Kapitel 8 - Larsen et al. (2021): Evolutionære perspektiver på personlighed Flashcards

1
Q

Hvad er adaptioner

A

når man snakker om adaptioner refereres der oftes til tilpasning. Inden for evolutions psykologi besker Larsen at der er tale om mekanismer, som er resultatet af en lang og gentaget proces af naturlig udvælgelse, kaldes tilpasninger (adaption), arvede løsninger på overlevelses- og reproduktionsproblemern, som de fjendtlige kræfter i naturen stiller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

hvad er et adaptivt problem?

A

Et adaptivt problem er en udfordring der hindre overlevelse eller reproduktion.

Derefter vil man gennem adaptioner (tilpasning) løse de tilpasningsmæssige problemer og dermed fremme reproduktiv succes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

hvad betyder det at der er et by product af adaptioner

A

et bi produkt af en adaption kan fx. være at en lys pære er skabt for at give lys. bi produktet her kan så være at den også kan producere varme selvom det ikke er hensigten. de samme adaptioner har vi mennesker hvilket man kan kalde et evolutionært bi produkt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

hvad er balance selektion / balance bevarende selektion?

A

Balancerende selektion opretholder variationen i en populations genpulje ved at favorisere individer, der bærer to forskellige varianter af et gen i stedet for to ens varianter. Dette sker, fordi heterozygoter (hvis man har to forskellige varianter af et gen) har en fordel i forhold til homozygoter (hvis man har to ens varianter af et gen), hvilket sikrer, at ingen enkelt variant helt overtager populationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

hvad er den deduktiv resonnement tilgang

A

Den deduktive resonnement er en tilgang til empirisk forskning, der følger en top-down-metode og er teoridrevet.

I denne tilgang tester du teorien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad menes der med
Differentiel genproduktion

A

Differentiel genproduktion referere til reproduktionssucces i forhold til andre. Organismernes gener, som reproducerer sig mere end andre, bliver videregivet til kommende generationer med en relativt større frekvens end generne hos dem, der reproducerer sig mindre. Da overlevelse normalt er afgørende for reproduktionssucces, videregives karaktertræk, der fører til større overlevelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvad er Domain- specific ift adaptioner (dansk: domænespecifik)

A

domænespecifik referere til adaptioner der er specifikt designet til at løse specifike adaptive/tilpasnings problemer. Domænespecificitet antyder, at selektionen har tendens til at skabe specifikke mekanismer til hvert specifikt tilpasningsproblem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

hvad er Evolutionære biprodukter

A

Evolutionære biprodukter er tilfældige effekter af evolutionære ændringer, der ikke betragtes som tilpasninger. For eksempel holder vores næser briller på plads, men det er ikke det, næsen udviklede sig med henblik på. ( det samme som by product af adaptioner) (det står bare som forskelligt i teksten og i ordlisten)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad betyder evolutionært larm (eng: evolutionary noise)

A

Evolutionært larm referere til tilfældige variationer der er neutrale med hensyn til selektionen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad er Evolutionært forudsagte kønsforskelle (eng: evolutionary-predicted sex differences)

A

Evolutionært forudsagte kønsforskelle. Evolutionspsykologi forudsiger, at hanner og hunner vil være ens eller lignende inden for alle områder, hvor kønnene har stået over for de samme eller lignende tilpasningsproblemer

eksempler fra Larsen:

Begge køn har svedkirtler, fordi begge køn har stået over for det tilpasningsproblem, der handler om termoregulering

Når mænd og kvinder har stået over for væsentligt forskellige tilpasningsproblemer fx. inden for det fysiske område har kvinder stået over for problemet med fødsel og har derfor udviklet tilpasninger, der mangler hos mænd, såsom mekanismer til at producere veer gennem frigivelse af oxytocin i blodbanen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvad er frekvensafhængig selektion (eng: frequency-dependent selection) (s.204)

A

Frekvensafhængig selektion er når der er to eller flere arvelige varianter at udvikle sig inden for i en population. Et eksempel er biologisk køn. Inden for arter med kønnet formering findes de to køn i omtrentlige lige antal på grund af frekvensafhængig selektion. Hvis det ene køn bliver sjældent i forhold til det andet, vil evolutionen medføre en stigning i antallet af det sjældnere køn. Frekvensafhængig selektion forårsager, i dette eksempel, at antallet af mænd og kvinder forbliver omtrentlige ens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

hvad betyder funktionalitet (eng: functionality)

A

funktionalitet er forstillingen om at vores psykologiske mekanismer er designet til at opnå visse tilpasnings/adaptive mål

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

hvad er Fjendtlige naturkræfter (eng: hostile forces of nature)

A

Fjendtlige naturkræfter er, hvad Darwin kaldte enhver begivenhed, der forhindrer overlevelse. Fjendtlige naturkræfter inkluderer fødevaremangel, sygdomme, parasitter, rovdyr og ekstreme vejrforhold.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

hvad går Teorien om inklusiv fitness ud på?

A

Teorien om inklusiv fitness er en moderne evolutionsteori baseret på differentiel genproduktion (Hamilton, 1964). Den ‘inklusive’ del henviser til det faktum, at egenskaber, der påvirker reproduktion, ikke nødvendigvis påvirker den personlige produktion af afkom; de kan også påvirke genetiske slægtninges overlevelse og reproduktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvad er inductive reasoning approach ? (dansk: Induktive resonnement)

A

Induktive resonnement er en bottom- up datadrevne metode til empirisk forskning.

Dette er en metode hvor man laver en teori på de observationer man har lavet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hvad menes der med Darwins begreb interseksuelle selektion?

A

I Darwins interseksuelle selektion vælger medlemmer af det ene køn en partner baseret på deres præferencer for specifikke egenskaber hos den partner. Disse karakteristika udvikler sig, fordi dyr, der besidder dem, oftere vælges som partnere, og deres gener trives. Dyr, der mangler de ønskede karakteristika, udelukkes fra parring, og deres gener går til grunde.

17
Q

hvad omhandler Darwins begreb intrasexuelle konkurrence (s.187)

A

I Darwins intrasexuelle konkurrence konkurrerer medlemmer af samme køn med hinanden, og udfaldet af deres konkurrence giver vinderen større seksuel adgang til medlemmer af det modsatte køn. Egenskaber, der fører til succes i denne form for konkurrence, såsom større styrke, intelligens eller tiltrækningskraft på allierede, udvikler sig, fordi vinderen er i stand til at parre sig oftere og dermed videregive flere gener.

18
Q

Hvad føre Naturlig selektion til i følge Darwin? (s.186)

A

Darwin argumenterede for, at varianter, der bedre muliggjorde en organisms overlevelse og reproduktion, ville føre til flere afkom. Afkommet ville derfor arve de varianter, der førte til deres forfædres overlevelse og reproduktion.
Naturlig selektion resulterer i gradvise ændringer i en art over tid, da succesrige varianter øges i frekvens og til sidst spredes i hele genpuljen, og dermed erstatter de mindre succesrige varianter.

19
Q

hvad er Psykopati?

A

Psykopati er et synonym for en antisocial personligheds forstyrelse. Det referere til individuelle forskelle i antisociale karaktertræk.

20
Q

Hvad er reaktiv arvelighed? (eng: reactively heritable)

A

reaktiv arvelighed referere til træk der er sekundære konsekvenser af af arvelige træk

21
Q

hvad mener Gangestad og Simpson (1990) at Begrænset seksuel strategi er? (eng: restricted sexual strategy)

A

Begrænset seksuel strategi er:
ifølge Gangestad og Simpson (1990) ville en kvinde, der søger en partner, der investerer meget i forholdet, vedtage en begrænset seksuel strategi. Denne er kendetegnet ved forsinket samleje og forlænget kurmageri. Dette ville muliggøre, at hun kan vurdere mandens engagement, opdage eventuelle tidligere forpligtelser over for andre kvinder og/eller børn og samtidig signalere til manden kvindens seksuelle troskab og dermed forsikre ham om hans faderskab til fremtidige afkom.

22
Q

Hvad er Seksuel selektion? (s.187)

A

Seksuel selektion er evalueringen af karaktertræk på grund af deres fordele i parringssammenhæng snarere end deres fordele for overlevelse. Ifølge Darwin forekommer seksuel selektion i to former: intrasexuel konkurrence og interseksuel selektion.

(Intrasexuel konkurrence er kamp mellem samme art for at få lov til at parre sig)

(Interseksuel selektion er hvor medlemmer af et køn vælger partnere baseret på specifikke egenskaber eller kvaliteter hos det andet køn)

23
Q

hvad er social angst?

A

social angst er et ubehag relateret til sociale interaktioner eller forventingen om sociale interaktioner. Baumeister og Tice (1990) mener at social angst er en arts-typisk tilpasning for at undgå social ekskludering

24
Q

hvad omhandler Teorien om social smerte (eng: social pain theory)

A

Teorien om social smerte antyder, at social adfærd og reaktioner på social udelukkelse reguleres af et forsvarssystem, der forbereder organismen på potentielt skadelige situationer. Den interessante hypotese er, at disse skadelige situationer kan have en fysisk eller social oprindelse. Denne sammenkobling af fysiske og sociale trusler kan have udviklet sig, fordi adskillelse fra vigtige individer udgjorde et enormt pres på overlevelsen for vores forfædre. Derfor håndteres komponenter af fysisk smerte og socialt ubehag af det samme fysiologiske system.

25
Q

hvad er unrestricted mating strategy (dansk:
Den ubegrænsede parringsstrategi)

A

Ifølge Gangestad og Simpson (1990) er en kvinde, der søger en mand på grund af kvaliteten af hans gener, ikke interesseret i hans engagement over for hende. Hvis manden forfølger en kortsigtet seksuel strategi, kan enhver forsinkelse fra kvindens side afskrække ham fra at søge samleje med hende, hvilket dermed modsiger hovedårsagen til hendes parringsstrategi.

kvinden søger altså samleje kun for at opnå mandens gener til sit afkom

26
Q

hvad er xenofobi?

A

xenofobi er frygten for fremmende. denne forbi var sandsynligvis tilpasningsdygtige i forfædrenes miljøer, men en fobi såsom fremmedhad, er ikke nødvendigvis tilpasningsdygtige i moderne miljøer.