betrakta två nystan av en
polymer som är fullständigt blandbar med vatten. Kedjorna har samma
polymerisationsgrad. Förklara hur en repulsion kan uppstå mellan nystanen när de
närmar sig varandra i vatten!

A

Y72. Medelstorleken på ensamma nystan avgörs av balansen mellan
konfigurationsentropi och växelverkansenergi (egentligen fri energi). I ett bra
lösningsmedel är konfigurationsentropin av stor betydelse. När två nystan befinner sig så
nära varandra att avståndet mellan deras tyngdpunkter understiger två gyrationsradier
påverkar de varandras rörelsemönster vilket orsakar en sänkning av kedjornas entropi.
Det är i hög grad denna sänkning som ger upphov till repulsionen mellan dem.

49
Q

Y76.
Natriumoktanoat och dekanol bildar blandaggregat i närvaro av vatten. Förklara hur och
varför ändringar av molbråket för dekanol i aggregaten påverkar aggregatens utseende!
Du behöver bara förklara principen, inte i detalj redogöra för alla typer av aggregat som
kan uppkomma.

A

Y76.
Dekanol har en liten oladdad polär grupp (-OH) som kan packas tätt i aggregatens
ytskikt. Kolvätekedjan bidrar dock till aggregatens opolära volym som för vanliga
tensider. Det gör att molekylen bidrar till att öka packningsparametern på
blandaggregaten eller, om man så vill, främja bildandet av omvända miceller.
Natriumoktanoat bildar själv företrädelsevis aggregat med låg packningsparameter
(rättvända miceller). När molbråket av dekanol gradvis ökas kommer dess inflytande på
aggregaten att öka vilket förklarar varför man observerar omvandlingar från rättvända
miceller - via plana bilager - till omvända miceller.

50
Q

Y77.
Figuren ovan visar ett schematiskt fasdiagram för den ofta använda icke-joniska tensiden
hexaoxyetylen monododecyleter i vatten. Förklara varför det vid koncentrationen 65 wt%
tensid sker en omvandling från hexagonal till lamellär fas när temperaturen ökar från 10
till 50 °C!

A

Y77.
Tensiden har en kort PEG kedja som huvudgrupp. Med ökad temperatur blir vatten
ett sämre lösningsmedel för PEG vilket leder till att nystanen krymper. Eftersom det är
repulsionen mellan nystanen som balanserar den ”hydrofoba” attraktionen i kraftbalansen
som avgör den optimala arean per huvudgrupp så kommer arean att minska och
packningsparametern öka. Vid tillräckligt hög packningsparameter är det inte längre
möjligt att bilda cylindrar (som bygger upp den hexagonala fasen) vilket förklarar
omvandlingen till bilager (som bygger upp den lamellära fasen).

51
Q

Y80.
Helt nyligen lyckades man med hjälp av svepelektronmikroskopi avbilda fasstrukturen i
mikroemulsioner i systemet isooktan-vatten-C12E5. Man fann god överensstämmelse med
resultaten från tidigare undersökningar inklusive den strukturella skillnaden mellan
bikontinuerliga och w/o mikroemulsioner.

(ii) Förklara skillnaden mellan bikontinuerliga och w/o mikroemulsioners
uppbyggnad. Av svaret ska framgå hur tensidfilmens kurvatur skiljer sig åt i de båda
fallen.

A

Y80.
(ii) w/o mikroemulsioner består av omvända miceller, dvs. en vattenkärna (sluten droppe)
omgiven av en tensidfilm med negativ kurvatur (packningsparameter > 1). Dessa kan
bara existera vid jämvikt om droppens kurvatur är ungefär lika med tensidfilmens
spontana kurvatur. Oljan är det kontinuerliga mediet.
I bikontinuerliga mikroemulsioner utgör tensiden en sammanhängande film som bildar en
gränsyta mellan olja och vatten, båda domänerna kontinuerliga genom fasen. Filmen har i
varje punkt både positiv och negativ kurvatur och medelkurvaturen är nära noll.
Mikroemulsionen är bara stabil om tensidfilmens spontana kurvatur är nära noll
(packningsparameter nära 1). Beroende av proportionen av komponenterna kan
strukturen vara tvättsvampliknande eller, som i fig B, mer likna smala sammanhängande
kanaler av olja i vatten eller tvärt om.

52
Q

Y81.
Du vill tillverka en (makro-) emulsion. Antag att du blandar olja och vatten i ungefär lika
proportioner tillsammans med natriumdodecylsulfat (SDS) som emulgator. Vilken typ av
emulsion kan man förvänta sig? Motivera ditt svar!

A

Y81.
SDS är ett salt som har hög löslighet i vatten och låg löslighet i olja. Enligt
Bancrofts regel blir vattenfasen den kontinuerliga fasen, dvs. man förväntar sig att en o/w
emulsion bildas. En förklaring är att vatten blir den kontinuerliga fasen eftersom SDS-
stabiliserade vattendroppar är mindre stabila i olja än SDS-stabiliserade oljedroppar i
vatten på grund av att bildandet av en por mellan två vattendroppar gynnas av SDS-
filmens spontana kurvatur medans en por mellan två oljedoppar missgynnas av den
spontana kurvaturen. Vattendroppar fuserar därför snabbt och bildar den kontinuerliga
fasen. Repulsionen mellan oljedropparna bör också vara störst pga den elektrostatiska
repulsionen vilket också bidrar till deras stabilitet. Sen kan proportionen mellan olja och
vatten också inverka vilket gynnar o/w om oljevolymen är mindre än vattenvolymen, och
vice versa.

53
Q

Y82.
Flockulering är ibland användbart, t.ex. när man vill reducera volymen på en
farmaceutisk beredning innehållande emulsionsdroppar för att sedan kunna späda
emulsionen till lämplig koncentration genom att tillsätta vätska. Hur förklarar DLVO
teorin bildandet av flockulat i en o/w emulsion och att processen är reversibel?

A

Y82.
Inom DLVO teorin växelverkar kolloidala partiklar dels med van der Waalskrafter
(attraktiva) och dels med elektrostatiska dubbellagerkrafter (repulsiva). Båda krafterna är
starka på korta avstånd mellan partikelytorna men avtar med ökat avstånd. van der
Waals-attraktionen dominerar alltid på mycket korta avstånd, men beroende på
omständigheterna (salthalt, ytladdningstäthet, etc.) kan repulsionen dominera på lite
längre avstånd innan attraktionen återigen tar överhanden på ännu längre avstånd
(växelverkan upphör förstås helt på tillräckligt långa avstånd). Koagulering (irreversibel
association, vilket för emulsioner skulle leda till sammansmältning av droppar och
slutligen makroskopisk fasseparation) förhindras om energibarriären med marginal
överstiger partiklarnas medelrörelseenergi. Om detta är fallet samtidigt som van der
Waalskraften ger upphov till ett tillräckligt djupt (sekundärt) energiminimum på längre
avstånd uppkommer flockulering. Processen är reversibel då energiminimumets djup är
av samma storleksordning som medelrörelseenergin, så att det hela tiden sker ett utbyte
och fördelning av droppar mellan flockulerade och dispergerade tillstånd.

54
Q

Y84.
Ett generellt problem med att använda polymerer i flytande beredningar är att
beredningarna tenderar att fasseparera. Förklara varför många polymerlösningar
fasseparerar redan vid låga koncentrationer och hur det kommer sig att detta kan
undvikas genom att använda laddade polymerer.

A

Y84.
Jämfört med lågmolekylära ämnen bidrar långkedjiga polymerer mycket lite till
lösningars blandningsentropi, främst på grund av att antalet molekyler per gram tillsatt
ämne är mycket lägre för polymererna. Det innebär att fasstabiliteten för utspädda
polymerlösningar drastiskt försämras om det finns nettoattraktionskrafter mellan
polymerkedjorna i lösningen, vilket man förväntar sig för neutrala polymerer i ett
lösningsmedel om monomererna som bygger upp kedjorna har annan kemisk struktur än
lösningsmedlet. (Av samma anledning förväntar man sig segregativ fasseparation av två
olika polymerer, även om båda var för sig är fullständigt blandbara med lösningsmedlet).
Polyelektrolyter är salter som innehåller ett stort antal motjoner som dissocierar från
laddningarna på polymeren. Detta ger polyelektrolyterna en hög blandningsentropi och
förklarar deras höga löslighet i vatten.

55
Q

Y91.
Dextran är en oladdad polymer som likt PEG är fullständigt blandbar med vatten vid 20
°C. Nedanstående figur visar fasdiagrammet vatten – PEG – dextran vid 20 °C. De
streckade linjerna är bindelinjer. Observera att endast den vattenrika delen av
fasdiagrammet visas.
(i) Ge en förklaring till fasdiagrammets utseende.

A

Y91.
(i) Dextran och PEG är två oladdade polymerer. Fasdiagrammet visar att båda är
fullständigt blandbara vatten vid 20 °C, men segregerar från varandra om båda finns
närvarande i tillräckligt hög koncentration, så att två vätskefaser bildas, en med hög PEG-
koncentration och en med hög dextrankoncentration. Denna typ av fasbeteende kan
förväntas när två oladdade polymerer blandas eftersom polymer har låg blandningsentropi vilket innebär att den nettorepulsion som man förväntar sig finnas
mellan två olika oladdade ämnen i hög grad styr fasbeteendet. Bindelinjernas riktning kan
tyda på att dextranet har högre molekylvikt än PEGen och/eller att vatten är ett sämre
lösningsmedel för dextran än för PEG.

56
Q

Y92.
I det så kallade heliga systemet finns som bekant en lamellär fas; se fasdiagrammet till
uppgift Y6.

a) För blandningar där massan dekanol förhåller sig till massan natriumoktanoat som 7:3
är den lamellära fasen stabil även vid höga vattenhalter. Det tyder på att det finns
repulsiva krafter med lång räckvidd mellan bilagren. Det finns två typer av ytkrafter som
kan ge upphov till sådan långväga repulsion mellan bilagren. Redogör för dessa!

A

Y92.
a) Elektrostatisk dubbellagerkraft: I en lamellär fas av laddade bilager finns motjoner i
de mellanliggande vattenlagren. Repulsionen orsakas av att jonlösningens entropi
minskar med minskat avstånd mellan bilagren (motjonerna får minskad rörelsefrihet). För
en given koncentration tensid är jonfördelningen som jämnast, och jonlösningens
entropin störst, när bilagren är jämnt fördelade. På så sätt upprätthålls den ordnade
fasstrukturen.

Undulationskraft: Bilagrens undulationer (våglika rörelsemönster) ger upphov till en
repulsion som ökar med minskat avstånd mellan bilagren eftersom bilagrens rörelsefrihet
minskar när de stör varandra (pga. sterisk repulsion). Även denna repulsion är alltså
entropisk.

57
Q

Y93.
Skissa ett diagram som visar hur ytspänningen för tensidlösningar varierar med
tensidkoncentrationen och redogör för micellbildningens inverkan på ytspänningskurvan.

A

Y93.
(För diagram, se tex Y79e). Ytspänningen är arbetet att öka ytan per area enhet.
Tensider sänker ytspänningen eftersom de spontant anrikas vid gränsytan. För
koncentrationer lägre än cmc ökar tensidens aktivitet i lösningen med ökad tensidhalt.
Det bidrar till en minskning av ytspänningen eftersom arbetet att öka ytan minskar (den
termodynamiska drivkraften för tensiden att binda till ytan ökar med ökad koncentration
fria tensidmolekyler i vätskan). För koncentrationer över cmc är tensidaktiviteten i det
närmaste konstant på grund av micellbildningen. Då kan varken ytöverskottet eller
ytspänningen ändras.
OBS! Anledningen till att aktiviteten (≈koncentrationen fria monomerer) inte ändras är
att tensidmolekylerna i micellerna (1) bidrar mycket lite till systemets blandningsentropi
och (2) befinner sig i en relativ oföränderlig miljö (koncentrationen miceller ökar men
aggregationstalet ändras inte mycket).

58
Q

Y95.
Besvara nedanstående frågor med hjälp av fasdiagrammet limonene – laureth 4 – vatten
(se uppgift Y37)
a) Det finns ett område i fasdiagrammet där L2, LLC och HLC är i jämvikt med varandra.
Markera det området i diagrammet med siffran ”3”!

b) L2, LLC och HLC kan stå i jämvikt med L1 (som i detta fall består av, i stort sett, rent
vatten). Förklara varför L1 fasen har så liten utbredning i detta fasdiagram!

c) Man vill tillverka en (makro-) emulsion genom att skaka ett prov innehållande 10 g
limonen (olja), 10 g vatten och 1 g laureth 4. Vilken typ av emulsion förväntar du dig,
o/w eller w/o? Motivera ditt svar!

d) Vilka faser kommer provet i uppgift c) innehålla vid termodynamisk jämvikt?

A

Y95.
a) Se fig nedan

b) Tensiden har en liten polär grupp (kort PEG-kedja) i förhållande till den relativt långa
opolära kolvätekedjan. Det gör att den löser sig dåligt i vatten och att den föredrar
aggregat med låg eller negativ kurvatur (hög packningsparameter). Fasdiagrammet visar
att C12E4 är ”olöslig” men sväller i vatten och bildar vid högsta svällningsgraden en
lamellär fas (som hålls ihop av van der Waals attraktionen mellan bilagren). I detta
avseende beter den sig som många lipider. Närvaron av limonen (olja som inte blandar
sig med vatten) minskar den spontana kurvaturen ytterligare vilket leder till omvända
strukturer.

c) W/o eftersom tensiden är löslig i oljan men inte löslig i vatten. Enligt Bancrofts regel
bör alltså oljan bli kontinuerlig fas i makroemulsionen. Detta kan förklaras bl.a. utifrån en
analys av hur energibarriären för sammansmältningen av droppar påverkas av
tensidfilmens spontana kurvatur. I detta fall är den spontana kurvaturen negativ (vid
jämvikt dominerar omvända strukturer i närvaro av oljan) vilket orsakar en hög
energibarriär för sammansmältningen av vattendroppar. Efter ett initialt skede där både
vatten droppar i olja ocj oljedroppar i vatten existerar överlever alltså vattendropparna
längre än oljedropparna, varför oljan blir den kontinuerliga fasen.

d) L1 och L2 (vid jämvikt finns de faser som visas i fasdiagrammet);
totalsammansättningen (markerad med ett kryss) ligger i två-fasområdet L1 - L2.

59
Q

Y96.
Upplösningsförsök med fasta prover bestående av eutektiska blandningar av griseofulvin
och succininsyra visar att halten molekylärt upplöst griseofulvin i vatten kan överstiga
lösligheten för läkemedlet. Ge en förklaring till detta baserad på de fasta provernas
förväntade mikrostruktur. Av förklaringen ska även framgå hur ytenergin påverkar
lösligheten hos läkemedelspartiklar i allmänhet.

A

Y96.
När eutektiska smältor stelnar får de fasta proverna i allmänhet mikrokristallin struktur.
De två fasta faserna separerar inte makroskopiskt utan kristalliter av den ena fasen bäddas
in i en fast matris av den andra, och vice versa. Detta gäller också för griseofulvin (aktiv
substans) och succininsyra (hjälpämne), som har mycket låg blandbarhet i fast tillstånd.
När det fasta provet kommer i kontakt med vatten löser sig de succininsyrarika
domänerna snabbt vilket leder till att kolloidala partiklar (eller snarare flakliknande
kolloider) av griseofulvin kommer i kontakt med vatten och en stor gränsyta mellan
griseofulvin i fast fas och vätska bildas. På grund av gränsytans mellanfasspänning blir en
partikel mindre stabil i vätskan jämfört med stabiliteten för en makroskopiskt stor fas av
samma ämne (med gränsyta som kröker mycket lite). Det förklarar varför lösligheten kan
överstiga (den ”termodynamiska”) lösligheten för ämnet eftersom det senare värdet gäller
för gäller för makroskopiskt stora faser. Den lägre stabiliteten gäller för kolloidala
partiklar i allmänhet och förklaras av att kemiska potentialen för ämnet i en liten partikel
är högre än i en stor partikel på grund av att gränsytan ökar mer när en molekyl sätts in en
liten partikel (i Kelvinekvationen beskrivs detta med hjälp av Laplacetrycket).
Mellanfasspänningen gör också att den övermättade lösning som bildas blir kinetiskt
stabiliserad. Detta eftersom utfällningen (i en ren lösning) måste börja med att några
molekyler associerar och bildar en nanopartikel (”grodd”) av den fasta fas som ska falla
ut och eftersom den partikeln är mycket instabil tenderar den att lösas upp så fort den
bildas om inte övermättnadsgraden är hög.

60
Q

Y97.
C12E8 (E=etylenglykol) och besläktade ämnen inom samma klass av tensider används i
många sammanhang. Redogör för hur salttillsatser och temperaturförändringar påverkar
C12E8:s självassociationsegenskaper såsom cmc, aggregationstal och fasstruktur.

A

Y97.
C12E8 är en oladdad tensid med en kort PEG-kedja som huvudgrupp. Eftersom den är
oladdad påverkas micelljämvikten förhållandevis lite av salthalten. Däremot påverkas den
mycket av temperaturändringar. Vid rumstemperatur är vatten ett bra lösningsmedel för
PEG som då bildar uppsvällda nystan. Med ökad temperatur försämras lösligheten och
nystanen krymper. Detta påverkar micelljämvikten eftersom repulsionen mellan PEG-
huvudgrupperna minskar med ökad temperatur. Cmc sjunker och aggregationstalet ökar.
Ökningen av aggregationstalet återspeglar en ökning av packningsparameter som
påverkar fasbeteendet. Således förväntas tillräckligt stora temperaturökningar orsaka
fasomvandlingar från faser med rättvända aggregattyper (låg packningsparameter), via
lamellär fas, till faser med omvända strukturer (hög packningsparameter).

61
Q

Y98.
Ett ytaktivt ämne kan definieras som ett ämne som sänker ytspänningen hos en vätska.
Typiskt för många ytaktiva ämnen är dock att ytspänningen ändras mycket lite med ökad
koncentration om koncentrationen är tillräckligt hög. Förklara varför!

A

Y98.
Ytspänning är det arbete (per area) som krävs för att bilda en gränsyta. Ytaktiva ämnen
sänker ytspänningen eftersom de spontant anrikas vid gränsytan. Ytspänningen minskar
med ökad aktivitet för ämnet i lösningen eftersom drivkraften att anrikas vid gränsytan
ökar. När miceller finns i bulkvätskan ökar inte tensidens aktivitet särskilt mycket (kan
till och med minska) med ökad tensidkoncentration. Då minskar inte heller ytspänningen.
Tensidens aktivitet ändras mycket lite ovanför cmc eftersom tensidens kemiska potential
i micellerna ändras mycket lite. Det beror dels på att micellernas sammansättning och
växelverkan med omgivande vätska inte ändras så mycket och dels på att de
micellbundna tensidernas blandningsentropi (=micellens blandningsentropi/aggregationstalet) ändras förhållandevis lite pga. av det höga
aggregationstalet.

62
Q

Y100.
Redogör för polymerisationsgradens betydelse för neutrala polymerers blandbarhet med
lösningsmedel och andra neutrala polymerer i lösning.

A

Y100.
Blandbarheten avgörs av hur mycket systemets entalpi och entropi ändras när ren
polymersmälta blandas med rent lösningsmedel. Även om den entalpiska drivkraften
skulle vara låg eller om entalpin skulle motverkar att ämnen blandas finns en stor
entropisk drivkraft att blanda in en viss mängd lösningsmedel i en polymersmälta
eftersom det ökar antalet konfigurationer en kedja kan anta. Detta förklarar varför
polymersmältor är benägna att absorbera även mindre bra lösningsmedel så länge
polymerkoncentrationen inte understiger c. Med ökad polymerisationsgrad minskar
dock antalet sätt att fördela kedjorna i vätskan (1 g polymer innehåller färre kedjor ju
högre molekylvikten är och kan därmed blandas med lösningsmedlet på färre sätt) och
därmed entropivinsten av att lösa upp sig (dvs. så att koncentrationen blir lägre än c
).
Resultatet är att för polymerer med hög polymerisationsgrad bestäms blandbarheten till
stor del av entalpin. Samma resonemang förklarar varför blandbarheten med andra
polymerslag i lösningen ofta är låg.

63
Q

Y102.
I EMLA-krämen ingår tvärbunden polyakrylsyra som förtjockningsmedel. Om man
tillsätter salt till en vattensvälld gelmatris (pH≈ 7) av detta förtjockningsmedel kan man
observera ett fenomen som ibland kallas syneresis, dvs. att gelen avger vätska. Förklara
detta fenomen!

A

Y102.
Den vattensvällda polymermatrisen innehåller tvärbundna polyjonkedjor och deras
motjoner. Den mängd vatten som den kan absorbera avgörs av en balans mellan entropin
att blanda vatten med polyelektrolyten, där motjonerna starkt bidrar till
blandningsentropin (ger positivt bidrag till osmotiska trycket), och entropikostnaden att
sträcka ut polymerkedjorna när gelen absorberar vatten (negativt bidrag till osmotiska
trycket). När salt tillförs ökar osmotiska trycket utanför gelen vilket gör att drivkraften
för gelen att absorbera vatten minskar. Gelen svarar på detta genom att avge vätska. I
princip skulle skillnaden i jonkoncentration kunna utjämnas om gelen tog upp salt utan att ändra sin volym. Sänkningen av det svällande trycket skulle då inte längre balansera
det motsatt riktade trycket från nätverkets elasticitet. Gelen avger vätska tills den
osmotiska tryckbalansen är återupprättad, vilket innebär att nätverket relaxerar till ett
mindre uppsvällt tillstånd och på så sätt ökar sin entropi.

64
Q

Y103.
Med hjälp av teoretiska modeller kan man visa att kolloidlösningars elektrostatiska
(coulomb) energi minskar med minskat avstånd mellan kolloidytorna. Det tyder på att det
finns attraktiva krafter av elektrostatisk natur mellan partiklarna, krafter som alltså inte
orsakas av van der Waalsväxelverkan. Enligt DLVO-teorin ökar dock stabiliteten hos ett
kolloidalt system med ökad laddningstäthet på partikelytorna, vilket ofta stämmer bra
överrens med experimentella data. Förklara hur repulsionen mellan laddade
kolloidpartiklar uppkommer!

A

Y103. När laddade kolloidala partiklar (eller ytor) kommer nära varandra ökar
jonkoncentrationen i området mellan dem. Det beror på att naturen tillåter
laddningsöverskott endast i mycket små områden (elektroneutralitetsvillkoret).
Repulsionen uppstår eftersom systemets entropi minskar när en andel av lösningens joner
begränsas till att röra sig i detta utrymme, och sänkningen blir större ju närmare
partiklarna kommer varandra. (Blandningsentropin minskar när jonkoncentrationen i
systemet blir mer ojämn.)

65
Q

Y105.
Vilka typer av mikroemulsioner finns det och vilken är den avgörande skillnaden mellan
mikro- och makroemulsioner?

A

Y105.
Mikroemulsioner: w/o, o/w och bikontinuerlig.
En mikroemulsion är per definition termodynamiskt stabil, en makroemulsion endast är
kinetiskt stabiliserad.

66
Q

Y108.
En viktig egenskap hos tensider är att de tenderar att bilda aggregat (miceller) i vatten.
a) Vilken är drivkraften bakom micellbildningen?

b) Förklara varför många joniska tensider tenderar att bilda rättvända aggregat och hur
närvaron av salt påverkar det optimala aggregationstalet!

A

Y108.
a) Drivkraften är kolvätekedjornas olöslighet i vatten, dvs. ”hydrofoba effekten” som
främst beror på att kontakten med kolvätekedjor sänker vattens entropi.

b) Ensvansade joniska tensider bildar i allmänhet rättvända aggregat i utspädda
vattenlösningar. Det förklaras av en stark effektiv repulsion mellan huvudgrupperna som
leder till en stor optimal area per huvudgrupp. Detta motsvarar låga värden på
packningsparametern (positiv spontan kurvatur) vilket gynnar bildandet av aggregat där
gränsytan mellan opolära och polära områden kröker mot den opolära området, dvs.
rättvända aggregat. Repulsionen mellan huvudgrupperna minskar med ökad salthalt,
vilket leder till att arean per huvudgrupp minskar (ökad packningsparameter) och
aggregationstalet ökar.

67
Q

Y110.
Kolloidal stabilitet kan åstadkommas genom så kallad sterisk stabilisering med hjälp av
polymerer.

b) Termen ’sterisk stabilisering’ är egentligen missvisande. Belys detta genom att
redogöra för den huvudsakliga orsaken till adsorberande polymerers stabiliserande
förmåga!

A

Y110.

b) När polymernystan tränger in i varandra minskar kedjornas konfigurationsentropi,
vilket leder till att de undviker varandra i ett bra lösningsmedel. När kedjorna är
adsorberade på kolloidpartiklar ger effekten upphov till en repulsion när polymerskikten
på partiklarna överlappar varandra, dvs. när avståndet mellan partikelytorna understiger
ca. fyra gyrationsradier för polymeren. Kedjorna upptar mycket liten andel av volymen i
nystanen (även om de överlappar fullständigt) och utgör därför inget steriskt hinder för
varandra, däremot minskar antalet sätt att vecka kedjorna på med ökat överlapp, dvs.
entropin minskar.

68
Q

Y116. Man har tre plattor av olika material (Material A, Material B och Material C). Om
man placerar en liten droppe vatten på ytan av varje platta märker man att dropparna har
olika former på de olika materialen:
Man tillverkar sedan tre kapillärrör (Kapillär 1, Kapillär 2 och Kapillär 3) med dessa
material. Samtliga kapillärrör har samma radie. När man doppar dessa kapillär i vatten
observeras följande:

a) Vilket material (A, B eller C) har används för varje kapillarrör? Motivera ditt svar.

b) Om man upprepar experimenten i a) med en surfaktant lösning istället för rent vatten
observeras följande:
Förklara vad som händer när man har en surfaktant lösning. Vilka parametrar i
ekvationen för kapillärverkan påverkas av surfaktant tillsats? Varför?

A

Y116.
a) Kontaktvinkel med material A > 90°: Kapillär depression, kapillär 3. Alt: A är ett
hydrofobt material. Vatten undviker kontakt med det.
Kontaktvinkel med material B ~90°: Kapillär 1 (varken hydrofilt eller hydrofobt)
Kontaktvinkel med material C = 0°: Kapillär 2. (fullständig vätning. Materialet är
hydrofilt!)

b) Surfaktanterna påverkar ytspänning (det minskar). Det förklarar varför vätskan stiger
inte lika mycket i kapillär 2 när vattnet och surfaktant lösningen jämföras.
Surfaktanterna minskar också gränsytspänningen mellan lösningen och röret. Detta gör
att kontaktvinkeln minskar enligt Young’s ekvationen. Vätningen blir bättre (även
fullständig!). Vätskan kan stiga i kapillär 1 och 3!. Man kan också säga att surfaktanterna
adsorberar på rörets ytan. Ytan blir hydrofil i samtliga fall! Kontaktvinkeln blir < 90!

69
Q

Y119.
Rådata (stighöjden h) från ett experiment med ett kapillärrör för att bestämma CMC för
två olika surfaktanter (Surfaktant A och Surfaktant B) i avjoniserat vatten vid 25 °C visas
i tabellen nedan. Surfaktanterna har i båda fall samma hydrofoba svans, och skillnaden
finns bara i huvudgruppen. En av surfaktanterna är SDS (natrium dodecylsulfat, en
anjonisk surfaktant) och den andra är dodecylglucosid (en oladdad surfaktant).

Surfaktant koncentration (mM) 0,1 2,0 3,0 5,0 8,0 10,0
h (cm) surfaktant A 2,8 2,5 2,2 1,8 1,5 1,5
h (cm) surfaktant B 1,3 1,1 1,1 1,1 1,1 1,1

a) Vilken surfaktant (A eller B) är SDS och vilken är dodecylglucosid? Motivera ditt
svar!

b) Hur skulle resultaten påverkas för varje surfaktant om experimenten skulle
upprepas i en 10 mM NaCl lösning istället för i avjoniserat vatten? Ge en
kvalitativ beskrivning (dvs. inga beräkningar) och motivera svaret!

c) Hur stor är Laplacetryckskillnaden vid menisken i kapillärröret om det doppas i
en 12 mM lösning av surfaktant A i avjoniserat vatten? Densiteten för lösningen
är 1000 kg m-3 (data för 12 mM lösningen finns inte i tabellen, men man kan
svara frågan med data som finns tillgänglig!).

d) På vilken sida av menisken i c) är trycket högre (vätskesidan eller luftsidan)?
Motivera!

A

Y119.
a) Surfaktant A är SDS och Surfaktant B är dodecylglukosid. Man ser att ”h” (och därför
ytspänning) blir konstant vid ~8mM för surfaktant A, medan det blir konstant redan vid
2,0 mM för surfaktant B. Dvs att surfaktant B har en lägre CMC.
Surfaktanterna har samma kolkedja, men skiljer sig i huvudgruppen. Laddade
huvudgrupper repellerar varandra och gör att CMC blir högre än vid oladadde
surfaktanter.

b) För Surfaktant B (oladdad), skulle resultaten inte påverkas (mycket) av salt
För surfaktant A (laddad), skulle CMC minska och max ytöverskottet skulle bli högre.
DVS att ”h” skulle bli konstant redan vid låga koncentrationer, och möjligtvis också <
1,5 cm efter CMC.

c) Laplace tryckskillnaden vid menisken är lika stor som hydrostatiska trycket som
genereras av vattens pelare dvs = gh.
Eftersom höjden är konstant efter CMC, är höjden vid 12 mM = 1,5 cm.
Laplace tryckskillnaden = hydrostatisk tryck = gh = 10009,820,015 = 147,3 Pa.

d) På luftsidan!. Att vätskan stiger betyder att kontaktvinkeln < 90. Det vill säga att
konkav sidan av menisken pekar mot luft. Trycket är alltid högre vid konkav sidan av
krökningen.

70
Q

Y120.
Växelverkan mellan kolloidala partiklar (750 nm i radie, ytladdningstäthet lika med -3
mC/m2) dispergerat i 5 mM NaCl har beräknats med hjälp av DLVO teorin. Figuren visar
hur växelverkan W beror på avståndet d mellan partiklarna i dispersionen:

a) Förväntar mar sig att dispersionen förblir dispergerat en lång tid, att partiklarna
koagulerar omedelbart, eller att de flockulerar? Motivera ditt svar!

b) Om man tillsätter FeCl3 till dispersionen, ser man att provet koagulerar omedelbart när
koncentrationen FeCl3 blir ca 10 μM. Om man istället tillsätter NaCl, dispersionen
koagulerar först när totalt koncentrationen NaCl blir ~8 mM.

i. Beskriv, inom ramen av DLVO teorin, varför FeCl3 är mer effektiv än NaCl för
att orsaka koagulering i detta system.

ii. Att FeCl3 är mycket mer effektiv än NaCl för att orsaka koagulering i
dispersionen beror också på en icke-DLVO attraktiv växelverkan mellan partiklar som
uppstår när man har FeCl3 men inte med NaCl. Beskriv hur denna attraktiva växelverkan
uppstår.

A

Y120.
a) Att de flockulerar. Det finns en tydlig sekundärt minimum.

b)
i. Med FeCl3 har man Fe+3 som fungerar som motjon för ytansladdningarna.
Multivalenta motjoner gör att Debye längden minskar och att koncentrationen motjoner
nära ytan minskar också. Båda effekten bidrar till en svagare repulsion mellan ytor. FeCl3
kan också orsaka en försurning av lösningen som eventuellt kunde göra att
ytladdningstäthet vid negativt laddade ytor minskar (beroende på lösningens pH och
ytans pKa värde).

ii. Det handlar om jonskorrelationskrafter. Minskning av elektrisk dubbel lager repulsion
som beskrivs av DLVO teorin gör att partiklarna kan komma nära varandra. Multivalenta
joner i mellanrummet mellan partiklar repellerar varandra och därför ordnar sig parallell
till ytorna. De fungerar i så fall som en ”vägg” som attraherar båda ytor. Extra
attraktionen kan göra att partiklarna koagulaerar.

71
Q

Y121.
Avståndsberoendet för växelverkan (W(d)) mellan kolloidala partiklar enligt DLVO-
teorin bestämdes teoretiskt. Beräkningarna gjordes för partiklar dispergerade i 1 mM
NaCl (aq) samt för samma partiklar dispergerade istället i 1 mM MgSO4 (aq). Resultaten
visas i figuren.

a) Vilken kurva (A eller B) motsvarar växelverkan i NaCl (aq) och vilken motsvarar
växelverkan i MgSO4 (aq)? Motivera ditt svar.

b) I vilket fall förväntar man sig att dispersionen förblir dispergerad under lång tid?
Motivera!

c) Anta att ett experiment skulle visa att båda dispersionerna (dvs i NaCl och i MgSO4)
är stabila (förblir dispergerade) under lång tid. Ge en rimlig förklaring till detta!

A

Y121.
a) ”A” motsvarar växelverkan i NaCl (aq). ”B” motsvarar växelverkan i MgSO4
MgSO4 består av multivalenta joner. Multivalenta joner skärmar repulsionen mellan
partiklar mycket effektivare än monovalenta. Det behövs en lägre koncentration motjoner
i det elektriska dubbellagret för att nå elektroneutralitet. Man ser i B att repulsionen är
svagare än i A. Därför B –> dispersion i MgSO4

b) Dispersion A kommer att förbli dispergerad en längre tid. Det finns en energi barriär
som undviker att koagulationen sker omedelbart. Vid B finns ingen sådan barriär.

c) Det måste finnas någon typ av repulsiv växelverkan som inte beskrivs av DLVO
teorin. Repulsiva icke-DLVO krafter med tillräckligt lång räckvidd kan vara:
i. Sterisk stabilisering: om ytan av partiklarna är dekorerad med polymerer.
ii. Termiska fluktuationer: om partiklarna är mjuka, kan termiska fluktuationer
(undulationer, protusioner, etc.) orsaka en repulsion som kan stabilisera
dispersionerna.
En annan repulsiv icke-DLVO kraft som skulle kunna stabilisera dispersionen är
hydratiseringskrafter (även om de har kort räckvidd).

72
Q

Y122.
Sabín et al. rapporterade den beräknade avståndsberoende för DLVO växelverkan mellan
två liposomer (radie = 60 nm) bildad av lipiden DMPG (dimyristoyl
phosphatidylglycerol, en anjonisk fosfolipid) och dispergerade i vatten lösningar av
lanthanum nitrat (La(NO3)3) med olika koncentrationer mellan 1 mM och 100 mM.
Figuren nedan visar resultaten från deras beräkningar (Soft Matter, 2012, 8, 3212):
a) Vilken kurva (A-H) visar växelverkan vid den lägsta använt lanthanum nitrat
koncentrationen (1 mM)? Motivera!

b) Vilken/a kurva/kurvor (A-H) motsvarar en dispersion som kommer sannolik att
flockulera? Motivera!

c) Enligt figuren, förväntar man sig att någon/några av dispersionerna kommer att
koagulera omedelbart? Motivera!

d) DMPG i vatten bilder en lamellär fas med en fasomvandlingstemperatur Tm = 23,3°C.
Dvs. att liposomer bildas av den mjuka lamellär flytande fas vid temperaturer högre än
Tm, medan de bildas av den mycket styvare lamellär gel-fas vid temperaturer lägre än Tm.
Kolloidal stabiliteten av DMPG liposomer vid en temperatur 15 °C motsvarade vad som
man förväntar sig från figuren. Vid en temperatur lika med 37 °C det visades dock att alla
dispersioner (dvs. vid alla La(NO3)3 koncentrationer) hade mycket bättre kolloidal
stabilitet än vad som DLVO teorin förutsäger. Ge en rimlig förklaring till varför det
händer så.

A

Y122.
a) Kurva A. Att öka lanthanum nitrat koncentrationen skulle göra att repulsionen mellan
liposomer minskar, enligt DLVO teorin. Lägsta koncentrationen betyder därför starkast
repulsion –> högst barriär som undviker koagulering –> Kurva A

b) Kurva H har en tydlig sekundärt minimum, det motsvarar en dispersion som kommer
sannolik att flockulera. (Kurvorna D-G har också sekundära minimum (ej så tydliga) och
skulle i princip också kunna flockulera).

c) Nej. Vid kurvor ser man en energi barriär som är minst 40*kBT hög. Osannolik att
någon av dispersionerna koagulerar omedelbart!

d) Vid mjuka partiklar kan termiska fluktuationer uppstå, och denna resulterar i en icke-
DLVO repulsiv kraft mellan partiklar som förklarar varför DMPG liposomer har bättre
kolloidal stabilitet vid 37 C än vad som man förväntar sig från DLVO teorin.

73
Q

Y123.
Silver nanopartiklar (AgNPs) används bl.a. som bärare för kemoterapeutiska läkemedel.
Tyvärr har AgNPs en toxisk effekt vid utsläpp till miljön. Att förstå den kolloidala
stabiliteten hos AgNPs kan hjälpa till att utforma strategier för att öka deras kolloidala
stabilitet för att tillåta användningen i de önskade applikationerna och för att minska
deras kolloidala stabilitet för att kunna avlägsna dem från avloppsvatten.
Badawy et al. (Badawy et al., Science of the Total Environment, 2012, 429, 325)
undersökte den kolloidala stabiliteten av AgNPs dispergerat i vatten. Växelverkan mellan
dispergerade AgNPs kunde beskrivas med hjälp av DLVOs teorin. Figuren nedan visar
hur växelverkan beror på avståndet mellan partiklar:

a) Enligt figuren, vad kommer att hända med störst sannolikhet: i) att partiklarna förblir
dispergerat över en lång tid; ii) att de flockulerar, eller iii) att de koagulerar omedelbart?
Motivera ditt svar.

b) Man kan minska den kolloidal stabiliteten för AgNPs genom att öka jonstyrkan i
lösningen. Om man t.ex. tillsätter NaCl till AgNPs dispersionen, man ser att systemet
koagulerar omedelbart när koncentrationen NaCl är ca 30 mM (dvs. c.c.c. = 30 mM).
Samma c.c.c bestämdes vid tillsatts av NaNO3 istället än NaCl. Vid användning av
Ca(NO3)2 istället, var c.c.c lika med 2,5 mM. Förklara effekten av de olika elektrolyter.

c) För at öka kolloidala stabiliteten för AgNP dispersionen, man kan tillsätta
polyvinylpyrrolidon (en vatten löslig polymer) till blandningen. Förklara hur polymerer
kan förbättra den kolloidala stabiliteten.

A

Y123.
a) Att de flockulerar. Det finns en tydligt sekundär minimum samt en hög energi barriär
son undviker att de koagulerar omedelbart

b) NaCl och NaNO3 har, enligt DLVO teorin, samma effekt på den elektriska dubbellager
repulsionen, man förväntar sig samma c.c.c. Ca(NO3)2 innehållerfler joner per ”enhet”,
samt en jon som är multivalent (Ca+2). Jonstyrkan ökar snabbare med ökande
koncentration Ca(NO3)2 än vad som är fallet med NaCl –> elektrisk dubbellager
repulsion minskar snabbare, Debye längden blir också kortare. Falls partiklarna är
negativt laddade, man kan också tänka sig att man har en lägre (hälften) koncentration
Ca+2 än Na+ i mellanrummet mellan partiklarna –> svagare elektrisk dubbellager
repulsion.

c) Man kan ha sterisk stabilisering om polymererna adsorberar på partiklarna med
tillräckligt hög yttäckning eller om polymererna är ”grafted” och binder till partiklarna
bara vid en enda. Repulsionen uppstår pga av en minskning i konfigurations entropi när
två polymer nystan kommer nära varandra samt pga av en hög koncentration polymerer i
mellanrummet mellan partiklarna i jamförelse med bulken som leder till en osmotisk
repulsiv kraft.

74
Q

Y124.
Ange den typen av växelverkan mellan ytor som är mest relevant för att förklara varje av
observationerna på listan.
Typ av växelverkan: DLVO krafter, utarmnings krafter, poly-jon bryggning, steriska
krafter, termiska fluktuationer, hydratiseringskrafter, .
Observationerna:

a) När vattendrag som bär suspenderade partiklar når saltvatten (t.ex. vid
flodmynningen) uppstår partikelaggregation vilket leder till bildandet av delta.

b) Ytan av bakterian E. choli är negativt laddade. Om man tillsätter succinoglycan
(en vatten löslig anjonisk polymer) till dispergerade E. choli ser man att
bakterierna flockulerar.

c) En dispersion av negativt laddade kolloidala partiklar i vatten flockulerar när
man tillsätter små mängden av poly(diallyldimethylamonium) klorid (PDDA, en
polyelektrolyt med positivt laddade segment).

d) En blandning som består av 35 % vatten och resten lipiden DPPC vid 50 °C
resulterar i ett en-fas prov (hela provet består av en lamellär fas). Om man
minskar temperaturen till 30 °C, man ser att provet separeras i två faser: en
lamellär fas och ett överskott av vatten. Fasomvandlingstemperatur för DPPCs
lamellära fasen är 41 °C.

e) För att få en stabil dispersion av indomethacin nanokristaller i vatten, man
tillsätter Pluronic F68 (en amfifil blocksampolymer med hydrofila delar
bestående av långa polyetylenoxid kedjor) till indomethacin/vatten blandningen.

A

Y124.
a) DLVO krafter
b) Utarmningskrafter
c) Poly-jon bryggning
d) Termiska fluktuationer
e) Steriska krafter

75
Q

Y126.
Aceclofenac är en icke-steroid antiinflammatorisk läkemedel (NSAID) med mycket låg
löslighet i vatten (180 μg/mL när temperaturen är 25 °C). För att förbättra lösligheten av
läkemedlet, Rahim et al. (Rahim H, et al. Drug Des Devel Ther. 2017; 11, 2443)
tillverkade aceclofenac nanokristaller (100 nm partikelstorlek).

b) Rahim et al. fann att koncentrationen aceclofenac i lösningen var mycket högre än
vad man förväntade sig från beräkningarna i del (i). De föreslog att anledningen
till detta är formen av nanokristallerna: mikroskopibilder visade att kristallerna
faktiskt var kubiska och inte sfäriska. Ange en förklaring till varför icke-sfäriska
nanokristaller har en högre löslighet än sfäriska nanokristaller med samma
storlek.

A

Y126.
b) En sfär är den geometriska formen som ger minst area/volym förhållande. En
icke-sfärisk nanokristall kommer därför att ha en större area/volym förhållande än
en sfärisk nanokristall med samma storlek. Eftersom det kostar energi att generera
gränsytan, kommer en icke-sfärisk nanokristall att ha högre Gibbs fri energi per
mol än en sfärisk kristall med samma storlek. Detta överskottet i fri energi leder
till en högre löslighet.

76
Q

Y129.
En student fick i uppdrag att undersöka en vattenbaserad polymerlösning. Studenten
delade upp lösningen i två prov (A och B) och gjorde följande observationer.
Prov A: Tillsats av natriumklorid förändrade inte lösningens viskositet
märkbart
Prov B: Tillsats av natriumhydroxid ökade lösningens viskositet
Vad ger försöken för information om polymerens egenskaper? Motivera ditt svar!

A

Y129.
Laddade polymernystan förväntas krympa vid salttillsats och då bör viskositeten sjunka.
Försöket med prov A tyder på att polymeren inte är laddad. Viskositetsökningen vid
försöket med prov B tyder på att polymeren från början är oladdad men att den
omvandlas till laddad polymer (polyelektrolyt) när natriumhydroxid tillsätts. Polymeren
bör vara av typen titrerbar polysyra, t.ex. polyakrylsyra.

77
Q

Y130.
Typiskt för polymergeler är att de är elastiska. Det innebär t.ex. att om man sträcker ut
dem och sedan låter dem vara, tenderar de att återgå till sin ursprungliga form. Förklara
varför polymergeler är elastiska!

A

Y130.
Gelerna består av ett nätverk av tvärbundna polymerkedjor. När gelen är fri är nätverket
isotropt (har samma deformationsgrad i alla riktningar) och gelen är i det tillstånd som
har lägst fri energi för den sammansättning den har. När gelen deformeras ökar dess fria
energi (det krävs ett arbete att deformera gelen). Om deformationsgraden är så låg att
gelens sammansättning inte ändras (dvs. bara formen på gelen ändras) så orsakas
ökningen av fria energin av ändringen av änd-ändavståndet för kedjorna i nätverket,
vilket framför allt beror på att kedjornas konfigurationsentropi minskar i medeltal.
Strävan att återgå till den ursprungliga formen beror alltså på att systemet spontant söker
sig tillbaka till tillståndet med lägst möjliga fri energin.

78
Q

Y131.
Polymerer tillsätts ofta till beredningar för att göra dem trögflytande. En viktig anledning
till varför just polymerer används är att man uppnår så stor effekt per gram tillsatt ämne.
Förklara hur det kommer sig!

A

Y131.
När polymerer löser upp sig, bildar varje kedja ett uppsvällt nystan. Mängden
lösningsmedel i nystanet är i allmänhet mycket högre än mängden polymersegment. Det
innebär att nystanets volym är mycket högre än själva kedjans volym. Volymsandelen
nystan i lösningen blir därför mycket högre än volymsandelen polymer i lösningen, och
det är volymsandelen nystan som avgör hur mycket polymeren bidrar med till
viskositeten. Varje nystan bidrar ungefär lika mycket till viskositeten som en sfärisk
partikel med radien lika med polymernystanets gyrationsradie.

79
Q

Y132.
Statisk ljusspridning kan användas för att bestämma gyrationsradien på polymerer i
lösning. Förklara principen för detta! Förklaringen behöver inte innehålla matematiska
samband.

A

Y132.
När ljuset från en laser passerar genom en polymerlösning sprids ljuset från alla segment
i varje nystan i alla riktningar. Detta beror på att ljus beter sig som ett oscillerande
elektriskt fält som sätter elektronerna i molekylerna i svängning. Interferens uppstår
mellan ljus vågorna som sprids från olika segment, och intensiteten på det ljus som når en
detektor beror på vinkeln mellan detektorn och laserstrålen. För det ljus som sprids rakt
framåt är alla ljusvågor i fas, men för andra vinklar avtar intensiteten på grund av
destruktiv interferens. Det går att matematiskt beskriva hur fort intensiteten ändras med
spridningsvinkeln för nystan med olika gyrationsradier.

80
Q

Y134.
SN-38 är ett antineoplastiskt läkemedel som används för att behandla kolorektal cancer.
Ett problem med administreringen av SN-38 är att den har mycket låg löslighet i vatten
(11 μg mL-1 vid 25 °C). Man kan dock tillverka SN-38 nanokristaller för att förbättra
lösligheten. Chen et al. (Int. J. Nanomedicin, 2017, 12, 5487) lyckades tillverka SN-38
nanokristaller med diameter lika med 230 nm.

c) Lösligheten för nanokristaller blir ännu högre om nanokristallerna inte är sfäriska.
Förklara kort varför icke-sfäriska nanokristaller har högre löslighet än sfäriska
nanokristaller med samma volym.

A

Y134.
c) Icke sfäriska kristaller har större A/V förhållandet än sfäriska. Detta gör att
ytenergi/mol blir större (större kostnad att bilda kristaller). Det blir mer fördelaktig för
ämnen att lösa upp sig än att ha så stor gränsyta/volym (energikostnad att övermätta
lösningen är mindre än energikostnad att ha en stor gränsyta).

81
Q

Y135.
Lidokainhydroklorid (LDC) är ett joniskt amfifilt molekyl som används som
lokalbedövningsmedel. Efthymiou et al. (J. Colloid Interface Sci, 2021, 600, 701)
studerade yt- och självassociations beteende av LDC i vattenlösningar. Bl.a. undersökte
de hur ytspänningen av vattenlösningar av LDC beror på LDC koncentrationen när
temperaturen är 25 °C. Resultaten sammanfattas i figuren nedan:

CMC för LDC bestämdes till 170 mM. Man kan dock se i figuren att ytspänningen
fortsätter minska med ökande LDC koncentration även vid koncentrationer högre än
CMC. Ge en rimlig förklaring till detta!

A

Y135
Att ytspänning försätter minska efter CMC betyder att koncentrationen fri surfaktant inte
blir konstant efter CMC. Rimligast förklaring till detta är att lidokain bilder miceller med
låg aggregationstal. Man kan visa att detta kan leda till att koncentrationen fria molekyler
ökar med den totala koncentrationen även efter CMC.