Psykodynamiska perspektiv II FL Flashcards

1
Q

Vad ansåg Lacan om människan?

A

Människan i grunden är tom. Inte som humanistiska teorin att det finns ett äkta jag att upptäcka, det tyckte inte Lacan stämde. Det finns inget self. Det är något som saknas i oss från början, därför har människan en fundamental känsla att vara alienerad från jaget. Ett av målen: hitta en acceptans och komma till freds med inneboende tomheten som är helt naturlig. Vår identitet formas av felaktig identifikation av hur andra förväntar sig hur vi ska vara, börjar när vi är små tillfredsställa vår nära omgivning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kan du berätta om Otto Kernberg?

A

Grundaren till terapiform överföringsterapi. Tung evidens. Den enda terapi som kan visa att man ändrar personlighetsorganisation och anknytningsmönster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Anknytningsteorin är grunden i PDT. Ainsworth, vad gjorde hon?

A

Delade upp de problematiska anknytningarna i A, B, C. Trygg, ambivalent, undvikande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Bowlby bröt med Klein, varför?

A

Barns reaktioner handlar om verkliga situationer i förhållande till sina föräldrar och inte fantasier. Fokuserade på normalutvecklingen. Han handledde Mary Ainsworth som gjorde gediget arbete kring anknytning fältstudier Uganda. Studerade anknytningsmönster –> bok. Bowlby tänkte för att vi ska förstå problemanknytning måste vi först förstå normalutvecklingsanknytning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Har vi alla bara en anknytning?

A

Nej, vi har ofta flera. Går att ändra på. Kan förändras snarare genom andra sätt än terapier, t.ex. genom familj, vänner, genom att läsa genom hitta anknytning till litteratur hur andra har tagit sig igenom svårigheter. Ingen determinism alls.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kan du berätta om Mary Maine?

A

Hon upptäckte D-kategorin den desorganiserade anknytningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kan du berätta om Masterson?

A

Övergivenhetsdepressionen pratade han om. Handlar om anknytning också. Varit bunden till sin ursprungsfamilj fyllt en funktion ej utvecklat sig som egen person, varit ställföreträdande förälder, levt med förälder olyckliga ej möjligt gå sin egen väg. Beskriver övergivenhetsdepressionen när de blir unga vuxna/vuxna ska börja gå sin egen väg/röra sig ut från anknytningsbasen och hitta ngt som är deras eget. Då kan man drabbas av övergivenhetsdepression, svårt för personen att förstå sig på. Borde känna kraft, energi och glädje men man blir deprimerad. Enda sättet upplever i stunden att överleva –> gå tillbaks till ursprungsfamiljen eller blir medberoende. Jobba leva igenom den depressionen i terapin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vem var en förgrundsgestalt för mentalisering?

A

Peter Fonagy och Mary Target.
Handlar om vår grundläggande förmåga att tolka beteenden som uttryck för intentioner och mentala strategier (egna och andras)
Förutsättning för ett fungerande socialt liv
Tidiga anknytningsrelationer är betydelsefulla - träna förmågan att förstå sig själv och andra i ljuset av mentala fenomen
–> affektreglering, självreglering, impulskontroll, kunna skilja inre från yttre, andras från eget och verklighet från fantasi
Att kunna uppfatta sociala signaler och kunna svara emotionellt på dem
Avgörande för en funktionell reflekterande dialog med sig själv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär mentalisering?

A

Att se sig själv utifrån och andra inifrån.
Att se sig själv utifrån handlar inte om att göra intellektuell scanning av vad som pågår, utan vara uppmärksam på att ngt skiftar mentalt och känslomässigt och samtidigt kunna bevara uppmärksamheten på vad man tror kan pågå för den andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur sker utvecklingen för barnet? (tänk förhållningssätt)

A
  • Fysiskt förhållningssätt: Barnet förstår att det händer något när det signalerar. Den första känslan av agens – barnet signalerar hunger, gråt, äter blir mätt, trött, sover – ett visst känslotillstånd förändras – och orsakssambandet blir klarare för barnet.
  • Socialt förhållningssätt: barnet förstår att dess signaler kan påverka och förändra andras (föräldrarnas) känslor och beteende.
  • Teleologiskt förhållningssätt: 8-9 månader, barnet kan välja mellan olika handlingar som leder till ett visst mål. Men handlingar bedöms enbart utifrån sina fysiska synbara resultat (konkret).
  • Intentionellt förhållningssätt: andra levnadsåret, Börjar förstå för att andra inte nödvändigtvis tänker och känner detsamma som hen själv. Förstår att handlingar orsakas av mentala tillstånd och att handlingar påverkar såväl fysiska som mentala tillstånd. Kan sätta sig in i andra människors tankar och känslor.
  • Representationellt förhållningssätt: ca 4-5 åå, Barnet förstår att handlingar orsakas av inre tillstånd som är representationer av verkligheten. Med ökad förståelse för att andra kanske inte tänker och känner detsamma som hen själv blir förhållningssättet allt mer intentionellt: Börjar resonera utifrån de föreställningar som den andre kan tänkas ha.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är grundsynen inom psykodynamisk teori om den enskilde individens unika personlighetsorganisation?

A

Inom psykodynamisk teori finns grundsynen att den enskilde individens unika personlighetsorganisation påverkar dennes sätt att tänka, känna, bete sig och samspela i relationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly