NBR 2 - Neurobiology Flashcards Preview

UNAIR - NBR 2nd Edition 2005 > NBR 2 - Neurobiology > Flashcards

Flashcards in NBR 2 - Neurobiology Deck (151)
Loading flashcards...
1

For questions 1 to 5, match the substances with the description.
A. bone growth factors
B. recombinant human bone morphogenic proteins
C. both
D. neither
1. a strong mitogen

Jawab : A

2

For questions 1 to 5, match the substances with the description.
A. bone growth factors
B. recombinant human bone morphogenic proteins
C. both
D. neither
2. a potent inducer of bone cell differentiation

Jawab : B

3

For questions 1 to 5, match the substances with the description.
A. bone growth factors
B. recombinant human bone morphogenic proteins
C. both
D. neither
3. act on differentiated mesenchymal cells of the chondro-osseous lineage

Jawab : A

4

For questions 1 to 5, match the substances with the description.
A. bone growth factors
B. recombinant human bone morphogenic proteins
C. both
D. neither
4. act on undifferentiated mesenchymal cells

Jawab : B

5

For questions 1 to 5, match the substances with the description.
A. bone growth factors
B. recombinant human bone morphogenic proteins
C. both
D. neither
5. polypeptides

Jawab : C

6

6. Which of the following is the correct representation of the subunits of the acetylcholine (ACh) receptor at the neuromuscular junction?
A. Alfa, Beta, gamma, delta
B. Alfa2, Beta, Gamma, Delta
C. Alfa, Beta2, Gamma, Delta
D. Alfa, Beta, Gamma2, Delta
E. Alfa, Beta, Gamma, Delta2

Jawab : B

7

7. Which of the following is true of the a subunit of the nicotinic acetylcholine receptor?
A. It contains four hydrophobic transmembrane portions.
B. The binding site is not located on the a subunit.
C. The cytoplasmic loop is the most highly conserved portion of the subunit.
D. The N-terminal is extracellular, and the C-terminal is intracellular.
E. The transmembrane portion is the least conserved segment.

Jawab : A
The binding site is located on the beta subunit, the trans membrane segment is the most highly conserved, and the cytoplasmic loop connecting M3 and M4 is the least highly conserved. Both the N- and the C-terminalsare extracellular. Response A is correct.

8

8. The number of binding sites on the nicotinic acetylcholine receptor is
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Jawab : B

9

For questions 9 and 10, match the description with the receptor.
A. Alfa Subunit of GABA receptor
B. Beta subunit of GABA receptor
C. Both
D. Neither
9. binds y-aminobutyric acid (GABA)

Jawab : C

10

For questions 9 and 10, match the description with the receptor.
A. Alfa Subunit of GABA receptor
B. Beta subunit of GABA receptor
C. Both
D. Neither
10. binds benzodiazepines

Jawab : A

11

For questions 11 to 16, match the receptor with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. GABA receptor
B. glutamate receptor
C. glycine receptor
D. nicotinic ACh receptor
E. serotonin (S-HT) receptor
11. most closely linked with synaptic pfasticity and cell death

Jawab : B

For questions 11-16 see Hall pp. 97-99. The N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptor is voltage regulated in that the open channel is occluded at normal resting potential by Mg2+.Depolarization drives ~ g *o+ut of the cell, allowing other ions to pass.

12

For questions 11 to 16, match the receptor with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. GABA receptor
B. glutamate receptor
C. glycine receptor
D. nicotinic ACh receptor
E. serotonin (S-HT) receptor
12. GABA and this receptor are permeable to chloride ions.

Jawab : C

For questions 11-16 see Hall pp. 97-99. The N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptor is voltage regulated in that the open channel is occluded at normal resting potential by Mg2+.Depolarization drives ~ g *o+ut of the cell, allowing other ions to pass.

13

For questions 11 to 16, match the receptor with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. GABA receptor
B. glutamate receptor
C. glycine receptor
D. nicotinic ACh receptor
E. serotonin (S-HT) receptor
13. binds strychnine

Jawab : C

For questions 11-16 see Hall pp. 97-99. The N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptor is voltage regulated in that the open channel is occluded at normal resting potential by Mg2+.Depolarization drives ~ g *o+ut of the cell, allowing other ions to pass.

14

For questions 11 to 16, match the receptor with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. GABA receptor
B. glutamate receptor
C. glycine receptor
D. nicotinic ACh receptor
E. serotonin (S-HT) receptor
14. binds benzodiazepine

Jawab : A

For questions 11-16 see Hall pp. 97-99. The N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptor is voltage regulated in that the open channel is occluded at normal resting potential by Mg2+.Depolarization drives ~ g *o+ut of the cell, allowing other ions to pass.

15

For questions 11 to 16, match the receptor with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. GABA receptor
B. glutamate receptor
C. glycine receptor
D. nicotinic ACh receptor
E. serotonin (S-HT) receptor
15. One type of this receptor is both ligand and voltage regulated

Jawab : B

For questions 11-16 see Hall pp. 97-99. The N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptor is voltage regulated in that the open channel is occluded at normal resting potential by Mg2+.Depolarization drives ~ g *o+ut of the cell, allowing other ions to pass.

16

For questions 11 to 16, match the receptor with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. GABA receptor
B. glutamate receptor
C. glycine receptor
D. nicotinic ACh receptor
E. serotonin (S-HT) receptor
16. One type of this receptor is blocked by magnesium ions.

Jawab : B

For questions 11-16 see Hall pp. 97-99. The N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptor is voltage regulated in that the open channel is occluded at normal resting potential by Mg2+.Depolarization drives ~ g *o+ut of the cell, allowing other ions to pass.

17

17. significantly permeable to calcium ions

Jawab : B

18

18. permeable to monovalent cations

Jawab : E

19

19. ligand-gated

Jawab : E

20

20. voltage-gated

Jawab : B

21

21. blocked by magnesium ions

Jawab : B

22

22. Which of the following is true of acetylcholine (ACh) release from the neuromuscular junction?
A. One molecule of ACh equals 10,000 quanta.
B. One quanta contains 10,000 molecules of ACh.
C. One quanta equals 1 molecule of ACh.
D. One vesicle contains 10,000 quanta.
E. One vesicle contains 10 molecules

Jawab : B

23

23. Pro-opiomelanocortin is a precursor of
I. adrenocorticotropic hormone (ACTH)
II. a-melanocyte-stimulating hormone (MSH)
III. 13-endorphin
IV. 13-lipotropin
A. I, II, III
B. I, III
C. II, IV
D. IV
E. all of the above

Jawab : E
Pro-opiomelanocortin gives rise to adrenocorticotropic hormone (ACTH)and p-lipotropin. ACTH then gives rise to a-melanocyte-stimulatinghor- mone (a-MSH)and corticotropin-likeintermediate lobe peptide (CLIP),and p- lipotropin gives rise to y-lipotropin and p-endorphin.

24

24. Removal of caicium ions from the cytosol in a presynaptic nerve terminal following an action potential is thought to occur by
I. active transport
II. binding to cytosolic proteins
III. transport into intracellular calcium-storage vesicles
IV. reversal of flow through voltage-gated calcium channels
A. I, II, III
B. I, III
C. II, IV
D. IV
E. all of the above

Jawab : A
Reversal of flow through voltage-gated channels is not a mecha- nism of removal of Ca2+fromthe cytosol.

25

25. Each of the following occurs in phototransduction except
A. Activated rhodopsin activates a G protein.
B. Activation of cyclic guanosine monophosphate (cGMP) phosphodiesterase increases hydrolysis of cGMP to 5'-GMP.
C. Current through a cGMP-activated sodium channel decreases.
D. Rhodopsin is activated when light converts bound 11-ds retinal to all-trans retinal.
E. The decreased concentration of cGMP results in depolarization of the plasma membrane.

Jawab : E
The decreased concentration of cyclic guanosine monophosphate (cGMP)results in decreased current through the Na+channel and consequent hyperpolarization.

26

26. Each of the following is true of G proteins except
A. Each G protein is regulated by only one type of receptor.
B. Each G protein may regulate multiple effectors.
C. The a subunit binds guanosine triphosphate (GTP).
D. The 13 and y subunits help anchor the a subunit to the plasma membrane.
E. The 13 and y subunits modulate guanosine diphosphate (GDP)/GTP exchange.

Jawab : A
Each G protein may be regulated by separate receptors.

27

For questions 27 to 33, match the second messenger with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. calcium
B. 1, 2-diacylglycerol (DAG)
C. cyclic adenosine monophosphate (cAMP)
D. cGMP
E. IP3
27. D1 receptors act by this second messenger

Jawab : C

28

For questions 27 to 33, match the second messenger with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. calcium
B. 1, 2-diacylglycerol (DAG)
C. cyclic adenosine monophosphate (cAMP)
D. cGMP
E. IP3
28. increased by nitric oxide

Jawab : D

29

For questions 27 to 33, match the second messenger with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. calcium
B. 1, 2-diacylglycerol (DAG)
C. cyclic adenosine monophosphate (cAMP)
D. cGMP
E. IP3
29. hydrolyzed by phospholipase C

Jawab : E

30

For questions 27 to 33, match the second messenger with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. calcium
B. 1, 2-diacylglycerol (DAG)
C. cyclic adenosine monophosphate (cAMP)
D. cGMP
E. IP3
30. synergistically activates protein kinase C with calcium

Jawab : A