Az emberi szív Flashcards

1
Q

A vér funkciói

A
  • homeosztázis fenttartása: pH, sav-bázis, elektrolitok, ozmotikus nyomás
  • szállító transzport funkció: o2, co2, tápanyagok, hormonok, anyagcseretermékek
  • védekezés: immunrendszer, véralvadás
  • hőszabályozás
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

A keringési rendszer felosztása

A
  • szív
  • erek különböző típusai
  • a vér, mint szövet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

A szív elhelyezkedése

A

A keringési rendszer központja, feladata a vér keringetése. A mellüregben a két tüdő között (gátorüreg), a szegycsont alatt helyezkedik el.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

A szív részei

A
  • bal pitvar: tüdővénából ide ömlik az o2 dús, artériás vér
  • bal kamra: artériás vér, aortába pumpál
  • jobb pitvar: alsó és felső üres testvénákból ide ömlik a vénás vér
  • jobb kamra: tüdőartériába továbbít
  • szívsövény: bal és jobb szívfél között húzódó hosszanti fal
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

vitorlás billentyűk

A

Pitvarok és kamrák határán. A vér egyirányú áramlását biztosítják (ne menjen vissza a pitvarokba). A szívbelhártya kettőzetei. Ínhúrokon keresztül vannak kapcsolatban a szív munkaizomzatából kiegyénülő szemölcsizmokkal. Az ínhúrok megtartják a billentyűlemezt és nem tud visszacsapódni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

zsebes billentyűk

A

Félhold alakúak. A tüdőartéria és az aorta kezdeti szakaszán, az érbelhártya kettőzetei. A kamrák elernyedésekor megakadályozzák a vér visszaáramlását az artériákból a szívbe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

A szív szöveti rétegei

A
  • szívburok fali lemeze
  • szívburoküreg
  • szíburok zsigeri lemeze
  • szívizom
  • szívbelhártya
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

szívburok

A
  • Feladata a szív védelme és mellüregben való rögzítése.
  • Kétrétegű képlet: külső fali lemeze zsákként veszi körül a szívet és a két réteg között savós folyadék található
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

szívizomszövet

A

A szívfal középső rétege, mely a munkát végzi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

szívbelhártya

A

Az ereket bélelő érbelhártyával azonos felépítésű. Vékony a vér anyagai számára nem átjárható szövet, így a vér az általa pumpált vérből közvetlenül nem jut tápanyaghoz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

A szív koszorúér hálózata

A

Feladata, hogy a szív saját szöveteit ellássa vérrel. A fő koszorúartériával indul az aorta tövéből, majd először a szívburo alatt, később a szívfalban tovább ágazik artériákra, a kapillárisokban áramló vér összeszedődik koszorúvénákba majd a test többi részéből visszaérkező vérhez hasonlóan a jobb pitvarba ürül. A koszorúerek funkcionális végartériák, ami azt jelenti, hogy adott ér egy adott szívterület ellátásáért felelős, egymást nem helyettesítik. Ebből adódóan, ha egy szívartéria trombózis következtében elzáródik, az általa korábban ellátott terület nem jut többé friss vérhez, elhal, ez az infarktus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

A szív működése

A

A szívizomzat ritmikus összehúzódásában és elernyedésében nyilvánul meg, melynek hatására a vér benne és a teljes érhálózatban kering. A működését jelentő részfolyamatok egymásutániságát szívciklusnak nevezzük.
0,8 s.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Diasztólé

A

A szívizomzat elernyedt állapota.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Szisztolé

A

A szívizomzat összehúzódott állapota.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

1.

A

A zsebes billentyűk zártak, a vitorlás billentyűk nyitva vannak, a teljes szívizomzat elernyed. Ekkor a vér a nagyvénákból a szívbe áramlik, a pitvarokból a kamrákba, de a kamrai nyomás még nem nő (hiszen a kamrák izomzata elernyedt állapotban van).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

2.

A

A két pitvar egyidejűleg összehúzódik, belőlük további vér érkezik a kamrákba. A kamrákban a nyomás még mindig nem emelkedik számottevően.

17
Q

3.

A

A két kamra összehúzódik, a vér mozgásirányának megváltozása miatt a vitorlás billentyűk bezáródnak. A zsebesek viszont még nem nyílnak ki, ezért a kamrai nyomás nagymértékben megemlekedik. A vitorlás billentyűk becsapódása adja az első szívhangot. (A két kamra összehúzódása nem tökéletesen egyszerre indul.)

18
Q

4.

A

Ha a kmarai nyomás eléri és meghaladja a főartériák vérnyomását, akkor a zsebes billentyűk kinyílnak, a kamrákból a vér kiáramlik, így csökken térfogatuk és nyomásuk. A bal kamra által egyszerre kilökött vér mennyisége kb. 70 ml, ezt nevezzük pulzustérfogatnak.

19
Q

5.

A

A kamrákból kilökődött vér a főartériákban nagy nyomásemelkedést eredményez, ennek hatására bezáródnak a zsebesbillentyűk, második szívhang. A kamrák ernyedése folytatódik, csökken bennük a nyomás.

20
Q

6.

A

Amikor a kamrai nyomás pitvari alá esik, a vitorlás billentyűk újra megnyílnak.

21
Q

automáciás működés

A

A szív saját működéséhez maga állítja elő az ingert és továbbítja az ingerületet a munkaizomzat sejtjeihez. Ez a központi szabályozástól bizonyos fokú függetlenséget biztosít. Az idegrendszer és a hormonrendszer hangolja a szívműködés intenzitását a szervezet igényeihez, de magához az izomműködéshez nem szükségesek. (már a gyűrűsférgeknél is jellemző)

22
Q

szinusz csomó

A

A szív elsődleges ingerképző helye. A jobb pitvarba található a felső üres testvéna beszájadzásánál. Az itt képződött inger ingerületté alakulva átterjed a pitvarok falára (pitvari összehúzódás). A szinusz-csomó saját frekvenciája idegrendzseri szabályozás nélkül 100/perc.

23
Q

Pitvar-kamrai csomó

A

A szívsövényben található a pitvarok és kamrák határán. A szinusz-csomó hiányában (ha nem működik) önmagában is képes ingerképzésre. Frekvenciája: 45/perc, de egészséges szívműködés esetén ennek nincs lehetősége

24
Q

His-köteg

A
  • a pitvar-kamrai csomóból ered, a két kamra közötti válaszfalban halad a szívcsúcs irányába
25
Q

Tawara-szárak

A

A His-köteg kettéágazik a két kamrának megfelelően és tovább halad a sövényben a szívcsúcs irányába

26
Q

Purkinje-rostok

A

A tawara-szárak a szívcsúcsban elágaznak és innen a kamrák falában visszafele haladva a rostok leadják az ingerületet a munkaizomzatnak (kamrai összehúzódás)

27
Q

A szív ingerületvezető rendszerének szerepe

A

A szinusz-csomó helyzetéből adódóan a pitvarok mindenképp a kamrákba továbbítják a vért. A kamrák esetében az összehúzódás nem történhet a pitvar-kamrai csomó irányából, ezért van szükség az ingerületvezető rendszerre. A szívcsúcstól visszafelé hozza ingerületbe a kamrát, így jó irányba megy a vér.

28
Q

Az idegrendszer befolyása a szívműködésre

A

Nyugalmi állapotban az idegrendszer gátolja az automáciás működést, mert a 100/perc frekvencia túl intenzív. Ez a legszélesebb körben paraszimpatikus beidegzést végző idegen, a bolygóidegen keresztül zajlik. Ingerületátvivő anyaga az acetilkolin.

29
Q

a paraszimpatikus beidegzés négyféleképpen hat

A

Csökkenti a:
- frekvenciát: pulzusszám
- az összehúzódások erejét (pulzustérfogat)
- az ingerületvezetés sebességét
- a munkaizomzat ingerelhetőségét

30
Q

a szimpatikus (készeléti) beidegzés hatása

A
  • növeli a frekvenciát
  • növeli az összehúzódások erejét (pulzustérfogat)
  • növeli az ingerületvezetés sebességét
  • növeli a munkaizomzat ingerelhetőségét
    Neurotranszmittere a noradrenalin
31
Q

A hormonrendszer befolyása a szívműködésre

A

A szívműködésre nézve a szimpatikus rendszerrel szinergista, vagyis azt fokozó szabályozást végez. A ható hormon az adrenalin.

32
Q

nyugalmi állapotban

A

Az összehangolt szabályozásnak köszönhetően nyugalmi állapotban a pulzustérfogat 70 ml, az átlagos pulzusszám pedig 72/perc. A két érték szorzatával adható meg az úgynevezett keringési perctérfogat (kb.5l)

33
Q

az ember zárt keringési rendszere

A

Zárt keringési rendszer. Zártsága az artériás és vénás érrendszer közötti hajszálereknek (kapillárisoknak) köszönhető. Az anyagok cseréje ezek falán keresztül történik, így a vér nem lép ki az érrendszerből.

34
Q

Az ember két vérkörös keringési rendszere

A

A vér frissülése a tüdőben, a test többi részétől függetlenül, a szívvel önállóan kapcsolatban lévő vérkörrel valósul meg. A szív vénás és artériás oldalai teljesen különváltak, a frissült és a használt vér nem keverednek egymással, így az oxigénszállítás és felhasználás sokkal hatékonyabb.

35
Q

a nagy vérkör

A

A teljes szervezetet, (a szívizomzatot és a tüdőszövetet is) látja el o2 dús vérrel. A bal kamrából indul, ahonnan az artériás vér az aortán keresztül a test nagyobb, majd kisebb artériáiba végül kapillárisokba áramlik. Az anyagok kicserélődése után innen a test kisebb, majd nagyobb vénáiba szedődik össze a használt vér, végül a test fő vénái az alsó és felső üres testvénák szállítják a jobb pitvarba.

36
Q

a kis vérkör

A

Feladata, hogy a testből visszaszállított vért a tüdőbe továbbítsa gázcserére. A jobb kamrából indul ki, ahonnan a vér a tüdőartérián, majd a nagyobb és kisebb artériákon keresztül a tüdő kapillárisaiba kerül. Itt a légzési gázok parciális különbségei (koncentrációkülönbségei) alapján megtörténik a légzési gázok kicserélődése. A tüdőkapillárisokból a frissült vér kisebb, majd nagyobb tüdővénákon keresztül a szív bal pitvarába érkezik vissza.

37
Q

a zárt, két vérkörös keringés kialakulása

A

Először a hüllőknél, a krokodilok körében alakult ki. A madarak és emlősök evoluciójában kiemelkedően fontos, hogy többek között ez a tipusú keringési rendszer nagyban hozzájárult az állandó testhőmérséklet kialakulásához. Ennek következményeképpen a környezeti körülményektől sokkal függetlenebbé vált az aktivitás, (hideg égövi elterjedés, éjszakai életmód) mint korábban, másrészt lehetővé vált az utódok testhővel való gondozása. (kotlás/ méhen belüli, zsebbeni fejlődés)