Kap 15 Ledarskap i org Flashcards

1
Q

Byrmans perspektiv på ledskap - 4 st. Vilka är de fyra centrala perspektiven på modern ledarskap?

A

Egenskapsperspektivet >1940 - Ledarskapsförmåga är medfött. Fokus på ledarens egenskaper. Vilka egenskaper en ledare har eller bör utveckla. Enskilda individen - Det sociala spelade ingen roll utan egenskaperna stod i fokus.
Kritik - Ingen hänsyn till social kontext

Ledarstilsperspektivet >1960 - Ledarskapets effektivitet berodde på ledarens beteende. Man såg ledarskapet utifrån vilka beteenden eller processer som ledaren hade för sig. Ledaren väljer vilken stil han/hon vill anta, omsorgsfull eller auktoritär. Men även här kritik för förminskad social kontext.

Situationsperspektivet - Slog igenom på 1960-talet. Ledarskapets effektivitet beror på situationen. Från personligt till kollektivt. Hur ledaren agerar i det sociala sammanhanget - situationsanpassat. Tar ledarskapsstudier från ren individnivå till en social nivå och hur de sociala situationerna påverkar ledarskapet.

Det nya ledarskapet >1980 - två viktiga begrepp, transformativt ledarskap som handlar om förändring och att ledaren ska se till att de anställda har förmåga att utvecklas och ta egna beslut och självtänkande.
Karisma, en ledare ska ha en förmåga att övertala/övertyga andra. Det finns egenskaper som är bättre ledare än andra, enligt detta perspektivet. Karisma är här inte något som någon har utan kollektivet/medarbetaren tillskriver egenskaper som är viktiga hos en ledare som ledaren sedan får. Karisma skapas av kollektivet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är skillnaden mellan en chef och en ledare?

A

En ledare är med i arbetet och visar vägen/leder. En chef är en mer auktoritär och delegerar uppgifter. En chef är mer hierarkisk och byråkratisk. En ledare blir följd frivilligt. Ledaren bestäms av följarna. En chefsposition bestäms från högre positioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Human resource management

A

föregångaren till HRM var personalledning, som handlar om vård om omsorg av personal och ledning som handlar om kontroll. Detta ändrades med tiden och man började betrakta de anställda som en resurs i företaget istället för en kostnad. Genom att göra varje arbete till en utmaning skulle de anställda motiveras till att arbeta hängivet för att uppfylla företagets mål. HRM börjar betraktas som en strategisk fråga och man glider alltmer från det gamla HR. Hård HRM - strategisk, där personalen ska verka i linje med organisationens övergripande mål. Detta för att organisationen ska nå allt högre effektivitet.
Mjuk HRM - handlar om vem som ska ansvara för HRM, generalistchefer eller personalchefer. Medarbetarna är en kritisk resurs som ska engagers och motiveras genom olika normativa styrningssätt för att skapa effektiva organisationer. Är medarbetarna motiverade och tillfredsställda blir företaget mer lönsamt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur ser man på HRM idag?

A

Det genomsyrar hela organisationen och har att göra med allt som har med anställda eller potentiella anställda att göra. En övergripande strategi för hela organisationen. Idag är den situationsanpassad, beroende på vilken bransch man studerar ser man på HRM olika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Management moden. Moden för resursstyrning.

A

Shareholder value: Ger bäst utdelning till aktieägare

Economic value added: Ekonomistyrningsmetod. Fokus på org. resultat och kapital som finns efter skatt betald etc.

Activity based costing: Fördel indirekta kostnader för produktion och tjänster till den tidpunkt dessa kostnader uppstått och använts. - överblick vart kostnader uppstår.

Balanced scorecard: Info om hur finansiella förutsättningar kunder, interna frågor, lärande och utveckling ska kollas till orgs övergripande strategi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Andra tender inom Management moden?

A

Hållbar utveckling, CSR, innovation och entreprenörskap

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly