Ana 3c histologi Flashcards

1
Q

Angiv om der findes villi og krypter i colon. (tyktarm)

A

Der findes ingen villi i tyktarmen, men Lieberkühnske krypter forekommer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv hvordan man mikroskopisk kan skelne tyktarmen fra tyndtarmen.

A

I tyktarmen findes ingen villi intestinales. De Lieberkühnske krypter er længere og mere lige end i tyndtarmen og forekomsten af bægerceller er større.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Benævn hvilket afsnit af tyktarmen der indeholder store lymfefollikler og angiv i hvilket lag de findes.

A

Der findes specielt mange lymfefollikler i Appendix vermiformis. De findes primært i lamina propria men forekommer også i tela submucosa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Angiv hvad der er karakteristisk for colons tunica muscularis.

A

Det indre cirkulære lag er komplet som for tyndtarm etc. Det ydre longitudinelle er tyndt og danner 3 bånd: taeniae coli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Angiv hvor i tarmvæggen der findes argentaffine celler. (tyktarm)

A

De argentaffine celler findes i bunden af de Lieberkühnske krypter, specielt i appendix vermiformis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv tyktarmens funktion

A

Absorption af vand og organiske salte, dannelse af mucin (bægerceller) der virker som smøremiddel ved transporten og beskytter slimhinden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redegør for colons lysmikroskopiske opbygning. (med denne adfærdsterm skal man beskrive lagene, deres opbygning, hvilke celler og fibre der indgår og deres funktionelle egenskaber).

A

Lagene i colons væg er: tunica mucosa, tela submucosa, tunica muscularis og afhængig af stedet tunica adventitia eller tunica serosa. Tunica mucosa har ikke villi men Lieberkühnske krypter er fremherskende. Epithelet er et enlaget cylinderepithel med bægerceller, stamceller og entero-endokrine celler. Lamina propria er et cellerigt bindevæv med solitære lymfefollikler. Lamina muscularis mucosae er opbygget af et indre cirkulært og et ydre longitudinelt lag af glat muskulatur. Tela submucosa består af løst bindevæv, hvor der kan forekomme mange fedtceller – det er desuden i dette lag at det Meissnerske plexus ses. Tunica muscularis har en anden opbygning end resten af tarmen - det longitudinelle lag danner tre flade bånd (taeniae coli). Der findes plexus myentericus og Cajals interstitielceller (pacemaker). Tunica serosa består af mesothel med et subserøst bindevæv; Tunica Adventitia består af bindevæv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Redegør kort for den lysmikroskopiske opbygning af appendix vermiformis.

A

Appendix har en tynd væg, lille lysning, ingen villi, lave Lieberkühnske krypter og er præget af lymfoidt væv (follikler) med kimcentre. Tunica Mucosa består af lamina epithelialis (enlaget cylinderepithel med få bægerceller og børstesøm); Lamina propria (løstvævet bindevæv med store lymfefollikler, der gennemtrænger lamina muscularis mucosae) og lamina muscularis mucosae (tynd, glat muskulatur). Tela submucosa består af løst bindevæv med kar, nerver og nerveceller (plexus submucosus/Meissneri). Tunica muscularis (stratum circulare og stratum longitudinale - tynd glat muskulatur med nerveceller). Tunica serosa (mesothel og underliggende bindevæv).
I epithelet findes følgende celletyper: cylindriske celler (absorptive), bægerceller samt argentaffine celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Benævn lagene i colons væg luminalt fra og beskriv de enkelte lags lysmikroskopiske opbygning.

A

Set fra lumen er lagene i colons væg følgende: tunica mucosa, tunica muscularis og afhængig af stedet tunica adventitia eller tunica serosa. Tunica mucosa har ikke villi men Lieberkühnske krypter er fremherskende. Epithelet er et enlaget cylinderepithel med bægerceller, stamceller og entero-endokrine celler. Lamina propria er et cellerigt bindevæv med solitære lymfefollikler. Lamina muscularis mucosae er opbygget af et indre cirkulært og et ydre longitudinelt lag af glat muskulatur. Tela submucosa består af løst bindevæv, hvor der kan forekomme mange fedtceller – det er desuden i dette lag at det Meissnerske plexus ses. Tunica muscularis har en anden opbygning end resten af tarmen - det longitudinelle lag danner tre flade bånd (taeniae coli). Der findes plexus myentericus og Cajals interstitielceller (pacemaker). Tunica serosa består af mesothel med et subserøst bindevæv; Tunica Adventitia består af bindevæv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly