Första världskriget Flashcards

1
Q

mellan vilka årtal var första världskriget

A

mellan 1914-1919

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

vad kallades allianserna för

A

trippelalliansen och ententen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka länder var trippelalliansen

A

Dubbelmonarkin Österrike-Ungern, Italien och Tyskland

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka var ententen

A

Storbritannien, Frankrike och Ryssland

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför slutade konflikten mellan länderna i ententen?

A

För att när Tyskland enades och skaffade kolonier blev det ett större hot för främst Storbritannien och Frankrike. Dessutom var trippelalliansen ett större hot för Europa då de ansåg att de inte hade plats med en till stormakt i Europa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur skapades ententen

A

Ententen skapades genom att tidigare hade främst Storbritannien och Frankrike haft en konflikt mellan varandra eftersom båda de var beroende av kolonier då man använde kolonierna för pengar, naturresurser och troféer. När Tyskland enades ville de också skaffa kolonier men det såg Storbritannien och Frankrike som ett större hot. Då började de samarbeta istället för att jobba mot Tyskland. Sedan när trippelalliansen skapades blev det ett stort hot enligt Europa då de inte tyckte att det fanns plats med en till stormakt i Europa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad kännetecknar första världskriget

A

Skyttegravskriget (1915-1917)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

När och varför gick USA med i kriget?

A

USA gick med i kriget därför att Tyskland förstörde för Storbritannien då Tyskland sänkte skepp från USA med ubåtar. En till orsak var att USA hade gett stora lån till britterna och fransmän och om då Tyskland skulle vinna fanns det en risk att Storbritannien och Frankrike inte skulle betala tillbaka. De gick in i kriget år 1917.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebar Versaillesfreden?

A

Det var då USA, Frankrike och Storbritannien som kom överens om att Tyskland skulle få skulden av kriget och ett stort skadestånd. Tyskland fick flera begränsningar som att de fick avskaffa sin militär till endast 100 000 man, de blev av med en åttondel av deras land och de förlorade deras kolonier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka var orsakerna till första världskriget?

A

Den utökade nationalismen i Europa och spänningen mellan allianserna. Sedan även konflikten om kolonier och imperier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilken var den utlösande faktorn till vk1?

A

Skotten i Sarajevo när en man från Serbien sköt prinsen från Österrike-Ungern i Bosnien. Serbien ville frita de Bosniska Serberna och bilda Storserbien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vart utspelade sig vk1?

A

Första världskriget utspelade sig på olika ställen. VK1 var ett tvåfrontskrig från öst och väst. Västfronten låg vid Frankrike, Storbritannien och Belgien, medan östfronten låg vid Ryssland, Tyskland och Österrike-Ungern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Varför kallas det för Världskrig istället för Europakrig?

A

För att stormakternas kolonier som låg i Afrika och Asien blev påverkade av kriget och sedan gick även länder utanför Europa med i kriget, till exempel USA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Varför attackerade Tyskland Frankrike?

A

Tyskland ville ta ut Frankrike innan de skulle attackera Ryssland eftersom de ville ha ryggen fri från länder som var allierade i ententen. De ville helst undvika ett tvåfrontskrig, därför försökte Tyskland ta ut västfronten först innan de gick på östfronten. De använde sig av Schleiffenplanen för att attackera Frankrike men de misslyckades.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad hände vid slaget i Marne?

A

Tyskland försökte använda sig av Schlieffenplanen för att komma in i Frankrike med målet Paris. Tyskarna stoppades strax utanför Frankrike vid floden Marne och där blir det ett stort blodbad. Ungefär 500 000 dog på varje sida (1 miljon sammanlagt). Då kommer även Storbritannien in och hjälper till på Frankrike sida. Tyskland förlorade slaget och fick marschera hem igen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad var avgörande för första världskriget?

A

Avgörande för första världskriget var när USA gick med i kriget på ententens sida. Efter att Ryssland slutit fred och gått ut kriget trodde man att trippelalliansen skulle vinna men då gick USA med i kriget på ententens sida och vann kriget. USA stoppade all import till Tyskland eftersom de var arga över att Tyskland tagit ner USAs handelsskepp till Storbritannien. Detta gjorde att Tyskland inte hade några resurser eller råvaror att kunna vinna kriget. Tyskland gjorde ett sista försök med Schleiffenplanen men kom knappt halvvägs innan de var tvungna att kapitulera.

17
Q

Orsaker från ett politiskt/ ideologiska perspektiv vk1?

A

En politisk orsak till det första världskriget var imperialismen, alla ville ha väldigt mycket makt och alla ville ha imperier för att få makt. Man ville ha status och använda kolonierna i imperier som trofeer, pengar, naturresurser osv. Imperialismen ledde till att det bildades stormakter som ledde till att länderna ville ha mer och mer makt som ledde till att det blev väldigt spänt mellan stormakterna.

Från ett ideologiskt perspektiv var nationalismen en stor faktor till det första världskriget. Nationalismen ledde till att det också blev väldigt spänt mellan allianserna eftersom det blev ett tydligt vi och dem. De började även prioritera sin egna folkgrupp före andra. Man ansåg att ens egna land/folkgrupp var viktigast och man var stolt att vara från sitt egna land. Det ledde till en stor spänning mellan allianserna som senare ledde till att de vågade förklara krig mot varandra för man hade så mycket förtroende i sitt land.

18
Q

Konsekvenser från politisk/ ideologiskt perspektiv under vk1?

A

Politiska perspektiv- Kartan ändrades efter första världskriget då många stater slog sig självständiga och andra länder förlorade/ fick ett utökat territorium. Till exempel blev Tyskland av med en åttondel av sin mark efter Versaillesfreden. Baltikum blev självständiga (Estland, Lettland, Litauen) och Österrike-Ungern splittrades. Sedan skapades även Sovjetunionen och kommunismen kommer fram.

Ideologisk perspektiv- konservatismen bytte riktning efter första världskriget och monarkismen upphörde.

19
Q

Ekonomiskt perspektiv orsaker vk1?

A

Orsakerna till första världskriget från ett ekonomiskt perspektiv var bland annat beroendet av att ha makt. Man roffade åt sig kolonier för att få pengar och makt. Man behövde kapital och pengar för att kunna kriga och det hade dessutom gått väldigt bra för många länder under industrialiseringen, imperialismen och under koloniseringen.

20
Q

Ekonomiskt perspektiv konsekvenser vk1?

A

Konsekvenserna av första världskriget från ett ekonomiskt perspektiv var att vissa blev rikare och vissa blev fattigare. De länder som blev fattigare av kriget var de länder som hade mycket av kriget på deras territorium. Till exempel Tyskland och Frankrike. Sedan blev även Tyskland väldigt fattiga efter kriget eftersom de använde alla deras resurser i kriget vilket ledde till en stor förlust när de förlorade kriget. Dessutom fick Tyskland betala ett stort skadestånd som de inte hade råd med, då lånade USA ut pengar för att Tyskland skulle få bygga upp sig igen. Sedan när Tyskland inte betalade Versaillesfreden för de inte hade råd hotade Frankrike med att ta över Tysklands Ruhområde (industriområde) om de inte betalade tillbaka pengarna till Frankrike. Då blev många arbetare i industrierna arga eftersom de hade gått ut över civilbefolkning när det egentligen inte hade något med saken att göra. Folket började då protestera vilket ledde till att de slutade gå till jobbet för att strejka. Då kom färre varor ut på marknaden eftersom när de inte gick till jobbet slutade saker massproduceras. Då hade Tyskland inget annat val än att trycka ut mer pengar vilket ledde till hyperinflation i Tyskland.

21
Q

Sociala orsaker till vk1?

A

Sociala orsaker till vk1 var att stormakterna som hade auktoritära ledare (diktatoriska ledare) var det lättare att gå med i krig eftersom då har samhället inget inflytande i politiken. Därför kan få ledare bestämma om de vill gå in i krig eller inte.

22
Q

Sociala konsekvenser till vk1?

A

Efter kriget blev många civila och vanliga människor i samhället dödade, traumatiserade och skadade. I samhället ändrades det mycket för kvinnorna eftersom när männen gick in i krigen i olika delar av världen hade kvinnorna mer inflytande hemma. Dessutom om männen hade jobb hemma och sedan fick rycka in i krig fick kvinnorna ta över männens jobb hemma. Det var en stor omställning för kvinnorna men det är också en likhet med dagens samhälle då vi har ett mer jämlikt samhälle och kvinnor får jobba.

23
Q

Kulturella orsaker för vk1?

A

En orsak till första världskriget från ett kulturellt perspektiv var att det hade bildats en kultur där man hade målat upp bilden att krig var bra och normalt. Detta gjorde att många var positivt laddade för att gå in i krig och de hade en positiv inställning till krig. Det gjorde även att många gick in i kriget nästan utan utrustning och endast med fina kläder.

24
Q

Kulturella konsekvenser av vk1?

A

Efter kriget ändrades dock bilden till att krig var mycket tragiskt och hemskt detta gjorde att man ville undvika krig och därför blev det ett 20 års vapenvila mellan de två olika krigen.

25
Q

Militära orsaker till vk1?

A

Vapenindustrin hade gått väldigt bra under 1800 talet under industrialiseringen eftersom då hade man börjat producera moderna vapen. Därför hade många stormakter kunnat tagit över så många kolonier. (Med våld och nya vapen). Detta ledde till att alla länder i allianserna tänkte att de inte gjorde något ifall man gick med i kriget för de skulle ändå vinna på bara några veckor eftersom de hade nya och moderna vapen som kunde döda massvis med människor. Med stora arméer och nya moderna vapen fick alla länder ett sorts ego som gjorde att de trodde att de var bättre än de andra länderna.

26
Q

Militära konsekvenser till vk1?

A

Efter kriget resulterade det i att många dog. Man trodde fortfarande på gamla taktiker som att komma med häst och svärd. Det gjorde då att de med moderna vapen lätt kunde ta ner människorna med häst och svärd eftersom man endast kunde skjuta dem. Detta insåg man under skyttegravskriget inte fungerade eftersom alla bara dog när man var individuellt skicklig. Man behövde kunna arbeta i grupp och kunna använda sig av moderna vapen för att kunna vinna kriget.

27
Q

Sverige under vk1?

A

Sverige var inte med i kriget utan de var neutrala, därför lät de alla länder använda sig av Sveriges territorium. Därför fick till exempel Ryska fartyg åka på svenskt vatten och alla länder som frågade fick lov att utnyttja Sverige. Under denna tid stod även Sverige mellan olika statsskick eftersom om Tyskland hade vunnit kriget hade det blivit väldigt konservativt i Europa medan om Ryssland hade vunnit så hade det blivit mer kommunistiskt i Sverige. De konservativa i Sverige hoppades på att Tyskland skulle vinna för då hade fortfarande adeln och prästerna fått ha makt i Sverige istället för regering och riksdag. Men sedan när ententen vann gick Sverige mer mot ett liberaliskt håll och Sverige blev en demokrati 1921.