Chapter 41 Obstetrics Flashcards Preview

Foote > Chapter 41 Obstetrics > Flashcards

Flashcards in Chapter 41 Obstetrics Deck (100)
Loading flashcards...
1

1. An immature egg is called a(n):
A) ovum.
B) zygote.
C) oocyte.
D) follicle.

Ans: C
Page: 1922
Type: General Knowledge

2

2. During the menstrual cycle:
A) numerous follicles begin the process of maturation, but only one ultimately matures and releases an ovum.
B) all of the follicles that are released begin to mature and then ultimately die in a process called atresia.
C) the anterior pituitary gland releases luteinizing hormone, which facilitates the process of oocyte maturation.
D) the glands of the endometrium decrease in size and secrete the materials on which the egg will implant and grow.

Ans: A
Page: 1922
Type: General Knowledge

3

3. As the preovulatory phase of the menstrual cycle progresses:
A) the maturation of an oocyte occurs when follicle cells respond to follicle-stimulating hormone.
B) the anterior pituitary gland releases luteinizing hormone, which stimulates the release of an ovum.
C) gonadotropin-releasing factor stimulates the hypothalamus to release follicle-stimulating hormone.
D) follicle-stimulating hormone is released by the hypothalamus, which stimulates the process of ovulation.

Ans: B
Page: 1922
Type: General Knowledge

4

4. Luteinizing hormone stimulates the ovarian cells to release all of the following hormones, EXCEPT:
A) relaxin.
B) estrogen.
C) oxytocin.
D) progesterone.

Ans: C
Page: 1922
Type: General Knowledge

5

5. What is the corpus luteum?
A) The by-product of the release of progesterone
B) The thickened inner lining of the uterine wall
C) A hormone that is excreted throughout the ovarian cycle
D) Remnants of the follicle after the egg has been released

Ans: D
Page: 1922
Type: General Knowledge

6

6. Which of the following does NOT occur after the ovum is not fertilized?
A) The endometrium breaks down and is shed as menstrual flow.
B) The secretory phase increases the size of the endometrial glands.
C) The ovum dies and degenerates 36 to 48 hours after being released.
D) The corpus luteum degenerates 10 to 12 days after lack of fertilization.

Ans: B
Page: 1922
Type: General Knowledge

7

7. The outer layer of the fallopian tube:
A) is made of smooth muscle that contracts and relaxes.
B) consists of a serous membrane that protects the tube.
C) is where fertilization of the ovum typically occurs.
D) contains secretory cells and cilia that help move the ovum.

Ans: B
Page: 1922
Type: General Knowledge

8

8. Fertilization of an egg usually occurs in the:
A) ovary.
B) uterus.
C) infundibulum.
D) fallopian tube.

Ans: D
Page: 1922
Type: General Knowledge

9

9. The dome-shaped top of the uterus is called the:
A) os.
B) body.
C) fundus.
D) cervix.

Ans: C
Page: 1923
Type: General Knowledge

10

10. All of the following processes take place in the uterus, EXCEPT:
A) fertilization.
B) implantation.
C) the act of labor.
D) fetal development.

Ans: A
Page: 1923
Type: General Knowledge

11

11. The ____________of the uterus is composed of three layers of muscle fibers that contract and help expel the fetus during childbirth.
A) cervix
B) endometrium
C) myometrium
D) perimetrium

Ans: C
Page: 1923
Type: General Knowledge

12

12. During the proliferative phase:
A) fertilization of the egg occurs in the distal third of the fallopian tube within 24 hours following ovulation.
B) estrogen stimulates the endometrium to increase in thickness in preparation for the reception and future growth of a fertilized egg.
C) the stratus functionalis of the endometrium is shed during menstruation when implantation of a fertilized egg does not occur.
D) the middle, muscular layer of the fallopian tube propels a fertilized egg toward the uterus where it implants on the uterine wall.

Ans: B
Page: 1923
Type: General Knowledge

13

13. The egg is referred to as a blastocyst when:
A) it becomes fertilized with sperm in the lower part of the fallopian tube.
B) the placenta has fully formed and has attached to the superior part of the uterus.
C) the amniotic sac and placenta begin to differentiate into their specialized duties.
D) it has been fertilized and enters the uterus and begins absorbing uterine fluid through the cell membrane.

Ans: D
Page: 1923
Type: General Knowledge

14

14. Human chorionic gonadotropin hormone sends signals to the corpus luteum, which in turn:
A) produces cells that clump together and ultimately form the main tissues of the placenta.
B) produces hormones designed to support the pregnancy until the placenta has developed.
C) facilitates transition of the blastocyst into an embryo and causes further maturation of the placenta.
D) causes the developing placenta to produce projections that tap into the external tissue of the blastocyst.

Ans: B
Page: 1923
Type: General Knowledge

15

15. By the end of the third week after conception, all of the following processes occur, EXCEPT:
A) the embryo is officially referred to as the fetus.
B) the embryonic process of forming specialized body systems.
C) the appearance of rudimentary functions of various body systems.
D) the woman has missed her menstrual period and suspects pregnancy.

Ans: A
Page: 1924
Type: General Knowledge

16

16. Which of the following is NOT a function of the placenta?
A) Synthesis of glycogen and cholesterol
B) Fetal protection against all harmful substances
C) Antibody production that protects the fetus
D) Excretion of wastes in the maternal circulation

Ans: B
Page: 1924
Type: General Knowledge

17

17. Which of the following statements regarding the umbilical cord is correct?
A) The placenta receives arteriovenous blood from the umbilical arteries.
B) The umbilical cord is composed of two large veins and one small artery.
C) The umbilical vein carries oxygenated blood from the placenta to the fetus.
D) The fetus receives the majority of its oxygen supply from the umbilical arteries.

Ans: C
Page: 1924
Type: General Knowledge

18

18. Which of the following statements regarding the amniotic sac and fluid is correct?
A) In the latter stages of pregnancy, the fetus swallows amniotic fluid and passes wastes out into the fluid.
B) The volume of amniotic fluid reaches about 500 mL by the end of pregnancy and nourishes the fetus.
C) Amniotic fluid serves no real physiologic purpose and the fetus could easily survive in utero without it.
D) The amniotic sac is composed of a tough, fibrous membrane that generally does not rupture until birth.

Ans: A
Page: 1924
Type: General Knowledge

19

19. Unlike the prenatal period, the gestational period:
A) begins at conception.
B) only last about 2 weeks.
C) usually takes 40 weeks.
D) is 38 weeks in duration.

Ans: D
Page: 1924
Type: General Knowledge

20

20. The uterine fundus is measured:
A) horizontally from one side of the uterus to the other side.
B) vertically from the top of the pubic bone to the top of the fundus.
C) from just below the umbilicus to the inferior part of the sternum.
D) vertically from the top of the fundus to just below the umbilicus.

Ans: B
Page: 1925
Type: General Knowledge

21

21. Which of the following statements regarding uterine fundus measurement is correct?
A) Measurement of the fundus in centimeters corresponds to the number of gestational weeks.
B) If the fundus is longer than expected, it could indicate uterine growth problems.
C) A shorter than expected uterine fundus measurement is most suggestive of a breech position.
D) If the fundus measures 36 cm, the woman is between 32 and 34 weeks pregnant.

Ans: A
Page: 1925
Type: General Knowledge

22

22. In addition to meeting the metabolic needs of the developing fetus, the mother's blood supply increases significantly in order to perfuse her own organs, especially the:
A) heart and lungs.
B) uterus and kidneys.
C) liver and pancreas.
D) central nervous system.

Ans: B
Page: 1925
Type: General Knowledge

23

23. A woman who does not take prenatal vitamins during the course of her pregnancy is at greatest risk for:
A) anemia.
B) leukopenia.
C) post-term labor.
D) abnormal bleeding.

Ans: A
Page: 1925
Type: General Knowledge


24

24. An increase in maternal cardiac output can cause a benign systolic flow murmur, which results from:
A) an increase in afterload and slight mitral valve regurgitation.
B) enlargement of the aortic valve due to increased blood volume.
C) hypertrophy of the heart and dilation across the tricuspid valve.
D) pulmonic valve prolapse due to transient pulmonary hypertension.

Ans: C
Page: 1926
Type: General Knowledge

25

25. If a woman's prepregnancy resting heart rate is 70 beats per minute, you would expect her heart rate to range between ____ and ____ at term.
A) 75, 85
B) 85, 90
C) 90, 100
D) 100, 110

Ans: B
Page: 1926
Type: General Knowledge

26

26. By the end of week ____ of gestation, a woman's diastolic blood pressure should return to its prepregnancy level.
A) 30
B) 32
C) 34
D) 36

Ans: D
Page: 1926
Type: General Knowledge

27

27. Which of the following changes occurs in the respiratory system of a pregnant woman?
A) Progesterone increases the threshold of the medullary respiratory center to carbon dioxide.
B) Minute ventilation increases by as much as 50%, which causes the PaCO2 to drop by about 5 mm Hg.
C) Oxygen consumption decreases by approximately 20%, causing a 40% decrease in tidal volume.
D) An increase in blood bicarbonate levels causes a slight decrease in the pH level of the blood.

Ans: B
Page: 1926
Type: General Knowledge

28

28. At term, displacement of the diaphragm by the uterus causes a(n):
A) decrease in expiratory reserve volume.
B) increase in functional reserve capacity.
C) decrease in inspiratory reserve volume.
D) marked increase in residual volume.

Ans: A
Page: 1926
Type: General Knowledge

29

29. Gestational diabetes is caused by:
A) a decreased production of insulin secondary to excess estrogen levels.
B) increased insulin production and decreased cellular sensitivity to insulin.
C) decreased cellular utilization of insulin secondary to increased estrogen.
D) ketones that are excreted in the urine during the course of the pregnancy.

Ans: B
Page: 1932
Type: General Knowledge

30

30. Common signs of gestational diabetes include:
A) confusion.
B) diaphoresis.
C) polydipsia.
D) tachycardia.

Ans: C
Page: 1932
Type: General Knowledge