Hoofdstuk 11 Flashcards

1
Q

Wat zijn de drie fasen van prenatale ontwikkeling en wat zijn de belangrijkste mijlpalen van elke fase?

A
  1. De zygotische (kiem)fase: het sperma bevrucht het eitje en de begint reis naar baarmoeder.
  2. De embryonale fase: ontwikkeling van de belangrijkste orgaansystemen van het embryo.
  3. De foetale fase: groei en verfijning van organen en lichaamsstructuur.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wanneer is het ongeboren kind het meest vatbaar voor de effecten van teratogenen en waarom?

A

Tussen de 3e en 8e week van conceptie ontwikkelen de orgaansystemen en ledematen het snelst. Dan zijn ze het meest kwetsbaar voor effecten van teratogenen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hoe kan prenatale ervaring een foetus “voorbereiden” op postnataal leven?

A

De psychologische en fysiologische omstandigheden van de moeder en de stimuli die van buitenaf worden ontvangen, kunnen door de foetus als een voorspelling worden gebruikt en het kan zijn fysiologische en psychologische aspecten vormen volgens de omstandigheden waarmee het waarschijnlijk na de geboorte zal worden geconfronteerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

In hoeverre ontwikkelen verschillende delen van het lichaam zich met verschillende snelheden?
Waarom zou dat zo kunnen zijn?

A

Lymfoïde systemen groeien zeer snel en ze reiken over de volwassen dimensies op de leeftijd van 12, dan weer afnemen in ontwikkeling naarmate het individu ouder wordt.
Hersenen en hoofd blijven zich
gestaag ontwikkelen tot ongeveer 10-12 jaar waar ze volwassen maten bereiken.
Snelheid van toename in lengte neemt aanzienlijk toe rond de leeftijd van 10 jaar tot bijna 20.
Voortplantingsorganen vertonen weinig ontwikkeling tot ongeveer 13-14 jaar oud nadat ze hun ontwikkeling aanzienlijk verhogen en volwassen niveaus bereiken rond 20.
Om de puberteit te initiëren, moet het lymfoïde systeem zich aanzienlijk ontwikkelen om alle hormonale veranderingen en de fysieke en mentale ontwikkeling gedurende de periode te ondersteunen, daarom komen ze in verschillende snelheden op verschillende tijdstippen voor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe is het ontstaan van verschillende aspecten van de puberteit in de loop van de geschiedenis
veranderd, en wat is verantwoordelijk voor deze veranderingen?

A

De leeftijd van eerste menstruatie is sinds 1960 niet substantieel afgenomen, de leeftijd waarop de borstontwikkeling begint is wel steeds eerder (9 jaar). Deze veranderingen kunnen komen door verschillende chemische componenten die worden aangetroffen in pesticiden, medicijnen, brandvertragers, tabak, alcohol en obesitas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hoe onthult het gedrag van baby’s dat ze actief hun omgeving verkennen met hun ogen en dat ze zich herinneren wat ze hebben gezien?

A

Baby’s kijken langer naar nieuwe objecten dan bekende, wat suggereert dat ze moeite doen om
te leren waar ze naar kijken. Ze vertonen ook gewenning aan patronen na enige tijd ernaar te hebben gekeken, en dishabituatie ten opzichte van nieuwe patronen vervangen door de oude. Als ze beide te zien krijgen, kijken ze meer naar de nieuwe, om het meer te begrijpen. Ze herinneren zich ook de prikkels die ze eerder hebben gezien. Deze extrapolaties laten ons zien dat baby’s, vanaf een zeer vroege tijd van hun leven, actief hun omgeving verkennen, stimuli onderscheiden en zich herinneren dat ze ze hebben gezien, nieuwe kennis hebben opgedaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hoe onthult het gedrag van baby’s dat ze gemotiveerd zijn om hun omgeving te beheersen en emotioneel betrokken zijn bij het behouden van controle?

A

Baby’s streven naar controle over het initiëren en beëindigen van stimuli in plaats van de stimulatie zelf. Ze vertonen meer interesse en vreugde in het aangaan van stimuli die ze onder controle hebben, en ze vertonen verdriet en woede wanneer de controle van hen wordt afgenomen, ook al is de stimuli aanwezig. Na een gegeven moment gebruiken baby’s hun mond en vervolgens hun ogen en handen samen om informatie over hun omgeving te verkrijgen, en dit is een natuurlijk gedrag waarbij de focus van het kind moeilijk te doorbreken is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hoe gebruiken baby’s, beginnend vóór de leeftijd van 12 maanden, hun observaties van het gedrag van volwassenen om hun eigen verkenningen te begeleiden?

A

Door blikken van volwassenen te observeren, leren baby’s hun omgeving te benoemen die van belang en groter belang zijn. Ze richten zich op waar volwassenen zich op richten, kijken wanneer ze naar een object wijzen en wijzen naar een object waar de volwassenen niet naar kijken of naar op zoek zijn. Ze leren ook om gebeurtenissen te associëren met het gedrag en de intenties van volwassenen. Ze interpreteren de gezichtssignalen van volwassenen, vooral die van hun ouders, als richtlijnen voor hun gedrag; Als ze angst of woede interpreteren, onthouden ze zich van een gedrag en als ze vreugde of interesse tonen, nemen ze deel aan het gedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is de methode om de verwachtingen te schenden voor het bestuderen van de kennis
van zuigelingen over fysieke principes? Wat hebben onderzoekers met deze methode ontdekt over de kennis van 2 tot 4 maanden oud?

A

Deze methode presenteert een mogelijke en een onmogelijke fysieke gebeurtenis en meet de aandacht van de baby’s voor elk. Baby’s van 2 tot 4 maanden oud hebben een concept van fysieke
regels van het universum en ze tonen veel meer interesse in de gebeurtenis die onmogelijk had moeten zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hoe testte Jean Piaget het begrip van de duurzaamheid van objecten door baby’s? Wat zou de discrepantie kunnen verklaren tussen de resultaten van Piaget en de resultaten van selectief ogende experimenten?

A

Jean Piaget verstopte een speeltje onder een servet dat door de ogen van het kind werd gevolgd en toen het speelgoed onder het servet verdween, verloor het kind zijn interesse erin. Ze keken nog steeds naar de algemene richting waarin het speelgoed verdween, maar ondernamen geen acties om het terug te halen. Experimenten uitgevoerd met oudere baby’s laten zien dat het concept van objectpermanentie is ingesteld, maar zeer fragiel; Deze baby’s konden het speelgoed onder een servet ophalen, maar wanneer het speelgoed onder een nieuw, tweede servet werd gelegd, kozen ze het oude opnieuw, wat suggereert dat baby’s van deze leeftijd vertrouwen op hun ervaringen met het object in plaats van de sensorische input. Selectief ogende experimenten kunnen dit fenomeen ondermijnen, omdat de selectief ogende experimenten uitsluitend op observatie vertrouwen, terwijl de tests van Piaget ook op motorische functies vertrouwden, voor het kind om de ledematen te kunnen coördineren om de acties te voltooien die nodig zijn om het verborgen object op te halen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Welk bewijs suggereert dat zelfgeproduceerde voortbeweging een snelle ontwikkeling van de
zoekvaardigheden van baby’s bevordert?

A

Baby’s die in staat zijn om zelfstandig te bewegen, krijgen een geheel nieuw perspectief van objecten om hen heen, evenals nieuwe vaardigheden met betrekking tot hun motorische
functievaardigheden en hun coördinatie met sensorische input, wat in grote mate bijdraagt aan hun vermogen om een verborgen object op te halen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hoe ontwikkelen schema’s zich in de theorie van Piaget door assimilatie en accommodatie?

A

Nieuwe acties worden opgenomen in schema’s door assimilatie, en het schema breidt zijn structuur uit of verandert de structuur om aan te sluiten bij de nieuwe actie of verandering in het
schema, dat wordt accommodatie genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is Piaget’s “kleine wetenschapper” kijk op het gedrag van kinderen? Hoe wordt het
geïllustreerd door de voorbeelden van een kind dat met containers speelt en door een experiment met kleuters die met een speelgoed met twee hendels mogen spelen?

A

Kinderen hebben de neiging om objecten te onderzoeken die ze gedeeltelijk begrijpen en meer willen verkennen, om de nieuwe acties te kunnen assimileren, maar ook op een manier die nog steeds accommodatie vereist om hun mentale ontwikkeling te waarborgen. Wanneer een baby objecten stapelt en een container tegenkomt waarin een ander object valt, zal het kind de container testen om de nieuwe informatie te assimileren en deze te accommoderen binnen zijn bestaande regelingen. In het experiment kregen kinderen een doos te zien met twee hendels die verschillende effecten produceren; Voor sommigen werden de hendels gelijktijdig ingedrukt en voor sommigen apart. De conclusie was dat de kinderen die de hendels afzonderlijk hebben zien indrukken, de geproduceerde effecten kenden en niet langer geïnteresseerd waren in de doos omdat er niets was dat ze
ervan konden leren, terwijl degenen die de gelijktijdige trek van de hendels te zien kregen, veel meer geïnteresseerd leken in het speelgoed omdat ze niet wisten welk effect welke hendel produceerde, ze hadden nog meer te ontdekken over dit speelgoed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat is in de theorie van Piaget de speciale waarde van operations?

A

Operations: acties die het meest bevorderlijk zijn voor hun mentale ontwikkeling, zijn reversible actions (acties wiens effecten ongedaan kunnen worden door andere acties). Operations dragen in grote mate bij aan het begrip van een kind over de omkeerbaarheid van acties en basisprincipes van de natuurkunde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat zijn in de theorie van Piaget de vier stadia en de leeftijden die ruwweg met elk van hen
samenhangen?

A
  1. De sensomotorische fase: de eerste 2 levensjaren.
  2. De preoperatieve fase: begint vanaf van 2 jaar en duurt tot 7 jaar.
  3. De concrete operatiefase: tussen 7 en 11 jaar.
  4. De formele operatiefase: begint vanaf 11 jaar
    en duurt tot 16 jaar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat zijn twee manieren, behalve reversibiliteit van operations, dat preoperatieve en concrete
operationele kinderen verschillen?

A

Deze kinderen verschillen ook in sommige andere eigenschappen, zoals centrering versus fatsoenlijkheid. Preoperatieve kinderen richten hun aandacht op het meest prominente kenmerk in hun omgeving, (centrering), concreet-operationele kinderen kunnen hun aandacht
richten op andere bewust gekozen aspecten van hun omgeving (fatsoenlijk). Ook verschillen in egocentriciteit. De neiging van preoperatieve kinderen om de wereld waar te nemen zoals iedereen die door zijn eigen ogen waarneemt, concreet-operationele kinderen zijn in staat om verschillende gezichtspunten waar te nemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Waarom twijfelen veel van de hedendaagse ontwikkelingspsychologen aan Piagets theorie van stadia van mentale ontwikkeling?

A

Verdere studies geven aan dat de stadia die Piaget beschreef kunnen overlappen met training of vanwege de aard van het probleem waarmee het kind wordt geconfronteerd. Het onderscheid tussen deze stadia was veel waziger dan Piaget verwachtte. Ook hebben recente studies geconcludeerd dat zeer jonge baby’s nog steeds vaardigheden kunnen vertonen die Piaget aan veel oudere kinderen toeschrijft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Hoe verschilt Vygotsky’s perspectief op cognitieve ontwikkeling van dat van Piaget?

A

Piaget legde de nadruk op de fysieke omgeving. Vygotsky richtte zich op de sociale omgeving en
de effecten ervan op de ontwikkeling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Wat is Vygotsky’s concept van instrumenten voor intellectuele aanpassing? Hoe kunnen
dergelijke hulpmiddelen het verloop van de cognitieve ontwikkeling beïnvloeden?

A

Deze hulpmiddelen zijn degenen die door de sociale omgeving worden geboden, zoals die waarmee we schrijven, informatie berekenen en vastleggen enz. Evenals de abstracte hulpmiddelen die symbolen zijn in de vorm van letters en cijfers die deze abstracte concepten enigszins verwerkbaar maken in onze geest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Hoe kunnen de cijferwoorden van Aziatische talen kinderen helpen het basis-10
getallensysteem gemakkelijker te leren dan Amerikaanse en Europese kinderen? Welk bewijs
suggereert dat ze het basis-10 systeem eerder leren?

A

De cijferwoorden in het Engels geven soms niet genoeg aanwijzingen over wat ze vertegenwoordigen, in Aziatische talen hebben deze woorden zeer duidelijke betekenissen en vergemakkelijken ze zelfs de oplossing van het probleem omdat het resultaat duidelijk wordt, zelfs als je het probleem hardop zegt. Experimenten hebben aangetoond dat Aziatische kinderen de techniciteit van het basis-10-systeem veel eerder begrijpen dan Amerikaanse en Europese kinderen, omdat ze veel effectiever onderscheid kunnen maken tussen blokken die 10 en 1 vertegenwoordigen, terwijl Amerikaanse en Europese kinderen worstelen en slechts een groot aantal blokken gebruiken die 1.

21
Q

Hoe kan het zijn van een “digital native” van invloed zijn op hoe kinderen vandaag de dag leren denken?

A

Digitale bronnen zijn zo overvloedig dat de nieuwe generatie gewend is om informatie te verkrijgen met behulp van deze bronnen, en we gebruiken deze bronnen voornamelijk om toegang te krijgen tot alle informatie die we nodig hebben.

22
Q

Wat is de “zone van proximale ontwikkeling” en hoe verhoudt deze zich tot de cognitieve
ontwikkeling van kinderen?

A

Deze zone bestaat uit de activiteiten en taken die het kind kan uitvoeren met gezelschap, maar niet
alleen. Hun gedrag binnen deze zone bevordert het beste hun mentale ontwikkeling.

23
Q

Hoe contrasteert Vygotsky’s “leerling” kijk op kind met Piaget’s “wetenschapper” visie?

A

Volgens Vygotsky is het belangrijkste doel om te passen in de samenleving waarin het kind opgroeit. Elk kind krijgt nieuwe informatie en vaardigheden die hen zullen helpen hun weg te banen van basisrollen naar grotere en complexere prestaties, die afhankelijk zijn
van de culturele normen en de maatschappelijke structuur van de sociale omgeving waarin het kind opgroeit. Daarom zijn kinderen, in tegenstelling tot het zijn van een “wetenschapper”, leerlingen die vaardigheid verwerven in de verschillende taken die ze uitvoeren, die ze leren van de oudsten van de
samenleving.

24
Q

Wat is het perspectief van informatieverwerking op cognitieve ontwikkeling, en hoe verschilt
het van de perspectieven van Piaget en Vygotsky?

A

Dit perspectief biedt de veranderingen in de basismachinerie van de geest van een kind als basis voor cognitieve ontwikkeling. In tegenstelling tot Piaget’s theorie gebaseerd op interactie met de fysieke omgeving en Vygotsky’s theorie van sociale interactie.

25
Q

Door welke ontwikkelingsstappen ontwikkelen jonge kinderen het vermogen om episodische
herinneringen te vormen?

A

Het vermogen om herinneringen en gedachten in woorden te vormen is een cruciaal
element is om herinneringen in gedachten te houden. Kinderen die hun gedachten en herinneringen verbaal kunnen uitdrukken, kunnen ze langer onthouden, en kinderen die deze gedachten en herinneringen met een andere persoon uitwerken, bij voorkeur een volwassene die het denken kan uitwerken en het kind de juiste woorden kan geven, hebben de neiging om ze meer correct te onthouden dan degenen die dat niet doen.

26
Q

Hoe veranderen executieve functies en verwerkingssnelheid met de leeftijd tijdens de kindertijd en vroege adolescentie? Hoe kan de capaciteit van het werkgeheugen afhangen van de verwerkingssnelheid?

A

Executieve functies hebben de neiging om vooruit te gaan naarmate iemand groeit, waarbij het individu geleidelijk beter in staat is om zijn werkgeheugen te gebruiken, zijn gedrag en gedachten te remmen en te schakelen tussen verschillende taken. Snelheid van verwerking maakt het mogelijk om meer informatie sneller te verwerken, daarom hangt de vooruitgang van het werkgeheugen af van de snelheid van verwerking.

27
Q

Wat begrijpen kinderen jonger dan 3 jaar over de geest van andere mensen?

A

Deze kinderen kunnen personen en objecten evalueren als verschillende entiteiten en kunnen de verlangens, emoties en gedachten van andere personen identificeren die ze kunnen observeren. Ze kunnen begrijpen dat deze mensen andere gedachten, meningen en ervaringen kunnen hebben dan zij, en daarnaar kunnen handelen.

28
Q

Welk bewijs suggereert dat kinderen jonger dan 4 jaar meestal niet begrijpen dat mensen valse
overtuigingen kunnen hebben? Waarom zijn valse overtuigingen bijzonder moeilijk te begrijpen voor jonge kinderen?

A

Studies suggereren dat wanneer kinderen wordt gevraagd om een valse overtuiging te identificeren, ze vaak falen en in plaats daarvan reageren met de werkelijke waarheid. Omdat valse overtuigingen zowel waar zijn, in de geest van de gelovige, als feitelijk onwaar, is het inherent tegenstrijdig en daarom is het voor deze kinderen moeilijker te begrijpen.

29
Q

Welke logica en bewijs suggereren dat betrokkenheid bij schijnspel (pretend play), vooral in rollenspellen met andere kinderen, kinderen kan helpen inzicht te krijgen in valse overtuigingen?

A

In pretend play zijn de kinderen zich ervan bewust dat de premissen niet overeenkomen met de werkelijkheid. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die zich meer bezighouden met doen alsof ze spelen, in staat zijn om valse overtuigingen te begrijpen. Vooral degenen die een broer of zus hebben waarmee ze altijd op een dergelijke manier kunnen communiceren.

30
Q

Hoe ondersteunt onderzoek naar mensen met autisme het uitgangspunt dat het begrijpen van
geesten en het begrijpen van fysieke objecten fundamenteel verschillende vermogens zijn?

A

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met autisme in staat zijn om representaties van fysieke objecten waar te nemen, maar de geest en bepaalde premissen van anderen niet goed kunnen begrijpen, wat aangeeft dat deze vaardigheden fundamenteel gescheiden zijn.

31
Q

Hoe ondersteunt onderzoek naar autisme het idee dat een begrip van valse overtuigingen
gedeeltelijk kan voortvloeien uit eerdere betrokkenheid bij het doen alsof?

A

Kinderen met autisme hebben een slechter begrip van de mentale processen van anderen
en besteden er weinig aandacht aan. Ze stellen zich ook niet voor dat objecten denkbeeldige functies hebben en houden zich alleen met hen bezig met betrekking tot hun primaire en echte functie. Dit gedrag verbiedt het vertonen van schijnspel, wat op zijn beurt het begrip van valse overtuigingen bij deze kinderen beïnvloedt.

32
Q

Wat zijn de universele kenmerken van morfemen? Hoe verschillen morfemen van non-verbale tekens?

A

Morfemen zijn de kleinste betekenisvolle eenheden van een taal. Ze zijn willekeurig en vertonen niet noodzakelijkerwijs enige gelijkenis met hun betekenis, dus nieuwe kunnen gemakkelijk worden uitgevonden en gebruikt, in tegenstelling tot non-verbale tekens die een bepaalde betekenis hebben waaraan het is gekoppeld door overeenkomsten.

33
Q

Hoe kan een zin, in welke taal dan ook, worden beschreven als een hiërarchie op vier niveaus?
Hoe kunnen grammaticaregels worden beschreven in relatie tot die hiërarchie?

A

Hoogste niveau is de zin zelf, die kan worden opgesplitst in zinnen, die kunnen worden onderverdeeld in woorden, die kunnen worden opgesplitst in fonemen. Grammaticaregels in het algemeen regelen de combinatie van elementen die een nieuw en juist niveau zouden vormen. Grammatica omvat fonologie, regels die fonemen reguleren; morfologie, regels die de combinatie van morfemen reguleren om
woorden te vormen; en syntaxis, regels die de volgorde van woorden regelen om een zinvolle zin te creëren.

34
Q

Wat betekent het om te zeggen dat kennis van grammatica meestal impliciet is in plaats van
expliciet?

A

We kunnen onze moedertaal correct spreken, met de goede regels te gebruiken. Maar we kunnen niet goed aangeven volgens welke regels we zinnen vormen. We kunnen ook onderscheid maken tussen zinnen die grammaticaal zinvol zijn en zinnen die dat niet doen, maar niet uitleggen hoe we dat onderscheid maken.
Informatie met betrekking tot het gebruik van taal is impliciet geleerd tijdens observatie en oefening, en we kunnen ze niet expliciet beschrijven.

35
Q

Hoe hebben onderzoekers aangetoond dat zeer jonge baby’s onderscheid kunnen maken tussen
subtiel verschillende spraakgeluiden? Hoe veranderen de vaardigheden van baby’s om onderscheid te maken tussen dergelijke spraakklanken tijdens het tweede half jaar van hun leven? Wat is de waarde van deze veranderingen?

A

Onderzoek uitgevoerd met baby’s van verschillende leeftijden heeft aangetoond dat baby’s vaak proberen geluiden te produceren en hun interesse verliezen wanneer ze lang naar hetzelfde geluid luisteren, dat wordt vernieuwd wanneer een nieuw geluid wordt geïntroduceerd. Na 6 maanden beginnen baby’s hun vermogen te verbeteren om onderscheid te maken tussen geluiden die als verschillend worden beschouwd in hun moedertaal en verliezen ze hun vermogen om onderscheid te maken tussen geluiden die in hun moedertaal als hetzelfde worden beschouwd.

36
Q

Wat is het verschil tussen koeren en brabbelen? Wat zijn de redenen om te denken dat deze
vocalisaties voorlopers zijn van taalproductie?

A

Koeren is universeler, elke baby ongeacht moedertaal of gehoorvermogen doet dat op min of meer dezelfde manier. Dat is ook bij het eerste brabbelen, maar daarna wordt het substantieel taalspecifiek en beginnen dove kinderen met hun handen te brabbelen. Babbelen lijkt een indicator te zijn van vroege taalperceptie, omdat in tegenstelling tot koeren, brabbelen steeds
taalspecifieker wordt waarbij de baby geluiden probeert te imiteren die hij in de omgeving hoort.

37
Q

Wat is het bewijs dat baby’s woorden beginnen te begrijpen lang voordat ze beginnen te spreken?

A

Baby’s hebben de neiging om meer interesse te tonen voor objecten en mensen van wie de naam is uitgesproken, en ze kunnen ook eenvoudige commando’s volgen. Voordat ze hun eigen woorden uitspreken, hebben ze al een klein vocabulaire dat uit verschillende woorden bestaat.

38
Q

Hoe leggen jonge kinderen de link tussen nieuwe woorden die ze horen en passende referenten in hun omgeving?

A

Sommige impliciete cognitieve neigingen en vaardigheden helpen hen nieuwe woorden te verwerven; gedeelde aandacht, hun aandacht richten op waar een oudere persoon de zijne naartoe leidt; wederzijdse exclusiviteitsveronderstelling, de veronderstelling dat een nieuw woord dat ze horen moet
verwijzen naar een onbekend object of dier in plaats van een synoniem te zijn voor een eerder bekend woord; syntactische bootstrapping, het vermogen om betekenis af te leiden uit een zin die een onbekend woord bevat door de mogelijke relaties van andere elementen die worden aangegeven door de andere
woorden in de zin.

39
Q

Wat zijn twee redenen waarom kinderen gewone zelfstandige naamwoorden die ze hebben geleerd te veel kunnen uitbreiden?

A

Een kind kan een prominent kenmerk van het referentieobject onderscheiden en de naam ervan overdrijven tot het object dat hetzelfde kenmerk draagt, soms omdat het intern is gedefinieerd met dat object, en soms omdat het kind in principe niet weet wat de naam van het object is, dus het associeert het met een vergelijkbaar object.

40
Q

Hoe tonen kinderen kennis van grammaticale regels in hun vroege spraak? Hoe bevestigen
sommige van hun “fouten” in de grammatica dat ze de regel kennen en niet alleen maar nabootsen?

A

Kinderen passen vaak een grammaticale regel toe die ze hebben geleerd op elk woord dat ze uitspreken. Zelfs als er fouten worden veroorzaakt doordat het woord onregelmatig is vanuit het oogpunt van die specifieke grammaticale regel, bevestigt deze generalisatie en zelfgegenereerde toepassing van de regel
op woorden dat het kind de regel daadwerkelijk kent en deze echt toepast op hun spraak.

41
Q

Hoe koppelde Noam Chomsky de studie van grammatica aan psychologie? Wat bedoelde hij
met een taalverwervingsapparaat?

A

Chomsky weerlegde het geloof dat taal als een keten was waarvan de schakels werden geactiveerd met de activering van een vorige, en karakteriseerde grammaticale regels als de fundamentele eigenschappen van onze geest en benadrukte de hiërarchische structuur van taal en de cognitieve apparatuur die nodig is om taal op deze meerdere niveaus te verwerken. Het taalverwervingsapparaat dat hij identificeerde, duidt op ons aangeboren begrip van
universele grammatica - een fundamentele
grammaticale accumulatie die wordt gedeeld door alle talen - en onze aangeboren mechanismen, die ons door de unieke en ingewikkelde grammaticale regels van onze eigen taal leiden.

42
Q

Hoe hebben studies van creoolse talen en studies van dove kinderen in Nicaragua het idee
ondersteund dat kinderen grammatica uitvinden in afwezigheid van een reeds bestaande grammaticale taal?

A

Transformatie van pidgintalen zonder grammaticale structuur in creoolse talen die consistente grammaticale regels hebben gekregen die door de sprekers aan hen zijn opgelegd, tonen onze reeds bestaande neiging om grammatica te vormen en te begrijpen. Dove Nicaraguaanse kinderen hebben ook een gebarentaal uitgevonden zonder enige voorkennis van grammatica door hun aangeboren begrip van taal op te nemen in de tekens die ze eerder hebben gebruikt, wat ook aangeeft dat kinderen in staat zijn om grammatica te begrijpen en een nieuwe te creëren in afwezigheid als een aangeboren functie.

43
Q

Welk bewijs ondersteunt de opvatting dat grammatica gemakkelijker wordt geleerd in de
vroege kindertijd dan later in het leven?

A

Mensen die na de kritieke periode (eerste 10-11 jaar) een nieuwe taal leren, de taal meestal nooit volledig begrijpen en altijd een accent of grammaticale fout hebben. Wie in de kritieke
periode nog nooit een taal heeft geleerd, kan daarna niet zo vaardig een taal leren als een moedertaal.

44
Q

Hoe passen ouders in onze cultuur hun spraak aan baby’s aan?

A

Ouders passen hun spraak aan om het begrijpelijker te maken voor baby’s door de nadruk te leggen op opvallende woorden, een groter stembereik te gebruiken, vrij eenvoudige en korte zinnen te construeren, gebaren en mimiek te gebruiken.

45
Q

Welk bewijs suggereert dat verschillen in de taalomgevingen die door ouders worden verstrekt, van invloed kunnen zijn op de snelheid waarmee baby’s taal verwerven?

A

Kinderen met meer responsieve moeders die een heen-en-weer gesprek met hen leiden, veel eerder taalvaardigheden ontwikkelen dan degenen die niet zo’n moeder hebben.
Maar de genetische gelijkenis correleert meer met de snelheid van taalontwikkeling dan het gedrag van de moeder, de responsieve en verbaal actieve moeders hebben onmiskenbaar bijgedragen aan de snelheid waarmee baby’s taal leren.

46
Q

Welk licht is er door crosscultureel onderzoek op de LASS geworpen?

A

Zolang het kind in staat is een bepaalde hoeveelheid gesproken taal waar te nemen, is er
geen moedertaal nodig en zijn ze in staat om de taal met min of meer dezelfde snelheid over de hele wereld te leren.

47
Q

Wat is het onderscheid tussen gelijktijdige en opeenvolgende tweetaligen?

A

Gelijktijdige tweetaligen leren beide talen tegelijkertijd en in een vroeg stadium van hun ontwikkeling, in de kritieke periode. Sequentiële tweetaligen leren en worden bekwaam in een taal nadat ze hun eerste, meestal later in de ontwikkeling - na de kritieke periode onder de knie hebben. Studies hebben aangetoond dat neurologisch gezien de leerprocessen verschillen tussen opeenvolgende en gelijktijdige tweetaligen en dat verschillende hersengebieden worden gebruikt om de tweede taal te spreken.

48
Q

Wat zijn enkele van de kosten en baten van tweetaligheid ten opzichte van het spreken van
slechts één taal? Denk je dat de kosten opwegen tegen de baten?

A

Tweetalige kinderen hebben niet zo’n groot vocabulaire als eentalige kinderen, en later in hun leven hebben ze meer moeite met het ophalen van woorden uit het langetermijngeheugen in vergelijking met
eentalige mensen. De voordelen omvatten echter een hogere vaardigheid in uitvoerende functies, het vermogen om efficiënt te schakelen tussen taken, culturele gevoeligheid, herkenning van verschijnselen en vertraging in het verval van uitvoerende functies.