Oyserman et al. (2012): Selv, selvkoncept og identitet Flashcards

1
Q

Hvilke to komponenter omfatter selvet

A

Det omfatter “I” som det handlingsintenderende, og “Me” som det oplevelsesorganiserende.
det kan tænkes som “I think about Me”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad er “me”

A

Man kalder også “me” for det mentale indhold.
man har multiple “me’s” der gør os i stand til at se hvad der adskiller os for andre og hvordan vi er forbundet med andre.
Me eller det kollektivistiske “us” gør os i stand til at se sig selv udefra, gør at man kan fokusere på bredere mål og værdier, reducere følelsesmæssig tilknytning til selvet og mindske grublen om fx fortiden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er selv- koncept ?

A

Det er kognitive strukturer, der handler om holdninger og værdier, som vi bruger til at forstå verden. Selv konceptet befinder sig under “me”. Det er, hvad man tænker på, når man tænker på sig selv.
Self-koncepts struktureres forskelligt; nogle strukturerer deres selv-koncept efter fx race, køn eller uddannelse, da det er faktorer/domæner, andre vil bruge til at beskrive dem med.
Det er også vigtigt at huske at man har flere selv-koncepter; nogle er mere organiserede end andre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

hvad er identitet

A

Identitet er de træk, sociale grupper, relationer, oplevelser og hobbyer, man definerer sig selv ud fra. Identitet er fleksibelt og dynamisk.
Nogle forskere ser identitet som mere fleksibel og mener, at man næsten “bruger” en ny identitet i hver situation man befinder sig i. De mener altså, at man er tværsituationelt formbar.
Andre Identitetsteoretikere skelner mellem forskellige former for identitet som fx social identitet, rolle identitet og personligidentitet.
Identitet befinder sig under selvkonceptet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly