Kbf-1 h Flashcards

1
Q

Beskriv fordøjelsen af triacylglycerol (triglycerider).

A

Lingual lipase og gastrisk lipase ligger i hhv. munden og maven, vil spalte korte og mellemlange kædede fedt syre (C4-C12)
Galdesalte fra galdeblæren vil frigives til duodenum og binde sig til triacylglycerid. CCK gør at galdesalte frigives. CCK gør også at colipase og pankreatisk lipase frigives fra pankreas. Pankreatisk lipase vil prøve at spalte triaglyceriden, men galdesalten blokerer. Derfor skal den bruge colipase til at kunne. Den (pankreatisk lipase med colipase) spalter så triglycerid til 2 monoacylglycerol og fedtsyre.
Korte og mellemlange Fedtsyre behøver ikke at blive til miceller. De vil absorberes direkte over til blodbanen gennem epithel cellen. Her vil de transporteres via albumin.
De langkædede via miceller går ind i epithelcellen og til SER, så den bliver til triglycerid igen. ApoB-48 fra RER og TG går sammen i golgi apparatet. De er umodne chylomikroner, som går til lymfen og så til blodet. Så vil chylomikronen blive modnet ved at modtage ApoCII og APoE fra HDL.
Chylomikroner vil så aflevere triglycerid i form af fedtsyre til muskel- og fedtvæv. Dette sker via lipoprotein lipase (dannes i muskel- og fedtvæv og sidder på overfladerne af cellerne i kapillæren) som kan spalte triglycerid i chylomikronen til FA og 2MG.
FA kan anvendes i muskler til at få lavet energi i beta oxidation. FA kan bruges i fedtsyre til lagring som triglycerider.
ApoE er mere tilgængelig og kan binde til receptorer der sidder på overfladen af leveren, sådan at leveren kan optage chylomikron rester. Inde i leverceller er der lysosomer som går sammen med chylomircon resterne og nedbryder dem så de kan genbruges til at lave FA, cholesterol, aminosyrer, glycerol.
Monoacylglycerol omdannes til glycerol som kan blive brugt i leveren.
Insulin stimulerer syntese og sekretion af LPL fra fedtvæv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke molekyler er nødvendige for nedbrydning og optagelse af fedt i tarmen?

A

Pancreatisk lipase, colipase og galdesalte.
-> De molekyler der er nødvendige for at triglycerider nedbrydes og optages i tarmen er galdesalte (bile salts) som vil binde til fedt og derved kan enzymer i pancreas (lipase og colipase) nedbryde fedtet. Lipase hydrolyserer esterbindinger så TG kløves til 2MG og FA.
=Så er triglyceridet nedbrudt til 2 monoacylglycerol og 1 fri fedtsyre. Disse monoacylglyceroler og frie fedtsyre vil pakkes i miceller som så binder til microvilli på tarm epithel cellerne, hvor det kan optages.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan transporteres det nyoptagne fedt fra tarmens celler til blodet?

A

Det nyoptagne fedt fra tarmens celler vil så afgives fra enterocytten til RER, som vil gendanne triacyglycerol fra de 2 monoacylglycerol og frie fedt syre. RER tilsætter en ApoB-48 og sender en videre til golgi, hvor det pakkes i vesikler. Derefter transporteres det via lymfen til blodet i chylomicroner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan overføres fedtet fra blodet til kroppens fedtdepoter og hvilke proteiner er nødvendige herfor?

A

Modne chylomikroner møder lipoproteiner lipase, hvor Apo-CII aktiverer lipoprotein lipase (dannes i muskel og fedtvæv) til at spalte triacylglycerolet til fedtsyre og 2 monacylglyceroler, så FA kan optages i fedtvævet. Albumin binder FA så det kan transporteres rundt i blodet. Her afleveres FA til vævet. Fa kan lagres i fedtdepoter som triglycerider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv fedtsyre og triglycerid syntese i leveren.

A

Spist et måltid mad, med kulhydrater som giver øget glucose niveau. Glucose kommer ind i leveren og kan via glycolysis omdannes til fructose-1,6-biphosphat. Dette kan blive til DHAP eller glyceraldehyd-3-P. Glydercaldehyd-3-P kan omdannes til pyruvate. Pyruvate kan bruges til at lave Acetyl CoA via pyruvate dehydrogenase i mitochondrierne. Eller til oxaloacetate (OAA) via pyruvate carboxylase. Fra acetyl COA og OAA kan der dannes citrate. Citrate går til cytosol som kan via citrate lyase omdannes til acetyl CoA og OAA. Acetyl CoA kan bruges til at lave fedtsyre via acetyl CoA carboxylase (ACC). Dette er det hastighedsbegrænsende trin, (Acetyl CoA til malonyl CoA via ACC). Malonyl CoA kan bruges til at danne fedtsyre (palmitate c-16) i en cyklus via fedtsyre syntase. 2 kulstofatomer fra malonyl COA bruges til hver cyklus. I hver cyklus indgår 2 reduktionsreaktioner som kræver NADPH. Palmitate kan så aktiveres ved at coA sættes på så den er aktiveret.
DHAP kan omdannes til Glycerol-3-P som via palmitate med CoA kan danne triglycerider. Triglycerider går sammen med ApoB-100 og andre lipider (cholesterol, phospholipider, og cholesterol ester) til at danne VLDL. Dette er umoden VLDL. Når den kommer over i blodet får den ApoCII og ApoE af HDL.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Angiv i hvilket organ størstedelen af syntese af fedesyrer fra glucose foregår.

A

Lever (der er dog også syntese i fedtvæv)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Et nøgle-enzym i syntesen af fede syrer er acetyl CoA carboxylase. Nævn mindst tre mekanismer, hvorved aktiviteten i dette enzym reguleres.

A

Phosphorylering

a. Fosforylering af enzymet via AMP-aktiveret protein kinase (AMPK) gør at enzymerne (Acetyl CoA carboxylase=ACC) inhiberes/inaktiveres. Dette er ved lavt energiniveau (så aktiveres AMPK).
b. Defosforylering vil aktivere ACC. Enzymet der dephosphorylerer er fosfatase. Fosfatase aktiveres af insulin.

Allosteric modifikation

a. Citrat (som følge af stort lager af glucose) vil allosterisk aktivere acetyl CoA carboxylase (ACC) ved at gøre at hver molekyle vil polymerisere
b. Palmitoyl CoA (intermediat inden dannelse af FA vil negativ feedback til ACC

Induktion/hæmning af syntese

a. Insulin øger transkription af ACC
b. Indtagelse af føde med højt kalorieindhold øger transkription af ACC (også kaldet genetisk regulering)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Angiv hvilken lipoproteinpartikel der er ansvarlig for transporten bort fra organet for størstedelen af kroppens nysyntese af fede syrer og triglycerider.

A

Very low density lipid (VLDL)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Angiv hvilke(t) apoprotein(er) VLDL indeholder i ”nyfødt” tilstand.

A

VLDL indeholder ApoB-100 i nyfødt tilstand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Angiv det enzym der medfører, at partiklen tømmes for triglycerider

A

Lipoprotein lipase (LPL)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Angiv et hormon, som stimulerer syntese og sekretion af LPL i fedtvæv.

A

Insulin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Angiv et apoprotein der er nødvendigt for LPL og hvordan lipoproteinpartiklen erhverver dette apoprotein.

A

Apoprotein CII som de får fra HDL partikler når de kommer ind i blodet. Apo-CII aktiverer LPL.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv cholesterol.

A

Cholesterol bruges til stabilisering af cellemembran, dannelse af galdesyre/salt, syntese af vitamin D og steroidhormoner.
- Cholesterol er hydrofobt. Cholesterol optages fra kost, men kan også synttiseres i alle celler (mest i lever og tarm)
- Cholesterol fra kosten vil optages sammen med triglycerider (miceller til tarm epithel til chylomicroner)
o Når chylomicronen er i blodet og spaltes vil cholesterol være i chylomicron resten. Herfra vil den så optages af leveren via receptorer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv omdannelse af cholesterol tili VLDL, IDL og LDL.

A

VLDL bliver omdannet til IDL ved at LPL spalter trgiglycerid til FA+2MG. VLDL resten vil have 50% optaget i leveren og den anden halvdel vil spaltes igen (TG spaltes) til IDL. IDL spaltes af hepatisk triacylglycerol lipase (HTGL) ved at spalte TG så der dannes LDL. LDL består primært af cholesterol (har den største ratio af cholesterol i forhold til TG). Meget af LDL (60%) går tilbage til leveren. 40% går ud til perifer væv som har brug for cholesterol til at lave aminosyrer, fedtsyre, glycerol, phosphat, osv. Hvis der er rigtig meget LDL, så LDL receptorer på perifær væv er mættet, så vil LDL kunne danne foam celler ud fra makrophager.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv optagelsen af cholesterol til perifær væv.

A

LDL afleverer cholesterol til perifær væv ved at bruge ApoB-100. LDL receptorer på perifær væv kan binde ApoB-100 så LDL binder til og kan optages. Lysosymer vil med fordøjelses enzymer nedbryder LDL så cholesterol kan optages i ER.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv syntese af cholesterol.

A

Acetyl CoA går sammen med et andet CoA molekyle og danner acetoacetyl CoA. HMG-CoA syntase tilføjer en anden CoA så der dannes B-hydroxy-bmethyl flutaryl CoA. HMG CoA reduktase (hastighedsbegrænsende trin) vil omdanne det til mevalonate.
Statin lægemidler vil hæmme HMG CoA reduktase.

17
Q

Beskriv cellulær cholesterol regulering.

A

A. Transkriptionel
SREBP protein sidder i ER membranen som har et DNA bindende domain. Dette er bundet til membranen hvis cholesterol er til stede idet den binder SCAP til SREBP. Hvis cholesterol går af (cholesterol er lavt i cellen) så flyttes SCAP og SREBP over i golgi membranen. Her vil DNA binding domain gå fra via S1p og S2p. DNA binding domain kan øge transkription af HMG-coA reductase. Dette gør at mere cholesterol kan dannes.
B. Proteolytisk
HMG-CoA reductase vil via steroler hæmmes så HMG-CoA reductase nedbrydes proteolytisk.
C. Kovalent modificering
HMG-CoA reductase kan phosphoryleres af AMPKinase som gør den inaktiv. (AMP kinase aktiveres af cholesterol i blodet). HMG-CoA reductase kan dephosphoryleres af phosphatase som gør den aktiv (phosphatase aktiveres af insulin)

18
Q

En patient med forhøjet niveau af cholesterol i blodet sættes i behandling med et lægemiddel af statin-typen. Statinerne hæmmer enzymet HMG-CoA reductase og virker i de fleste af kroppens celler.
Forklar kort mekanismen som fører fra hæmmet cholesterol syntese til nedsat cholesterol mængde i blodet.

A

Statin hæmmer enzymet HMG-COA reductase som gør at der er nedsat cholesterol. Herved vil der være øget syntese af HMG-coA reductase, pga cholesterol. Når der er nedsat cholesterol er der dannelse af flere LDL receptorer, så mere LDL kan optages og cholesterol kan indtages i ER.

19
Q

Beskriv ud fra hvilke lipoproteinpartikler LDL dannes.

A

LDL dannes ud fra IDL ved fjernelse af triacylglycerol. (VLDL -> IDL -> LDL)

20
Q

Angiv hvilket lipid der findes i størst mængde i LDL-partikler.

A

Cholesterol

21
Q

Redegør kort for LDL’s normale funktion.

A

LDLs funktion er at transportere cholesterol til andre celler. 60% af LDL transporteres tilbage til leveren. 40% af LDL føres til celler, der vil bruge cholesterolet til at danne steroidhormoner. Noget cholesterol bruges til membran syntese og vitamin D syntese.

22
Q

Angiv hvilket molekyle i LDL-partiklerne der binder sig til LDL-receptoren.

A

ApoB-100. ApoE kan også binde men affiniteten er størst til ApoB-100

23
Q

Redegør kort for hvorvidt en defekt syntese af LDL-receptorer giver anledning til forhøjet koncentration af triglycerid i blodet

A

Trick spørgsmål fordi defekt syntese af LDL receptorer giver ikke forhøjet koncentration af triglycerid. De binder LDL som indeholder mest cholesterol så cholesterol vil øges men ikke TG