Larsen kap 4 s.79-91 Flashcards

1
Q

Vad innebär extraversion (en av faktorerna i the big five)?

A

Extraverta älskar att festa – de deltar i frekvent social interaktion, tar ledningen för att liva upp trista sammankomster och tycker om att prata mycket. Faktum är att bevis tyder på att social uppmärksamhet är huvuddraget i extraversion. Extraverta har en större inverkan på sin sociala miljö och tar ofta ledande positioner, medan introverta tenderar att vara mer som väggblommor.
Extraverta tenderar att vara lyckligare, och denna positiva påverkan upplevs mest intensivt när en person agerar på ett extravert sätt med andra människor.
Extraverta tenderar att vara mer involverade och njuta av sitt arbete.
Experiment visar också att extraverta är mer samarbetsvilliga än introverta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär vänlighet/sympatiskhet (en av faktorerna i the big five)?

A

“Låt oss alla komma överens”
De som får högt betyg på acceptabelt värde föredrar att använda förhandlingar för att lösa konflikter; Låg-acceptabla personer försöker hävda sin makt att lösa sociala konflikter. Den behagliga personen är också mer benägen att dra sig tillbaka från sociala konflikter. Vänliga individer gillar harmonisk social interaktion och kooperativt familjeliv. De är också mycket prosociala och empatiska och tycker om att hjälpa andra i nöd.
De värdesätter prosociala beteenden hos andra, men tenderar samtidigt att hårt döma dem som begår antisociala handlingar.
De som är högt sympatiska verkar vara bra på att läsa andra människors tankar, en empatisk förmåga som leder till mer förlåtelse för andra människors överträdelser. I andra änden av skalan av sympatiskhet ligger aggressivitet. Sympatiska individer, kort sagt, kommer överens med andra, är omtyckta, undviker konflikter, strävar efter för ett harmoniskt familjeliv och kanske selektivt föredrar yrken där deras sympati är en tillgång.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad återfinns på andra sidan kontinuumet av agreeableness?

A

Aggressivitet. Wu och Clark (2003) fann att aggressivitet var starkt kopplat till många vardagliga beteenden. Exempel är att slå någon annan i ilska, spränga luft när saker inte fungerar som de ska, smälla dörrar, skrika, hamna i gräl, knyta nävar, höja röster, vara avsiktligt oförskämd, skada någons egendom, knuffa och slå andra, och slår ner telefonen. Så nästa gång du funderar på att bråka med någon, kanske du vill ta reda på var de befinner sig i angelägenheten för acceptabel-aggressivitet.
Otrevliga individer är aggressiva och verkar hamna i många sociala konflikter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär samvetsgrannhet (en av faktorerna i the big five)?

A

Samvetsgranna individer är flitiga och tar sig före. Det hårda arbete, punktlighet och tillförlitliga beteende som samvetsgranna individer uppvisar resulterar i en mängd livsresultat som ett högre betyg, större arbetstillfredsställelse, större anställningstrygghet, och mer positiva och engagerade sociala relationer. Förhalar inte. Tenderar att vara perfektionister, som ställer höga krav på sig själva. Höga poäng på arbetsprestationsmotivation. Och de som är höga i samvetsgrannhet är exceptionellt flitiga och lägger ner de långa timmarna av idogt hårt arbete som krävs för att komma vidare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur är individer som får låga poäng på samvetsgrannhet?

A

De som får låga poäng på samvetsgrannhet, däremot, kommer sannolikt att prestera sämre i skolan och på jobbet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär emotionell stabilitet (en av faktorerna i the big five)?

A

Känslomässigt stabila individer är som båtar som förblir på kurs genom hackigt vatten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur är individer som inte är emotionellt stabila?

A

Känslomässigt instabila människor hamnar runt av vågorna och är mer benägna att hamna ur kurs. Deras humör svänger mkt upp och ner än emotionellt stabila personer. Emotionellt instabila individer upplever mer trötthet under dagen och uppleva mer sorg och depression efter en älskads död. Psykologiskt är emotionellt instabila individer mer benägna att ha dissocierade upplevelser såsom oförmåga att minnas viktiga livshändelser, känna sig frånkopplade från livet och andra människor och känna att de har vaknat upp på en främmande eller obekant plats. Känslomässig instabilitet är dåligt för professionell framgång. Detta kan delvis bero på att känslomässigt instabila människor kastas av spåret av vardagens påfrestningar och påfrestningar som vi alla går igenom. Det kan delvis bero på deras erfarenhet av större trötthet. Men det kan också bero på att de ägnar sig åt mycket “självhandikapp”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär intellekt-öppenhet (en av faktorerna i the big five)?

A

De som är höga på öppenhet tenderar att minnas sina drömmar mer, har fler vakna drömmar, har mer levande drömmar, har mer profetiska drömmar (drömmer om något som senare händer) och har fler problemlösningsdrömmar (Watson, 2003). Öppenhet har kopplats till experiment med nya livsmedel, ett tycke för nya upplevelser och till och med “öppenhet” för att ha utomäktenskapliga affärer. Det är som om de perceptuella och informationsbearbetande “portarna” för mycket öppna människor bokstavligen är mer “öppna” för att ta emot information som kommer till dem från en mängd olika källor. Kanske är det därför som hög öppenhet är kopplat till mått på kreativitet (Nusbaum & Silva, 2010). Mindre öppna människor har mer tunnelseende och har lättare att ignorera konkurrerande stimuli. De som är höga i öppenhet uppvisar mindre fördomar mot minoritetsgrupper och är mindre benägna att ha negativa rasstereotyper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad finns för kritik mot five-factor modellen?

A

Kritiker av femfaktormodellen hävdar att den utelämnar viktiga aspekter av personligheten. Almagor, Tellegen och Waller (1995) presenterar till exempel bevis för sju faktorer. Deras resultat tyder på tillägg av två faktorer: positiv utvärdering (t.ex. enastående kontra vanlig) och negativ utvärdering (t.ex. hemsk kontra anständig). Lanning (1994), med hjälp av föremål från California Adult Q-Sort, har hittat en replikerbar sjätte faktor, som han kallar attraktivitet, inklusive föremålen som är fysiskt attraktiva, ser sig själv som attraktiva och charmiga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kan du beskriva HEXACO-modellen?

A

Honesty-humility (H) – Ärlighet-ödmjukhet
Emotionality (E) – Känslighet
Extraversion (X) – Extraversion
Agreeableness (A) – Vänlighet
Conscientiousness (C) – Samvetsgrannhet
Openness to experience (O) – Öppenhet för nya erfarenheter
Tre av dragen – extraversion, samvetsgrannhet och öppenhet – är i stort sett desamma i de båda modellerna. De tre resterande – ärlighet-ödmjukhet, känslighet och vänlighet – skiljer sig mer eller mindre från big five.

Ärlighet-ödmjukhet är det drag som är mest nytt och som inte direkt finns representerat i femfaktormodellen. Dimensionen handlar om ärlighet, uppriktighet, rättvisa och blygsamhet. Personer med låg grad av draget är giriga, högmodiga, falska och arroganta.

Känslighet i HEXACO är kopplat till både neuroticism och vänlighet i femfaktormodellen. Dimensionen stämmer till störst del överens med neuroticism, men saknar drag av aggressivitet och har istället inslag av sentimentalitet som i big five tillhör dimensionen vänlighet. Personer med en hög grad av känslighet är känsliga, sårbara, sentimentala och oroliga.

Vänlighet i HEXACO har samband med både vänlighet och neuroticism i big five. Den starkaste kopplingen finns till vänlighet, men draget innehåller inte de sentimentala delarna och har istället de delar av aggressivitet (eller snarare motsatsen) som i femfaktormodellen tillhör neuroticism. Personer med hög grad av vänlighet är lugna, tålmodiga och behagliga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kan du förklara Eynsencks modell?

A

Kallas även för PEN-modellen.
- Psykotism-Normalitet
Psykotik var ett sent tillägg till Eysencks teori om personlighet och inkluderades 1976 medan Hans arbetade med sin fru, Sybil Eysenck (Eysenck och Eysenck, 1976). Denna tredje dimension av personligheten sträcker sig från normalitet (låg psykoticism) till hög psykoticism.
Individer med högre psykotiska poäng är mer benägna att engagera sig i oansvarigt eller felkalkylerat beteende. De kan också strida mot accepterade sociala normer och motiveras av ett behov av omedelbar tillfredsställelse, oavsett dess konsekvenser.

  • Extraversion-Introversion
    Individer med höga nivåer av extraversion sysselsätter mer i kommunala aktiviteter. De har en tendens att vara mer konverserande, sällskapliga, sällskapliga och känna sig mer bekväma i grupp. Extraverta tycker om att vara i fokus för uppmärksamheten och samlar ofta på sig ett större socialt nätverk av vänner och bekanta.
    Extraversion mäts på ett kontinuum, från hög (extravert) till låg (introvert).
    Introverta tenderar att vara tystare, dra sig undan eller undvika och undvika stora sociala sammankomster, och de kan känna sig obekväma att umgås med främlingar eller okända personer. Som ett alternativ bevarar de mindre grupper av nära vänner och är mer benägna att njuta av kontemplativa och introspektiva övningar.
    Eysenck trodde att extraversion är förknippat med nivåer av hjärnaktivitet, eller kortikal upphetsning. Extraverta upplever lägre nivåer av kortikal upphetsning, vilket resulterar i att de söker upphetsning från yttre stimuli. En högre upphetsningsnivå hos introverta leder till att de undviker stimuli som kan leda till en ytterligare ökning av upphetsningen.
  • Neuroticism-emotionell stabilitet
    Eysenck föreslog en andra dimension: känslomässig stabilitet till känslomässig instabilitet, eller neuroticism.
    Individer som får höga poäng på neuroticism-mått tenderar att uppleva högre nivåer av stress och ångest. De oroar sig för relativt obetydliga saker, överdriver deras betydelse och känner sig oförmögna att hantera livets stressfaktorer. Ett fokus på negativa aspekter av en situation, snarare än de positiva, kan leda till att en person antar en oproportionerligt negativ syn. De kan känna sig avundsjuka eller avundsjuka på andra som de känner är i en mer fördelaktig position.
    Neuroticism kännetecknas också av perfektionism och en tendens att känna sig missnöjd, arg eller frustrerad på andra när deras önskningar inte uppfylls, eller när deras förväntningar inte uppfylls.
    En person med låg neuroticism-poäng kommer i allmänhet att uppleva mer känslomässig stabilitet. De känner sig mer kapabla att hantera stressiga händelser och ställer mindre stränga krav på sig själva.
    Individer med en låg nivå av neuroticism är mer toleranta mot andras misslyckanden och förblir mer lugna i krävande situationer.
    Enligt biopsykologisk teori (Gray, 1970) är neuroticism positivt korrelerad med beteendehämningssystemet (BIS), som påverkar beteendet i syfte att undvika negativa utfall, såsom straff.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad finns det för tillvägagångssätt för att studera personlighet?

A

Det har funnits tre stora tillvägagångssätt för att identifiera de viktigaste egenskaperna. Den första är den lexikaliska metoden, som ser alla viktiga egenskaper som fångas av det naturliga språket. Den lexikaliska ansatsen använder synonymfrekvens och tvärkulturell universalitet som kriterier för att identifiera viktiga egenskaper. Det andra tillvägagångssättet, det statistiska tillvägagångssättet, använder sig av statistiska procedurer, såsom faktoranalys, och försöker identifiera kluster av egenskaper som samvarierar. Det tredje tillvägagångssättet, det teoretiska förhållningssättet, använder en existerande teori om personlighet för att avgöra vilka egenskaper som är viktiga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly