Carcinogenesis 2 Flashcards

1
Q

Två teorier har lagt grunden till hur vi förstår cancer idag.
Vilka är de 2 modellerna ?

A

1- Kolonal utveckling

2- Stammcels modellen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är kolonal utveckling ?

A

Den klonala utvecklingsmodellen är den enklaste av dem två där vi utgår från en normal cell. Därefter sker det en mutation i en cell som hädanefter kallas grundar klonen. Denna klon är den första cellen som har egenskaper som gör den onormal (driver mutation) med exempelvis möjligheter att dela sig snabbare.
Som tidigare läst gynnar mutationer ännu fler mutationer, vilket är det som sker (se subkloner på bilden).
Tillsist får cellerna tillräckliga mutationer som ger cancercellerna egenskapen att metastasera och därmed förflytta sig runt i kroppen.
Till följd av ständigt pågående mutationer och naturligt urval, så kommer maligna tumörer utveckla en heterogenitet när de väl visas kliniskt. Det innebär att trots att alla cancerceller har ett monoklonalt ursprung (kommer från samma grund klon) kommer de att se väldigt olika ut. Detta är vad de olika färgerna på bilden försöker att illustrera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ge en mekanistisk biologisk förklaring till diagrammets beskrivning av hur rökstopp påverkar risken att dö av lungcancer.

A

Mortalitetskurvorna visar att sluta röka minskar risken för lungcancer, ju tidigare desto bättre. Har man väl börjat kommer dock risken aldrig bli så låg som hos en icke-rökare. Cellulärt/molekylärt beror det på att rökning gynnar både initiering av mutationer för att ge upphov till en tumörcellsklon.

Rökningen gynnar också promotion och progression av tumörcellsklonen. Många kemiska ämnen som finns i cigarettrök orsakar inflammatoriska processer som ofta är mer toxiska för normala celler jfr tumörceller, selekterar på så sätt tumörcellstillväxt. Fortsatt exponering ger ytterligare mutationer samtidigt som tumörtillväxten promoveras, ju längre desto större risk. Rökning är ett komplett carcinogen. Anledningen till att f.d rökare har högre risk än icke-rökare kan bero på att rökexponerngen initierade celler (icke-reversibelt) som fortfarande finns kvar och kan utvecklas till en tumör.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Cancer är en genetisk sjukdom som huvudsakligen orsakas av predisponerande och somatiska genetiska förändringar hos de drabbade cellerna. Även andra s.k. epigenetiska förändringar kan bidra till utvecklingen av en tumör.
Fråga 2:7b (1p) Definiera vad en epigenetisk förändring är.

Fråga 2:7c (2p) Ge två olika exempel på epigenetiska förändringar och förklara mekanistiskt hur de bidrar till tumörutveckling.

A

Epigenetiska förändringar ändrar cellens genexpression utan att strukturellt (via olika sorters mutationer) förändra generna.

  • Hypermetylering av cytosin i promotorregionernas CpG öar kan förändra genexpressionen för den specifika genen och oftast nedreglera genutrycket.
  • Histonmodifieringar (framför allt H3) kan resultera i en chromationföränring som gör att viktiga gener inte blir tillgängliga förtranskription eller att de överuttrycks och genuttrycket förändras.
  • Uttrycket av mikro RNA, som kan både minska/öka uttrycket av andra gener som bidrar till t ex cellproliferation, genomisk instabilitet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Man kan i stora drag tala om tre huvudsakliga mekanismer/spridningsvägar för hur maligna tumörer sprider sig till andra organ/strukturer. Beskriv översiktligt vilka dessa tre spridningsvägar är. (2p)

A

SPRIDNINGSVÄGAR

IMPLANTATIONSMETASTASER/SEEDING
En dottertumör (metastas) sprider sig från primärtumören via kroppshåligheter. Vanligast genom peritonealhålan (bukhålan). Exempel på detta är när äggstockscancer invaderar den fria bukhålan eller från pankreas till fri bukhåla.

LYMFOGEN METASTASERING
En dottertumör (metastas) som spridit sig från primärtumören via lymfbanor → följer normal anatomi. Vid bröstcancer, vanligt med metastaser axillärt, och vid prostatacancer, vanligt med metastaser paraaortalt (vid sidan om aortan). Via lymfbanor är den vanligaste vägen för carcinom att sprida sig. Fler tumörceller tenderar att överleva i lymfkärl än i blodkärl, vilket beror på att de där utsätts för en lägre oxidativ stress.

HEMATOGEN METASTASERING
En dottertumör (metastas) som spridit sig från primärtumören via blodet. Detta är den vanligaste vägen för sarkom att sprida sig. Kärlen är ofta venösa pga att de har tunna väggar som underlättar spridningen.
Neoplasmen når ett nytt organ eller stannar och växer i venen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly