Haidt (2007): Moralpsykologi Flashcards

1
Q

Hvad dækker første princip over i Haidts forsøg på at aflægge moralsk psykologi? Han kalder titlen “Intuitiv førerposition”

A

Evolutionspsykologisk træk på morale der kort sagt hævder at menneskets hjerne er skabt af intuitive følelsesreaktioner, hvilket automatisk får os til at vurdere om noget er godt eller dårligt, altså om vi er tiltrukket eller frastødt, af noget vi oplever. Først efter vores intuitive reaktion begynder vi at vurdere moralen af det, man har oplevet, for at finde beviser, der støtter vores første intuitive reaktion. Mennesket vil som udgangspunkt gerne bekræfte vores første intuitioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad dækker andet princip over i Haidts forsøg på at aflægge moralsk psykologi? Han kalder titlen “Moralsk tænkning er for social handling”

A

Dette princip er set fra et social-funktionalistisk perspektiv. Moral er, når mennesker er som en intuitiv advokat eller politiker, hvor man for at finde moralen søger efter information, der er brugbart og ikke nødvendigvis sandheden.

Der kan man benytte sig af at snakke og sladre og derved skabe narrativer om sine egne handlinger eller sætte spørgsmålstegn ved andres.

Ofte skaber man positive narrativer om sig selv, der ikke nødvendigvis er sande. Samtidig er mennesker hurtige til at blive en intuitiv anklager, der udfordrer andres undskyldninger eller skaber rygter om andre. Moral i dette princip omhandler derfor, at man bruger moralsk vurdering (moral reasoning, eng.) til at vurdere sig selv eller andre gennem samtale og sladder

–> Vi bruger vores ræsonnementkapaciteter til at udfordre menneskers undskyldninger og søge efter beviser mod mennesker, vi ikke kan lide

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad dækker tredje princip over i Haidts forsøg på at aflægge moralsk psykologi? Han kalder titlen “Morale binder og bygger”

A

I princip nr. 3 forklarer Haidt, at moral bruges til at opbygge samfund og social stabilitet. Man går op i moral for at opretholde et godt ry, så man kan fastholde gode gruppedynamikker. Samtidig kan man opretholde en gruppes solidaritet ved at skabe moralske samfund, hvor selvoptagethed bliver straffet og det modsatte belønnet. Vores moral og følelser bygger os sammen med andre og styrker os selv. Moralen regulerer, hvordan vi indgår i grupper

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad dækker fjerde princip over i Haidts forsøg på at aflægge moralsk psykologi? Han kalder titlen “Morale handler om mere end skade og retfærdighed”

A

I princip nr. 4 som er skabt af Haidt, prøver han at nuancere vores opfattelse af moral. Han mener, at moral handler lige så meget om, hvordan man indgår i en gruppe, frem for kun at omhandle omsorg og retfærdighed. Han mener, at der findes fem psykologiske grundpiller (hvert med et evolutionistisk ophav), hvorpå vores menneskelige kultur og moralske samfund er støbt på. Disse fem grundpiller er: omsorg og retfærdighed; men også om ingroup-outgroup dynamikker, loyalitet, autoritet og om kropslig og åndelig renhed. Disse fem grundpiller danner til sammen menneskets moral.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad dækker moral intuition over?

A

Hurtige og automatiske effektfyldt processer med en evaluerende følelse af good vs bad og like vs dislike
optræder i bevidsthed uden nogen bevidsthed om at have gennemgået trin med søgning, vejning af beviser eller udledning af en konklusion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad dækker Moral reasoning (moralsk ræsonnement)

A

En kontrolleret og “køligere” (mindre affektiv) proces; det er bevidst mental aktivitet, der består i at transformere information om mennesker og deres handlinger for at nå frem til en moralsk dom eller beslutning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad siger den sociale intuitionistmodel?

A

Modellen siger, at de fleste moralske ændringer sker som et resultat af social interaktion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

På hvilke tre måder nævner teksten at vi kan tilsidesætte vores umiddelbare intuitive reaktioner?

A

Vi kan bruge bevidst verbal ræsonnement, f.eks. ved at overveje omkostningerne og fordelene ved hver handlingsmulighed.

Vi kan omformulere en situation og se en ny vinkel eller konsekvens, hvilket udløser en anden intuitiv lynreaktion, der måske konkurrerer med den første.

Vi kan tale med mennesker, der rejser nye argumenter, hvilket derefter udløser nye intuitiv lynreaktioner efterfulgt af forskellige former for ræsonnement

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly