Den Kalde Krigen Pt2 Flashcards

1
Q

Hva gjorde genevekonferansen i 1945?

A

Den delte vietnam i to.nord og sør

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan spredte den kalde krigen seg til resten av verden?

A

Asia, Afrika, Midtøsten og Mellom-Amerika ble også preget av denkalde krigen. USA og Sovjetunionen støttet ulike land når det oppstå konflikter. På denne måten var supermaktene indirekte i krig med hverandre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Fotell om koreakrigen.

A

Ved fredsforhandlingene i 1945 mistet Japan kolonien Korea til seierherrene. Korea ble delt på den 38. Breddegraden. Sovjetunionen styrte i nord, men USA i sør. Det var egt meningen at det skulle holdes frie valg etterhvert.
Nord-Korea ble kommunistisk. Sør-Korea var missfornøyde med styringen i landet. Nord-Korea ønsket å frigjøre landet. Lederen i landet, Kim Il Sung, tok kontakt med Stalin og Mao og fikk støtte til å invadere Sør-Korea. USA reagerte umiddelbart pg Nord-Korea ble stemplet som angriper. Flere land sendte tropper for å hjelpe Sør-Korea, men det var USA som førte krigen. Etter tre år med blodig krigføring, endte det med en avtale om våpenhvile. Korea er fortsatt delt på den 38. Breddegraden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fortell om cubakrisen.

A

Fidel Castro overtok makta på Cuba i 1959. Han begynte å føre en sosialistisk politikk. Nasjonaliseringen av Cuba vakte sterke reaksjoner i USA, som satte igang en handelsblokade av Cuba. Dette førte til at Castro gikk i nær allianse med sovjetunionen.
I 1961 invaderte tropper fra USA Cuba (innovasjonen i grisebukta). Dette mislyktes.
Året etter oppdaget USA sovjetiske atomraketter på Cuba. President Kennedy valgte å sette fram et ultimatum: han krevde at rakettene ble fjernet straks. Hvis ikke ville han gå til krig.
Snart oppdaget USA sovjetiske lasteskip med raketter på vei til Cuba. USA krevde at skipe måtte snu straks. En hel verden holdt pusten i påvente av en atomkrig, men i siste liten valgte Sovjetunionen å trekke tilbake rakettene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er dominoeffekten?

A

USA var redde for at kommunismen ville spre seg. Dersom et land ble kommunistisk, fryktet USA at andre også ville følge etter. Falt en “brikke” ville også andre falle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fortell om vietnamkrigen?

A

Vietnam var en fransk koloni, og kommunistlederen Ho Chi Minh hadde krevd selvstendighet siden 1945. Da Frankrike nektet å gi slipp på kolonien, utviklet det seg til en krig som Frankrike tapte.
Genevekonferansen i 1945 delte Vietnam i to. Nord-Vietnam ble kommunistisk, mens Frankrike skulle styre i sør. USA var redde for at hele Vietnam skulle bli kommunistisk.
I 1963 ble Kennedy myrdet og Lyndon B. Johnson tok over som president. Han fikk støtte fra Kongressen til å starte full krig mot Nord-Vietnam.
I begynnelsen av krigen så store deler av verden på USAs innsats som heltemodig, med etterhvert snudde bildet seg. Det ble snart klart at dette varen krig USA ikke kunne vinne. I 1975 måtte USA gi opp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fortell litt om kina.

A

På begynnelsen av 1950-tallet inngikk Kina og Sovjetunionen en allianse. De to kommuniststatene lovte å støtte hverandre, men snart begynte samarbeidet å slå sprekker.
Moa Zedong var redd for at den sovjetiske innflytelsen ville bli for sterk og ville gå sine egne veier.
I 1958 satte han igang “det store spranget”.
I 1966 satte maoistene i gang kulturrevolusjonen. Mao ga ordre om å utslette all gammel kultur.
I 1969 avblåste Moa kulturrevolusjonen.
I løpet av 1960-tallet var det trefninger på grensa mellom Sovjetunionen og Kina. Kulturrevolusjonen hadde forsterket motsetningene. Kina mente nå at UDA var blitt en mindre trussel enn Sovjetunionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva var “det store spranget fremover”?

A

Kina skulle bli en industrinasjon, og jordbruket skulle kollektiviseres. Det store spranget framover mislyktes og det førte til en hungersnød som kostet millioner mennesker livet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva var kulturrevolusjonen?

A

Moaistene organiserte kinesisk ungdom i kommunistiske grupper (rødegardister) og ønsket å forsterke og fornye de revolusjonære gløden i folket. Tanken var at politikken og økonomien hadde gjennomgått en kommunistisk revolusjon.
De unge rødegardistene fjernet folk som sympatiserte med den gamle kulturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Den kalde krigen gikk mot slutten:

A

Forholdet mellom de to supermaktene endret seg på 1980-tallet. Sovjetunionens nye leder Mikhail Gorbatsjov og USAs nye president Ronald Reagen møttes flere ganger. De ble enige om nedrustningsavtaler. Dette innledet slutten på den kalde krigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva skjedde i Afghanistan?

A

I 1978 tok kommunistene makta i Afghanistan. Sovjetunionen ble overrasket, men støttet dette nye styret.
I 1979 så det ut som at det kommunistiske styret skulle falle og sovjetunionen fryktet at landet skulle få et styre som USA ville støtte.
I 1979 invaderte Sovjetunionen Afghanistan.
USA var ikke direkte involvert i krigen, men sendte utstyr og våpen til mostanderne av regimet.
I 1989 trakk Sovjetunionen styrkene sine ut.
Okkupasjonen av Afghanistan bidro til en ny spenningsperiode mellom de to supermaktene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvem var Mikhail Gorbatsjov og hva ville han?

A

Gorbatsjov kom til makta i Sovjetunionen i 1985. Han ønsket å modernisere Sovjetunionen. Han itroduserte begrepene glasnost (åpenhet) og perestrokja (omstrukturering). Han ville innføre markedsøkonomi og gi folk ytringsfrihet.
Gorbatsjov førte en politikk for samarbeid, inngikk flere nedrustningsavtaler med USA og trakk styrkene sine ut av Afghanistan i 1989.
Samme året erklærte han at Sovjetunionen ikke lenger ønsket å blande seg inn i politikken til landene i Øst-Europa.
I desember 1989 møttes Gorbatsjov og daværende president George Bush og erklærte at den kalde krigen var over.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly