Sistemul adrenergic Flashcards
Ce este domeniul adrenergic sau simpatic?
Domeniul adrenergic sau simpatic este o componentă a sistemului vegetativ care cuprinde totalitatea structurilor ce sintetizează și utilizează ca neurotransmiţători adrenalina și noradrenalina, care acționează la nivelul sinapselor adrenergice.
Ce neurotransmițători sunt utilizați în domeniul adrenergic?
Adrenalina și noradrenalina sunt neurotransmițătorii utilizați în domeniul adrenergic.
Ce sunt sinapsele adrenergice și dopaminergice?
Sinapsele adrenergice și dopaminergice sunt locurile de comunicare între celulele nervoase care utilizează neurotransmițători adrenergici sau dopaminergici pentru transmiterea semnalelor.
Unde se găsesc sinapsele adrenergice și dopaminergice?
Sinapsele adrenergice și dopaminergice se găsesc atât în sistemul nervos central, cât și la nivel periferic.
Unde se realizează sinteza neurotransmițătorilor adrenergici?
Sinteza neurotransmițătorilor adrenergici se realizează la nivelul terminațiilor nervoase simpatice neuroefectoare, în sistemul nervos central sau în glanda medulosuprarenală.
Ce neurotransmițător este eliberat în principal prin stimularea terminațiilor simpatice periferice?
Noradrenalina este neurotransmițătorul eliberat în principal prin stimularea terminațiilor simpatice periferice.
Ce catecolamină este sintetizată și eliberată în majoritate de glanda medulosuprarenală sub acțiunea unor stimuli variati, în special stresul?
Adrenalina este catecolamina sintetizată și eliberată în majoritate de glanda medulosuprarenală sub acțiunea unor stimuli variati, în special stresul.
Ce efecte au neurotransmițătorii adrenergici în periferie?
Neurotransmițătorii adrenergici acționează în periferie, în special ca hormoni, asupra tuturor receptorilor adrenergici sinaptici și extrasinaptici.
Care este structura catecolaminelor?
Catecolaminele au structură de tip feniletilamină (un nucleu catecolic legat printr-o catenă de doi atomi de carbon de o grupare aminică)
De unde pornește sinteza catecolaminelor
Sinteza catecolaminelor pornește în citoplasma neuronilor adrenergici sau a celulelor din glanda medulosuprarenală de la aminoacidul tirozină.
Ce enzime acționează asupra aminoacidului tirozină în acest proces de sinteza a catecolaminelor?
Asupra acestuia acționează tirozin-hidroxilaza, cu formarea dihidroxifenilalaninei (DOPA), care se decarboxilează sub influența dopa-decarboxilazei cu formarea dopaminei.
Ce se întâmplă cu dopamina după ce este formată și unde este depozitată?
Dopamina este captată și depozitată în veziculele de depozit din citoplasma terminațiilor axonale.
Cum se poate transforma dopamina în noradrenalină și apoi în adrenalină?
Dopamina se poate transforma ulterior, sub acțiunea dopamin beta-hidroxilazei, în noradrenalină (NA), care la rândul său poate primi un radical metil la azotul terminal aminic sub acțiune N-metiltransferazei, transformându-se în adrenalină în momentul declanșării unui impuls nervos.
Cum se termină efectul neurotransmițătorului?
Neurotransmițătorul își termină efectul printr-unul dintre următoarele trei procese sau mai multe: difuziune extrasinaptică, recaptare in citoplasma terminației adrenergice (butonul presinaptic) şi, ulterior, in granulele de depozit de la acest nivel, prin mecanisme specifice fiecărui proces în parte sau metabolizare, care se produce atât în citoplasma terminațiilor adrenergice, cât și extraneuronal
Ce sunt receptorii adrenergici?
Receptorii adrenergici sunt de tip receptori in serpentina cuplați, prin intermediul proteinelor G, cu variate proteine efectoare ale căror efecte sunt reglate prin acești receptori.
Cum sunt caracterizați farmacologic receptorii adrenergici și câte categorii există?
Adrenoreceptorii au fost caracterizați farmacologic, în funcție de agoniştii şi antagoniştii specifici, în două categorii: a şi ẞ receptori.
Ce subtipuri de receptorii adrenergici au fost descrise prin clonare la nivel molecular?
S-au descris receptori a, cu subtipurile a1A, a1B, a1D si a2, cu subtipurile α2A, 2B şi α2c, B1, B2 şi ẞ3.
Ce tipuri de receptori dopaminergici există și câte subtipuri de receptori dopaminergici au fost identificate prin clonare moleculară?
Există două tipuri de receptori dopaminergici: D1 și D2, iar prin clonare moleculară s-au identificat 5 subtipuri de receptori: două D1-like (D₁ si D5) si trei D2-like (D2, D3, D4).
Cu ce proteine sunt cuplati receptorii a1?
Cu proteinele Gq
Ce enzimă este activată de proteinele Gq care sunt cuplate cu receptorii a1 și ce substanțe sunt formate în urma acestei activări?
Proteinele Gq activează fosfolipaza C, care hidrolizează polifosfoinozitidele, formând inozitol 1,4,5-trifosfat (IP3) și diacilglicerol (DAG).
Ce efect are IP3 formata in urma activarii fosfolipazei C?
IP3 determină eliberarea de Ca2+ din depozitele intracelulare, cu cresterea concentratiei citoplasmatice de Ca2+ liber și activarea diferitelor proteinkinaze efectoare.
Cu ce sunt cuplati receptorii a2 si ce efecte determina?
sunt cuplati cu proteinele Gi, care inactivează adenilatciclaza, cu scăderea concentratiei intracelulare de AMPC, rezultând, In general, efecte de tip inhibitor.
Ce efecte mai au receptorii a1?
reglează expresia genică prin activarea MAP-Kinazelor (Kinaze Activate de Mitogen) şi a altor kinaze.
Ce efect determina DAG formata in urma activarii fosfolipazei C?
DAG activează proteinkinaza C, care modulează activitatea multor căi de semnalizare.