Blodbildning Flashcards

1
Q

en stor molekyl som sitter på erytrocytens membran är? beskriv den.

A

Glykophorinet är viktig för den har kolhydratgrupper som kan variera mellan personer, variationerna ger upphov till ABOsystemet** för blodgrupper. Kolhydraten ör blodgrupp O är den kortaste och A och B är längre. Det nns på andra celler såsom epitelceller och är väldigt viktigt att tänka på vid **tranplantationer. Dessutom finns rhesusfaktorn som är viktig att ta hänsyn till vid födsel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv grundligt om erytrocytens bildande

A

En erytrocyt lever ca 120 dagar,** de börjar sin utveckling som **erytroblaster och sedan blir till normoblaster. Under denna utveckling har en erytroblast delat sig många gånger och den slutgiltiga erytrocyten** kommer vara **en tiondel av erytroblastens** volym, 90 l jämfört med erytroblastens 900 l. Normoblasterna kommer också att **dela sig men vid en viss punkt avstannas mitosen för normoblasten är rätt storlek, då skjuts cellkärnan ut och blir en erytrocyt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv erythroblastic islands

A

Under erytroblasters utveckling kan normoblaster** ansamlas **runt en makrofag i erythroblastic islands och samlas 5-30 st runt en. Makrofagen ger normoblasterna rätt cytokiner** och **fagocyterar** de utstötta kärnorna, samtidigt ger makrofagen **järn och andra resurser till normoblasterna så de kan utvecklas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ju äldre erytrocyten blir desto mindre exibel blir den och uttrycker vissa ämnen mera, såsom?

A

modierat band 3 protein. Proteinerna känner igen av makrofager när blodet passerar mjälten som fångas dessa gamla erytrocyter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv översiktligt om granulocyter

A

Granulocyter är tre celltyper** som alla uppvisar en stor förekomst av **granula** innanför sina cellmembran, de kännetecknas av att cellkärnan **ofta är lobulerad** eller på annat sätt morfologiskt speciellt. De tre celltyperna **delas in efter färgen på deras granula.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka färger har olika granulocyter färgning?

A

En celltyp har tegelröda granula när de färgas med en eosin-färg, de kallas eosinofiler. Den andra har granula som färgas av basiska färgmedel, basofiler. Den sista celltypen har färglösa granula som inte tar upp nån färg, neutrofiler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är syftet med granulocyter?

A

Syftet med dessa celler är att släppa sina granula** under ett immunologiskt svar, de kan vara direkt **cytotoxiska eller proinammatoriska** men gemensamt för alla granulocyter är att de är **slitoch- släng celler; de kan endast döda en viss mängd bakterier eller släppa en viss mängd granula innan de blir tömda och behöver ersättas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv neutrofila granulocyter

A

Neutrola granulocyter innehåller fyra typer av granula,** de har en **loberad kärna som är splittrad i 2-5 lober. De fyra typer av granula är först specika neutrola granula, som bär bakteriedödande enzymer, järnbindare (skadar bakterier) och ROS-genererande enzymer.** Tittar vi på molekylerna i granulan hittar vi **laktoferin**, en järnbindare som är direkt toxisk; vi hittar **NGAL11 och lysozym** som spjälkar **peptidoglykan** på bakteriers cellvägg och **NADPH-oxidas** som bildar fria radikaler. Den andra typen är ospecika granula eller azurola, en speciell infärgning, som också bär bakteriedödande enzymer. I dessa granula hittar vi **Myeloperoxidas** som reagerar med väteperoxidas (H2O2) för att bilda fria radikaler. Vi hittar -**defensin och BPI12** som gör **hål och porer på bakteriers** membran, **BPI är specik för gram-negativa bakterier.** En sista molekyl är **serinproteaser**, de klyver matrixproteiner såsom kollagen IV som har en antimikrobiell eekt. Sen nns gelatinasgranula som har matrixnedbrytande enzymet. Molekyler vi kan hitta är metalloproteinaser och Nramp1, den tidigare bryter ned extracellulär matrix för att underlätta migration och den senare städar upp Fe2+, Zn2+ och Mn2+ som är viktiga för bakterier. Till sist nns **sekretoriska vesiklar, den har membranbundna proteiner och receptorer, såsom integriner och komplementreceptorer. Receptorerna och integrinerna gör att dessa granula kan binda till endotelceller och komplementfaktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv Eosinofiler

A

Eosinoler har många tegelröda granula,** dess kärna är delad **i två lober**. Vi kan hitta **fyra typer av granula** här också men den **första typen är den viktigaste**. Specika eosinola granula är den främsta granulan och bär på **parasitdödande molekyler**. Exempel är E_osinolperoxidas_** som liknar MPO hos neutroler och bildar fria radikaler. Major basic protein (MBP) utgör hälften av proteinerna i dessa granula och orsakar en pH stigning till 12** och högre som är toxiskt för många parasiter. Två andra start basiska olekyler är Eosinophil-derived neurotoxin och **Eosinophilic cationic protein** (ECP) som klyver RNA. Den tidigare nns även hos basoler och monocyter. **De tre mindre vanliga typer av granula är små granula, lipidkroppar och primär**, ospecik granula. Små granula har **arylsulfatas som bryter ned leukotriner som bildats av en allergisk inammation, och surt fosfatas som spjälkar fosfatgrupper. Lipidkroppar har arakidonsyra som används för att bygga leukotriner och prostaglandiner. Primära ospecika granula har galaktin 10 som binder kolhydrater men mer än så vet man inte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

basofila granulocyter:

A

Till sist kommer basola granulocyter, dessa är de mest sällsynta.** De har **två lober** för sin kärna och har I_gE-receptorer_ på sin yta, de_ss granula har inammatoriska mediatorer såsom histamin, peroxidaser, elastas och MBP_. Basoler ska inte blandas ihop med mastceller, då de verkar vara ganska lika. En mastcell är en långlivad cell dock medan basoler är **mycket kortlivade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv mastceller

A

Mastceller är som basofiler och har pro-inammatoriska ämnen,** **histamin, glykosaminoglykaner såsom heparin, och proteaser**. Morfologiskt har mastceller **många granula och en stor cellkärna.** Mastceller nns i vävnader nära små kärl, när mastcellen aktiveras leder dess inammatoriska mediatorer till att **kärlen vidgas och immunologiska molekyler och celler har då lättare att nå området och ta sig ut till vävnaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv mononukleära celler

A

Denna grupp inkluderar i princip alla kvarvarande celler, då de bara har en cellkärna utan lobulering. En celltyp här är monocyter,** som vid aktivering utvecklas till makrofager. **Makrofager är långlivade professionella fagocyter,** de känner igen signaler från mikroorganismer och skadade kroppsegna celler och är en antigen-presenterande cell. Här ingår även dendritiska celler som liknar makrofager men är långt bättre på att stimulera naiva T- och B-celler. En annan mononukleär cell är **NK-cellen som äter allt som saknar tillr äckligt många MHC I** på sin cellyta. Den har granula med **lysosomer** som den använder för att döda sin målcell. Sen nns lymfocyter som inkluderar **T-celler och B-celler**, i ljusmikroskop ser de identiska ut. Vi har redan pratat mycket om B- och T-celler så här nämner vi endast att T-celler har en kvot. Tittar man på kvoten mellan TH-celler och TC-celler ska vi **alltid ha en kvot större än 1,** alltså alltid **mera TH-celler.** Den här kvoten använder man för **HIV-patienter för att följa sjukdomsförloppet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Om vi går in i benmärgen och tittar på dess stroma, de kringliggande celler som inte tillhör benets specika celler, så ser vi att dessa spelar en stor roll för att påverka och skapa goda förhållanden för hematopoesen att ske. Det kallas en?

A

hematopoetisk mikromiljö.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

hur många nya blodceller bildas per dag?

A

10^12

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Varför delar sig HSC sällan?

A

Den här segheten med att gå i mitos är till för att undvika mutationer i genomet med en olycklig mitos för mycket, istället tar prekursorer och progenitorer över den stora proliferationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka två grupper av HSC finns? beskriv dem.

A

Man kan dela HSC i två grupper, long-term HSC** som har en delningsf örmåga över **16 veckor** och **short-term HSC** som inte har det. Samtidigt har man sagt att short-term HSC inte är ‘**riktiga HSC’.** HSC är en mobil cell, den kan röra sig runtom i benmärgen och den kan även lämna benmärgen för att ta sig till mjälten eller levern ifall hematopoesen i benmärgen är utsatt. Dessutom nns andra **mesenkymala stamceller** som kan ge upphov till en stor del, om inte alla, av våra celltyper. Under en livstid delar sig en HSC 40-60 gånger i människan. Ett urval av HSC, 10-15%, delar sig nästan aldrig under hela livet, kanske 2-5 gånger. D_essa sovande HSC_** tros utgöra en reservpopulation ifall andra HSC inte kan fortsätta dela sig.

17
Q

Beskriv Hscs nischer:

A

HSC nns i benmärgen i nischer, små områden där miljön är sådan att den stimulerar HSC till antingen mitos eller vila** och dess dotterceller stimuleras till en viss utveckling. Det nns grovt indelat två sorters nischer, **endosteala nischer** och **vaskulära nischer. HSC gillar i synnerhet den endosteala nischen som bildas av osteoblaser. Miljön syftar på de cytokiner som medierar cellbeteende, lösliga cytokiner nns i princip i varje nisch och har en lika eekt på varje nisch; membranbundna cytokiner ger varje nisch sina unika attribut då de membranbundna cytokinerna endast verkar på närliggande celler. Ser man på gur 1.43 kan man se två endosteala nischer som skiljer sig åt. Den övre är en nisch som säger åt HSC att ligga i reserv och inte dela sig, medan den nedre motiverar en self-renewal beteende.

18
Q

En viktig faktor som påverkar self-renewal och dierentiering av HSC. beskriv dem.

A

En viktig faktor som används är colony stimulating factors (CSF**), som påerkar **self-renewal och dierentiering av HSC. De kan agera antingen som mediatorer via receptorer på cellytan, det kallas då exntrinsic controll. De esta receptorer tyrosinkinasbundna men det nns några GPCR och cytokinreceptorer. Det andra sättet är som transkriptionsfaktorer inuti celler. Man ska alltid komma ihåg att det är en blandning av olika CSF som verkar på en cell vid en given punkt och det är en kombination av CSF som har en eekt på cellen. Figur 1.42 visar de viktigaste CSF för de olika utvecklingsvägarna som HSC kan ta.

19
Q

Tre andra cytokiner viktiga för hematopoesen.

A

Tre andra cytokiner som kan vara bra att känna till är IL-3 som är allmänt viktig för hematopoesen samt granulocyte-CSF och Granulocyte- Macrophage-CSF**. G-CSF får HSC att migrera ut ur benmärgen och används kliniskt för at_t locka ut HSC_** för transplantation, annars får man använda en stor nål för att göra hål i benet och suga ut benmärgen vilket skapar andra skador. GM-CSF stimulerar granulocyter och makrofager som namnet antyder och används också kliniskt.

20
Q

Hur hjälper stromat till i hematopoesen? Hur? Vilka stromaceller finns?

A

Som vi sa hjälper stromat till i hematopoesen genom att skapa rätt mikromilj ö. Exempel på stromaceller är mesenkymala stamceller, osteoblaster, reikul ära stromaceller, makrofager, och adipocyter. Man tror att i princip alla stromaceller hjälper men är inte helt säker på varje enskild celltyps nytta, men osteoblaster har den absolut viktigaste rollen.

21
Q

Det finns två modeller [se gur 1.44] för
cellutveckling, vilka? beskriv dem

A

den klassiska modellen** och den **myeloid-baserade modellen. Den klassiska modellen är som vi tänker oss att HSC blir till (t.ex.) en
myeloid progenitorcell** som blir till e_prekursorcell 1 sen prekursorcell 2** osv
tills vi når en mogen cell. Den myeloid-baserade modellen tycker dock att
hematopoesen kan vara _slumpmässig_, och ibland kan en prekursorcell dierentieras
direkt till en färdig celltyp utan de tidigare stegen.
Det här går tillbaka till hur _mediatorer såsom CSF reglerar HSC utveckling_.
Den gamla tron är att _mediatorer (cytokiner)
ger en hematopoetisk. progenitorcell tydliga signaler o_m vilken celltyp den ska dierentieras til_l och
progenitorcellen följer preussiskt den utsatta utvecklingslinjen. Det kallas för
permissive cytokine action och går väl ihop med den klassiska modellen om
den välreglerad hematopoes.
Den andra idén är att hematopoetiska progenitorceller utvecklas spontant
och av cytokin-oberoende stimuli till en eller annan celltyp, och cytokinerna
kan antingen ge feel good signler eller apoptotiska signaler så vi ltrerar bort
de celltyper vi inte vill ha. Detta kallas för instruktive cytokine action och
passar bättre med den kaotiska myeloid-basserade modellen.
De två förklaringarna spelar ingen roll för resultatet vi kommer bilda de
celltyper vi behöver men mekanismerna är väsentligt antagonistiska och uppr
ör många forskare.

22
Q

Beskriv sachemat av hematopoesen:

A
23
Q

Beskriv Granulopoesen: olika pooler osv

A

Det tar ca 2-5 dagar att skapa en ny erytroblast, det kanske kan anses långsamt
men att skapa en ny granulocyt tar 11-14 dagar. Vid dag 11-12 är
granulocyten egentligen redo men har lite kvar att göra och släpps ut endast
i krishändelser
. Granulopoesen har många likheter med makrofagens
utveckling, båda härstammar från en granulocyt-makrofag progenitor.
När vi har ett immunologiskt försvar kan granulocyter förbrukas alltför
snabbt och vi vill inte vänta 11-14 dagar för att bilda större kvantiteter,
därför delas de systemiska granulocyterna i en _cirkulerande och en marginerad
pool.
_ Den cirkulerande är denaktiva delen av granulocyterna, den
marginerade är de granulocyter som ansamlats vid lungor och lever i venulae
i väntan på att de behövs. Som vi sa tidigare kan man även skicka de
nästan-klara granulocyterna i benmärgen, som normalt sett har 15-20 gånger
den cirkulerande mängden. Om detta sker beror på de stressreaktioner
som kroppen utsätts för vid en infektion, såsom inflammation.