Hobbes Flashcards

1
Q

Stroming

A

normatief rechtspositivist, rechtspositivist: alles wat de soeverein bepaalt is recht, er is geen verdere morele toets voor de geldigheid van recht. In natuurtoestand kan er geen sprake zijn van onrecht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Natuurlijke toestand

A

De mens is van nature slecht. Door streven zelfbehoud ontstaat een oorlog van allen tegen allen, waarbij de ene mens een wolf voor de andere mens kan zijn
Normatieve theorie van de samenleving:
- Mensen zijn min of meer aan elkaar gelijk in lichamelijke en geestelijke vermogens.
- De wereld is eindig. Er kan schaarste optreden door uitputettelijke voorraad.
Mensen gaan de strijd met elkaar aan, door wantrouwen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Maatschappelijke verdrag

A

alle rechten overdragen aan de soeverein, om aan chaos een einde te maken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

staatsvorm

A

absoluut, Soeverein heeft tot doel om de vrede te bewaken. Heeft alle bevoegdheden om de mens tot vrede te dwingen, door middel van sancties: de staat kan 1 godsdienst voorschrijven, anders ontstaan er conflicten. Er bestaat op vlak toch geen objectieve waarheid.
Een volk kan niet in opstand komen volgens Hobbes tegen zijn onrechtvaardige koning met het doel een parlementaire democratie in te stellen, tegen de wil van de koning in. Ten eerste zijn zij gebonden aan het maatschappelijk verdrag, ze hebben al iemand geautoriseerd. Ten tweede kan de soeverein niet in gebreke zijn gebleven (als argument voor opstand), want de soeverein is niet partij bij het verdrag. Ten derde is de keus voor de koning bij meerderheid gemaakt; iedereen heeft zich aan die meerderheidsbeslissing gecommitteerd. Ten vierde handelt de koning namens jou en alle andere onderdanen, daarom kan de koning geen onrecht plegen. Ten vijfde kan de koning niet worden gestraft of gedood, want zijn handelingen zijn namens jou gepleegd. Als jij hem zou doden zou je door jou geautoriseerde daden bestraffen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

ethiek

A

Goed en kwaad betekenen altijd goed en kwaad voor iemand; niets is zonder meer goed of zonder meer kwaad. Staat is er ter ondersteuning van moraal. Soeverein zijn regels is de juiste interpretatie van de moraal. De staat dient niet het goede leven, maar alleen de minimale voorwaarde: vrede.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

vrijheidsbegrip

A

Negatieve vrijheid
In tijd van strijd gelden geen onvoorwaardelijke morele normen. Er is een onbegrensde natuurlijke vrijheid. Dit betekent dat het geen zin heeft om iets te verbieden. Er is een negatieve spiraal van wantrouwen die in de oorlog van allen tegen allen resulteert. Er gelden wel morele normen in de natuurtoestand, maar alleen voorwaardelijk: op conditie van wederkerigheid. Er is een fundamenteel goed voor mensen om zichzelf in stand te houden, en geldt voor de mens het gebod alles te doen wat de vrede bewaart, zolang zij mogen hopen dat de anderen het ook doen: the law of nature.
Smal moraal, want de soeverein bepaalt. De ethiek is de wetenschap van de coöperatieve handelingen die nodig zijn om het hoogste goed, de vrede, te bewaren en de moraal is het geheel van voorschriften dat die wetenschap ontwikkelt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mensbeeld

A

Mensen worden gekenmerkt door verlangens en verstand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly