Popular culture(s) Flashcards

1
Q

Wat was de aanleiding voor een groep jongeren in Boersch, Elzas, in januari 1525 om geld en voedsel te eisen en hoe escaleerde dit incident?

A

In januari 1525 liep een groep jongeren met een drummer en doedelzakspeler door de straten van Boersch, Elzas, en eiste geld en voedsel voor hun ‘koning’. Toen ze door de kanunniken van St. Leonhard zonder iets weggestuurd werden, werden de jongeren grof en dreigden ze met wraak. Enkele weken later, met Pasen, plunderde een grote menigte de stichting en vernietigde de beelden, waarbij sommigen op het altaar ontlastten en anderen de draak staken met religieuze ceremonies in een improvisatie mummerspel. Dit incident illustreert de ambivalente aard van veel populaire tradities en de ongemakkelijke relatie tussen de populaire en elitaire werelden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe beschrijft de auteur het begrip ‘populaire cultuur’ in deze tekst?

A

De auteur beschrijft ‘populaire cultuur’ als die overtuigingen, waarden, gebruiken en praktijken die onderscheiden zijn van de cultuur van de ‘elite’ of ‘geleerde’ minderheid. Hoewel er culturele verschillen en conflicten bestonden tussen de populaire en elitaire werelden, benadrukt de auteur ook de overlap, uitwisseling en diversiteit tussen verschillende culturele werelden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke veranderingen worden geassocieerd met de overgang van de middeleeuwen naar de vroegmoderne periode volgens de beschrijving van Peter Burke?

A

Volgens Peter Burke trokken elites zich tijdens de vroegmoderne periode geleidelijk terug uit veel van de traditionele wereld die in de middeleeuwen door de hele samenleving werd gedeeld. Deze terugtrekking werd gestimuleerd door factoren zoals Renaissance HUMANISM, de Protestantse en katholieke Hervormingen, en de Verlichting. De Renaissance en de Verlichting bevorderden waarden als rede, hoffelijkheid en het bestrijden van ‘bijgeloof’, wanorde en overdaad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hoe benadrukt Roger Chartier het belang van culturele continuïteit en interactie?

A

Roger Chartier benadrukt het belang van culturele continuïteit, interactie en diversiteit. Hij stelt voor om niet alleen te kijken naar culturele verandering in termen van acceptatie of weerstand, maar ook naar hoe elk element wordt gebruikt, begrepen en ‘geapproprieerd’ door verschillende gemeenschappen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Welke rol speelde print in de vroegmoderne Europese samenleving volgens de tekst?

A

De opkomst van print bracht veranderingen met zich mee in de vroegmoderne Europese samenleving. Het gebruik van drukpersen verspreidde boeken, pamfletten, cartoons en balladen in toenemende mate. Print, geïllustreerd met houtsneden, maakte informatie toegankelijker voor ongeletterde lezers. Balladen, geschreven in eenvoudige verzen en ontworpen om gezongen te worden op populaire melodieën, combineerden print, afbeeldingen en muziek. De verspreiding van print bevorderde ook de geletterdheid, vooral in Noordwest-Europa, wat op zijn beurt de groei van de pers stimuleerde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Op welke manieren uitten populaire ideeën en waarden zich in sociaal gedrag volgens de tekst?

A

Populaire ideeën en waarden vonden uitdrukking in sociaal gedrag, vooral in alehuizen en tavernes waar mensen samenkwamen om te drinken, spelletjes te spelen, te praten, te roddelen, te zingen, te gokken en grappen te vertellen. In heel Europa waren festiviteiten, zoals processies, feesten, sporten en drinken, ingebed in het kerkelijk jaar en de viering van lokale beschermheiligen. Deze traditie overleefde naast meer seculiere festiviteiten, gekenmerkt door zingen, dansen, feesten en drinken. Het sociaal gedrag, inclusief opstanden en rituele straffen, weerspiegelde de diepgewortelde overtuiging dat heersers verplichtingen hadden ten opzichte van het gewone volk, naast rechten over hen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly