Kelsen Flashcards

1
Q

Stroming

A

Kelsen is geen natuurrecht filosoof, want bij natuurrecht is altijd een ideologie en Kelsen vindt dat er geen ideologie mag zijn. Natuurrecht zijn alleen maar feiten en causaliteit. Hierin kan geen ethiek of moreel in zitten. Natuurrecht is daarnaast zelf tegenstrijdig. Natuurrecht is afhankelijk van tijd en plaats en de periode van een denker. Kelsen is een beschrijvend rechtspositivist. Je moet recht beschrijven zoals het is. Regels ontlenen hun gelding altijd aan andere, hogere normen, niet aan feiten. De hoogste norm is de hypothetische Grundnorm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

zijnsleer

A

Recht moet je enkel beschrijven en moet los staan van de ideologie. Het recht moet streng objectief zijn en dientengevolge niet beïnvloed door het waardeoordeel van het naar kennis van het recht strevende subject. Analyseren en beschrijven van recht zonder ideologie. de Grundnorm. Dat is de eerste of hoogste norm voor geldend recht. De Grundnorm zelf is niet geldig en bestaat feitelijk niet. De Grundnorm is hypothetisch, maar logisch noodzakelijk om de eerste grondwet geldigheid te verlenen. De Grundnorm houdt in dat de hoogste norm geldt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

mensbeeld

A

Hans Kelsen vindt dat uit feiten, die zich als oorzaken en gevolgen tot elkaar verhouden, geen normen kunnen worden afgeleid. Er zit een onoverbrugbare kloof tussen wat gebeurt en wat behoort te gebeuren. Een juridische sanctie is bijvoorbeeld niet het gevolg van een delict, maar is datgene dat dient te worden toegerekend aan degene die het delict pleegt, omdat er een norm is die stelt dat op dit delict deze straf behoort te volgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

ethiek

A

Er is een scheiding van recht en moraal. Gelding van recht moet je loskoppelen van de vraag of het moreel geldig recht is. Een rechtswetenschapper houdt zich met het geldende recht bezig en moet zijn eigen persoonlijke bevindingen dat niet laten beïnvloeden. Rechtstheorie van Kelsen werkt het beste in een democratie. Democratie moet tot goede wetgeving kunnen leiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

staat

A

Argumentatie voor tolerantie, vrijheid en democratie
- Gericht op het relativisme
- Er zijn slechts relatieve waarden en conflicterende belangen, daarom is
‘verdraagzaamheid’ geboden. Een mogelijke kritiek is dat aan verdraagzaamheid toch ook een waarde ten grondslag ligt (bijvoorbeeld vrede of vrijheid), waarden die niet absoluut zouden gelden, maar nu wel een speciale status in Kelsens moraal krijgen. Voor Kant is tolerantie geen positief begrip, omdat het duidt op een verticale relatie tussen heerser en onderdaan, waarbij de eerste de ander iets gunt. Kelsen vat tolerantie positief op en koppelt het aan gelijke vrijheidsrechten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly