ZO 10.2 Mineralocorticoïden en de water- en zout huishouding Flashcards

1
Q

Bedenk twee redenen waardoor onafhankelijk van de angiotensine- concentratie te sterke mineralocorticoide effecten kunnen optreden.

A
  • Remming of defect van 11b-hydroxysteroid-dehydrogenase II (HSDII) in de nier: cortisol kan de mineralocorticoïd receptor bereiken zonder omgezet te zijn in cortison.
  • Onwerkzaamheid van het enzym 17a-hydroxylase, waardoor grote hoeveelheden desoxycorticosteron gevormd worden in de zona fasciculata en zona reticularis; desoxycorticosteron heeft mineralocorticoïde activiteit
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Op welke wijze zouden sterke mineralocorticoïden effecten kunnen worden tegengegaan?

A

Door behandeling met dexamethason; dit steroid heeft geen mineralocorticoïd effect op de mineralocorticoid receptor. In het tweede geval zou ook met cortisol of prednisolon behandeld kunnen worden, zodat de ACTH-stimulatie van de betreffende zones van de bijnierschors wordt onderdrukt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is het effect van een hyperkaliëmie op de spier?

A

Verlaagde natriumspiegels in combinatie met laag aldosteron leiden tot hyperkalemie. Effecten op de Na/K uitwisseling in de spier leiden tot verlaagde intracellulaire K+ concentraties en daardoor tot spierzwakte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beargumenteer waarom bij een auto-immuun-hypocorticisme wel, maar bij een blok in 17a-hydroxylase geen substitutie met mineralocorticoïden moet worden gegeven.

A

Autoimmuun hypocorticisme leidt tot een aantasting van de gehele bijnierschors, dus ook van de aldosteron – producerende zona glomerulosa. Bij een 17a-hydroxylase defect kan in de zona glomerulosa normaal aldosteron- synthese plaats vinden. De overmaat van desoxycorticosteron, gevormd in de andere twee zones van de bijnierschors, zal middels toediening van glucocorticoïden onderdrukt moeten worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly