Ledelse Flashcards

1
Q

Hva menes med begrepene endringsorientering, oppgaveorientering og relasjonsorientering i ledelsessammenheng?

A

Begrepene endringsorientering, oppgaveorientering og relasjonsorientering refererer til ulike aspekter av ledelsesstiler og fokuserer på hvordan ledere nærmer seg sitt arbeid og samhandler med sine team. Her er en kort forklaring på hvert begrep:

Endringsorientering:
Dette refererer til lederens evne til å håndtere og drive endring i organisasjonen. Endringsorienterte ledere er ofte innovative, åpne for nye ideer, og de ser på endring som en naturlig del av virksomheten. De er villige til å ta risiko og jobber for å tilpasse organisasjonen til endrede forhold i markedet eller miljøet.

Oppgaveorientering:
Dette fokuset handler om hvordan ledere prioriterer oppgaver, jobbutførelse og oppnåelse av mål. Oppgaveorienterte ledere er ofte resultatorienterte og legger vekt på effektivitet, produktivitet og oppfyllelse av organisatoriske mål. De fokuserer på arbeidsoppgaver, strukturer og prosesser for å sikre at oppgaver blir gjort på en systematisk og effektiv måte.

Relasjonsorientering:
Dette refererer til lederens fokus på menneskelige relasjoner, kommunikasjon og teambygging. Relasjonsorienterte ledere er opptatt av å utvikle gode relasjoner med sine teammedlemmer, fremme samarbeid og skape et positivt arbeidsmiljø. De verdsetter å forstå og støtte individuelle behov og jobber for å bygge tillit og engasjement i teamet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Hvordan kan du beskrive selvledelse?

A

Selvledelse refererer til en persons evne til å ta ansvar for og styre sitt eget arbeid, målsettinger og profesjonelle utvikling uten nødvendigvis å være under konstant tilsyn eller ledelse av andre. Det er en form for indre styring og motivasjon som gjør en person i stand til å ta initiativ, ta beslutninger og håndtere oppgaver uavhengig.

Selvledelse er spesielt verdifullt i miljøer som krever autonomi, kreativitet og egeninnsats. Individer som utvikler selvledelsesferdigheter, kan være mer effektive og produktive, uavhengig av organisatorisk struktur eller ledelsesstil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva handler administrasjon og ledelse om?

A

Administrasjon handler om å håndtere orden og kompleksitet.

Ledelse handler om å ta valg og beslutninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Tre typer lederatferd?

A
  1. Oppgaveorientert atferd: Beskriver atferd hvor lederen fokuserer på å følge opp og overvåke arbeidsoppgavene (taylorisme), korrigere avvik, sørger for at mål blir nådd og transaksjonsledelse.
  2. Relasjonsorientert atferd: Beskriver atferd hvor lederen fokuserer på relasjoner til andre ansatte, ansattes læring og utvikling, menneskelige behov og LMX - kvaliteten på relasjonen mellom den enkelte leder og medarbeider.
  3. Endringsorientert atferd: Beskriver atferd hvor lederen fokuserer på nye måter å gjøre ting på, visjoner, inspirerende atferd og transformasjonsledelse.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er LMX-Ledelse?

A

LMX- ledelse er en relasjonsorientert ledelsesstil, LMX står for “leader member exchange”, fokuserer på kvaliteten på forholdet mellom lederen og medarbeideren, forholdet preges av en sosial utveksling som baseres på gjensidig respekt, tillit og kommunikasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly