Farmacocinetica generala Flashcards
(118 cards)
Ce sunt procesele farmacocinetice?
Procesele farmacocinetice sunt procese prin care medicamentele sunt distribuite, metabolizate și excretate din organism după administrare. Aceste procese sunt determinanți majori ai intensității și duratei de acțiune ale unui medicament.
Ce este absorbția medicamentelor?
Absorbția medicamentelor reprezintă procesul prin care acestea pătrund în circulația sangvină după administrare. În funcție de calea de administrare, medicamentele traversează anumite membrane biologice prin procese de difuziune pasivă, filtrare sau transport activ.
Ce presupune difuziunea pasivă a medicamentelor?
Difuziunea pasivă a medicamentelor presupune trecerea acestora prin membranele biologice fără consum energetic, în sensul gradientului de concentrație, adică dintr-un compartiment mai concentrat într-unul mai diluat.
Ce medicamente pot difuza prin membranele biologice?
Medicamentele liposolubile
Ce presupune filtrarea medicamentelor?
Filtrarea medicamentelor reprezintă trecerea acestora prin porii apoși ai membranelor biologice, fără consum de energie și în sensul gradientului de concentrație.
Ce medicamente pot fi filtrate prin porii aposi ai membranelor?
Medicamente hidrosolubile, de dimensiuni mici in general.
Ce este farmacocinetica?
Farmacocinetica este o ramură a farmacologiei generale care studiază circuitul pe care medicamentul îl parcurge în organism, inclusiv procesele de absorbtie, distribuție, metabolizare și excreție.
Ce cale de administrare nu presupune un proces de absorbție?
Administrarea directă în sânge, respectiv injectarea intravenoasă sau intraarterială
Ce este transportul activ în contextul absorbției medicamentelor?
Transportul activ presupune utilizarea unei molecule transportatoare specifice și consum de energie pentru a transporta medicamentul de-a lungul membranei celulare, chiar împotriva gradientului de concentrație, și are un caracter saturabil.
Ce este difuziunea facilitată?
Difuziunea facilitată este o formă aparte de transport activ care se realizează în sensul gradientului de concentrație, facilitând trecerea medicamentului de-a lungul membranei celulare.
Ce este pinocitoza?
Pinocitoza este o formă rară de transport care implică formarea de vezicule la exteriorul celulelor care inglobează medicamentul și se internalizează, eliberând medicamentul în interiorul celulei.
Care sunt principalele căi de administrare a medicamentelor?
Principalele căi de administrare a medicamentelor includ calea orală sau internă (prin înghițire), parenterală (injectabilă), intrarectală, prin inhalație și prin aplicare locală pe tegumente sau mucoase.
Ce este biodisponibilitatea?
Biodisponibilitatea reprezintă procentul de medicament din cantitatea administrată disponibil pentru acțiune, adică ajuns în circulația sistemică.
Este un parametru larg utilizat care caracterizeaza absorbtia.
Biodisponibilitatea pentru administrarea intravenoasa este …
100%
Cum variază concentrațiile plasmatice ale medicamentelor în funcție de calea de administrare?
Concentrațiile plasmatice ale medicamentelor variază în funcție de calea de administrare; cele administrate intravenos determină rapid concentrații plasmatice mari, egale cu cantitatea administrată, iar acestea vor fi mai mari decât în cazul injectării intramusculare sau a administrării pe cale orală.
Care sunt factorii care influențează nivelul concentrațiilor serice și viteza obținerii lor?
Factorii care influențează nivelul concentrațiilor serice și viteza obținerii lor depind de fluxul sangvin local și de obstacolele de la locul administrării.
Cand are biodisponibilitatea valori <100%?
Cand apar pierderi în procesul de absorbție, cum ar fi distrugerea medicamentului la locul administrării, absorbție incompletă sau metabolizarea medicamentului la prima trecere prin ficat (fenomen de prim pasaj hepatic).
De ce dozele administrate oral trebuie să fie mai mari decât cele parenterale pentru a obține concentrații serice terapeutice?
Dozele administrate oral trebuie să fie mai mari decât cele parenterale pentru a compensa pierderile în procesul de absorbție
De ce este administrarea orală cea mai larg folosită?
Administrarea orală este cea mai larg folosită deoarece este comodă, se poate face de către bolnav însuși și nu necesită personal calificat. Prezintă în general un risc de reacții adverse incomparabil mai mic decât injectarea.
Care sunt cazurile în care administrarea orală nu este posibilă?
Administrarea orală nu este posibilă în cazul unor factori care țin fie de bolnav (nu cooperează la tratament, este comatos, varsă etc.), fie de medicament (nu se absoarbe pe cale orală sau este inactivat în tubul digestiv, adică nu mai ajunge în sânge într-o formă activă pentru acțiune).
Unde se absorb în general medicamentele după administrarea orală?
După administrarea orală, unele medicamente se absorb în stomac, în special moleculele acide, dar locul principal de absorbție al medicamentelor este intestinul subtire, în special prima parte (duoden și jejunul proximal), care are o suprafață mare de absorbție datorită vilozităților și o circulație bogată.
Ce tip de medicamente se absorb în general din intestin?
În general, se absorb medicamentele liposolubile sau nepolare, precum acizii sau bazele slabe.
Ce tip de medicamente nu se absorb din intestin?
Cele polare, nesolubile si de aceea nu sunt active dupa administrare orala.
Ce factori influențează absorbția medicamentelor după administrarea orală și biodisponibilitatea?
Factorii care influențează absorbția medicamentelor după administrarea orală și biodisponibilitatea țin de forma farmaceutică a medicamentului în sine și de alți factori, cum ar fi alimentele administrate concomitent.