Larsen kap 8 Flashcards

1
Q

Evolutionspsykologin börjar med tre grundläggande premisser, vilka?

A
  • För det första antas anpassningar vara domänspecifika; de är utformade för att lösa specifika adaptiva problem. Anpassningar som är bra för ett adaptivt problem, såsom val av mat, erbjuder liten hjälp för att lösa andra adaptiva problem, såsom val av partner.
  • För det andra är anpassningarna många, vilket motsvarar de många adaptiva problem som människor har ställts inför under evolutionens historia.
  • För det tredje är anpassningar funktionella. Vi kan inte förstå dem om vi inte tar reda på vad de var designade för att göra – de adaptiva problem som de var designade för att lösa.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Evolutionspsykologisk analys kan tillämpas på alla tre nivåerna av personlighetsanalys, vilka?

A

Mänsklig natur, könsskillnader och individuella skillnader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Evolutionspsykologisk analys kan tillämpas på alla tre nivåerna av personlighetsanalys, vad innebär mänsklig natur?

A

På den mänskliga naturens nivå finns det goda bevis för att människor har utvecklat behovet av att tillhöra grupper; att hjälpa specifika andra, såsom genetiska släktingar; och att ha grundläggande känslor, såsom glädje, avsky, ilska, rädsla, överraskning, sorg och förakt. Det finns goda bevis för att avsky, till exempel, är en universell mänsklig känsla som fungerar för att undvika sjukdomsvektorer, inklusive förorenad mat och sjukdomssmittade människor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Evolutionspsykologisk analys kan tillämpas på alla tre nivåerna av personlighetsanalys, vad innebär könsskillnader?

A

På nivån av könsskillnader skiljer sig män och kvinnor endast i områden där de har mött återkommande olika adaptiva problem under evolutionens historia. Exempel inkluderar benägenhet för våld och aggression, önskan om sexuell variation, händelser som utlöser svartsjuka och specifika partnerpreferenser för egenskaper som fysiskt utseende och resurser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Evolutionspsykologisk analys kan tillämpas på alla tre nivåerna av personlighetsanalys, vad innebär individuella skillnader?

A

Individuella skillnader kan förstås ur ett evolutionärt perspektiv med hjälp av flera tillvägagångssätt. För det första kan individuella skillnader vara resultatet av olika miljöinsatser i arttypiska mekanismer. För det andra kan individuella skillnader bero på andra egenskaper, som när man är stor och stark lutar en till en aggressiv läggning, medan att vara liten och svag gör en mindre aggressiv. För det tredje kan individuella skillnader bero på frekvensberoende urval. För det fjärde kan individuella skillnader orsakas av variationer över tid eller rum i det optimala värdet för en egenskap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad föreslår ett tillvägagångssätt gällande varför vi utvärderar andra människor baserat på de 5 faktorerna i the big five?

A

Ett andra tillvägagångssätt föreslår att utvärdering av andra människor på de fem faktorerna ger adaptivt relevant information för att att lösa nyckelproblem i det sociala livet: Vem kan jag lita på för samarbete, hängivenhet och ömsesidighet (de som är högt uppsatta i Agree-ability)? Vem kommer sannolikt att stiga upp i sociala hierarkier (de högt upp på Extraversion)?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly