Chapter 6 Documentation Flashcards Preview

P1 Final > Chapter 6 Documentation > Flashcards

Flashcards in Chapter 6 Documentation Deck (41):
1

1. Which of the following is a subjective finding?
A) Pale, cool, clammy skin
B) Obvious respiratory distress
C) A complaint of chest pressure
D) Blood pressure of 110/60 mm Hg

Ans: C
Page: 149
Type: General Knowledge

2

2. All of the following are subjective findings, EXCEPT:
A) visible blood in the ear canal.
B) a feeling of impending doom.
C) a persistent dull headache.
D) acute and severe nausea.

Ans: A
Page: 149
Type: General Knowledge

3

3. In order to ensure that all recorded times associated with an incident are accurate, the paramedic should:
A) frequently glance at his or her watch.
B) radio the dispatcher after an event occurs.
C) document the time that each event occurs.
D) get a copy of the dispatch log after the call.

Ans: B
Page: 163
Type: General Knowledge

4

4. The patient care report:
A) provides for a continuum of patient care upon arrival at the hospital.
B) is a legal document and should provide a brief description of the patient.
C) should include the paramedic's subjective findings or personal thoughts.
D) is only held for a period of 24 months, after which it legally can be destroyed.

Ans: A
Page: 149, 151
Type: General Knowledge

5

5. The MOST significant problem associated with making up your own medical abbreviations and documenting them on the patient care report is:
A) insurance denial.
B) a potential lawsuit.
C) an error in patient care.
D) confusion at the hospital.

Ans: C
Page: 150
Type: General Knowledge

6

6. Data collected from the state EMS office for the purpose of research would likely NOT include:
A) patient outcomes.
B) the nature of all calls.
C) average cost per call.
D) call volume per month.

Ans: C
Page: 149, 151
Type: General Knowledge

7

7. The National Emergency Medical Services Information System (NEMSIS):
A) defines the scope of practice for all levels of EMS provider.
B) collects relevant data from each state and uses it for research.
C) is a nationwide billing system that any EMS provider can use.
D) defines the minimum data that must be collected on each call.

Ans: B
Page: 151
Type: General Knowledge

8

8. The MOST effective way to maintain your own knowledge of standard medical terminology is to:
A) read the patient care reports that your peers write.
B) memorize the standard terms used by your EMS system.
C) participate in a QA process that reviews patient care reports.
D) review the anatomy and physiology chapter of a textbook.

Ans: D
Page: 163
Type: General Knowledge

9

9. It is MOST important for the paramedic to exercise extreme care when using medical abbreviations because:
A) medical abbreviations change frequently.
B) many abbreviations have more than one meaning.
C) even correctly used abbreviations often cause confusion.
D) insurance companies do not pay if unapproved abbreviations are used.

Ans: B
Page: 164
Type: General Knowledge

10

10. Which of the following incident times is NOT commonly documented on the patient care report?
A) Time of primary assessment
B) Time of departure from the scene
C) Time of arrival at the hospital
D) Time of medication administration

Ans: A
Page: 163
Type: General Knowledge

11

11. Which of the following statements is LEAST descriptive when documenting the events of a cardiac arrest call on your patient care report?
A) “Followed ACLS protocols.”
B) “Intubated with a 7.5-mm ET tube.”
C) “Gave 1 mg of epinephrine at 1002.”
D) “Inserted 18-gauge IV in right forearm.”

Ans: A
Page: 158
Type: General Knowledge

12

12. Which of the following documentation styles would likely be MOST difficult and time-consuming to apply in EMS?
A) SOAP method
B) CHARTE method
C) Body systems approach
D) Chronological approach

Ans: C
Page: 158
Type: General Knowledge

13

13. Which of the following statements includes a pertinent negative?
A) “The patient complains of nausea but denies vomiting.”
B) “The patient rates his pain as an 8 on a scale of 0 to 10.”
C) “The possible smell of ETOH was noted on the patient.”
D) “The rapid head-to-toe exam revealed abrasions to the chest.”

Ans: A
Page: 158-159
Type: General Knowledge

14

14. When documenting a statement made by the patient or others at the scene, you should:
A) document the exact time that the statement was made.
B) include the statement in an addendum to your run report.
C) translate the statement into appropriate medical terminology.
D) place the exact statement in quotation marks in the narrative.


Ans: D
Page: 159-160
Type: General Knowledge

15

15. The accuracy of your patient care report depends on all of the following factors, EXCEPT:
A) including all pertinent event times.
B) the severity of the patient's condition.
C) the thoroughness of the narrative section.
D) documenting any extenuating circumstances.

Ans: B
Page: 159-160
Type: General Knowledge

16

16. If you receive another call before completing the patient care report accurately for the previous call:
A) you should submit what you have completed to the receiving facility.
B) pertinent details about the previous call may be omitted inadvertently.
C) your patient care report must be completed within 36 hours after the call.
D) you should ask the dispatcher to send another paramedic crew to the call

Ans: B
Page: 160
Type: General Knowledge

17

17. Prior to submitting a patient care report to the receiving hospital, it is MOST important for:
A) your partner to review the report to ensure accuracy.
B) the EMS medical director to review the report briefly.
C) the paramedic who authored the report to review it carefully.
D) the quality assurance team to review the report for accuracy.

Ans: C
Page: 160
Type: General Knowledge

18

18. When a competent adult patient refuses medical care, it is MOST important for the paramedic to:
A) ensure that the patient is well informed about the situation at hand.
B) contact medical control and request permission to obtain the refusal.
C) perform a detailed physical exam before allowing the patient to refuse.
D) obtain a signed refusal from the patient as well as a witness signature.

Ans: A
Page: 154
Type: General Knowledge

19

19. For purposes of refusing medical care, a patient's mental status may be considered impaired if he or she:
A) is notably frightened.
B) makes a derogatory comment.
C) is not sure of the exact time.
D) makes nonsensical statements.

Ans: D
Page: 155-156
Type: General Knowledge

20

20. If your response to a call for a traumatic injury is canceled, you should document:
A) that the patient refused medical treatment.
B) how the patient will get to a medical facility.
C) that the patient likely was not seriously injured.
D) the agency or person who canceled the response.

Ans: D
Page: 158
Type: General Knowledge

21

21. Which of the following statements regarding revisions or corrections to a patient care report is correct?
A) The original patient care report should be destroyed if a revision is necessary.
B) Only the person who wrote the original report can revise or correct it.
C) A patient care report cannot be revised or corrected after submission.
D) If a report needs revision, the revision must be made within 12 hours.

Ans: B
Page: 161
Type: General Knowledge

22

22. A poorly written patient care report:
A) often indicates that the paramedic was too busy providing patient care.
B) generally results in a lawsuit, even if the patient outcome was favorable.
C) may raise questions by others as to the paramedic's quality of patient care.
D) is unavoidable during a mass-casualty incident and is generally acceptable

Ans: C
Page: 161
Type: General Knowledge

23

23. Which of the following is a significant benefit of electronic documentation?
A) The ability of the data to be shared between health care facilities
B) The elimination of the need for a narrative section
C) The use of drop-down boxes, which minimizes the possibility for errors
D) The ease with which it can be applied during mass-casualty incidents

Ans: A
Page: 152-153
Type: General Knowledge

24

24. An accurate and legible patient care report:
A) should be complete to the point where anyone who reads it understands exactly what transpired on the call.
B) is not possible on every call, especially if there is more than one patient or the patient is critically ill or injured.
C) is a relatively reliable predictor of the quality of care that the paramedic provided to the patient during the call.
D) provides immunity to the paramedic if the patient decides to pursue legal action against the paramedic.

Ans: A
Page: 159
Type: General Knowledge

25

25. Which of the following statements contains objective and subjective information?
A) “The patient's behavior was consistent with alcohol intoxication.”
B) “The patient's pulse was rapid and weak and he was diaphoretic.”
C) “The patient's wife stated that he began feeling ill a few hours ago.”
D) “The patient appeared confused and stated that he had a headache.”

Ans: D
Page: 150-151
Type: General Knowledge

26

26. HIPAA mandates that:
A) a patient's personal information must be shared with the patient's immediate family members.
B) patient information shall not be shared with entities or persons not involved in the care of the patient.
C) a penalty will be imposed for any release of any portion of a patient's personal information to any entity.
D) patient information can only be shared with the receiving physician in the emergency department.

Ans: B
Page: 150-151
Type: General Knowledge

27

27. According to HIPAA, it is acceptable and permissible for hospitals to:
A) disclose information to a patient's family member, provided the family member has proper identification.
B) release patient information to the public health department, regardless of the patient's medical condition.
C) share information with the EMS providers about patient outcome for purposes of quality assurance and education.
D) release patient information to the media only if the hospital feels that the patient's condition may cause an epidemic.

Ans: C
Page: 150
Type: General Knowledge

28

28. Which of the following laws or entities requires that a statement of medical necessity be clearly documented on a patient care report?
A) HIPAA
B) Medicare
C) Medicaid
D) State law

Ans: B
Page: 151
Type: General Knowledge

29

29. Which of the following data would a state EMS office be the LEAST likely to require an EMS agency to report?
A) Call volume
B) Types of calls
C) Patient gender
D) Patient outcome

Ans: C
Page: 151
Type: General Knowledge

30

30. Which of the following constitutes minimum data that must be included on every patient care report?
A) Chief complaint, level of consciousness, vital signs, assessment, and patient's age and gender
B) Level of consciousness, field impression, vital signs, assessment, and patient's name and address
C) Scene size-up, detailed assessment, blood glucose reading, vital signs, and patient's age
D) Chief complaint, vital signs, assessment, tentative field diagnosis, and patient's ethnic background

Ans: A
Page: 154
Type: General Knowledge

31

31. If a patient with decision-making capacity adamantly refuses treatment for an injury or condition that clearly requires immediate medical attention, the paramedic should:
A) request law enforcement assistance at once.
B) contact online medical control for guidance.
C) make other arrangements for patient transport.
D) ask the patient to sign a refusal of treatment form.

Ans: B
Page: 155
Type: General Knowledge

32

32. Components of a thorough patient refusal document include:
A) assurance by the paramedic that the patient's ability to pay is of no concern.
B) notification of the patient's physician to apprise him or her of the situation.
C) documentation of a complete assessment, even if the patient refused assessment.
D) willingness of EMS to return to the scene if the patient changes his or her mind.

Ans: D
Page: 157
Type: General Knowledge

33

33. Most EMS agencies require a double signature system any time a:
A) medication that alters a patient's physiology is given.
B) patient's condition warrants diversion to a closer hospital.
C) patient is given more than one dose of any medication.
D) controlled substance is checked, used, discarded, or replaced.

Ans: D
Page: 158
Type: General Knowledge

34

34. If the paramedic is unable to complete his or her patient care report before departing the emergency department, he or she should:
A) leave, at a minimum, the patient's name and age, but recognize that the physician will perform his or her own exam.
B) leave an abbreviated form with pertinent data with the receiving provider and complete the patient care report as soon as possible.
C) obtain the emergency department fax number and transmit the completed patient care report within 12 hours after delivering the patient.
D) advise the receiving provider that he or she will return to the emergency department with the completed patient care report within 24 hours.

Ans: B
Page: 160
Type: General Knowledge

35

35. Additions or notations added to a completed patient care report by someone other than the original author:
A) may raise questions about the confidentiality practices of the EMS agency.
B) are generally acceptable, provided the additions are made by a paramedic.
C) are not legal and may result in criminal action against the original author.
D) must be initialed by the original author or the patient care report will be deemed null and void.

Ans: A
Page: 161
Type: General Knowledge

36


36. If you make an error when completing a written patient care report, you should:
A) circle the error, initial it, and write the correct information next to it.
B) not alter the original patient care report and write the correct information on an addendum.
C) use different colored ink when drawing a single line through the error.
D) leave the error, but write the correct information in parentheses next to it.

Ans: C
Page: 162
Type: General Knowledge

37

37. Which of the following prefixes means “pertaining to a gland”?
A) chole-
B) aden(o)-
C) blast(o)-
D) arthro-

Ans: B
Page: 165
Type: General Knowledge

38

38. Blepharospasm is defined as spasm of the:
A) eyelids.
B) jaw muscles.
C) gallbladder.
D) wrist joint.

Ans: A
Page: 165
Type: General Knowledge

39

39. The prefix trans- in “transcutaneous cardiac pacing” indicates that you are pacing ________ the skin.
A) beneath
B) within
C) around
D) across

Ans: D
Page: 166
Type: General Knowledge

40

40. Which of the following suffixes is used when describing disintegration or destruction?
A) -ectomy
B) -lysis
C) -trophic
D) -plasty

Ans: B
Page: 166
Type: General Knowledge

41

41. Which of the following describes a female patient who takes acetaminophen and has an enlarged liver?
A) ♂>; NTG; cholestasis
B) ♀+; ASA; splenomegaly
C) ♂>; NaHCO3; nephritis
D) ♀+; APAP; hepatomegaly

Ans: D
Page: 165-173
Type: General Knowledge