Antikos KULTŪRA Flashcards

1
Q

Kokie buvo graikų orderių tipai?

A

Dorėninis - Dorėninis yra santūriausias ir didingiausias. Jų yra Peloponese, Pietų Italijos bei Sicilijos kolonijose. pvz.: Atėnų partenonas. Paprasčiausias iš visų orderių, laikomas ankstyviausia orderių rūšimi. Masyvus, monumentalių griežtų formų, be puošybos. Atsirado 600 m. pr. Kr.

Jonėninis - Išskirtinis kapitelio bruožas – du į sraigės namelius panašūs užraitymai – voliutos. Žymiausi išlikę jonėninio orderio paminklai – Atėnės Nikės šventykla ir Erechtėjonas Atėnų akropolyje. Iš helenistinio susiformavo romėnų jonėninis orderis, plačiai naudotas renesanso, klasicizmo ir neoklasicizmo architektūroje. Naudotas 600-500 m. pr. Kr.

Korintinis - grakščiausias iš visų graikiškųjų orderių. Susiformavo iš jonėninio orderio IV a. pr. m. e. Nuo jonėninio labiausiai skiriasi aukštesniu ir puošnesniu taurės formos kapiteliu, apsuptu 2–3 eilėmis stilizuotų akanto lapų, su 4 voliutomis (užraitymais) kampuose.
Korintinis orderis ypač paplito Romos imperijos laikais. Vartotas Renesanso, baroko, klasicizmo ir istorizmo architektūroje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kokie buvo romėnų orderių tipai?

A

Toskaninis orderis – supaprastinta dorėniškojo orderio atmaina. Susiklostė V–III a. pr. m. e. Sunkių proporcijų, be puošmenų. Paplito Renesanso ir klasicizmo architektūroje.

Kompozitinis orderis - ompozitinis orderis pasižymi lengvomis, grakščiomis formomis, gausia skulptūrine puošyba. Pagrindinis skiriamasis bruožas – kombinuotas kapitelis su jonėniškomis voliutomis ir korintiniais akanto lapais. Susiformavo I a. pr. m. e., iki Renesanso nebuvo išskirtas į atskirą rūšį, buvo laikomas korintinio orderio vėlyvąja romėniškąja atmaina. Naudotas Renesanso, baroko ir klasicizmo architektūroje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kokie yra graikų kultūros laimėjimai?

A

Raštas (graikiška abėcėlė).
Filosofija ir gamtos mokslai.
Architektūra.
Demokratija.
Skulptūra.
Teatras.
Olimpinės žaidynės.
Literatūros kūriniai.
Medicina.
Istorijos mokslo pradmenys.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kokie yra romėnų kultūros laimėjimai?

A

Teisė.
Raštas (lotyniška abėcėlė). Lotynų kalba buvo daugelio Europos kalbų pagrindas.
Politinė respublikos santvarka.
Modernus kalendorius.
Centrinė šildymo sistema, kanalizacija.
Bankai. Paštas.
Architektūra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Graikų filosofija.

A

Žymiausi filosofai buvo Platonas (V-IV a. pr. kr.) ir Aristotelis (IV a. pr. Kr.).
Platonas įkūrė filosofijos mokyklą Akademiją, kurioje mokėsi mokiniai iš visos Graikijos. Platono akademijoje filosofijos dėstymas derintas su matematikos, astronomijos, mechanikos tyrimais. Vienas iš jo mokinių buvo Aristotelis.

Aristotelis domėjosi ne tik filosofija, bet ir kitomis sritimis. Sukauptas mokslo žinias suskirstė į atskiras šakas. Taip atsirado fizikos, politikos, botanikos mokslai. Vėliau Aristotelis buvo pakviestas mokyti net Aleksandrą Makedonietį. Atėnuose jis įkūrė antrąją aukštojo mokslo instituciją Graikijoje – Likėjų.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kuom pasižymėjo graikų architektūra? Kas yra Atėnų akropolis?

A

Pagrindiniai statiniai buvo šventyklos. Jas juosė kolonų eilės. Jų tipai yra dorėninis, jonėninis, korintinis.

Vienas įspūdingiausių graikų architektūros statinių buvo Atėnų akropolis. Akropolis - senovės graikų miestų dalis, kurioje stovėjo šventyklos ir kiti visuomeniniai pastatai. Tad Atėnų Akropolis yra ne viena šventykla, o ant kalvos esanti miesto dalis (,,rajonas”), kuriame yra daug įvairių šventyklų. Žymiausios Atėnų akropolio šventyklos yra deivės Atėnė šventykla Partenonas, Atėnės Nikės šventykla, Erechtėjo, Atėnės ir Poseidono šventovė - Erechtėjonas bei Propilėjai (monumentalūs reprezentaciniai vartai.) Dabar griuvėsiai yra išlikę tik Partenono.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Graikijos teatras

A

Senovės Graikijos teatro ištakos siejamos su religinėmis šventėmis, ypač Dionisijomis - vyndarystės ir linksmybių dievo šventėmis. Teatras išsivystės iš poezijos. Teatro aktoriai vaidino 2 rūšių pjeses: tragedijas ir komedijas. Žymiausi tragedijos kūrėjai buvo Euripidas, Aischilas ir Sofoklis. Vaidinant komedijas dažnai buvo išjuokiami ir politikai, valdžios vyrų silpnybės ir ydos, tad teatras atliko ir politinį vaidmenį.

Aktoriai vaidindavo su kaukėmis, jos nusakydavo veikėjo lytį bei emociją, keičiantis emocijai, buvo keičiama ir kaukė. Vienas aktorius (kuriuo galėjo būti tik vyrai) vaidino kelis personažus.

Senovės Graikijoje dramaturgas ir aktorius buvo labai gerbiami asmenys, galėjo užimti aukštas visuomenines pareigas, būdavo atleidžiami nuo mokesčių, karinės tarnybos. Nuo mokesčių būdavo atleidžiami ir chorą išlaikantys turtingi piliečiai (kadangi choras Graikijos teatre atliko svarbų vaidmenį.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Romėnų teisė

A

Rašytine teisę pradėta naudoti 449 m. pr. Kr., kai 12-oje bronzinių lentelių užrašyti įstatymai iškabinti miestų aikštėse. 12 lentelių įstatymai atspindi to meto civilinę, baudžiamąją teisę, teismo procesą, rodo vergovės formavimąsi, įtvirtina privačią nuosavybę.

Romėnai teigė, kad visi piliečiai yra lygūs prieš įstatymą. Aiškinta, kad įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Laikytasi nuostatos, kad teisėjai turi atsižvelgti į nusikaltusio motyvus. Svarbiausia buvo nekaltumo prezumpcija - įtariamasis turi būti laikomas nekaltu, kol neįrodyta jo kaltė. Mūsų laikais tai yra pagrindinis teisinės valstybės bruožas.

Didžiausi Europos kodeksai yra grindžiami romėnų teise. Lietuvos Statutuose taip pat buvo panaudoti kai kurių romėniškųjų institutų elementai.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly