Εμβρυολογία – Ανατομία Δέρματος 25-36 -2.Φυσιολογία Δέρματος 37-42 Flashcards

1
Q

επιδερμίδα

A

πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο που αποτελείται κυρίως από τα κερατινοκύτταρα που αποτελούν το 95% του κυτταρικού πληθυσμού και από ελάχιστη μεσοκυττάριο ουσία

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Στιβάδες επιδερμίδας

A
Κερατίνη
15 - 30 cells thick
Κοκκώδης 
3 - 5 cells thick
Ακανθωτή
Βασική μεμβράνη
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

κερατινοποιήση

A

Η βασική στιβάδα βρίσκεται αμέσως πάνω από το χόριο και αποτελείται από ένα στοίχο κυβοειδών ή κυλινδρικών κυττάρων που διατάσσονται το ένα δίπλα στο άλλο σαν πάσσαλοι φράχτη. Τα κύτταρα της στιβάδας αυτής πολλαπλασιάζονται συνεχώς και τροφοδοτούν την επιδερμίδα με νέα κύτταρα. Τα θυγατρικά αυτά κύτταρα ανέρχονται προς τα πάνω προς την επιφάνεια της επιδερμίδας, σχηματίζουν την κερατίνη στιβάδα και τελικώς αποπίπτουν

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ο χρόνος ζωής ενός κερατινοκυττάρου από τη στιγμή που θα σχηματιστή στη βασική στιβάδα μέχρι την απόπτωση του είναι περίπου…

A

28 ημέρες.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

δεσμοσωμάτια.

A

Τα κερατικύτταρα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με λεπτά ινίδια που ονομάζονται δεσμοσωμάτια. Τα δεσμοσωμάτια είναι ειδικοί σχηματισμοί των κυτταρικών μεμβρανών δύο γειτονικών κερατινοκυττάρων και απαντώνται μόνο στα επιθηλιακά κύτταρα. Με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπιίου, διακρίνουμε σε κάθε δεσμοσωμάτιο δύο πλάκες, μία σε κάθε γειτονικό κερατινοκύτταρο, οι οποίες βρίσκονται σε επαφή με την κυτταρική μεμβράνη. Οι πλάκες αυτές περιέχουν διάφορες πρωτείνες και σε αυτές καταλήγουν τα τονικά ινίδια, που σχηματίζουν ένα είδος σκελετού στο εσωτερικό του κυττάρου. Οι πρωτείνες των πλακών αυτών επεκτείνονται και στο μεσοκυττάριο χώρο συγκρατώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα δύο γειτονικά κερατινοκύτταρα συνδεδεμένα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

τα πεταλιώδη σωμάτια ή σωμάτιο του Odland,

A

Στα ανώτερα στρώματα της ακανθωτής στιβάδας εμφανίζονται και τα πεταλιώδη σωμάτια ή σωμάτιο του Odland,τα οποία περιέχουν λιπίδια. Τα λιπίδια αυτά εκλύονται από τα κύτταρα στο μεσοκυττάριο χώρο με τη λειτουργία της εξωκύττωσης

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

ακανθωτή στιβάδα

A

στοίχους πολυεδρικών κυττάρων ( από 4-12 σειρές )

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

κοκκώδης στιβάδα αποτελείται από ..

A

αποπλατυσμένα ρομβοειδή κύτταρα τα οποία εμφανίζουν οριζόντια διάταξη.Στο πρωτόπλασμα περιέχουν τα κοκκία κερατουαλίνης ή προφιλαγγρίνης. Τα κοκκία αυτά περιέχουν προφιλαγγρίνη, η οποία καθώς τα κύτταρα μεταπίπτουν σταδιακά στα κύτταρα της κερατίνης στιβάδας , μετατρέπεται σε φιλαγγρίνη.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Κοκκώδης στιβάδα παχύτερη

A

παλάμες και πέλματα

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Η φιλαγγρίνη

A

κρατάει συνδεδεμένα το μόρια των κερατινών στα κατώτερα στρώματα της κερατίνης στιβάδας

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Τα κύτταρα της κερατίνης στιβάδας

A

έχουν χάσει τον πυρήνα και τα άλλα οργανίδια τους και αποτελούν ουσιαστικά κεράτινα πετάλια, τα οποία διατάσσονται όπως τα κεραμίδια σε μία στέγη. Ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα βρίσκονται λιπίδια, τα οποία προέρχονται από τα σώματα του Odland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Η κερατίνη στιβάδα αποτελείται

A

από μία άμορφη ομοιογενή μάζα όπου τα κύτταρα χάνουν τα όρια, τα κοκκία και τα οργανύλια τους και μετατρέπονται στην κερατίνη ουσία που συνεχώς αποπίπτει και αναγεννάται

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

προσεκβολές του χορίου προς την επιδερμίδα

A

θηλές του χορίου

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

εμβαθύνσεις της επιδερμίδας προς το χόριο

A

μεσοθήλαιες καταδύσεις

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

βασική μεμβράνη - χρώση

A

φα Στις συνήθεις ιστολογικές τομές με χρωστικές αιματοξυλίνης –ηωσίνης δεν φαίνεται, χρωματίζεται με ειδική χρώση PAS.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διακρίνονται στη βασική μεμβράνη από πάνω προς τα κάτω

A

το διαυγές πέταλο και το πυκνό πέταλο.

17
Q

ημιδεσμοσωμάτια,

A

συνδέει το διαυγές πέταλο με τη βασική στιβάδα της επιδερμίδας

18
Q

Το χόριο

A

τμήμα του δέρματος που αποτελείται από συνδετικό ιστό και περιέχει κυρίως μεσοκυττάρια ουσία, ελάχιστα κύτταρα, αγγεία και νεύρα.

19
Q

τμήματα χόριο

A

το επιπολής ή θηλώδες χόριο που βρίσκεται προς τα πάνω σε επαφή με την επιδερμίδα και το δικτυωτό χόριο που είναι παχύτερο και μεταπίπτει στο υπόδερμα.

20
Q

λεπτότερες και αραιότερες στο

A

θηλώδες χόριο

21
Q

Οι κολλαγόνες παχύτερες και πυκνότερες στο

A

δικτυωτό χόριο.

22
Q

Τα κύτταρα του χορίου είναι

A

αυτόχθονα:όπως ινοβλάστες, μακροφάγα, μαστοκύτταρα, είτε ετερόχθονα όπως λεμφοκύτταρα, πλασματοκύτταρα και λευκοκύτταρα.

23
Q

υπόδερμα

A

αποτελείται από λιπώδη ιστό που διασχίζεται από προσεκβολές του χορίου, τις ινώδεις δεσμίδες, που διαχωρίζουν τον λιπώδη ιστό στα λιπώδη λόβια

24
Q

Τα αγγεία:

A

Οι αρτηρίες ανεβαίνουν διασχίζοντας τις ινώδεις δεσμίδες του υποδέρματος και σχηματίζουν δύο ορίζόντια πλέγματα

25
Q

Αγγειώδη πλέγματα

A

εν τω βάθει που βρίσκεται μεταξύ χορίου και υποδερμίδας και τροφοδοτεί τους ιδρωτοποιούς και σμηγματαογόνούς αδένες και τους θυλάκους των τριχών και
tο επιπολής που βρίσκεται στο θηλώδες χόριο και τροφοδοτεί την επιδερμίδα με τις τριχοειδείς αγκύλες. Από εκεί αρχίζουν τα τριχοειδή και τα αντίστοιχα φλεβικά πλέγματα

26
Q

Οι τρίχες

A

είναι κεράτινα εξαρτήματα του δέρματος. Αναδύονται λοξά από εκκόλπωμα του δέρματος που ονομάζεται τριχοσμηγματογόνος θύλακος. Υπάρχουν σε όλη την επιφάνεια του ανθρωπίνου δέρματος εκτός από τις παλάμες, πέλματα, πλάγιες επιφάνειες δακτύλων, θηλή του μαστού, πόσθη, ημιβλεννογόνους (χείλη, βάλανος, κλειτορίδα, ΄μικρά χείλη και έσω επιφάνεια μεγάλων χειλέων του αιδοιόυ) Όλες οι τρίχες δεν είναι όμοιες. Διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος, σχήμα, χρώμα, πυκνότητα, κατανομή, ανάλογα με τη φυλή, φύλο και ηλικία.

27
Q

βασικοί τύποι τριχών

A

α) εμβρυικές τρίχες ,που αναπτύσσονται μετά τον 3ον εμβρυικό μήνα και είναι λεπτές και μακριές. Καλύπτουν όλο το έμβρυο και πέφτουν ένα μήνα πρίν το τοκετό. Β) το χνούδι, που είναι λεπτές και κοντές τρίχες, δεν έχουν μυελό και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος. Το χνούδι αντικαθιστά το εμβρυικό τρίχωμα αμέσως πριν τον τοκετό. Γ) οι τελικές τρίχες που είναι συνήθως μακριες, πιο χονδρές από το χνούδι, έχουν μυελό και εμφανίζονται από τη γέννηση στο τριχωτό της κεφαλής και τα φρύδια, ενώ αργότερα, κατά την εφηβεία, σε άλλες περιοχές του σώματος όπως οι μασχάλες, το στήθος και το εφήβαιο. Οι τελικές τρίχες μπορεί να μετατραπούν σε χνούδι πάλι και να χαθούν τελικά όπως συμβαίνει στην ανδρογενετική αλωπεκία. Ή χνούδι να μετατραπεί σε τελικό τρίχωμα όπως συμβαίνει στο δασυτριχισμό.

28
Q

ΑΝΑΤΟΜΙΑ τρίχας

A

η τρίχα διακρίνεται σε 2 τμηματα, το στέλεχος και τη ρίζα. Το στέλεχος είναι το ορατό μέλος της τρίχα;ς και η ρίζα βρίσκεται μεσα στο δέρμα και καταλήγει σε ένα παχύτερο, απιοειδές άκρο που λέγεται βολβος. Το κάτω μέρος του βολβού παρουσιάζει μία κοιλότητα η οποία υποδέχεται τη θηλή της τρίχας-σχηματισμός που περιέχει αγγεία και νεύρα. Από τη θηλή τρέφεται η τρίχα και αναπτύσσεται. Η θηλή περιβάλλεται από τη μητρική στιβάδα του βολβού, στιβάδα εξαιρετικής σημασίας διότι τα κύτταρα της αναπαράγουν όλες τις στιβάδες της τρίχα. Μεταξύ των κυττάρων της μητρικής στιβάδας του βολβού βρίσκονται και τα μελανοκύτταρα, που είναι υπεύθυνά μέσω της μελανίνης για το χρώμα της τρίχας. Σε ένα κοινό μικροσκόπιο κατά την εγκάρσια τομής μιας τελικής τρίχα, διακρίνονται από μέσα προς τα έξω, 3 μέρη, ο μυελός στο κέντρο, ο φλοιός που περιβάλλει το μυελό και το περιτρίχιο. Ο μυελος αποτελείται από 2 στοίχους κυβοειδών κερατινοκυττάρων. Μεταξύ των κερατινοκυττάρων υπάρχουν είτε φυσαλίδες αέρα, είτε στο βολβό σταγονίδια ελαιοειδίνης. Μυελός δεν υπάρχει στο χνούδι. Β) Ο φλοιός είναι το παχύτττερο τμήμα της τρίχα. Συνίσταται από εμπύρηνα ατρακτοειδή κερατινοκύτταρα, που συνδέονται στερρεά μεταξύ τους και περιέχουν στο πρωτόπλασμα τους τη μελανίνη Γ) Το περιτρίχιο απότελείται από ένα στοίχο αποπεπλατυσμένα, απύρηνα, ατρακτοειδή κερατινοκύτταρα, που έχουν μια χαρακτηριστική διάταξη όπως τα κεραμίδα. Ο θύλακος, μέσα στον οποίο βρίσκεται η τρίχα δεν είναι απλή εμβύθυνση, ένα εκκόλπωμα, αλλά ένα λειτουργικό ινο-επιθηλιακό σύστημα.

29
Q

Μαζί με κάθε τριχικό θύλακο, στο πλείστο των περιπτώσεων συνυπάρχουν

A

οι σμηγματογόνοι αδένες και ο ανορθωτήρας μυς της τρίχας.

30
Q

Ο ορθωτήρας μύς

A

έχει σχήμα ταινιοειδές, συνίσται από λείες μυικές ίνες , νευρώνεται από το συμπαθητκό σύστημα και προσφύεται λοξά με άνω άκρο στη θηλώδη μοίρα του χαρίου και με το άλλο κάτω από την εκβολή των σμηγματογόνων αδένων, στο παχύτερο τμήμα του θυλάκου. άκρο, Ορθωτήρες μύες δεν υπάρχουν στο χνούδι και τρίχες του γενείου, του μύστακος, των φρυδιών και των βλεφαρίδων.

31
Q

στάδια τρίχας

A

α) το αναγενές,
β) το καταγενές,
γ) το τελογενές.

32
Q

αναγενές

A

Α) το αναγενές είναι το στάδιο της αύξησης και είναι το μακρύτερο σε χρινική διάρκεια (2-6) χρόνια, για τις τρίχες του τριχωτού της κεφαλής. Η μέση ημερήσια αύξηση της τρίχας είναι 0,35 χιλ., δηλαδή περίπου 1-1,2 εκ. το μήνα.

33
Q

καταγενές

A

Το καταγενές αρχίζει με το τέλος του αναγενούς σταδίου και είναι σύντομο σε διάρκεια (2-3εβδομάδες). Κατ’ αυτό η τρίχα παύει να αναπτύσσεται, ο έξω επιθηλιακός θύλακος εκφυλίζεται και περιβάλλει το πεπαχυμένο κατώτερο τμήμα της ρίζας, που παίρνει έτσι ένα ροπαλοειδές σχήμα, ενώ διάφορες εξεργασίες στη θηλή προετοιμάζουν την πτώση της τρίχας και ταυτόχρονα τη δημιουργία νέας

34
Q

τελογενες

A

Γ) το τελογενες στάδιο διαρκεί στο τριχωτό της κεφαλής 1-4 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η τρίχα που θα αντικατασταθεί έχει ένα συμπαγές ξηρό, λευκό οζώδες άκρο, συγκρατείται αρχικά σταθερά στη θέση της και στη συνέχεια αποβάλλεται. Ταυτόχρονα νέα επιθηλιακή δοκίδα στη θηλή, μεταποιείται σε βολβό και έτσι αρχίζει να σχηματίζεται η νέα τρίχα, η οποία θα αντικαταστήσει τη παλαιά

35
Q

αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες

A

βρίσκονται στις μασχάλες, θηλές των μαστών και στην πρωκτογεννητική χώρα. Το μέγεθος τους είναι μικρό στη παιδική ηλικία αλλά μεγαλώνουν και δραστηροποιούνται στην εφηβεία. Αποτελούνται από το εκκριτικό τμήμα, που βρίσκεται στο κατώτερο χόρια ή υπόδερμα και τον εκφορητικό πόρο που εκβάλλει στο θύλακο της τρίχας ακριβώς πάνω από τον εκφορητικό πόρο του σμηγματογόνου αδένα, και μέσω αυτού στην επιφάνεια του δέρματος

36
Q

Κύτταρα της επιδερμίδας΄μη επιθηλιακής προέλευσης

A

Μελανοκύτταρα
Κύτταρα του Langerhans
Κύτταρα του Merkel

37
Q

Μελανοκύτταρα

A

Τα μελανινοκύτταρα βρίσκονται μεμονωμένα στη βασική στιβάδα, είναι κύτταρα νευρικής προέλευσης, με χρώση Dopa διαπιστώνεται ότι είναι δενδριτικά κύτταρα, οι δενδρίτες τους διακλαδίζονται ανάμεσα στα κερατινοκύτταρα., παράγουν τη μελανίνη και τη μεταφέρουςν με τους δενδρίτες τους στα παρακείμενα κερατινοκύτταρα. Το μελανοκύτταρο αντιστοιχεί σε 30 περίπου κερατινοκύτταρα

38
Q

Κύτταρα του Merkel

A

Τα Κύτταρα Merkel βρίσκονται στη βασική στιβάδα, έχουν σχέση με αισθητικές λειτουργίες και είναι άφθονα σε περιοχές μεγάλης ευαισθησίας και σχετίζονται με τις ενδοεπιδερμιδικές νευρικές απολήξεις