Stress og mestring Flashcards

1
Q

Hvordan defineres stress?

A

Stress er en tilstand som oppstår når en person vurderer at krav fra omgivelsene overstiger hans eller hennes ressurser i en slik grad at det oppleves som en trussel mot ens velvære.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er tre perspektiver på stress?

A

Responsperspektivet på stress:
Dette perspektivet fokuserer på fysiske og psykologiske endringer som oppstår i kroppen som respons på stressorer. Det vektlegger kroppens reaksjoner, som økt hjertefrekvens, økt blodtrykk, og frigjøring av stresshormoner som kortisol. Responsperspektivet søker å forstå hvordan kroppen tilpasser seg og håndterer stressorer.

Stimulusperspektivet på stress:
Dette perspektivet ser på stress som objektive faktorer eller ytre begivenheter som kan utløse en stressrespons. Det vektlegger ytre stressorer som kan være målbare og observerbare, for eksempel arbeidskrav, økonomiske bekymringer eller sosiale konflikter. Stimulusperspektivet retter oppmerksomheten mot å identifisere og håndtere eksterne stressfaktorer.

Transaksjonsperspektivet på stress:
Dette perspektivet fokuserer på interaksjonen mellom individet og miljøet. Stress oppstår ikke bare fra ytre faktorer, men også fra individets tolkning og vurdering av disse faktorene. Transaksjonsperspektivet understreker at stress er et resultat av en transaksjon eller interaksjon mellom individets oppfatninger, ressurser og kravene fra miljøet. Det tar hensyn til subjektive opplevelser av stress.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er noen stressorer i arbeidslivet?

A

For mye stimulering, for lite stimulering, manglende kontroll og autonomi, jobbsikkerhet, mangel på støtte, sosialt samhold og tilhørighet, uklare forventninger og rollekonflikter, mangel på anerkjennelse og belønning, fysiske arbeidsforhold

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan definerer vi begrepet mestring?

A

Lazarus og folkman definerer mestring som en prosess for å håndtere indre eller ytre krav som blir oppfattet som belastende, eller som overskrider individets ressurser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er noen personlighetsfaktorer som som har betydning for opplevelse og mestring av stress?

A

Individuelle forskjeller gjør at vi ulik grad mestrer belastninger og reagerer ulikt når vi opplever stress.

Type A personlighet: personer som er i konstant alarmberedskap, har høyt aktivitetsnivå, høyt ambisjonsnivå, er konkurranseorienterte, utålmodige, irritable, fiendtlige og lett reagerer med sinne.

Negativ affektivitet: innebærer lav selvtakelse og negative emosjonelle sinntilstander som skyldfølelse, frykt, forakt og sinne.

Mental hardførhet: er et personlighetstrekk som defineres av tre komponenter, kontroll, involvering og utfordring i betydningen fleksibilitet og evne til å tilpasse seg endringer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er utbrenthet og hvilke 3 tiltak for stadier av utbrenthet finnes det?

A

Utbrenthet er blitt definert som en forlenget eller vedvarende reaksjon på emosjonelle og mellommenneskelige belastninger.

Primæforebygging - omfatter tiltak som iverksettes før mulige problemer oppstår.

Sekundærforebygging - omfatter tiltak som retter seg mot personer som er i fare sonen

Tertærforebygging - tar utgangspunkt i personer som allerede har vært i en sykdoms eller problemsituasjon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er utmattelse i arbeidslivet?

A

Utmattelse i arbeidslivet, også kjent som arbeidsrelatert utmattelse eller profesjonell utbrenthet, refererer til en tilstand der en person føler seg fysisk, emosjonelt og mentalt uttømt som følge av arbeidsrelatert stress over tid. Dette kan påvirke en persons evne til å fungere effektivt på jobben og i dagliglivet. Utmattelse er ofte assosiert med langvarig og intens eksponering for stressorer på arbeidsplassen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly