NBR 2 - Neuroanatomy No 55-250 Flashcards Preview

UNAIR - NBR 2nd Edition 2005 > NBR 2 - Neuroanatomy No 55-250 > Flashcards

Flashcards in NBR 2 - Neuroanatomy No 55-250 Deck (195)
Loading flashcards...
1

56. Uncrossed fibers of the optic tract terminate on which layers of the lateral geniculate?
A. 1.3, and 5
B. 1,4, and 6
C. 2,3, and 5
D. 2,4,and 6
E. 2, 5,and 6

Jawab : C

 

2

57. Substances can cross the blood-brain barrier via
I. active transport
II. carrier-mediated transport
III. diffusion
IV. vesicular transport
A. I, II, III
B. I, III
C. II, IV
D. IV
E. all of the above

Jawab : A

 

3

For questions 58 to 61, match the following structures with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. arcuate fasciculus
B. diagonal band of Broca
C. tapetum
D. uncinate fasciculus

58. connects septal nuclei to the amygdala
 

Jawab : B

 

4

For questions 58 to 61, match the following structures with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. arcuate fasciculus
B. diagonal band of Broca
C. tapetum
D. uncinate fasciculus

59. connects Wernicke's area to Broca's area

Jawab : A

posterior section of the corpus callosum connecting the temporal and occipital

5

For questions 58 to 61, match the following structures with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. arcuate fasciculus
B. diagonal band of Broca
C. tapetum
D. uncinate fasciculus

60. connects temporal and occipital lobes

Jawab : C

6

For questions 58 to 61, match the following structures with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. arcuate fasciculus
B. diagonal band of Broca
C. tapetum
D. uncinate fasciculus

61. connects the temporal lobe to the frontal lobe

Jawab : D

7

For questions 62 to 67, match the description with the structure.
A. paraventricular nucleus
B. supraoptic nucleus
C. both
D. neither

62. located in the supraoptic region

 

Jawab : C

 

8

For questions 62 to 67, match the description with the structure.
A. paraventricular nucleus
B. supraoptic nucleus
C. both
D. neither

63. located in the tuberal region


Jawab : D

9

For questions 62 to 67, match the description with the structure.
A. paraventricular nucleus
B. supraoptic nucleus
C. both
D. neither

64. consists of several distinct cell groups

Jawab : A

 

10


For questions 62 to 67, match the description with the structure.
A. paraventricular nucleus
B. supraoptic nucleus
C. both
D. neither

65. composed mainly of uniformly large cells

Jawab : B

11

For questions 62 to 67, match the description with the structure.
A. paraventricular nucleus
B. supraoptic nucleus
C. both
D. neither

66. Immunohistocytochemically large cells in this nucleus contain either vasopressin or oxytocin.
 

Jawab : C

 

12

For questions 62 to 67, match the description with the structure.
A. paraventricular nucleus
B. supraoptic nucleus
C. both
D. neither

67. Regions of this nucleus give rise to descending axons projecting to the brainstem and all levels ofthe spinal cord.

Jawab : A

13

68. Each of the following is true of corticobulbar fibers except
A. Fibers projecting to the posterior column nuclei leave the pyramids and enter these nuclei via the medial lemniscus or reticular formation.
B. Fibers projecting to trigeminal sensory nuclei and the nucleus solitarius are derived predominantly from frontoparietal cortical areas.
C. Pseudobulbar palsy can result from unilateral lesions involving corticobulbar fibers.
D. The supranuclear innervation of motor cranial nerve nuclei is largely bilateral.
E. Unilateral lesions involving corticobulbar fibers produce paralysis of contralateral lower facial muscles only.

Jawab : C

Carp pp. 144-146. Pseudobulbar palsy (characterized by weakness of the muscles involved in chewing, swallowing, breathing, and speaking, with loss
of emotional control) results from bilateral lesions of the corticobulbar fibers.

14

69. The palmar interosseus muscles
A. abduct the fingers
B. adduct the fingers
C. extend the metacarpophalangeal joints and flex the interphalangeal joints
D. flex the metacarpophalangeal joints and extend the interphalangeal joints
E. perform none of the above

Jawab : B

15

70. The sciatic'\terve supplies each of the following muscles in part or in whole except the
A. adductor magnus
B. biceps femoris (short head)
C. gluteus maximus
D. semimembranous
E. semitendinous

Jawab : C

AEPNS p. 39. The gluteus maximus is innervated by the inferior gluteal nerve. A portion of the adductor magnus is also innervated by the obturator nerve

16

71. The syndrome of posteroinferior cerebellar artery (PICA) occlusion consists of each of the following except
A. contralateral loss of pain and temperature in the body
B. contralateral loss of pain and temperature in the face
C. ipsilateral paralysis of the pharynx and larynx
D. ipsilateral Horner's syndrome
E. persistent hiccup
 

Jawab : B

Carp pp. 148,453. Ipsilateral, not contralateral, loss of pain and temperature in the face occurs in the syndrome of posteroinferior cerebellar artery (PICA)
occlusion.

17

For questions 72 to 77, match the region of the internal capsule with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. anterior limb of the internal capsule
B. genu of the internal capsule
C. posterior limb of the internal capsule
D. none of the above

72. location of the corticobulbar fibers
 

Jawab : B

18

For questions 72 to 77, match the region of the internal capsule with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. anterior limb of the internal capsule
B. genu of the internal capsule
C. posterior limb of the internal capsule
D. none of the above

73. location of corticospinal fibers

Jawab : C

19

For questions 72 to 77, match the region of the internal capsule with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. anterior limb of the internal capsule
B. genu of the internal capsule
C. posterior limb of the internal capsule
D. none of the above

74. location of anterior thalamic radiation

Jawab : A

20

For questions 72 to 77, match the region of the internal capsule with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. anterior limb of the internal capsule
B. genu of the internal capsule
C. posterior limb of the internal capsule
D. none of the above

75. location of superior thalamic radiation

Jawab : C

21

For questions 72 to 77, match the region of the internal capsule with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. anterior limb of the internal capsule
B. genu of the internal capsule
C. posterior limb of the internal capsule
D. none of the above

76. location of frontopontine fibers

Jawab : A

22

For questions 72 to 77, match the region of the internal capsule with the description. Each response may be used once, more than once, or not at all.
A. anterior limb of the internal capsule
B. genu of the internal capsule
C. posterior limb of the internal capsule
D. none of the above

77. location of corticofugal fibers

Jawab : C

23

For questions 78 to 85, match the following ganglia with the description. Each choice may be used once, more than once, or not at all.
A. ciliary ganglion
B. gasserian ganglion
C. geniculate ganglion
D. otic ganglion
E. Scarpa's ganglion
F. sphenopalatine ganglion
G. spiral ganglion
H. submandibular ganglion

78. auditory system

Jawab : G

24

For questions 78 to 85, match the following ganglia with the description. Each choice may be used once, more than once, or not at all.
A. ciliary ganglion
B. gasserian ganglion
C. geniculate ganglion
D. otic ganglion
E. Scarpa's ganglion
F. sphenopalatine ganglion
G. spiral ganglion
H. submandibular ganglion

79. vestibular system

Jawab : E

25

For questions 78 to 85, match the following ganglia with the description. Each choice may be used once, more than once, or not at all.
A. ciliary ganglion
B. gasserian ganglion
C. geniculate ganglion
D. otic ganglion
E. Scarpa's ganglion
F. sphenopalatine ganglion
G. spiral ganglion
H. submandibular ganglion

80. parotid gland

Jawab : D

26

For questions 78 to 85, match the following ganglia with the description. Each choice may be used once, more than once, or not at all.
A. ciliary ganglion
B. gasserian ganglion
C. geniculate ganglion
D. otic ganglion
E. Scarpa's ganglion
F. sphenopalatine ganglion
G. spiral ganglion
H. submandibular ganglion

81. parasympathetic to eye

Jawab : A

27

For questions 78 to 85, match the following ganglia with the description. Each choice may be used once, more than once, or not at all.
A. ciliary ganglion
B. gasserian ganglion
C. geniculate ganglion
D. otic ganglion
E. Scarpa's ganglion
F. sphenopalatine ganglion
G. spiral ganglion
H. submandibular ganglion

82. majority of facial sensation

Jawab : B

28

For questions 78 to 85, match the following ganglia with the description. Each choice may be used once, more than once, or not at all.
A. ciliary ganglion
B. gasserian ganglion
C. geniculate ganglion
D. otic ganglion
E. Scarpa's ganglion
F. sphenopalatine ganglion
G. spiral ganglion
H. submandibular ganglion

83. taste

Jawab : C

29

For questions 78 to 85, match the following ganglia with the description. Each choice may be used once, more than once, or not at all.
A. ciliary ganglion
B. gasserian ganglion
C. geniculate ganglion
D. otic ganglion
E. Scarpa's ganglion
F. sphenopalatine ganglion
G. spiral ganglion
H. submandibular ganglion

84. lacrimation

Jawab : F

30

For questions 78 to 85, match the following ganglia with the description. Each choice may be used once, more than once, or not at all.
A. ciliary ganglion
B. gasserian ganglion
C. geniculate ganglion
D. otic ganglion
E. Scarpa's ganglion
F. sphenopalatine ganglion
G. spiral ganglion
H. submandibular ganglion

85. salivation (nonparotid)

Jawab : H