Riot and rebellion Flashcards

1
Q

Wat waren enkele van de uitdagingen waarmee vroegmoderne heersers werden geconfronteerd in termen van controle over hun domeinen?

A

Vroegmoderne heersers werden geconfronteerd met beperkte controle over hun domeinen, waarbij veel grote edelen nog steeds militaire krachten konden inzetten en steun konden krijgen van hun huurders en afhankelijken. Bovendien waren overheden vaak geld tekort en werden ze gehinderd door slechte communicatie en rudimentaire bureaucratische machines.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welke rol speelden economische grieven vaak bij het veroorzaken van volksopstanden?

A

Volksopstanden werden vaak getriggerd door economische grieven, vooral als reactie op nieuwe fiscale eisen van de centrale overheid. Deze opstanden konden soms boeren, stedelingen en edelen verenigen in verdediging van traditionele vrijheden en gebruiken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat waren enkele van de belangrijkste problemen waarmee Spanje werd geconfronteerd tijdens de zeventiende eeuw, en hoe werden deze problemen verergerd door overheidsbeleid?

A

Tijdens de zeventiende eeuw worstelde Spanje met het handhaven van zijn eerdere hegemonie. Het beleid van Olivares, de belangrijkste minister van Filips IV, om de militaire en fiscale lasten over al zijn domeinen te verspreiden via de Unie van Wapens (1626), leidde tot een ramp toen Spanje verwikkeld raakte in een allesomvattende oorlog met Frankrijk vanaf 1635. Een leger van 9.000 man gestationeerd in Catalonië leidde tot een grote opstand in 1640, waarbij de provinciale regering instortte en de rebellie steun kreeg vanuit alle lagen van de samenleving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hoe reageerden vroegmoderne Franse heersers op volksopstanden en wat waren enkele van de belangrijkste strategieën die werden toegepast?

A

Vroegmoderne Franse heersers werden geconfronteerd met volksopstanden die vaak werden veroorzaakt door onvrede over belastingen. De reactie van de autoriteiten was vaak terughoudendheid en compromissen sluiten, waarbij zij zich bewust waren van de risico’s van grootschalige onderdrukking. In plaats daarvan werd vaak ingegaan op de eisen van de opstandelingen door nieuwe heffingen te verminderen of in te trekken en gehate functionarissen terug te trekken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat waren enkele van de belangrijkste grieven van de boeren tijdens de Boerenoorlog van 1524-1525 in Duitsland?

A

Tijdens de Boerenoorlog hadden boeren verschillende grieven, waaronder sociale en economische kwesties zoals de herinvoering van lijfeigenschap, problemen met verhuurders over huur, arbeidsdiensten en toegang tot gemeenschappelijke gronden voor jagen, vissen en hout sprokkelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat waren enkele van de eisen die werden gesteld door de rebellen tijdens de Boerenoorlog in Duitsland, zoals samengevat in de Twaalf Artikelen?

A

De rebellen eisten onder meer de herstel van gemeenschappelijke gronden en rechten, verlaging van huur, diensten en arbeidsdiensten, beperking van de criminele jurisdictie van heren, verkiezing van parochiegeestelijken en vermindering van tienden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Welke rol speelde religie in de motieven van de rebellen tijdens de Boerenoorlog in Duitsland?

A

De rebellen tijdens de Boerenoorlog werden ook duidelijk gestimuleerd door de Lutherse Reformatie en haar voorbeeld van succesvolle uitdaging van zowel Kerk als staat. Sommige bewegingen eisten de verwijdering van lokale heersers en directe heerschappij door de keizer, terwijl sommige stedelijke protesten het einde van de kerkelijke voorrechten en heerschappij eisten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Welke andere opstanden en rellen vonden plaats in Engeland tijdens de vroegmoderne periode, en wat waren enkele van de belangrijkste grieven?

A

Naast de Boerenoorlog in Duitsland waren er ook opstanden en rellen in Engeland, zoals de Pilgrimage of Grace in 1536 en Kett’s Rebellion in 1549. Deze opstanden werden voornamelijk gedreven door economische grieven, maar bevatten ook klachten over religieuze kwesties en de centrale regering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly