Chapter 22 Gynecologic Emergencies Flashcards Preview

Foote > Chapter 22 Gynecologic Emergencies > Flashcards

Flashcards in Chapter 22 Gynecologic Emergencies Deck (50)
Loading flashcards...
1

1. The external female genitalia are collectively referred to as the:
A) vagina.
B) pudendum.
C) external labia.
D) mons veneris.

Ans: B
Page: 1185
Type: General Knowledge

2

2. What part of the female genitalia is homologous to the glans penis of the male?
A) Hymen
B) Clitoris
C) Urethra
D) Vestibule

Ans: B
Page: 1185
Type: General Knowledge

3

3. Which of the following conditions, if it remains undetected until puberty, can result in acute pain, severe constipation, and low back pain at the onset of menses?
A) Ovarian cyst
B) Endometriosis
C) Ectopic pregnancy
D) Imperforate hymen

Ans: D
Page: 1185-1186
Type: General Knowledge

4

4. In the average female, the menstrual cycle lasts ___ days.
A) 21
B) 24
C) 28
D) 35

Ans: C
Page: 1186
Type: General Knowledge

5

5. During normal menstruation, approximately ____ to ____ mL of blood is discharged from the vagina.
A) 25, 65
B) 50, 75
C) 65, 80
D) 75, 100

Ans: A
Page: 1186
Type: General Knowledge

6

6. The headache commonly experienced by women during their menstrual cycle is caused by:
A) acute stress.
B) vasoconstriction.
C) hormonal release.
D) transient cerebral edema.

Ans: C
Page: 1186
Type: General Knowledge

7

7. The onset of menses is called ___________, and typically occurs between the ages of ___________.
A) menorrhea, 10 and 12 years
B) menarche, 11 and 14 years
C) menopause, 12 and 15 years
D) the climacteric, 14 and 16 years

Ans: B
Page: 1187
Type: General Knowledge

8

8. Postmenopausal women:
A) often experience hot flashes and bradycardia.
B) tend to experience fewer urinary tract infections.
C) are usually over 35 years of age and tend to be obese.
D) are more susceptible to atherosclerosis and osteoporosis.

Ans: D
Page: 1187
Type: General Knowledge

9

9. Which of the following medications would MOST likely be used in the prehospital setting to treat some women with severe premenstrual syndrome?
A) Haldol and Tylenol
B) Glucose and fentanyl
C) Valium and ibuprofen
D) Insulin and acetaminophen

Ans: B
Page: 1187
Type: General Knowledge

10

10. Mittelschmerz is defined as:
A) unilateral abdominal pain and cramping that occur during the ovulatory process.
B) bilateral abdominal pain and vaginal bleeding caused by excess hormone release.
C) abdominal cramping, vaginal bleeding, and a headache lasting more than a week.
D) severe abdominal cramping and a vascular headache that are caused by ovulation.

Ans: A
Page: 1187
Type: General Knowledge

11

11. Dysmenorrhea that occurs before, during, and after menstrual flow:
A) affects about 80% of women.
B) is called primary dysmenorrhea.
C) is generally hormonal in nature.
D) may signal an underlying illness.

Ans: D
Page: 1193
Type: General Knowledge

12

12. The MOST common cause of amenorrhea is:
A) stress.
B) exercise.
C) pregnancy.
D) anorexia nervosa.

Ans: C
Page: 1188
Type: General Knowledge

13

13. Which of the following conditions poses the LEAST risk for shock due to vaginal bleeding?
A) Metrorrhagia
B) Dysmenorrhea
C) Polymenorrhea
D) Hypermenorrhea

Ans: B
Page: 1192-1193
Type: General Knowledge

14

14. Which of the following statements regarding endometritis is correct?
A) Untreated endometritis may result in septic shock.
B) Endometritis is defined as an enlargement of the uterus.
C) Endometritis is most commonly caused by an intrauterine device.
D) Endometritis results when endometrial tissue grows outside the uterus.

Ans: A
Page: 1194
Type: General Knowledge

15

15. In contrast to endometritis, endometriosis:
A) may present without abdominal pain.
B) is an inflammation of the uterine lining.
C) generally causes light menstrual periods.
D) is often the result of gynecologic surgery.

Ans: A
Page: 1194-1195
Type: General Knowledge

16

16. Pelvic inflammatory disease commonly affects all of the following organs, EXCEPT the:
A) uterus.
B) ovaries.
C) urinary bladder.
D) fallopian tubes.

Ans: C
Page: 1195
Type: General Knowledge

17

17. Pelvic inflammatory disease MOST commonly affects:
A) the external genitalia.
B) sexually active women.
C) postmenopausal women.
D) women over 30 years of age.

Ans: B
Page: 1195
Type: General Knowledge

18

18. Which of the following is a potential complication of pelvic inflammatory disease?
A) Uterine rupture
B) Ectopic pregnancy
C) Respiratory failure
D) Urinary tract infection

Ans: B
Page: 1195
Type: General Knowledge

19

19. Risk factors for pelvic inflammatory disease include all of the following, EXCEPT:
A) monogamy.
B) an intrauterine device.
C) heterosexual sex with multiple partners.
D) 20- to 24-year-old age group.

Ans: A
Page: 1195-1196
Type: General Knowledge

20

20. Common signs and symptoms of gardnerella vaginitis include:
A) high fever, polymenorrhea, dysuria, and pain during sex.
B) a thick vaginal discharge, abdominal pain, and vaginal irritation.
C) low-grade fever, itching, vaginal bleeding, and abdominal pain.
D) a “fishy” vaginal odor, itching, irritation, and vaginal discharge.

Ans: D
Page: 1196-1197
Type: General Knowledge

21

21. The Candida albicans fungus is the causative agent in:
A) bacterial vaginosis.
B) gardnerella vaginitis.
C) vaginal yeast infections.
D) gonorrhea and chlamydia.

Ans: C
Page: 1196
Type: General Knowledge

22

22. Which of the following statements regarding ectopic pregnancy is MOST correct?
A) Ectopic pregnancy occurs when a fertilized egg implants in a fallopian tube.
B) Most ectopic pregnancies present with symptoms during the second trimester.
C) Use of an intrauterine device is the most common cause of an ectopic pregnancy.
D) In ectopic pregnancy, a fertilized egg implants somewhere other than the uterus.

Ans: D
Page: 1193
Type: General Knowledge

23

23. Implantation of a fertilized egg within a fallopian tube:
A) produces atypical signs of pregnancy.
B) can cause severe intra-abdominal hemorrhage.
C) represents only 3% of all ectopic pregnancies.
D) is usually detected after the 20th week of pregnancy.

Ans: B
Page: 1193-1194
Type: General Knowledge

24

24. A ruptured ovarian cyst typically presents with:
A) a sudden onset of abdominal pain that can be related to the menstrual cycle.
B) chronic waxing and waning abdominal cramping between menstrual periods.
C) dull or aching epigastric pain that radiates to the shoulders or lower back.
D) a sudden onset of upper abdominal pain and nausea without vomiting.

Ans: A
Page: 1197
Type: General Knowledge

25

25. Which of the following conditions is characterized by a lack of progesterone and increased androgen levels, and can lead to gestational diabetes and cardiac problems?
A) Polycystic ovaries
B) Ectopic pregnancy
C) Corpus luteum cyst
D) Tubo-ovarian abscess

Ans: A
Page: 1197
Type: General Knowledge

26

26. The MOST common underlying cause of a tubo-ovarian abscess is:
A) vaginitis.
B) gonorrhea.
C) an ectopic pregnancy.
D) a ruptured ovarian cyst.

Ans: B
Page: 1197
Type: General Knowledge

27

27. Which of the following statements regarding toxic shock syndrome (TSS) is correct?
A) TSS is a condition that is exclusive to females.
B) Patients with TSS may show signs of liver failure.
C) Most cases of TSS occur in the absence of a fever.
D) Group B Streptococcus is a causative agent in TSS.

Ans: B
Page: 1198
Type: General Knowledge

28

28. Initial signs and symptoms of toxic shock syndrome include all of the following, EXCEPT:
A) myalgia.
B) scleral injection.
C) headache and fever.
D) cardiac dysrhythmias.

Ans: D
Page: 1198
Type: General Knowledge

29

29. If a woman who is being treated with the antibiotic metronidazole for bacterial vaginosis consumes alcohol during treatment:
A) she is at high risk for sudden cardiac death.
B) severe exacerbation of the vaginosis occurs.
C) she may develop severe nausea and vomiting.
D) the antibiotic may become a toxic substance.

Ans: C
Page: 1198
Type: General Knowledge

30

30. Reiter syndrome is:
A) an acute life-threatening condition that has been linked directly to the use of high-absorbency tampons.
B) a rare complication associated with untreated chlamydia and is characterized by arthritis and skin lesions.
C) a far more common and serious complication of untreated chlamydia than pelvic inflammatory disease.
D) a relatively common complication of untreated gonorrhea, and is characterized by low-grade fever and myalgia.

Ans: B
Page: 1198
Type: General Knowledge