H5 When borders do matter: international migration and identity Flashcards

1
Q

Migratie

A

de verplaatsing van een persoon of personen uit een land/verblijfplaats om zich in een ander land/verblijfplaats te vestigen. Mensen worden om verschillende redenen tot migratie gedreven: armoede, religie, seksualiteit, oorlog, etniciteit, klimaat, politiek. Je kunt onderscheid maken tussen vrijwillige en onvrijwillige migratie.

  • Vrijwillig: iemand kiest ervoor om uit vrije wil te verhuizen, bijvoorbeeld voor educatieve of economische kansen.
  • Onvrijwillig/gedwongen: iemand wordt gedwongen te migreren onder de dreiging van geweld, vervolging, conflicten of mensenrechtenschendingen. Het kan ook gebeuren door gebeurtenissen die de openbare orde ernstig verstoord hebben (zoals een burgeroorlog).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (United Nations High Commissioner for Refugees)

A

de VN-vluchtelingenorganisatie die ervoor probeert te zorgen dat iedereen het recht heeft om asiel aan te vragen en een veilig toevluchtsoord te vinden, na te zijn gevlucht voor geweld, oorlog in eigen land of vervolging (1951).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gastarbeiders

A

buitenlandse of migrerende werknemers die werk zoeken als onderdeel van een formeel gastarbeidersprogramma. Ze worden beschouwd als tijdelijke migranten omdat het niet vaststaat of ze in het nieuwe land zullen blijven. Tussen de jaren 1940-1970 trokken West-Europa, de oliekoninkrijken in het Midden-Oosten en de Aziatische tijgerlanden veel gastarbeiders aan. Ze werden vaak slecht behandeld en komen nog steeds illegaal landen binnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Braindrain

A

de emigratie van hoogopgeleide/gekwalificeerde mensen uit een bepaald land. Dit bemoeilijkt de economische groei en ontwikkeling in het land waaruit ze emigreren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is een ironie van globalisering volgens de tekst met betrekking tot menselijke migratie over nationale grenzen?

A

De ironie is dat hoewel ideeën, geld, productie en zelfs vervuiling naadloos over internationale grenzen bewegen, de beperkingen op menselijke bewegingen over diezelfde grenzen strenger zijn geworden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat waren enkele mogelijke voordelen van een genereus immigratiebeleid volgens de tekst, ondanks tegenstrijdige opvattingen?

A

Een genereus immigratiebeleid kon potentiële voordelen opleveren, zoals het compenseren van verminderde aantallen inheemse werkers, bijdragen aan door de staat gemandateerde pensioenregelingen, en nieuwe ideeën en creatieve energie toevoegen aan op de markt gerichte economieën.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat waren de argumenten van critici tegen internationale migratie, vooral in de context van ontwikkelde landen?

A

Critici vreesden dat nieuwkomers een onevenredige druk op de financiële middelen van ontvangende landen zouden leggen, dat stedelijke infrastructuur niet zou kunnen omgaan met nieuwe bevolkingsgroepen, dat arbeidsmarkten verzadigd zouden raken, lonen zouden dalen, wetshandhaving zou worden ondermijnd en dat welzijnsdiensten zouden uitbreiden, wat tot hogere belastingtarieven zou leiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hoe werd internationale migratie beschouwd als een universeel recht volgens de UN Declaration of Human Rights uit 1948?

A

De UN Declaration of Human Rights stelde dat elke persoon het recht heeft om elk land te verlaten, inclusief zijn eigen, en naar zijn eigen land terug te keren. Het erkende ook het recht om asiel aan te vragen in andere landen en het recht om van nationaliteit te veranderen zonder willekeurige deprivatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat was de traditionele benadering van identiteit en loyaliteit volgens de tekst en hoe werd deze uitgedaagd door de UN Declaration of Human Rights?

A

Sinds de late 18e eeuw waren identiteit en loyaliteit steeds meer gekoppeld aan de territoriale natiestaat. De UN Declaration daagde dit uit door te pleiten voor meer doorlatende grenzen, verwelkoming van vreemden en denken in termen van wereldburgerschap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat was de rol van UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog?

A

Na de Tweede Wereldoorlog richtte de VN UNHCR op om de behandeling van ontheemde personen te regelen. UNHCR kreeg de taak oplossingen te vinden voor vluchtelingencrises en mensen te beschermen die zich ontheemd bevonden. In de loop der jaren groeiden de activiteiten van UNHCR aanzienlijk, waarbij het zich richtte op mondiale humanitaire noodsituaties veroorzaakt door conflicten en andere factoren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn enkele voorbeelden van landen in Zuidoost-Azië die te maken hebben gehad met aanzienlijke bevolkingsverplaatsingen volgens de tekst?

A

Vietnam en Cambodja hebben beide aanzienlijke bevolkingsverplaatsingen ervaren. In Noord-Vietnam vluchtten bijna één miljoen inwoners, voornamelijk katholieken, voor de communistische overname in 1945. Na de val van Zuid-Vietnam in 1975 vluchtten meer dan 140.000 Zuid-Vietnamese regerings- en militaire personeel met hun families, terwijl Cambodja in 1975 viel en meer dan een miljoen Cambodjanen stierven door honger en overwerk onder het regime van Pol Pot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat kenmerkte de situatie van de “Boat People” uit Vietnam tussen 1979 en 1982?

A

Tussen 1979 en 1982 ontvluchtten honderdduizenden Vietnamezen hun thuisland in kleine boten. Na ontberingen op zee kwamen overlevenden terecht in landen zoals Hong Kong, de Filipijnen, Maleisië en Thailand. Ze waren ongewenste vluchtelingen, sommigen werden zelfs terug de internationale wateren op gesleept. Uiteindelijk werden de meeste, ongeveer 630.000, hervestigd in de VS, Australië, Frankrijk en Canada.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Welke rol speelde de Koude Oorlog in de vluchtelingenstromen uit Centraal-Amerika volgens de tekst?

A

In Centraal-Amerika resulteerden de bloedige conflicten van de late jaren 1970 en 1980 in de illegale toestroom van honderdduizenden Salvadoranen, Nicaraguanen, Hondurezen en Guatemalteken naar Mexico, met uiteindelijk ongeveer 200.000 Guatemalteken die de VS binnentrokken. De vluchtelingenstroom weerspiegelde de Koude Oorlogsprioriteiten, waarbij asielverzoeken van tegenstanders van door de VS gesteunde regimes routinematig werden afgewezen, terwijl een genereuzere houding werd aangenomen ten opzichte van tegenstanders van de Sandinistische regering in Nicaragua.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hoe beïnvloedde de Golfoorlog van 1991 de situatie in het Midden-Oosten volgens de tekst?

A

De Golfoorlog van 1991, bedoeld om Koeweit te bevrijden van de Iraakse bezetting, leidde tot een ongekend niveau van ontheemding vanwege de grote aantallen gastarbeiders in de regio. Na de oorlog werden naar schatting vijf miljoen mensen gedwongen te verhuizen. Migrantwerkers in Koeweit en Irak waren de eersten die vluchtten, gevolgd door de uitzetting van alle Jemenieten uit Saudi-Arabië. Daarna volgden andere stromen van ontheemden in Irak, met als gevolg dat Koerden naar Iran en Turkije vluchtten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hoe werd het Palestijnse vluchtelingenprobleem na 1948 aangepakt volgens de tekst?

A

Na de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 werden meer dan een miljoen Palestijnen verdreven uit hun huizen, wat leidde tot een enorme vluchtelingencrisis. In 1950 richtte de VN de Relief and Works Agency for Palestinian Refugees in the Near East (UNRWA) op om de crisis aan te pakken. Zeventig jaar later was UNRWA nog steeds actief, erkende het 3,5 miljoen Palestijnen in de regio en worstelde het met het gebrek aan effectief leiderschap in de zoektocht naar een eigen soevereine staat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat was de grootste grensoverschrijdende beweging van vluchtelingen in de tweede helft van de twintigste eeuw volgens de tekst?

A

De grootste grensoverschrijdende beweging van vluchtelingen vond plaats in Zuid-Azië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 in Bangladesh. Ongeveer tien miljoen mensen uit het door oorlog verscheurde Bangladesh staken tussen april en december 1971 de grens over naar de Indiase provincie Bengalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hoe reageerden de Indiase autoriteiten op de massale toestroom van vluchtelingen uit Bangladesh?

A

De Indiase autoriteiten kondigden aan dat ze geen permanente settlers zouden accepteren, gezien in sommige districten van West-Bengalen de vluchtelingenbevolking de lokale bevolking overtrof. UNHCR en de Indiase overheid coördineerden hulpinspanningen in de talloze vluchtelingenkampen langs de grens met Bangladesh, maar de verspreiding van cholera tijdens het zomerse moessonseizoen maakte het werk extra moeilijk.

18
Q

Wat was de aanleiding voor de verslechtering van de politieke betrekkingen tussen India en Pakistan tijdens de crisis?

A

India beweerde dat Pakistan probeerde de onafhankelijkheidsbeweging in Bangladesh te onderdrukken door een aanzienlijk deel van de hindoebevolking gedwongen te verwijderen. Bilaterale betrekkingen verslechterden, leidend tot oorlog in december 1971, waarbij het Indiase leger Bangladesh binnenviel en het Pakistaanse leger snel overweldigde.

19
Q

Hoe werden de repatriëring van vluchtelingen uit Bangladesh en Pakistan na de onafhankelijkheidsstrijd geregeld?

A

India kondigde aan dat alle vluchtelingen naar Bangladesh moesten terugkeren nadat de onafhankelijkheid was veiliggesteld. Tegen februari 1972 waren meer dan negen miljoen mensen gerepatrieerd. Het jaar daarop werd een door de VN bemiddelde overeenkomst bereikt voor de repatriëring van Pakistani die in Bangladesh woonden en Bengalen die destijds in Pakistan woonden. Een massale luchtbrug, georganiseerd met hulp van UNHCR, bracht meer dan 230.000 mensen terug naar hun landen van herkomst.

20
Q

Welke recente gebeurtenis in Zuidoost-Azië wordt vergeleken met de grootschalige ontheemding in Bangladesh in 1971?

A

De tekst vergelijkt de situatie in Myanmar (Burma) in 2017 met de gebeurtenissen in Bangladesh in 1971. Myanmar viel de Rohingya-moslimbevolking aan en verdreef bijna één miljoen mensen uit hun huizen, wat de VN beschreef als een ‘textbook example of ethnic cleansing’.

21
Q

Wat was een belangrijke verschuiving in migratiepatronen na de jaren 1950 volgens de tekst?

A

Een belangrijke verschuiving was dat voorheen ontwikkelde landen in het Westen nu netto-immigratiezones werden, met miljoenen migranten uit ontwikkelingslanden die op zoek waren naar verbetering in de meer welvarende landen van het Noorden.

22
Q

Waarom werd West-Europa na 1945 een netto-immigratiezone?

A

Na 1945, met lagere vruchtbaarheidscijfers en een hoge vraag naar ongeschoolde arbeid om door oorlog getroffen economieën op te bouwen, werd West-Europa een netto-immigratiezone. Voormalige koloniale onderdanen en mensen uit minder ontwikkelde regio’s van Zuidoost-Europa werden uitgenodigd om bij te dragen aan het herstel van de economie van het continent.

23
Q

Wat waren de initiële verwachtingen met betrekking tot gastarbeiders in West-Europa en hun verblijf?

A

De initiële verwachtingen waren dat de gastarbeiders tijdelijk zouden blijven en terugkeren naar hun respectievelijke landen zodra hun diensten niet langer nodig waren. Burgerrechten en werkopties in gastlanden waren beperkt. Echter, vanaf de jaren 1960 veranderde dit met meer liberale regels voor verblijf, ondersteund door bedrijven en burgerrechtenactivisten.

24
Q

Wat leidde tot een verandering in de Europese samenleving tegen de jaren 1970?

A

Tegen de jaren 1970 werden de gastarbeiderprogramma’s beëindigd, maar de impact was een veranderde samenleving. Multiculturele samenlevingen ontstonden in West-Europa als gevolg van de blijvende aanwezigheid van voormalige gastarbeiders.

25
Q

Wat veroorzaakte een scherpe daling in de behoefte aan buitenlandse arbeiders in Duitsland na de val van de Berlijnse Muur?

A

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd de behoefte aan buitenlandse arbeiders in Duitsland sterk verminderd. De economische integratie en welvaart na de hereniging leidden tot een afname van de vraag naar migrantenarbeid.

26
Q

Wat was de aanpak van Groot-Brittannië ten aanzien van immigratiekwesties vóór de Tweede Wereldoorlog?

A

Vóór de Tweede Wereldoorlog benaderde de Britse overheid immigratiekwesties op ad-hocbasis. Ierse arbeiders hadden het recht om zonder beperkingen te komen en gaan, terwijl andere immigranten weinig belemmeringen ondervonden.

27
Q

Wat leidde tot de oprichting van een meer gecentraliseerd protocol voor immigratie in Groot-Brittannië na de Tweede Wereldoorlog?

A

Ernstige tekorten aan arbeidskrachten tijdens en na de oorlog leidden tot de oprichting van een meer gecentraliseerd protocol onder de Labour-regering. Een “vrijwilligerswerkers” programma werd opgericht voor Europeanen die in het VK wilden werken, en het trok ongeveer 90.000 werknemers aan tussen 1945 en 1951.

28
Q

Wat was het gevolg van de Commonwealth Immigrants Act in Groot-Brittannië in 1962?

A

De Commonwealth Immigrants Act van 1962 legde beperkingen op aan immigratie uit het Gemenebest en zes jaar later werden aanvullende controles ingevoerd voor niet-blanke Britse paspoorthouders uit Azië. Het leidde tot een afname van immigratie uit het Gemenebest.

29
Q

Hoe veranderden de migratiepatronen in Europa na het einde van de gastarbeidersprogramma’s in de jaren 1970?

A

Na het einde van de gastarbeidersprogramma’s in de jaren 1970 werden migratiepatronen diverser. De industrialisatie versnelde in Azië, en de olieproducerende koninkrijken op het Arabische schiereiland werden nieuwe bestemmingspunten voor contractarbeiders.

30
Q

Hoe verschilde het migratiebeleid in de Arabische oliekoninkrijken van dat in Westerse democratieën?

A

In tegenstelling tot Westerse democratieën, maximaliseerden de Arabische oliekoninkrijken de economische potentie van gastarbeiders terwijl ze hen basis sociale, economische en politieke rechten ontzegden. Gastarbeiders hadden weinig tot geen zeggenschap over hun verblijf en werden onder strikte voorwaarden gereguleerd, zonder mogelijkheid tot asiel of burgerschap.

31
Q

Wat was de verwachte impact van de versnelde globalisering na de ontbinding van de USSR op migratiepatronen van lage lonen naar ontwikkelde landen?

A

De verwachte impact was dat het creëren van gunstige economische omstandigheden in lage lonen landen de migratiesnelheid naar ontwikkelde landen zou verminderen. Er werd gehoopt dat een meer gelijkmatige verdeling van wereldwijde productie de noodzaak voor migratie van ongeschoolde arbeiders zou verminderen.

32
Q

Wat was het effect van China’s toetreding tot de WTO in 2001 op de migratiepatronen?

A

China’s toetreding tot de WTO in 2001 opende mogelijkheden voor 1.3 miljard mensen om deel uit te maken van een breder netwerk van economische kansen. De Chinese leiders hoopten dat interne ontwikkeling de behoefte aan emigratie zou verminderen.

33
Q

Waarom nam het aantal Chinese migranten naar andere landen toe in de late twintigste eeuw?

A

China’s agressieve aanpak van buitenlandse investeerders, handelspartnerschappen en technologietransfer resulteerde in een groeiend aantal Chinese migranten. In 2018 leefden ongeveer 50 miljoen Chinezen in het buitenland.

34
Q

Hoe evolueerde het Amerikaanse immigratiebeleid na de jaren 1960 en wat was het resultaat?

A

Na de jaren 1960 evolueerde het Amerikaanse immigratiebeleid met de nadruk op familiehereniging en de werving van hooggeschoolde professionals. Dit resulteerde in meer dan 20 miljoen migranten in de 30 jaar na 1965, waardoor de VS het grootste ontvangende land werd.

35
Q

Hoe veranderde het demografische profiel van de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog in termen van immigranten?

A

Na de Tweede Wereldoorlog veranderde het demografische profiel van de Verenigde Staten aanzienlijk. Terwijl in de jaren 1950 meer dan twee derde van alle legale immigranten uit Europa kwam, daalde dit percentage in de jaren 1990 tot 17 procent. In 2017 maakten immigranten uit Latijns-Amerika de helft uit van de 44 miljoen buitenlandse geboren inwoners, en 27 procent kwam uit Azië. De inwoners van Latijns-Amerikaanse afkomst vertegenwoordigden 18 procent van de totale bevolking, waarmee ze Afro-Amerikanen overtroffen als de grootste minderheidsgroep in het land.

36
Q

Wat was de oorzaak van de toename van Latijns-Amerikaanse migratie naar de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog?

A

De toename van Latijns-Amerikaanse migratie naar de VS begon tijdens de Tweede Wereldoorlog en richtte zich op een flexibele bron van Mexicaanse arbeid. Door tekorten in de Amerikaanse landbouwsector werd in 1942 een overeenkomst tussen de VS en Mexico gesloten om Mexicaanse arbeiders op Amerikaanse boerderijen te laten werken.

37
Q

Wat waren de gevolgen van het “bracero-programma” dat in 1942 begon?

A

Het “bracero-programma” duurde twee decennia en omvatte ongeveer vijf miljoen Mexicaanse arbeiders. Hoewel het bedoeld was als noodmaatregel tijdens de oorlog, leidde het tot illegale migratie, vooral nadat het werd stopgezet. Illegale grensoverschrijdingen namen toe, en tegen het begin van de jaren 1980 werden jaarlijks bijna één miljoen Mexicaanse migranten gearresteerd.

38
Q

Wat was het doel van de Immigration Reform and Control Act uit 1986?

A

De Immigration Reform and Control Act van 1986 legde wettelijke sancties op aan werkgevers die opzettelijk illegale vreemdelingen in dienst namen. Het verleende echter ook legale status en uiteindelijke in aanmerking komende voor staatsburgerschap aan ongedocumenteerde werknemers die vóór 1 januari 1982 in het land waren. Meer dan drie miljoen Mexicaanse immigranten maakten gebruik van het legaliseringsprogramma.

39
Q

Wat waren de gevolgen van de economische neergang in de vroege jaren 1990 voor het Amerikaanse immigratiebeleid?

A

Na de economische neergang in de vroege jaren 1990 werden er oproepen gehoord voor strengere handhaving van het immigratiebeleid. In Californië, een belangrijke ontvangende staat, leidde de neergang tot vijandigheid tegenover ongedocumenteerde Mexicanen, culminerend in Proposition 187 in 1994, die ongedocumenteerde bewoners de toegang tot openbare scholen en niet-noodzakelijke medische diensten ontzegde.

40
Q

Welk verschuiving in het Amerikaanse immigratiebeleid vond plaats tegen het begin van de 21e eeuw?

A

Tegen het begin van de 21e eeuw verschoof het Amerikaanse immigratiebeleid naar een op vaardigheden gebaseerd systeem, waarbij de voorkeur werd gegeven aan aanvragers met geavanceerde graden die geschikt waren voor sectoren met een grote vraag naar arbeid. Voor ongedocumenteerde vluchtelingen en laaggeschoolde migranten was de boodschap van de Amerikaanse president duidelijk: “ons land is vol.”