Machiavelli Flashcards

1
Q

Stroming

A

rechtspositivist, Machiavelli formuleerde een realistische politieke theorie over de meest doelmatige regeringswijze van de vorst, waarin machtstreven centraal staat. Hij ziet elke morele rechtvaardiging van overheidsmacht slecht als retoriek, en verbreekt hiermee de klassieke eenheid van politiek en moraal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

natuurlijke toestand

A

De voor succes benodigde kwaliteit duidt Machiavelli volgens traditie aan als Virtu. Maar hij breekt radiaal met de traditie in de bepaling van die eigenschap. Volgens Machiavelli is de ware virtu van de vorst resoluut toedoen wat de omstandigheden vereisten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

staatsleer

A

Vorst
Doel: streven naar machtsbehoud en eer verwerving. Eer verwerven doe je door goed schijnen te zijn. Mensen zijn onnozel en trappen hierin, zolang je het goed verbergt. Deugd: Virtu: je moet het goede doen wanneer het kan en het kwade indien nodig. Resoluut doen wat de omstandigheden vereisen. Maar is lastig, want je bent iets gewend wat vroeger een succes was en dit wil je automatisch herhalen, maar hierdoor kan je je niet aanpassen. Republiek: gemengde staatsvorm moet bestaan uit een combinatie van
een monarchie, aristocratie en een democratie. Machtenscheiding is de oplossing. cirkelstaat

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

ethiek

A

De ware kwaliteit van een vorst is resoluut doen wat de omstandigheden vragen. Dus het goede als het kan en het slechte als het moet. De voor het behoud van de staat en de vrijheid. Niemand is zo wijs en zo verstandig dat hij zijn gedrag altijd aan de situatie weet aan te passen. Enerzijds komt dit omdat men niet zomaar kan afwijken van datgene waartoe men van nature geneigd is, en anderzijds ligt de reden ervan ook in het feit dat men, omdat men altijd succesvol is geweest door een bepaalde gedragslijn te volgen, er niet toe kan komen die nu ineens op te geven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

vrijheidsbegrip

A

Om hun vrijheid te bewaren, moeten de burgers van een vrije staat zowel geluk hebben als virtu, wat opnieuw inhoudt: zij moeten bereid zijn alles te doen wat nodig is voor het behoud van de staat van de vrijheid. Vrijheid gaat verloren wanneer men in het publieke leven de macht die hij verkrijgt gaat gebruiken voor privédoeleinden: immoralisme is geen egoïsme.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly