Hermosolun toiminta ja välittäjäaineet Flashcards Preview

PS7 Biologisen psykologian kertaus (+uni) > Hermosolun toiminta ja välittäjäaineet > Flashcards

Flashcards in Hermosolun toiminta ja välittäjäaineet Deck (16):
1

välittäjäaineet

Kemiallisia yhdisteitä, jotka toimivat hermostossa neuronien välissä ja lihasneuroni-liitoksissa.
 

Solukeskus ohjaa välittäjäaineen valmistusta, sitä varastoidaan synaptisissa rakkuloissa ja sit' vapautuu sähköisen hermoimpulssin vaikutuksesta synapsirakoon. Välittäjäaine ylittää synapsiraon ja kiinnittyy vastaanottajasolun dendriitin pinnalle sopivaan reseptoriin, johon se sopii kuin avain lukkoon. Vaikutettuaan välittäjaine irtoaa, jolloin synaptisessa raossa vaikuttavat entsyymit tuhoavat sen tai lähettävän solun takaisinottopumppu palauttaa sen uudellen varastoitavaksi ja uudelleen käytettäväksi.

Mahdollistavat hermoimpulssin kulkemisen hermosolusta toiseen. Huumeet, lääkeaineet ja muut psykoaktiiviset aineet (esim. kofeiini) vaikuttavat välittäjäaineiden toimintaan. 

5

aksonit

Neuronin viejähaarakkeet, joiden tärkein tehtävä on viestien välittäminen hermossolusta toiseen eri aivoalueiden välillä.
 

9

dopamiini

Välittäjäaine, joka vaikuttaa mielihyvän kokemiseen ja liiketoimintoihin. Jos dopamiinia on otsalohkossa liikaa, se voi aiheuttaa psykoottisia  oireita esim. harhoja (skitsofreniaa). Liian vähän dopamiinia hermoradoissa tuottaa Parkinsonin taudin oireita esim. nykivät ja jäykät liikkeet. Huumeista amfetamiini ja kokaiini vaikuttavat dopamiinireseptoreissa.

10

serotoniini

Välittäjäaine, joka vaikuttaa tunteisiin ja nukkumiseen. Liiallinen serotoniini aiheuttaa pakkoliikkeitä ja serotoniinin puute masennusta, univaikeuksia  ja aggressiota (vrt. väkivaltarikolliset)

11

noradrenaliini

 Mielialaan vaikuttava välittäjäaine. Liiallinen määrä aiheuttaa maanisuutta ja liian vähäinen määrä masennusta.

12

endorfiinit

Välittäjäaineita, jotka koetun kivun ja mielihyvän voimakkuutta, voi tuottaa kehoon euforisen hyvänolon tunteen (esim.  liikunnan seurauksena).

13

asetyylikoliini

Välittäjäaine, joka auttaa asioiden muistamisessa ja muistiin painamisessa, vaikuttaa myös vireystilaan. Alzheimerin taudissa asetyylikoliinia tuottavat hermosolut rappeutuvat.

14

glutamaatti

Yleisin kiihdyttävä (eksotatorinen) välittäjäaine.Vaikuttaa vireystilaan, oppimiseen ja muistiin.

15

GABA

Yleisin estävä välittäjäaine.

16

ajallinen summaatio

Hermosolu saa tarpeeksi monta hermoimpulssia tiiviissä tahdissa samasta synapsista ("pommitus"), mikä johtaa hermoimpulssin jatkumiseen.

 

17

paikallinen summaatio

Hermosolu vastaanottaa samanaikaisesti monta eri hermoimpulssia useista eri synapsesista ("eri paikoista") ja se voi lisätä hermoimpulssin jatkumisen todennäköisyyttä.

18

dendriitti

Hermosolun vastaanottajahaarake, jonka pinnalla on reseptorimolekyylejä. Synapsiraon ylittävä välittäjäaine sopii omiin reseptoreihinsa kuin avain lukkoon. 

19

solukeskus

Hermosolun informaatiokeskus, joka ohjaa solun toimintaa (välittäjäaineiden valmistus, summaatio)

20

(Ranvierin) kurouma

 Aksonin pinnalla oleva kohta, joka ei ole myeliinitupen peitossa. Vain kuroumien kohdalla tapahtuu aktiopotentiaaliin kuuluva natrium- ja kaliuminionien kulku solukalvon läpi.
 

21

synapsi

 Kahden hermosolun liittymäkohta. Välittäjäaineet kulkevat synapsiraon ylitse ja näin hermoimpulssi etenee kemiallisesti. 

22

myeliinituppi

Suojaava ja hermoimpulssin kulua nopeuttava rasvakerros aksonin pinnalla. Kun tietyn alueen hermososlut myelinisoituvat, se näkyy kehityksessä herkkyyskautena. Vanhetessa myeliinituppi ohenee, mikä näkyy toimintojen hidastumisena.