W6 Flashcards

1
Q

Academies

A

Academies zijn instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek die zich vaak richten op specifieke gebieden zoals kunst, wetenschap of literatuur. Ze bieden gespecialiseerde opleidingen en stimuleren onderzoek en creativiteit binnen hun vakgebied.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Andreas Versalius

A

Andreas Vesalius was een Vlaamse arts en anatoom uit de 16e eeuw, beroemd om zijn revolutionaire bijdragen aan de menselijke anatomie. Hij wordt vaak beschouwd als de grondlegger van de moderne anatomie vanwege zijn gedetailleerde studies en accurate beschrijvingen van het menselijk lichaam.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Demonologie

A

Demonologie is de studie of leer van demonen, bovennatuurlijke wezens die vaak worden geassocieerd met het kwaad. Deze discipline omvat onderzoek naar de aard, oorsprong, kenmerken en invloed van demonen volgens verschillende culturele en religieuze overtuigingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

René Descartes

A

Descartes was een Franse filosoof uit de 17e eeuw, bekend om zijn uitspraak “Cogito, ergo sum” (Ik denk, dus ik ben). Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne filosofie en heeft ook belangrijke bijdragen geleverd aan de wiskunde, met name op het gebied van analytische meetkunde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Encyclopédie

A

Een encyclopedisch werk uit de 18e eeuw, samengesteld door Denis Diderot en Jean le Rond d’Alembert, dat kennis op diverse gebieden omvatte en een belangrijke rol speelde in de verspreiding van verlichtingsideeën.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Experimentele filosofie

A

Experimentele filosofie is een benadering van filosofie die streeft naar kennis en waarheid door middel van empirisch onderzoek en experimenten, vaak geïnspireerd door methoden uit de natuurwetenschappen. Het combineert filosofische analyse met experimenteel onderzoek om inzicht te krijgen in fundamentele filosofische vragen en concepten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Galenus van Pergamom

A

Galenus van Pergamom was een Grieks-Romeinse arts en filosoof uit de oudheid, bekend om zijn grote invloed op de geneeskunde. Hij ontwikkelde uitgebreide theorieën over de menselijke anatomie en fysiologie, waaronder zijn bekende theorieën over de vier lichaamssappen (bloed, slijm, zwarte gal en gele gal) die volgens hem de gezondheid en de persoonlijkheid van mensen beïnvloedden. Zijn geschriften en ideeën domineerden de westerse geneeskunde tot in de vroegmoderne tijd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Galileo Galilei

A

Galileo Galilei was een Italiaanse wetenschapper uit de 17e eeuw, bekend om zijn belangrijke bijdragen aan de astronomie en natuurkunde. Hij gebruikte onder andere de telescoop om de hemellichamen te bestuderen en ontdekte onder meer de manen van Jupiter en de fases van Venus. Galileo stond ook bekend om zijn strijd tegen de gevestigde ideeën van zijn tijd, met name zijn verdediging van het heliocentrische model van het zonnestelsel, waarbij hij stelde dat de aarde om de zon draaide. Zijn werk werd controversieel en bracht hem in conflict met de kerkelijke autoriteiten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Heliocentrisme

A

Heliocentrisme is het model van het zonnestelsel waarbij de zon in het midden staat en de planeten, inclusief de aarde, eromheen draaien. Dit staat in tegenstelling tot het geocentrische model, waarbij de aarde als het centrum van het zonnestelsel wordt beschouwd. Het heliocentrische model werd voornamelijk gepropageerd door wetenschappers zoals Copernicus en later bevestigd door waarnemingen en experimenten van onder andere Galileo Galilei en Johannes Kepler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Humeuren

A

Humeuren, zoals beschreven in de context van de geneeskunde door Galenus van Pergamom, zijn de vier lichaamssappen die de gezondheid en temperament van een persoon zouden bepalen: bloed, slijm, zwarte gal en gele gal. Volgens de oude Grieks-Romeinse geneeskunde werd een goede gezondheid gezien als een evenwicht tussen deze humoren, en een onbalans werd verondersteld ziekte en onevenwichtigheden in het temperament te veroorzaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Immanuel Kant

A

Immanuel Kant was een invloedrijke Duitse filosoof uit de 18e eeuw, bekend om zijn kritische filosofie. Zijn ideeën richtten zich op ethiek, epistemologie en metafysica. Hij benadrukte het belang van het gebruik van menselijke rede en autonomie in het denken en handelen, en moedigde mensen aan om zelfstandig te denken met zijn beroemde motto “Durf te weten” (Sapere aude).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Isaac Newton

A

Isaac Newton was een beroemde Engelse natuurkundige en wiskundige uit de 17e eeuw. Hij staat vooral bekend om zijn drie wetten van de beweging en zijn theorie van de zwaartekracht, die hielpen bij het verklaren van het gedrag van objecten in het universum. Zijn citaat “Als de mens zichzelf ontworteld van door eigen opgelegde onwetendheid – een proces. Moest actief naar gestrefen worden” verwijst naar het belang van het actief streven naar kennis en het vermijden van zelfopgelegde beperkingen in intellectuele groei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Koffiehuis

A

Een openbare gelegenheid waar mensen samenkomen om koffie te drinken, te discussiëren en vaak intellectuele gesprekken te voeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Maria Sybilla Merian

A

Maria Sybilla Merian was een Duitse kunstenares en entomologe uit de 17e eeuw. Ze staat bekend om haar baanbrekende werk in het illustreren en bestuderen van planten en insecten. Haar gedetailleerde tekeningen hielpen bij het begrijpen van de levenscycli van insecten en droegen bij aan de ontwikkeling van de entomologie als wetenschap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Natuurfilosofie

A

Een vroege vorm van wetenschappelijke benadering die zich bezighoudt met het begrijpen van de natuur door middel van filosofische overwegingen. (kerk als beschermheer natuurfilosofie, begrijpen creatie van god)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nicolaus Copernicus

A

Nicolaus Copernicus was een Poolse astronoom uit de 16e eeuw. Hij staat bekend om zijn heliocentrische model van het zonnestelsel, waarin hij stelde dat de zon in het midden staat en de planeten eromheen draaien, in tegenstelling tot het toen gangbare geocentrische model waarin de aarde als centrum werd beschouwd. Copernicus’ werk wordt beschouwd als een keerpunt in de geschiedenis van de astronomie en legde de basis voor latere ontdekkingen in de ruimtewetenschap.

17
Q

Non-naturalia

A

Gezondheid werd toen vooral geïdentificeerd aan de hand van de zogenoemde zes non-naturalia, de leefstijl- en omgevingsfactoren die al door Hippocrates zijn geformuleerd en die bepalen of iemand gezond is: klimaat, dieet, gezonde toiletgang, lichaamsbeweging, slaappatronen en emotionele balans. (eten/drinken/slapen/wakker worden/lucht/uitscheiding)

18
Q

Salon

A

Een informele bijeenkomst van intellectuelen, kunstenaars en filosofen om te discussiëren over diverse onderwerpen, vaak gehouden in de huizen van invloedrijke personen.

19
Q

William Harvey

A

William Harvey was een Engelse arts uit de 17e eeuw die bekend staat om zijn baanbrekende ontdekking van de bloedsomloop in het menselijk lichaam. Hij toonde aan dat het hart fungeert als een pomp om bloed door het lichaam te pompen via slagaders en aders, en dat bloed in een gesloten circuit stroomt. Deze ontdekking was een cruciale bijdrage aan de geneeskunde en het begrip van het menselijk lichaam.

20
Q

Verlicht despotisme:

A

Het verlicht despotisme, ook wel bekend als verlicht absolutisme, was een politiek systeem waarbij een absolute heerser, vaak een koning of keizer, streed voor hervormingen op basis van verlichtingsideeën, zoals rationalisme, tolerantie en vooruitgang, terwijl hij toch vasthield aan zijn centrale autoriteit en absolute macht. Deze heersers geloofden dat zij als verlichte heersers de plicht hadden om het welzijn van hun onderdanen te bevorderen door middel van hervormingen, maar behielden tegelijkertijd controle over het politieke systeem en vaak een sterke centrale autoriteit.