DC 0-5 år Flashcards

1
Q

DC 0-5 vad är det för något?

A

Det är ett diagnostiskt system i 5 dimensioner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka dimensioner finns i DC 0-5 år?

A

Axel 1: Kliniska störningar
Axel II: Relationsklassificering
Axel III: Medicinska och utvecklingsrelaterade sjukdomar och tillstånd
Axel IV: Psykosociala stressfaktorer
Axel V: Emotionell och social funktion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv de fem axlarna i DC 0-5

A

Axel I - Kliniska diagnoser
Denna axel innehåller diagnoskriterier och information om de kliniska diagnoser som kan sättas på barn. PTSD, anknytningsstörning, anpassningsstörning, sömnstörningar och ätstörningar är några exempel. Vissa liknar de motsvarande diagnoserna som sätts på äldra barn och vuxna medan andra är egna diagnoser, exempelvis excessive crying disorder vilket är en diagnos för barn som har lätt till att börja gråta och gör det väldigt länge, även på grund av till synes väldigt små upplevda utmaningar.

Axel II - Relationsproblem
Axel två innebär barnets relation och samspel med omsorgspersoner samt hur det påverkar barnets beteende. Ett sätt att mäta detta på är med PIR-GAS som är en skala från 00-100 där 80-100 är bra samspel vilket inte bör leda till problematiskt beteende hos barn och allt under 80 är problematiskt.

Axel III - Medicinska och utvecklingsrelaterade sjukdomar
Denna axel innehåller medicinska och utvecklingsrelaterade sjukdomar vilka kan ligga till grund för barnets bettende och uppvisade symtom. Dessa typer av sjukdomar ska inte kunna förklara barnets bettende och uppvisade symtom bättre än en klinisk diagnos för att en klinisk diagnos ska sättas.

Axel IV - Psykocociala stressfaktorer
Denna axel syftar till att undersöka barnets närmiljö och de psykosociala stressfaktorer som finns där i form av exempelvis boende, arbete och ekonomi. Detta är för att se vilkan stress barnets omsorgspersoner utsätts för och hur det kan påverka samspelet med barnet.

Axel V - Utvecklingsnivå
Detta gäller barnets utvecklingsnivå i relation till den förväntade utvecklingsnivån, alltså hur barnet har utvecklats jämfört med hur mycket man kan förvänta sig att ett barn i den åldern ska ha utvecklats gällande sociala och emotionella egenskaper. Detta ger en vägledning i vad man kan förvänta sig att barnet ska kunna och vad man inte kan flrvänta sig från barnet vilket därmed även kan påverka vilka insatser som är möjliga eller inte. Ett instrument som kan användas för att mäta detta är Functional Emotional Assesment Scale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Motivera varför DC 0-5 är särskilt lämpad att använda vid psykologiska utredningar av de yngsta barnen.

A

DC 0-5 är särskilt anpassad för barn mellan just 0-5 år. Detta innebär att de diagnoser som ingår i manualen är anpassade utefter de symtom som barn uppvisar. Det är nämligen så att även diagnoser som både barn och vuxna kan diagnosticeras med inte uppvisas på samma sätt. Därmed är det viktigt att använda en manual vars diagnoskriterier är anpassade utefter vad barn känner och hur de beter sig. Risken är annars att man missar vitkig information och missar barn som behöver hjälp. Dessutom ingår det i DC 0-5 diagnoser som är unika för barn, exempelvis separationsångest. Alltså skulle en annan manual som är anpassad för äldre barn och vuxna, exempelvis DSM-5, utesluta och missa barn som behöver hjälp.
Ytterligare en anledning till att DC 0-5 är särskilt lämpligt för utredning av de yngsta barnen är manualens uppbyggnad. Som förklarats ovan består manualen av fem axlar som berör olika områden vilket fungerar som en guide under en utredning för att säkerställa att man får en bred och ingående bild över allt som kan påverka och vara anledningar till barnets beteende och symtom. Alltså är det inte bara en utredning kring kliniska diagnoser som utförs utan även en utredning kring barnets relation och samspel med omsorgspersoner, dessa omsorgspersoners psykosociala stressfaktorer och hur det kan påverka samspelet med barnet samt barnets utvecklingsnivå. Detta leder till att man utför en utredning där flera områden i barnets liv belys och uppmärksammas vilket leder till en stor förståelse och bättre möjlighet att utforma en kvalitativ insats. Just för barn är detta extra viktigt då är beroende av sina omsorgspersoner och deras agerande samt påverkas väldigt mycket av agerande och beteende av människor runt omkring dem. Därmed är denna manual en bra guide för att få med alla viktiga områden som kan ligga till grund för barnets beteende och symtom vilket därmed även ger en stabil grund inför behandling och insatser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly