Kilpirauhanen Flashcards

1
Q

Kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin syy on

A

Basedowin tauti eli Gravesin tauti nimellä kulkeva tila, joka liittyy kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen.
* Yleisin syy hypertyreoosille (70%)
* Valtaosa naisia, sairastumisikä 30-40 v.

Gravesissa elimistöön muodostuu kilpirauhaskudoksen osia kohtaan vasta-aineita, jotka aktivoivat rauhasen toimimaan liian vilkkaasti.

Muita syitä:
- liikatoimiva monikyhmystruuma (kehittyy hitaasti, ei silmäoireita)
- toksinen adenooma (kyhmy, jonka hormonituotanto on niin suuri että syntyy kliininen tyreotoksikoosi)
- subkliinen hypertyreoosi (TSH on pienentynyt mutta kilpirauhashormonipitoisuudet (T4v, T3v) ovat viitealueella); diagnoosi tehdään laboratorioarvojen perusteella, koska potilas on tyypillisesti oireeton tai hyvin vähäoireinen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hypertyreoosi oireet

A

Oireet johtuvat liiallisen kilpirauhashormonin aiheuttaneesta kiihtyneestä aineenvaihdunnasta. Potilas
- hikoilee herkästi ja laihtuu
- sydämen syke on kiihtynyt
- usein suolen toiminta kiihtyy ja esiintyy ripulia
- toiminta (puhe, liikehdintä ym.) saattaa muuttua tavallista vilkkaammaksi
-k unto huononee, ja väsyttää tavallista enemmän.

Oireet syntyvät asteittain viikkojen ja kuukausien aikana.

Voi laukaista sydämen eteisvärinän.

Osalle potilaista kehittyy silmäoireita: silmissä on hiekan tunnetta, voi esiintyä kaksoiskuvia, silmät voivat pullistua ulospäin ja vaikeissa tapauksissa näkö huononee.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hypertyreoosi hoito

A
  1. beetasalpaaja ja tyreostaatti (karbimatsoli) lähettämisvaiheessa -> kaikki potilaat hoidetaan eutyreoosiin
  2. jos pieni kilpirauhanen niin 12-18kk tyreostaatti tai radiojodihoito, muutoin leikkaus
  • pitkäaikainen 12-18kk tyreostaattihoito: Basedowin taudin hoito, kun potilaalla on silmäoireita ja/tai pieni kilpirauhanen JA kyseessä on ensimmäinen hypertyreoosivaihe. Ei johda pysyvään hypotyreoosiin toisin kuin radiojodi ja leikkaus. Seurantalabrat hoidon aikana → pvkt, TSH, T4V (T3V). Aluksi 4-6 viikon välein ja myöhemmin stabiilissa tilanteessa 2-3 kk:n välein.
  • TSHRAb tutkitaan diagnoosivaiheessa ja ennen estohoidon lopetusta.
  • Kun eutyreoosi → beetasalpaaja loppuu
  • Hoidon loputtua kontrolloidaan TSH ja T4V 1-3 kk:n kuluttua
  • Agranulosytoosin vaara!
  • radiojodihoito: Voi pahentaa silmäoireita; Vasta hoidon jälkeen laboratoriokokeissa selviää onko potilas hypo- eu- vai hypertyreoosissa. Ei mielellään nuorille (< 30v)
  • leikkaushoito: vaatii 8-10 viikon tyreostaattihoidon ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen pysyvä hypotyreoosi.

Tarkemmin:
Epäiltäessä kilpirauhasen liikatoimintaa pitää hakeutua parin päivän sisällä lääkäriin.

Kilpirauhasen liikatoimintaan ei elintavoilla tai muulla itsehoidolla pystytä vaikuttamaan. Liikatoiminta todetaan yksinkertaisella verinäytteen tutkimuksella.

Välittömästi sydämentykytystä ja muita oireita lievitetään beetasalpaaja-lääkkeellä. Kilpirauhasen toimintaa hillitään karbimatsoli-nimisellä lääkkeellä, jolla hormonin tuotanto hiljalleen normaalistuu muutamassa viikossa. Tämän jälkeen pyritään lopulliseen hoitoon, jossa on kolme mahdollisuutta.

Karbimatsolia voidaan käyttää 12–18 kuukautta. Tämä hoitomuoto voidaan valita, jos kilpirauhanen ei ole paljoa suurentunut ja esiintyy silmäoireita. Hoidon jälkeen noin puolella potilaista sairaus pysyy kokonaan poissa

Toinen mahdollisuus on radioaktiivinen jodi, jota nautitaan suun kautta. Se kertyy kilpirauhaseen ja tuhoaa sen soluja, jolloin liikatoiminta lakkaa. Usein hoidon seurauksena on alitoiminta, joka hoidetaan tyroksiinilla. Radiojodihoidossa elimistön säderasitus on hyvin pieni, eikä sen ole todettu aiheuttavan haittoja. Radiojodia ei voida käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Kolmas mahdollisuus on leikkaus, jossa osa kilpirauhasta poistetaan. Leikkausta käytetään, jos kilpirauhanen on huomattavasti suurentunut.

Radiojodihoidon ja leikkauksen jälkeen kehittyy usein kilpirauhasen vajaatoiminta, joka voidaan helposti hoitaa tyroksiini-valmisteella. Liikatoiminnan pitkäkestoinen lääkehoito ei aiheuta vajaatoimintaa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hypertyreoosi silmäsairauden hoito

A

PTH:ssa neuvo kostuttavat silmätipat ja silmien suojaaminen tuulelta ja auringolta, tupakoinnin lopettaminen

ESH:ssa tavoitteena päästä nopeasti eutyreoosiin
- Tyreostaattihoito tai tyreoidektomia
- Seurataan TSHRAb-tasoa ja kilpirauhasfunktiota
- Lisäksi varmistetaan, että paikallishoito on adekvaatti ja potilas on lopettanut tupakoinnin
ja tarvittaessa:
- Glukokortikoidipulssihoito
- Retrobulbaarinen sädehoito
- Kirurginen hoito, jos uhkaava optikuskompressio

Liikatoiminnan hoito ei paranna silmäoireita. Niitä hoidetaan jaksoittaisilla suurilla kortisoniannoksilla. Joskus, onneksi harvoin, joudutaan painetta silmäkuopassa vähentämään leikkauksella. Hoitoon kuluu aina tupakoinnin lopettaminen, sillä tupakoinnin jatkaminen selvästi heikentää silmäsairauden hoitotulosta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hypertyreoosi labrat

A

HYPERTYREOOSI: TSH on alentunut ja T4V yli viitealueen
-Basedowin tauti
-Toksinen kyhmystruuma tai adenoma
-Subakuutti tyreoidiitti: lisäksi kohonnut La ja CRP, aristava -kilpirauhanen
-Autoimmuunityreoidiitti
-Postpartiaalinen: 1-3 kk synnytyksen jälkeen

Jos TSH on alle viitealueen ja T4-V normaali, ota T3-V.

Subkliininen hypertyreoosi:
TSH selvästi alentunut, mutta T4-V ja T3-V ovat viitealueilla. Jos oireita, lähetettävä hoidon harkintaan (FA, osteoporoosi, Alzheimer). Taustalla saattaa olla mm. monikyhmystruuma.
TSH voi olla alentunut, vaikka potilaalla ei ole hypertyreoosia (hoidettu Basedowin tauti, eutyreoottinen kyhmystruuma, toksinen adenoma, yleissairaudet, lääkeaine).
Jos TSH on normaali, mutta T4-V ja T3-V yli viitealueen, potilaalla voi olla ns. heterofiilisia vasta-aineita (nykyisellä menetelmällä harvinaisia - yhteys HUSLABiin).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hypotyreoosi labrat

A

TSH on suurentunut ja T4-V alle viitealueen.
-Autoimmuunityreoidiitti (atrofia tai struuma): B -La, S -TPOAb
-Subakuutti tyreoidiitti: lisäksi kohonnut CRP, B -La, aristava kilpirauhanen
-Postpartiaalinen: yli 3 kk synnytyksen jälkeen (mahd. hypertyreoosivaiheen jälkeen)
-Basedowin tauti
-Kaulan sädetys, leikkaus, radiojodihoito, tyreostaattihoito
-Sentraalinen hypotyreoosi: TSH on normaali tai alentunut, T4-V matala (epäsuhta).

Subkliininen (=lievä) hypotyreoosi:
TSH on lievästi suurentunut ja T4-V on viitealueen alarajoilla. Oireiden mukaan hoitopäätökset. Herkästi vasta-aineet S -TPOAb.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hypotyreoosi syyt

A

Yleisin vajaatoiminnan syy on kilpirauhasen autoimmuunitulehdus (ks. Autoimmuunisairaudet), jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan. Tällöin sairaus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Muita syitä ovat kilpirauhasen liikatoiminnan radiojodihoito ja kilpirauhasen poisto kasvaimen yhteydessä. Tällöin vajaatoiminta kehittyisi muutaman viikon kuluessa toimenpiteestä, mutta sen kehittyminen estetään aloittamalla kilpirauhashormonivalmiste toimenpiteen jälkeen. Autoimmuunitulehdus ei johdu ravinnosta eikä muista elintavoista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hypotyreoosi oireet

A

Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa, mistä seuraa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista. Usein esiintyy turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä. Oireet alkavat hitaasti ja pahenevat hiljalleen kuukausien tai vuosien aikana.

Vaikeaan kilpirauhasen vajaatoimintaan voi liittyä mielentilan muutoksia ja muistihäiriöitä.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hypotyreoosi diagnostiikka

A

Vajaatoiminta voidaan todeta helposti verikokeilla terveyskeskuksessa. Kilpirauhaskokeista herkin on TSH-tutkimus, jonka arvo nousee vajaatoiminnassa. Useimmiten samanaikaisesti veren tyroksiini-hormonin (T4V) pitoisuus alenee.

Joskus potilaalla veren TSH-arvo voi olla lähellä viitearvojen ylärajaa mutta kuitenkin normaalilla alueella, ja samalla T4V-arvo on myös viitearvojen sisällä lähellä alarajaa. Hoitokokeilu tyroksiinilla on tällöin paikallaan, jos potilaalla on selviä vajaatoimintaan sopivia oireita.

Hyvin harvinainen kilpirauhasen vajaatoiminnan syy on aivolisäkkeen vajaatoiminta. Tällöin tauti todetaan pelkästään T4V-mittauksen perusteella, sillä tässä tilanteessa TSH-koe ei toimi.

Viime aikoina internetissä on levitetty informaatiota “kilpirauhasen vajaatoiminnasta”, jossa edellä mainitut kilpirauhaskokeet ovat täysin normaalit. Tilaa kutsutaan “kakkostyypin vajaatoiminnaksi” tai “Wilsonin oireyhtymäksi”. Sille ei ole mitään lääketieteellisin tutkimuksin varmistettuja perusteita. On vaarallista hoitaa kilpirauhasvalmisteilla ihmisiä, joilla ei ole vajaatoimintaa. Esimerkiksi masennusta, vetämättömyyttä tai ylipainoa ei tule hoitaa kilpirauhasvalmisteilla, ellei vajaatoimintaa ole asianmukaisin laboratoriokokein varmistettu. Aiheesta on lisätietoa alempana.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hypotyreoosi hoito

A
  • Kilpirauhasperäinen hypotyreoosi → aloitetaan tyroksiinihoito
  • Subkliininen hypotyreoosi → TSH:n uusintamittaus 6-8 viikon kuluttua, samalla S-TPO-va (Tyroksiinihoidon aloittamista harkitaan yksilöllisesti, ja aloitetaan, jos
    1) TSH > 10, 2) Potilas on raskaana , 3) TSH on pysyvästi, mutta lievästi koholla → hoidon aloittamista puoltavat oireet, nuori ikä, raskaus, suurentuneet TPO-va, struuma, hyperkolesterolemia. Aloitus 3-6 kk:n hoitokokeilulla (tavallista hoitoannosta matalammalla annoksella)
  • Sentraalinen hypotyreoosi → lähete ESH: S-Korsol –> poissuljetaan hypokortisolismi; ehkä myös ACTH koe; Lisäksi muut aivolisäkehormonit (prolaktiini, LH/FSH) + sellan MRI

Tarkemmin:
Sairauteen ei voi elintavoilla tai muulla itsehoidolla vaikuttaa. Hoitona on tyroksiinihormoni, jota nautitaan tabletteina kerran päivässä. Sen avulla oireet väistyvät muutamassa viikossa.

Tietyt lääkkeet vähentävät tyroksiinin imeytymistä suolesta elimistöön. Näitä ovat mahahappoa neutraloivat närästyslääkkeet antasidit (alumiinihydroksidi) sekä sukralfaatti, rautavalmisteet, kolestyramiini, kolestipoli ja polystyreenisulfonaatti. Näitä lääkkeitä käytettäessä pitää odottaa kuusi tuntia ennen kuin ottaa tyroksiinia, jotta sen imeytyminen varmistuisi. Tyroksiini nautitaan yleensä aamuisin, mutta sen voi tarvittaessa ottaa muulloinkin päivän aikana.

Liian suurella annoksella toteutettu pitkäaikainen tyroksiinihoito on vaarallista. Lievä yliannostus voi aluksi tuntua hyvältä, mutta ajan mittaan ilmaantuu liikatoimintaan liittyviä häiriöitä. Siksi kilpirauhashormonin sopivan annoksen määrittelyssä ei missään tapauksessa voi tukeutua pelkästään potilaan vointiin. Tyroksiinin annos räätälöidään pääasiassa veren TSH-arvon perusteella. Se pyritään säätämään viitearvojen alarajoille eli tasolle 1–2 mU/l. Tyroksiiniannoksen tarkempaan säätelemiseen käytetään tarvittaessa myös T4V-mittausta.

Kun oikea annos on löytynyt, se ei yleensä muutu vuosien mittaan. Poikkeuksena on raskaus, jolloin tyroksiinin tarve lisääntyy ja annosta suurennetaan.

Tyroksiinihoito on elinikäistä.

Normaalilla tyroksiinihoidolla ylivoimainen enemmistö potilaista paranee täysin oireettomaksi. Joillakin potilailla voi normaaleilla annoksilla jäädä oireita, jolloin tyroksiiniannoksen suurentaminen hieman tavanomaista suuremmaksi voi poistaa oireet. Tämä täytyy tehdä lääkärin valvonnassa ja veriarvoja (TSH ja T4V) seuraten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Lievästi kohonneet TSH arvot. Mitä tehdä?

A

Lievästi kohonneita olevia TSH-arvoja ei kannata hoitaa.
Silloin tällöin TSH-arvot voivat nousta viitearvojen yli ilman, että on vajaatoimintaan liittyviä oireita. Tilasta käytetään nimitystä subkliininen (ilman havaittavia oireita) vajaatoiminta. Viime vuosina on ilmestynyt useita tutkimuksia, joissa koholla olevilla TSH-arvoilla osa henkilöistä on saanut tyroksiini-hoitoa ja osa ei mitään hoitoa. Tutkimusten kesto on vaihdellut 3 ja 18 kuukauden välillä. Tyroksiinilla TSH-arvo on palannut normaalialueelle, mutta verrattuna hoitamattomiin, sillä ei ole ole ollut mitään vaikutusta henkilöiden vointiin. Tämän vuoksi pelkästään kohonneen TSH-arvon “hoitoon” ei suositella tyroksiinia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

T3-valmisteen käyttö

A

Joillakin harvoilla potilailla tyroksiiniannoksen nostamisen jälkeenkin esiintyy vajaatoimintaan sopivia oireita. Tällöin lääkäri voi kokeilla kilpirauhashormonin ns. T3-muotoa. Niitä käytetään aina yhdessä tyroksiinin kanssa. Yksinään käytettynä T3-valmisteilla ei vajaatoimintaa ole mahdollista turvallisesti hoitaa, koska sen vaikutus on niin lyhytaikainen, ettei annosta pystytä säätämään sopivaksi TSH-arvon perusteella. Yhdistelmähoidossa tyroksiinin (T4) annos on mikrogrammoissa laskien aina selvästi suurempi kuin T3-valmisteen. Suositeltava valmiste on Liothyronin®, jolla T3:n ja tyroksiinin annostelu voidaan suunnitella täsmällisesti.

Saatavissa on myös sian kilpirauhasesta valmistettuja T3:a sisältäviä valmisteita, joissa on myös tyroksiinia (Armour Thyroid®, Nature-Throid® ym.). Niitä on mahdollista käyttää, mutta näillä valmisteilla kahden kilpirauhashormonin keskinäisten määrien osuuksia on vaikea säädellä.

T3-valmisteita varten tarvitaan erityislupa. T3-valmisteita aloitettaessa suositellaan kilpirauhastautien hoitoon perehtyneen lääkärin konsultaatiota. Kilpirauhashormonin tarve kasvaa raskauden aikana, jolloin tyroksiinin annosta hieman lisätään. T3-valmisteen annosta saa käyttää raskauden aikana.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kilpirauhasen tulehdus (tyreoidiitti)

A

Kilpirauhasen tulehduksia on kahta tyyppiä. Kilpirauhasen autoimmuunitulehdus syntyy yleensä hiljalleen, eikä siihen yleensä liity mitään kipuja tai muita oireita kaulalla kilpirauhasen seudussa. Autoimmuunitulehdus voi johtaa vuosien mittaan kilpirauhasen vajaatoimintaan. Toisen tulehdustyypin nimitys on subakuutti kilpirauhasen tulehdus. Siinä esiintyy kipua kaulalla ja kilpirauhanen voi suurentua.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Struuma

A

Kilpirauhasen suurentumista kutsutaan struumaksi. Struumaan ei läheskään aina liity häiriöitä tyroksiinihormonin tuotannossa. Joskus suurentunut rauhanen alkaa tuottaa liikaa hormonia, jolloin on sekä struuma että liikatoiminta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kilpirauhasen kasvaimet

A

Kilpirauhasen kasvaimia on monenlaisia, ja ne ilmenevät ylimääräisenä pattina kaulan alaosassa kilpirauhasen kohdalla. Noin 95 prosenttia niistä on hyvänlaatuisia, eli ne eivät ole syöpäkasvaimia. Kilpirauhasen kasvaimista noin 5 prosenttia on syövän aiheuttamia. Niitä on useita eri muotoja. Kilpirauhassyöpä on useimmiten hyvin hoidettavissa, eikä se silloin lyhennä elinikää.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hyperkalsemia syyt

A

Veren kalsiumpitoisuus voi suurentua eri syistä:

-Yleisin syy on lisäkilpirauhashormonin liikatuotto (primaarinen hyperparatyreoosi). Se johtuu yhden tai useamman lisäkilpirauhasen liikakasvusta, jonka aiheuttajaa ei tunneta.
-Joskus hyperkalsemian syynä on luuhun levinnyt syöpä, jolloin luusta vapautuu kalsiumia verenkiertoon.
-Harvinainen hyperkalsemian syy on D-vitamiinin liikasaanti. Liiallisen D-vitamiinin määrän vuoksi ravinnon kalsium imeytyy liian tehokkaasti elimistöön. Tähän tarvitaan yli kymmenkertaisesti normaalin D-vitamiinitarpeen ylittävä annos pitkän ajan kuluessa.

Lievästi suurentunut kalsiumarvo ei aiheuta oireita. Lieväänkin hyperkalsemiaan liittyy silti osteoporoosin vaara, jos se johtuu lisäkilpirauhashormonin liikatuotannosta. Vaikeaan hyperkalsemiaan liittyy monia oireita, esimerkiksi väsymystä, ruokahaluttomuutta, vatsavaivoja, keskittymiskyvyn puutetta, joskus sekavuutta, suurentunut vaara munuaiskivien muodostumiseen ja munuaisen vajaatoimintaa.

Jos kalsiumarvo on huomattavasti suurentunut ja aiheuttaa oireita, sitä hoidetaan sairaalassa. Nestehoidolla ja lääkkeillä veren kalsiumpitoisuus saadaan nopeasti alenemaan.

Lopullinen hoito riippuu hyperkalsemian aiheuttajasta. Lisäkilpirauhashormonin liikatuotossa suurentunut rauhanen poistetaan leikkauksella, mikä normaalistaa tilanteen. Jos hyperkalsemia johtuu syövästä, sitä voidaan hoitaa lääkkeillä.

HUSLAB: Hyperkalsemiaa esiintyy primaarisessa ja tertiaarisessa hyperparatyreoosissa, A- ja D-vitamiinien yliannostuksessa, Pagetin taudissa, monien malignien kasvaimien yhteydessä etenkin, jos niihin liittyy luustometastaaseja, myeloomassa ja lievempänä hypertyreoosissa, sarkoidoosissa, Addisonin taudissa, immobilisaation seurauksena ja tiatsidilääkkeiden vaikutuksesta. Harvinaisuutena tunnetaan familiaalinen hypokalsiurinen hyperkalsemia.

17
Q

Hypokalsemia syyt

A

Lisäkilpirauhashormonin puute johtaa liian pieneen veren kalsiumpitoisuuteen. Yleisin syy hormonin puutteeseen on, että kaikki neljä lisäkilpirauhasta poistetaan vahingossa kilpirauhasleikkauksen yhteydessä. Vaara tähän on olemassa silloin, jos rauhaset sijaitsevat poikkeavassa paikassa kilpirauhasen sisällä. Hypokalsemiaa aiheuttaa myös vaikea-asteinen D-vitamiinin puute. Puutostila johtuu useimmiten siitä, että D-vitamiini ei riittävästi imeydy elimistöön ohutsuolen imeytymishäiriön, esimerkiksi keliakian vuoksi.

Puutteellisesta ravinnosta johtuva lievä D-vitamiinin puute on melko yleinen. Siihen ei kuitenkaan liity hypokalsemiaa, vaan haittana on muita seuraamuksia, esimerkiksi luiden haurastuminen ja lihasheikkous. Ravinnosta johtuva vaikea D-vitamiinin puutos on hyvin harvinainen, ja sitä todetaan vain tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavilla henkilöillä.

Yksi melko yleinen syy hypokalsemiaan on pitkälle edennyt munuaisen vajaatoiminta.

Lievä hypokalsemia ei aiheuta oireita. Jos kalsiumpitoisuus laskee alle 1,8 mmol/l, esiintyy ääreishermoston taholta ilmeneviä oireita: sormien, varpaiden ja suun ympäristön pistelyä ja puutumista. Myös lihaskramppeja esiintyy tavallista useammin. Hypokalsemia vaikuttaa myös sydämen sähköiseen toimintaan ja altistaa rytmihäiriöille.

Ensiapuna vaikeaan hypokalsemiaan annetaan sairaalassa kalsiumia tippana suoneen. Lisäkilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan lisäkilpirauhashormonin kaltaisesti vaikuttavalla lääkevalmisteella (Dygratyl®). D-vitamiinin puutoksessa D-vitamiinivalmisteen antamisen lisäksi selvitetään aina puutoksen syy ja hoidetaan mahdollinen imeytymishäiriö. Munuaisen vajaatoiminnassa käytetään usein kalsiumtabletteja ja fosfaatin saantia ravinnosta rajoitetaan.

HUSLAB: Hypokalsemiaa esiintyy mm. hypoparatyreoosissa, D-vitamiinin puutostilassa, uremiassa ja lievempänä malabsorptiossa, akuutissa pankreatiitissa, hypomagnesemiassa, hyperfosfatemiassa ja rabdomyolyysissä. Yleisin hypokalsemian syy on kuitenkin hypoalbuminemia. Tällöin hypokalsemia on usein näennäistä, kokonaiskalsiumin pitoisuuden aleneminen johtuu proteiiniin sitoutuneen kalsiumfraktion alenemisesta ja vapaan kalsiumin pitoisuus on viitealueella. Näissä tapauksissa albumiinipitoisuuden suhteen laskennallisesti korjattu kalsiumpitoisuus korreloi hyvin vapaan kalsiumin pitoisuuteen, joten tämän tutkimuksen sijasta tulee pyytää plasman albumiinikorjatun kalsiumin määritys.

18
Q

Hyperparatyreoosi yleisesti

A

Lisäkilpirauhasten liikatoiminnassa eli primaarissa hyperparatyreoosissa veren (seerumin) kalsiumpitoisuus on kohonnut veren liiallisen lisäkilpirauhashormonin määrän vuoksi. Primaarin hyperparatyreoosin aiheuttaa yhden lisäkilpirauhasen hyvänlaatuinen kasvain tai useamman rauhasen liikakasvu. Suurentunut rauhanen tuottaa tuolloin tavallista enemmän lisäkilpirauhashormonia, ja veren kalsiumpitoisuus nousee.

Primaari hyperparatyreoosi voidaan havaita selviteltäessä virtsatiekivitaudin, osteoporoosin eli luukadon tai erilaisten oireiden syytä. Varsin usein tauti kuitenkin tulee esille sattumalta laboratoriokokeen poikkeavuutena (seerumin kalsiumpitoisuuden nousu), ja tutkittava voi olla tämän taudin osalta oireeton tai vähäoireinen.

Sairaus voi aiheuttaa osteoporoosia, munuaisten vajaatoimintaa tai virtsatiekiviä. Mahdolliset sairauteen liittyvät oireet riippuvat taudin vaikeusasteesta. Ne voivat olla mm. väsymystä, muistin alenemaa tai vatsavaivoja. Lisäkilpirauhasten liikatoiminnan parantava hoito on leikkaus, jossa poistetaan liikatoiminnan aiheuttanut lisäkilpirauhaskasvain.

19
Q

Hyperparatyreoosi diagnostiikka

A

Diagnoosi perustuu laboratoriotutkimuksiin: kahteen suurentuneen kalsiumpitoisuuteen (seerumin albumiinikorjattu kalsium- tai ionisoitu kalsiumpitoisuus) ja samanaikaisesti seerumin PTH on viitealueen yläpuolella tai yläosassa. Muissa suurentuneen seerumin kalsiumpitoisuuden aiheuttavissa tiloissa PTH on matala tai normaalin alarajoilla. Primaarissa hyperparatyreoosissa vuorokausivirtsan kalsiumpitoisuus (dU-Ca) on yleensä yli normaalialueen.

Sekundaarisesta hyperparatyreoosissa veren kalsiumpitoisuus on normaali mutta seerumin PTH on suurentunut. Tilan syynä voi olla mm. D-vitamiinin vaje, munuaisten vajaatoiminta, niukka kalsiumin saanti, imeytymisen vaikeutuminen tai jokin lääkehoito.

20
Q

Mitä albumiinikorjattu kalsium tarkoittaa?

A

Kalsiumia esiintyy veressä kolmessa eri muodossa: sidottuna albumiiniin, yhdisteenä bikarbonaatin, sitraatin ja fosfaatin kanssa sekä ionisoituneena. Valtaosa veren kalsiumista on plasmassa ionisoituneena eli vapaana kalsiumina. Vapaa kalsium kulkee siis veressä nimensä mukaisesti vapaasti, joten se ei ole sitoutunut muihin proteiineihin tai ioneihin.

Toiseksi eniten kalsiumia on plasmassa sitoutuneena albumiiniin (proteiineihin).

Elimistön kalsiumaineenvaihdunta voidaan määrittää verestä kolmen eri tutkimuksen avulla: kokonaiskalsium, albumiinikorjattu kalsium ja ionisoitu kalsium.

Iso osa veren kalsiumista on sitoutuneena albumiiniin, jonka vuoksi plasman kokonaiskalsiumin määritys ei anna luotettavaa tulosta elimistön kalsiumtasosta. Määrityksestä saadaan kuitenkin luotettava, jos samalla määritetään myös plasman albumiinipitoisuus. Tällä tavoin toimittaessa voidaan laskea albumiinikorjattu kalsiumpitoisuus.

21
Q

Tyroksiinihoidon aloitus yleensä (ug, annosnostot yms)

A

Aikuisella alkuun 50ug/vrk

Annoksen suurentaminen 25-50ug/vrk 3-4 vkon välein ylläpitoannokseen 100-200ug/vrk

Saatavilla olevat tabletit: Thyroxin 25 ja 100ug

22
Q

Mitkä lääkkeet voivat vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan ja miten?

A

Amiodaroni (sis jodia) -> hyper tai hypotyreoosi (15% käyttäjistä)

Litium (hormonierityksen estäminen) -> struuma 40% ja hypotyreoosi 20% käyttäjistä

Tyrosiinikinaasin estäjät -> pysyvä hypotyreoosi

Alfa interferoni -> tyreoidiitti jopa 10% käytäjistä

23
Q

Agranulosytoosi

A

Lääkkeen (esim. Karbimatsoli) aiheuttama vaikea neutropenia

Vaatii päivystyksellistä hoitoa!

24
Q

Suuriannoksisen glukokortikoidihoidon haitat

A

Infektioalttius
Ruokahalun lisääntyminen
Painonnousu
Mielialamuutokset
Unihäiriöt
Kalsiumaineenvaihdunta (osteoporoosi)

25
Q

Glukokortikoidien aiheuttaman hyperglykoemian hoito jos ei aiempaa dm lääkitystä

A

NPH tai sekoiteinsuliini aamulla tai lounaalla (esim. Protaphane 8-10KY x 1 s.c. alkuun)

Tarvittaessa ateriainsuliini

Hoito kohdistetaan aterian jälkeisin verensokeriarvoihin

26
Q

Osteoporoosin ehkäisy pitkäaikaisen glukokortikoidihoidon aikana

A

Kalkki 1000mg/vrk + D-vit 20ug/vrk pääsääntöisesti kaikille

Harkinnan mukaan bisfosfonaatti glukokortikoidihoidon ajaksi

27
Q

Pitkäaikaisen glukokortikoidihoidon lopetus

A

Puretaan vähitellen (2.5-10mg kerrallaann, annosmuutokset 2-4 vkon välein)

Muista korvaushoito stressin aikana!

28
Q

Uloserittyvien T4:n ja T3:n suhde on X:X

A

10:1 eli tyroksiinia (T4) eritetään paljon enemmän,

–> näistä T3 on varsinainen biologisesti aktiivinen kilpirauhashormoni
○ Sen vaikutus on 3x tyroksiiniin verrattuna
○ T4:sta 80 % dejodiutuu T3:ksi

29
Q

Veressä T4 ja T3 kulkevat ….

A

Veressä T4 ja T3 kulkevat kantajaproteiineihin (TGB, transtyretiini, albumiini) sitoutuneina, ja vain pieni osa on vapaana ja biologisesti aktiivista

30
Q

Kilpirauhasen palpaatio löydökset basedownissa ja tyreoidiitissa ja subakuutissa tyreoidiitissa

A

Konsistenssi lisääntyy Basedowin taudissa ja kroonisessa tyreoidiitissa

Subakuutissa hyvin aristava kilpirauhanen!

31
Q

Kilpirauhaspotilaan tutkiminen

A
  1. Anamneesi:
    a) Kilpirauhasen toimintahäiriöön sopivat yleisoireet: muutokset lämpötaloudessa, sykkeessä, vatsan toiminnassa, painossa ja vireystasossa
    b) Jodi: Terveyskaupan tuotteet (merilevätabletit), jodipitoiset lääkeaineet (yskänlääkkeet, amiodaroni), röntgenvarjoaineille altistuminen
    c) Litium: aiheuttaa hypotyreoosia: noin 30 % litiumin pitkäaikaiskäyttäjistä tarvitsee pysyvää tyroksiinikorvaushoito
    d) Sukuhistoria: kilpirauhassairaudet periytyvät
    e) Tupakointi on kilpirauhassairauksien silmäoireiden vaaratekijä
  2. Status
    a) Kilpirauhasen palpaatio: koko, muoto, konsistenssi, kyhmyisyys, arkuus; konsistenssi lisääntyy Basedowin taudissa ja kroonisessa tyreoidiitissa
    b) Palpaatiossa huomioidaan myös kaulan alueen imusolmukkeiden tila
    c) Pulssi, sydämen auskultaatio
    d) Refleksit: akisllesrefleksin palautumisvaiheen hidastuminen hypotyreoosissa
  3. Labrat
    a) TSH eli tyreotropiini; peruskoe; viitevälit ovat 0,4–4,0 mU/l seerumissa (paitsi uusimpien tutkimustulosten mukaan oikea yläraja lienee nykyistäkin matalampi, noin 3,6 mU/l)
    *** TSH tulkinta:
    - kilpirauhasperäisessä eli primaarisessa hypotyreoosissa TSH on suurentunut ja hypertyreoosissa pienentynyt viitearvojen alapuolelle ja useimmiten mittaamattomiin
    - aivolisäkeperäisessä hypotyreoosissa TSH on joko viitealueella tai sen alapuolella, ja hypertyreoosissa se on joko viitealueella tai sen yläpuolella; kliininen kuva on viite toimintahäiriöön, joka varmennetaan mittaamalla seerumin vapaa T4 (T4v) hypotyreoosiepäilyssä (viitealueen alapuolella) ja T4v ja/tai vapaa T3 (T3V) hypertyreoosiepäilyssä (viitealueen yläpuolella)
    b) Vapaa tyroksiini T4v
    c) Vapaa T3v: auttaa rajapintaisen ja alkavan hypertyreoosin diagnostiikassa –> tällöin TSH on mittaamattomissa, mutta T4v viitealueella
    - Hypotyreoosin diagnostiikassa T3v-määrityksiä ei kannata käyttää
    - Kilpirauhassyövän jälkihoidossa käytettävän suuriannoksisen tyroksiinihoidon seurantaan T3v-määritykset soveltuvat hyvin; T3v:n tulee olla viitealueella
    d) TSH-reseptorivasta-aineet TSHRAb: kahdenlaisia; kiihdyttäviä ja estäviä
    - Suomessa käytössä olevilla menetelmillä ei voida erottaa näitä toisistaan, koska niillä mitataan vain TSH:n reseptoriinsa sitoutumisen estymistä
    - TSH-reseptoria kiihdyttäviä vasta-aineita löytyy 80-95 %:lta Basedowin tautia sairastavista
    - TSH-reseptorin toimintaa estäviä vasta-aineta löydetään n. 15 %:lta autoimmuunityreoidiittia sairastavista
  4. Kuvantaminen
    a) UÄ: tärkein (rakenne, koko ja näiden poikkeamat); ei hypo- eikä hypertyreoosin diagnostiikka, mutta tärkein indikaatio: kiplirauhaskyhmyn selvittely
    b) Isotooppitutkimukset: tärkein indikaatio epäily toksisesta adenoomasta, poikkeavasti sijaitsevasta kilpirauhaskudoksesta ja erottamaan kudostuhosta johtuva tyreotoksikoosi varsinaisesta hypertyreoosista
32
Q

Tyroksiinihoidon aloitus, ylläpito, tarkistukset, ottotapa

A

Nuorilla ja aikuisilla aloitusannos 50-100 µg/vrk
- Jos oireita on ollut pitkään, aloitetaan 25µg/vrk ja nostetaan 2 viikon välein

Vanhuksilla ja sepelvaltimotautia sairastavilla aloitusannos on 25 µg/vrk

Ylläpitoannos on tavallisesti 100-200 µg/vrk
- Riippuu potilaan painosta (1,5–1,8 µg/kg/vrk)

Hoidon tavoite: TSH 1-2 mU ja T4V yläkolmanneksessa

Tarkistukset: TSH tarkistetaan aikaisintaan 4 viikon kuluttua viimeisen annosnoston jälkeen ja hoitoannoksen vakiinnuttua TSH:n tarkistus 1-2 v välein

Otto: tyroksiini otetaan aamulla tyhjään vatsaan
- Rauta- ja kalkkilääkitys 4h tyroksiinin jälkeen

Huom! Hoito raskauden aikana
- TSH-pitoisuus olisi hyvä olla < 2,5 mU/l kun raskautta yritetään
- Tyroksiinin tarve kasvaa 25-50 µg/vrk
- Annosnosto heti raskauden alettua 25µg/vrk tai TSH-pitoisuuden perusteella
- 1. trimester: TSH < 2.5 mU/l
- 2. & 3. trimester: TSH < 2.5-3 mU/l
- hCG laskee TSH-pitoisuutta (varsinkin ensimmäisessä kolmanneksessa, jolloin sen eritys on runsaimmillaan -> saattaa aiheuttaa kilpirauhashormonien pitoisuuksien nousun (koska hCG toimii kuten TSH))

33
Q

Subakuutti tyroidiitti oireet, diagnostiikka ja hoito

A

Oireet: Aristava kilpirauhanen, kuume; Hypertyreoosin oireet, jotka vaihtuvat hypotyreoosin oireiksi myöhemmin

Diagnostiikka: Kliininen kuva → aristava kilpirauhanen
Labrat: TSH ja T4V (Alussa hypertyreoosi)
La ja CRP koholla

Hoito: avohoito, glukokortikoidihoito 6-12 vk (nopea vaste tälle), Esim. prednisoloni 40 mg/vrk 1 viikko, 30 mg/vrk 1 viikko, 20 mg/vrk 1 viikko, 10 mg/vrk 2 viikkoa ja 5 mg/vrk 2 viikkoa
- Jos oireet palaavat annosta pienentäessä → palataan edelliseen annokseen
- Hypertyreoosioireiden hoito beetasalpaajalla

34
Q
A