A hipotalamusz és a hipofízis Flashcards

1
Q

Homeosztázis

A

A belső környezet dinamikus egyensúlyi állapota. A homeosztatikus tényezők az ezt biztosító mechanizmusok, az állandóan változó környezeti hatásokkal szemben, tehát a szervezetet életben tartó élettani (fiziológiás) folyamatok összessége.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Neuroendokrin rendszer

A

A homeosztázist az idegrendszer és a hormonrendszer együttesen szabályozza

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hormon

A

Belső elválasztású mirigysejtek vagy idegsejtek (neuroszekréciós sejtek) által termelt és közvetlenül a testfolyadékba jutatott anyagok.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hormonok szerkezeti típusai

A

aminosavszármazékok, peptidek (inzulin 51 aminosav), fehérjék, szteroidok ( nemi hormonok)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

A peptid- és fehérjehormonok és a ketakolaminok hatásmechanizmusa

A

Speciális kötőhelyeik a sejtmembrán felületén találhatók. Pl. inzulin, adrenalin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

szteroid hormonok hatásmechanizmusa

A

Zsíroldékonyak, apolárosak, ezért átjutnak a sejtmembránon és a citoszolban lévő receptorokhoz kötődnek. A hormonrecpetor-komplex bediffundál a sejtmagba, ahol a DNS-ről specifikus RNS képzést indít be, új fehérjemolekula, új enzim képződik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Tágabb értelemben a hormonok közé tartoznak

A

Nem endokrin szervek által termelt más sejtekre, szövetekre ható anyagok

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

A hipotalamusz sajátos funkciója

A

Neuroszekréció, az egyik nagysejtes magja az antidieretikus hormont (ADH), másnéven vazopresszint termeli, a másik az oxitocint. A kissejtes magvak a hormonok felszabadulását serkentő (releasing) és azokat gátló (inhibitor) hormonszerű anyagokkal, más néven faktorokkal vezérlik a hormonális rendszert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hipotalamusz elhelyezkedése

A

A köztiagy talamusz alatti területén idegsejtmagcsoportokból álló terület. A központi idegrendszernek viszonylag kis részét alkotja, közel a limbikus rendszerhez, a talamuszhoz, a felszálló és leszálló pályákhoz és az agyalapi mirigyhez. Az idegsejtek csoportokba rendeződve, nagy- és kissejtes magvakat alkotva helyezkednek el.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

a hipotalamusz szerepe

A

A szervezet minden fontos fiziológiai működését befolyásolja. Kontrolállja és integrálja az autonóm idegrendszer és az endokrin rendszer működését, alapvető szerepet játszik a homeosztázis fenttartásában. A hipotalamusz érző (szenzoros) sejtjeivel érzékeli a vér fizikai és kémiai változásait, s többek között a hipofízis hormonjai segítségével szabályozza szervezetünk belső környezetét. A hipotalamusz vegetatív központjai vegetatív idegeken kersztül, a tudat és az akarat ellenőrzése nélkül irányítják szervezetünk vegetatív működését. Közreműködik a testhőmérésklet szabályozásában, a testfolydékok viszonylagos állandó összetételének biztosításában, a táplálék- és a vízfelvétel elősegítésében, a szexuális viselkedés és a limbikus rendszer segítségével az érzelmi élet kialakításában.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hipofízis (agyalapi mirigy) elhelyezkedése

A

Anatómiailag és működésben is szorosan kötődik a hipotalamuszhoz, vele funkcionális egységet képez. A koponya töröknyeregnek (az ékcsontban) nevezett árkában helyezkedik el. A hipotalamuszhoz egy nyélen keresztül kapcsolódik. Két fő részből áll: elülső lebeny, hátulsó lebeny.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

elülső lebeny

A

A hipotalamusz kisméretű neuroszekréciós sejtjeivel áll kapcsolatban, amelyek serkentő vagy gátló faktoraikkal szabályozzák az elülső lebeny működését, vagyis hormonelválasztását. Peptid és fehérje típusú hormonokat termel.
Termeli az endokrin mirigyeket szabályozó hormonokat:
- hGH (STH, növekedési hormon), szomatorop hormon)
- TSH (pajzsmirigyserkentő hormon)
- ACTH (mellékveseserkentő hormon)
- FSH (tüszőserkentő hormon)
- LH (sárgatestserkentő hormon)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

a hipofízis hátulsó lebenye

A

Idegszövetekből áll, a hipotalamusz nagyméretű neuroszekréciós sejtjeivel áll kapcsolatban, annak sejtnyúlványai vezetik le belőle a hátulsó lebenybe az ott termelt peptid típusú hormonokat.
Hormonokat nem termel csak raktároz és testfolydékba ürít.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vazopresszin (ADH)

A

A vizelet mennyiségét és töménységét szabályozza, a vesében a gyűjtőcsatornák területén hat. A vízvisszaszívást fokozza. Hatására csökken a vizeletürítés, hiányában nincs visszaszívás és sok, híg vizelet ürül. Gátlószere az etil-alkohol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Oxitocin

A

Simaizom-összehúzó hatású (méh fala – szülés), emlő simaizomzata (tejürítés segítése), (ondóvezeték fala (ejakuláció)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

hGH (STH, szomatotrop hormon)

A

Növekedési hormon. Közvetlenül hat a fehérje-, a szénhidrát- és zsíranyagcserére. Gyermekkorban stimulálja a növekedést, a felnőtteknél sgeít a tets- és csonttömeg megtartásában. Izomfehérje növesztő, szerves csontállomány növesztő, zsírégető hatása van (energianyerés).

17
Q

A hGH fiatalkori alultermelődése

A

Fiatalkori alultermelődése az arányos törpeség (hipofizer törpeség). Az alacsony termet ellenére az illető szellemileg ép, ez nagy különbség a kreténizmushoz képest (tiroxin hiányos törpeség).

18
Q

A hGH fiatalkori túltermelődése

A

Az arányos óriásnövést okozza (gigantizmus). Ennek következtében a testmagasság meghaladja a 200 cm-t.

19
Q

Akromegália

A

A hGH az élet testnövekedési szakasza utáni túltermelődése. A pubertás befejeztét követően a csontok további hossznövekedése már nem lehetséges, így azok szélességükben növekednek a túltermelés miatt (deformitás). Ez, továbbá a lágyrészek növekedése elsősorban az akrális testrészeken (ujjak, fülek, orr) és a zsigerekben eredményezik az akromegáliát.

20
Q

TSH (pajzsmirigyserkentő hormon)

A

Serkenti a jód beépülését a mirigybe, és a tiroxin termelését, kikerülését (pajzsmirigy hormonja). A TSH és a pajzsmirigyhormonok szintézisét negatív feedback - visszacsatoló mechanizmus - szabályozza. Ha a pajzsmirigy-termelődés csökken a negatív feedback hatása révén a vérszérum TSH-szintje nő, ellenkező esetben csökken.

21
Q

TSH túltermelődés

A

A pajzsmirigy megnövekedését (szövetgyarapodás) eredményezi (strúma). Az ezzel járó túlműködést hipermetabolikus (megnövekedett anyagcsere) állapotot eredményez.

22
Q

TSH alulműködés

A

A TSH alulműködés csökkent pajzsmirigyműködést is előidézhet. Tünetei kezdetben alig láthatók, később egyre feltűnőbb a bőr és a szőrzet jellegzetes változásai, hidegintolerancia, az intellektuális aktivitás lassulása, letargia, valamint a hang mélyülése. Az étvágy csökken, de a beteg testúlya mégis nő.

23
Q

ACTH (mellékvesekéreg serkentő hormon)

A

Serkenti a szénhidrát-anyagcserét befolyásoló hormonok termelését. Elsősorban a glükokortikoidok és nagyrészt a szexuálszteroidok termelését.

24
Q

FSH (tüszőserkentő hormon)

A

Szabályozza a növekedést, a fejlődést, a nemi érést gyermekkorban, s a reproduktív folyamatokat felnőttkorban. A petefészekben található, már a leánygyermek születésekor ott lévő úgynevezett primordiális tüszőkre hat, a tüsző érését indítja el. Férfiakban a spermiumok érését serkenti. Az elsődleges tüsző az FSH hatására átalakul másodlagos tüszővé, majd harmadlagos tüszővé és alkalmassá válik arra, hogy a petesejt tüszőrepedéskor kilökje magából.

25
Q

LH (sárgatest serkentő hormon)

A

Az LH, azaz sárgatest serkentő hormon hatására a tüszőrepedést követően kialakuló sárgatest életképes marad addig, amíg az általa termelt progeszteronra a terhesség kialakulásához és kezdeti fenttartáséhoz szükség van. A terhesség előrehaladtával a méhlepény (placenta) veszi át a terhesség fenttartásához szükséges hormontermelés szerepét.

26
Q

Prolaktin

A

A szülést követően a terhességet fenttartó hormonok szintjének lezuhanását követően kezd el fokozott mennyiségben termelődni, elérve ezzel az emlő szoptatásra történő felkészülését. A prolaktin hatására az emlőben a mirigyképződés megindul, illetve fokozódik. A tejelválasztás megindul, az emlő külső elválasztású mirigyei működni kezdenek.