LES 28: Alcohol - drugs Flashcards

1
Q

Waarom geen alcohol als je rijdt?

A

Alcohol en autorijden gaan echt niet samen. Door de alcohol vermindert de aandacht, het beoordelings- en het reactievermogen. Het gevolg is dat, als deze persoon moet remmen, de reactieafstand langer zal zijn. Een dronken bestuurder is sneller vemoeid en zal zich soms overmoedig en roekeloos gedragen. Omdat een dronken bestuurder niet alleen een gevaar is voor zichzelf, maar ook voor de andere weggebruikers, organiseert de politie vaak alcoholcontroles.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Alcoholcontrole, voor wie?

A

Een alcoholcontrole kan opgelegd worden aan iedereen die op een openbare plaats aanstalten maakt om een voertuig of rijdier te gaan besturen of het bestuurt, dus ook aan fietsers en ruiters. Ook een rij-instructeur of een begeleider kan onderworpen worden aan een controle. Ook iemand die (vermoedelijk) een ongeval heeft veroorzaakt, in dat geval zelfs aan een voetganger. Alcoholcontroles zullen NIET gevraagd worden aan passagiers, of iemand die in de auto ligt te slapen of aan voetgangers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat gebeurt er bij een ademtest

A

Bij een ademtest worden door middel van een draagbaar apparaat sporen van alcohol opgespoord in de uitgeademde lucht. Aan een bestuurder wordt gevraagd om gedurende een aantal seconden (+/- 7 sec.) hard en aanhoudend in het mondstuk van de ademtester te blazen, tot het (groen) verklikkerlicht uitgaat. Een continue fluittoon geeft aan dat er correct geblazen wordt. Het resultaat verschijnt enkele seconden later op het scherm van het toestel. Het apparaat zal dan een indicatie of aanwijzing geven of er al dan niet gedronken is. Het bepaalt met andere woorden in welke categorie het resultaat van de alcoholconcentratie zal liggen. De ademtester spoort het alcoholgehalte in de uitgeademde lucht op. Maar het resultaat ervan is slechts een aanduiding en nog geen echt exact resultaat. Het levert dus nog geen strafbaar bewijs op. Daarvoor is een bijkomende ademanalyse nodig of, bij gebrek aan een ademanalysetoestel, een bloedanalyse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

15 minuten wachttijd

A

Een persoon aan wie gevraagd wordt een ademtest te doen, heeft recht om 1 keer 15 minuten wachttijd te vragen. Deze wachttijd kan belangrijk zijn, als je net voor de ademtest een glas alcohol hebt gedronken. Meestal zal de politieagent je zelf vragen of je 15 minuten wilt wachten alvorens de ademtest te doen. Doet de agent dat niet, dan mag je het zelf voorstellen. Het wordt je zeker niet kwalijk genomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Resultaat ademtest

A

Verschijnt een “S” (Safe / veilig)
Het alcoholgehalte is onder het wettelijk toegelaten maximum. Je mag verder rijden.

Verschijnt een “A” (Alarm)
De uitslag is positief. Het alcoholniveau is ten minste 0,22 mg/liter uitgeademde alveolaire lucht (0,5 °/°°) maar onder 0,35 mg/l (0,8 °/°°). Je zult een ademanalyse moeten doen om het exacte resultaat te kennen.

Verschijnt een “P” (Positief)
De uitslag is positief. Het alcoholniveau is minimum 0,35 mg/l (0,8 °/°°) of meer. Je zult een ademanalyse moeten doen om het exacte resultaat te kennen.

Tip examen Weiger je een ademtest te doen, dan wordt je als (P)ositief beschouwd en krijg je gedurende zes uur rijverbod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is een ademanalyse?

A

Bij een ademanalyse moet je in een toestel blazen dat de alcoholconcentratie in de uitgeademde alveolaire lucht meet (alveolair wil zeggen uit de longblaasjes). Het precieze resultaat van de ademanalyse wordt weergegeven op het scherm van het toestel (bijv. 0,28 mg/l.) Het toestel print ook een ticket af, waarop het resultaat staat en je ontvangt daarvan een kopie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Resultaat ademanalyse

A

Heb je minder dan 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde lucht: je mag verder rijden.

Is het resultaat 0,22 of meer, maar minder dan 0,35: je moet je rijbewijs voor 3 uur afgeven. het is strafbaar en je krijgt een geldboete.

Heb je 0,35 of meer: je moet je rijbewijs voor 6 uur afgeven. ook een onmiddellijke intrekking van je rijbewijs is mogelijk. je krijgt een geldboete. na die 6 uur volgt een nieuwe ademanalyse of ademtest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Bloedproef

A

Een bloedproef wordt afgenomen wanneer een ademtest of ademanalyse niet kan, bijvoorbeeld omdat de bestuurder naar het hospitaal is gevoerd. Maar een bloedproef kan ook meteen gebeuren, als een bestuurder bijvoorbeeld astma heeft of bijvoorbeeld te dronken is om te blazen. Het is niet de politie, maar een dokter die de bloedproef zal afnemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Recidive

A

Sinds december 2011 is er reeds sprake van recidive voor: de combinatie rijden onder invloed van alcohol; dronkenschap en rijden onder invloed van drugs. Sinds 1 januari 2015 komt daar bij: vluchtmisdrijf; rijden zonder rijbewijs; overtredingen van de vierde graad; snelheidsovertredingen van meer dan 40 km/u (30 km/u binnen bebouwde kom, of meer dan 30 km/u in een woonerf, een erf, zone 30 of schoolomgeving); en het gebruik van de radardetector of andere zaken die de opsporing van overtredingen bemoeilijken of verhinderen. Wanneer een bestuurder, in de periode van 3 jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan voor één van deze overtredingen, opnieuw één van deze overtredingen begaat en er binnen die periode ook nog voor veroordeeld wordt, dan MOET de rechter: een verplicht verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig uitspreken voor een periode van minimaal 3 maanden; het theoretisch en praktisch examen opleggen; en het geneeskundig en psychologisch onderzoek opleggen. Het verval van het recht tot het sturen kan vervangen worden door het opleggen van een alcoholslot. Maakt de bestuurder na de eerste veroordeling, opnieuw twee van deze overtredingen, dan worden het 6 maanden en bij drie van deze overtredingen: 9 maanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Drugs - speekseltest

A

Bij een speekseltest wordt gevraagd om met een wattenstaafje wat speeksel uit de mondholte te schrapen, om zo het aanwezige gehalte aan drugs te kunnen bepalen. Is de uitslag meer dan de toegestane waarde: je moet je rijbewijs meteen voor 12 uur afgeven. ook een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs is mogelijk. na de 12 uur een nieuwe speekseltest. Overtreders riskeren daarenboven zware boetes en een verval van recht tot sturen tot maximaal 5 jaar. Speekseltest weigeren = meteen 12 uur rijverbod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Combinatie alcohol en drugs

A

Een combinatie van drugs en alcohol is uiteraard nog erger dan alcohol alleen. Bepaalde medicijnen hebben sowieso al een nadelig effect op het rijgedrag. Alcohol kan dat nog extra versterken. Bepaalde slaapmiddelen kunnen zelfs de volgende dag nog effect hebben op het rijgedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly